Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Actualitat

Al Centre Cultural Infant Pere s’hi podran veure les pel·lícules d’aquest Circuit Estable de Cinema Català
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant se suma a la programació del Cicle Gaudí
Logo del Cicle Gaudí

El municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’ha incorporat al Cicle Gaudí, el Circuit Estable de Cinema Català impulsat per l’Acadèmia del Cinema Català, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de l’Agència Catalana de Joventut, de les quatre diputacions i de la Fundació SGAE. L’Ajuntament s’ha sumat a aquest projecte perquè la ciutadania pugui beneficiar-se de la programació de pel·lícules de producció catalana que el Cicle Gaudí porta a les poblacions adherides. Són pel·lícules de qualitat, d’estrena molt recent i d’ampli abast de públic, seleccionades per un comitè format per distribuïdors i exhibidors.

D’aquesta manera, durant l’any –excepte els mesos de juliol i agost- podran veure’s al Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant diversos títols de producció catalana. En concret, aquesta primavera, els següents:

 

- El dijous 20 d’abril, a les 19 h: Espanya en dues trinxeres: la Guerra Civil en color. És un documental de Francesc Escribano i Luis Carrizo que explica l’esdeveniment des de la distància històrica i com mai s’havia fet fins ara: en color. Una experiència audiovisual pionera al nostre país que ha permès la digitalització i acolorit dels arxius per obtenir un material únic i aportar una nova visió́ a una de les èpoques més obscures de la història  contemporània d’Espanya.

 

- El 18 de maig, a les 19h: Un monstruo viene a verme. Amb l’adaptació a la pantalla de l’aclamada novel·la de Patrick Ness, A Monster Calls, Juan Antonio Bayona va conquerir 8 premis Gaudí. La superproducció internacional ha comptat amb Lewis MacDougall, Sigourney Weaver, Felicity Jones i Liam Neeson al repartiment. Conor O’Malley (Lewis MacDougall) és un noi de 13 anys que, a causa de l’assetjament escolar que viu a l’escola, a més de la greu malaltia que pateix la seva mare, ha desenvolupat un món de fantasia al voltant de fades, follets i altres criatures meravelloses, que li permet escapar de la seva rutina i superar les seves pors.

 

- El 22 de juny, a les 19h: Incerta glòria, d’Agustí Villaronga i basada en la novel·la de Joan Sales. Lluís (Marcel Borràs), un jove oficial republicà̀ destinat a un lloc temporalment inactiu del front d’Aragó, coneix una enigmàtica vídua de la qual s’enamora, la Carlana (Núria Prims). El seu millor amic, el Soleràs (Oriol Pla), un oficial degradat, i la seva dona, la Trini (Bruna Cusí), descobriran la traïció del Lluís. Una pel·lícula on el rerefons d’una guerra fa aflorar les passions humanes amb tota la seva intensitat.

 

El preu de l’entrada és de 4,5 euros; i de 3 euros, per als usuaris de les biblioteques municipals i per als que tenen el Carnet Jove. Més informació a: www.ciclegaudi.cat i a www.culturaalabast.cat

Segons fonts de l’Acadèmia del Cinema Català, el Cicle Gaudí, el circuit de cinema català nascut el passat mes de setembre, creixerà aquest 2017 amb l’objectiu d’arribar als 25.000 espectadors anuals. La seva vocació és conquerir nous públics per a la producció catalana, de consum minoritari a casa nostra.

En la seva primera convocatòria, desenvolupada en el quart trimestre de 2016, el Cicle Gaudí va portar 5 estrenes del cinema català a una població de cada comarca de la demarcació de Barcelona. En aquesta primera fase va aconseguir 6.106 espectadors (una mitjana per pel·lícula de 1.221 i de 102 espectadors per sessió i localitat). En el primer trimestre d’aquest 2017 s’han projectat tres títols més.

L’èxit ha permès la seva expansió a diferents localitats de les províncies de Girona, Tarragona (Alcover, Falset, Vandellòs i l’Hospitalet de l'Infant, La Bisbal de Penedès, Montblanc, Sant Carles de la Ràpita i Tortosa) i Lleida. Quan s’hagi completat la implantació del cicle per tot el territori, haurà arribat a 33 poblacions catalanes

Té un disseny més atractiu i una estructura de continguts que facilita l’accés a la informació
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant estrena nou portal web
Un fragment de la portada del nou portal web de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha posat en marxa la seva nova pàgina web avui dijous 14 de maig. Aquest nou portal web és el resultat d’un treball coordinat pels departaments municipals de Comunicació i de Noves Tecnologies, que ha durat un any i que ha tingut com a principal objectiu facilitar a la ciutadania l’accés a tota la informació municipal.

El nou web és més intuïtiu i té un disseny més atractiu, adaptat a la nova imatge corporativa. Inclou molts més continguts, i aquests estan actualitzats i estructurats amb un menú més clar, perquè els usuaris i usuaris els trobin d’una manera senzilla.

En la fase d’estructuració i definició dels continguts hi han intervingut tots els departaments de l’Ajuntament i s’han tingut en compte també els indicadors de transparència i qualitat de la informació que avalua el Mapa Infoparticipa, un producte del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona, segons destaca l’alcalde, Alfons Garcia.

El canvi de l’eina de gestió dels continguts facilitarà el manteniment i actualització del web als tècnics municipals. Amb aquestes millores, en el web www.vandellos-hospitalet.cat, els internautes hi podran consultar en tot moment la informació relacionada amb els serveis que ofereix el consistori i les activitats que organitza o en què col·labora, a més de fer els tràmits que necessitin a través de la seu electrònica, que disposa d’un accés directe destacat a la portada.

Això ho podran fer còmodament des de qualsevol dispositiu (tablet, mòbil, ordinador…), perquè ara, com a novetat,  els continguts de la pàgina web de l’Ajuntament s’adapten a tot tipus de dispositius, ja que es tracta d’un portal web “mobile first”, responsiu. Una altra de les novetats és que ara els usuaris i usuaris del web municipal poden compartir tots els continguts amb xarxes socials i amb el Whatsapp; i que els actes de l’agenda apareixeran geolocalitzats.

L’Ajuntament ha aprofitat la posada en marxa del nou portal web per millorar també la seva aplicació per a mòbil (VH APP). En l’app, els apartats de notícies i d’agenda són actualment més visuals. Quan es recuperi l’activitat al municipi, l’agenda d’actes de l’app serà també més completa, perquè estarà connectada a l’agenda del web i, per tant, inclourà actes de tot tipus (fins ara, contenia, majoritàriament, actes culturals).

El desenvolupament del portal web l’ha dut terme l’empresa eCityclic, especialitzada en administració electrònica i amb una àmplia experiència en el disseny de pàgines web per a entitats públiques.

Per millorar l’aspecte de l’entrada a aquest nucli de costa del municipi al punt kilomètric 1120,9 de la carretera N-340
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha decorat la nova rotonda d’accés a l’Almadrava
L'alcalde, Alfons Garcia; i la regidora de Turisme, M.J. Gómez, durant la visita a la rotonda de l'Almadrava

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha condicionat l’interior de la nova rotonda d’accés a l’Almadrava, executada pel Ministeri de Foment al punt kilomètric 1120,8 de la carretera N-340. Hi ha incorporat elements vegetals, d’indicació i d’acabat per millorar l’aspecte de l’accés a aquest nucli de costa del municipi, caracteritzat per les seves cases blanques i per la seva platja. La part interior de la rotonda, que té una superfície de 2.320 m2 aproximadament, s’ha resolt amb una geometria tipus piràmide circular amb acabat amb pedra i graves grosses.

En concret, els treballs que ha realitzat l’empresa Jardineria Navarro, per encàrrec del consistori i per un import de 24.000 euros aproximadament, han consistit en la retirada de grava existent amb mitjans mecànics i manuals; la plantació de 3 oliveres; la col·locació de les lletres del topònim del nucli de població (L’Almadrava) amb xapa d’acer corten a l’òxid; i la col·locació de malla antiherba i estesa de triturats decoratius.

No s’ha dotat la rotonda de cap servei, d’aigua o electricitat, ja que l’espècie vegetal utilitzada està ben adaptada a la climatologia de la zona i no necessita una aportació d’aigua extra, més enllà de la de pluja, un cop arrelada correctament.

I és que, tal com ha destacat l’alcalde, Alfons Garcia, per aquesta actuació «s’han escollit materials i solucions que no requereixin d’un manteniment continuat». Tan sols es preveuen actuacions puntuals de neteja i arranjament de desperfectes causats pel pas del temps en els elements instal·lats, segons ha precisat.

Galeria d'Imatges

A través del número de telèfon mòbil 674 249 628, donarà resposta a les consultes dels veïns i visitants en quatre idiomas: català, castellà, anglès i francès
L’àrea de Turisme de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant obre un nou canal de comunicació per Whatsapp
Cartell informatiu del Whatsapp de Turisme l'Hospitalet de l'Infant i la Vall de Llors

El departament de Turisme de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha activat un nou canal de comunicació a través de l’aplicació de missatgeria instantània Whatsapp. A aquest nou servei d’atenció als veïns i als visitants s’hi pot accedir a través del número de telèfon mòbil 674 249 628.

“Amb aquest nou canal de comunicació volem apropar-nos als nostres veïns, turistes i visitants i donar-los la possibilitat de dirigir les seves consultes directament a l’Oficina de Turisme, d’una manera fàcil i còmoda, ja que la majoria de la gent té descarregada aquesta aplicació al seu mòbil”, ha explicat la regidora de Turisme, María José Gómez.

L’equip del departament de Turisme s’ha compromès a donar resposta a les consultes durant l’horari d’atenció al públic de l’oficina central (de dilluns a dissabte, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h; i diumenges de 10 a 14 h). Si reben una consulta fora d’aquest horari, resoldran els dubtes que els hagin plantejat al més aviat possible, tal com s’informarà als que hagin fet la consulta mitjançant un missatge automàtic. L’atenció l’oferiran en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

Per donar a conèixer aquesta nova via de comunicació a través de missatges de Whatsapp, que s’afegeix als altres canals ja existents (atenció presencial, telèfon fix, web, correu electrònic i comptes d’Instagram, Facebook, Twitter i YouTube), es col·locaran uns cartells informatius en els punts d’informació turística i en altres equipaments municipals d’interès turístic o que acullen més gent (la Casa de la Vila, l’Ajuntament de Vandellòs, el Centre de visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer, el Centre Cultural Infant Pere, el Molí de l’Oli, Ca la Torre, etc.). També s’inclourà informació sobre aquest servei a les publicacions que a partir d’ara s’editin sota la marca turística Turisme l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors i s’informarà al sector turístic del municipi perquè pugui recomanar-lo als seus clients.

Accés directe al Whatsapp de Turisme

 

Per donar resposta a les necessitats organitzatives dels centres derivades de la pandèmia de la Covid-19 i a les demandes d’adequació del pati de l’Escola Mestral
L’Ajuntament inverteix gairebé 59.000 euros en la millora de les escoles i de les llars d’infants municipals
La nova estructura de joc

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha fet aquest estiu diverses millores a les escoles del municipi i a les llars d’infants municipals. En aquestes millores hi ha invertit prop de 59.000 euros. Aquest és l’import total de les actuacions que ha dut a terme per donar suport a aquests centres educatius, per adaptar-se a les mesures de prevenció de la Covid-19 que marcaran aquest curs escolar 2020-2021; i per donar resposta a les demandes d’adequació del pati de l’Escola Mestral, fetes per l’AMPA Llastres i pel mateix col·legi.

En concret, al pati de l’escola de l’Hospitalet de l’Infant s’hi ha instal·lat una nova estructura de joc, dues taules de ping-pong i un nou sorral; i també s’han marcat diferents sectors al camp de futbol per assegurar el distanciament entre els diferents grups escolars a l’hora de l’esbarjo.

Les altres accions executades a l’Escola Mestral han consistit en obres d’ampliació d’aules i en l’adquisició de diversos tipus de material, per exemple de psicomotricitat per a Educació Infantil i de mobiliari per a Educació Física. L’actuació que més cost econòmic ha tingut (uns 15.000 euros, aproximadament), però, ha estat la de la millora del sistema de comunicació del centre, per donar cobertura wifi a totes les aules, als mòduls prefabricats i al menjador escolar.

Així mateix, s’ha pintat un mural a la façana del menjador escolar. Aquest mural és obra de l’artista local Evelyn Roca, que va guanyar el concurs de disseny convocat per l’AMPA Llastres, amb l’aprovació del consell escolar del centre.

D’altra banda, a l’Escola Valdelors de Vandellòs, on pel curs passat l’Ajuntament va invertir unes 24.000 euros per millorar els patis de Primària i Infantil i per renovar l’aula d’informàtica i el sistema de comunicació, aquest estiu s’hi han portat a terme treballs de pintura i d’adequació de l’entrada per un import de 13.407,47 euros.

A les llars municipals, s’hi han executat també treballs de pintura i d’adequació de les instal·lacions a causa de la Covid-19, per un import de 9.625,46 euros.

A més d’aquestes intervencions especials, l’Ajuntament s’ha ocupat dels treballs de manteniment regulars a tots els centres educatius.

Galeria d'Imatges

En la sessió plenària del passat 1 d’octubre, amb els vots a favor del PSC, JxCat, ERC, Cs i PP; l’abstenció de la FIC i el vot en contra de la CUP
Aprovat definitivament el Reglament Orgànic Municipal de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
Imatge del ple municipal de l'1 d'octubre de 2020

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha aprovat definitivament el Reglament Orgànic Municipal (ROM), amb els vots a favor del PSC, de JxCat, d’ERC, de Cs i del PP; l’abstenció de la FIC i el vot en contra de la CUP. És un document, elaborat amb la participació i el consens de tots els grups polítics excepte el de la CUP, que té com a objecte regular, dins del marc de les disposicions generals establertes per llei, el règim organitzatiu de l’Ajuntament, i definir i concretar el funcionament dels òrgans municipals (el ple municipal, les comissions informatives, els grups polítics municipals, les empreses i patronats municipals, els òrgans sectorials, de gestió i participació ciutadana; la Junta de Govern Local, la Junta de Portaveus i els òrgans de govern unipersonals com són l’alcalde o alcaldessa i els tinents/es d’alcalde), així com els drets i deures dels regidors/es.

En relació amb el ple municipal, regula, per exemple, el nombre de mocions que pot presentar un grup polític municipal en cada sessió, el temps d’intervenció que tenen els regidors/es, el nombre de convocatòries extraordinàries que pot demanar cada regidor a l’any, etc.

Tal com s’indica en el preàmbul del ROM, «al llarg del seu contingut s’ha procurat introduir els mecanismes i la regulació adient per tal de fer efectius els principis de transparència i bon govern, d’igualtat efectiva entre homes i dones, d’accés electrònic a l’administració i de simplificació de l’activitat administrativa. El reglament esdevé coherent i estableix una relació de complementarietat amb el Reglament de Participació Ciutadana, aprovat recentment per aquest Ajuntament (2018)».

Aquest Reglament es va aprovar inicialment per acord plenari de 30 de juliol i va ser publicat en el Butlletí Oficial de la Província de Tarragona (BOPT) el 7 d’agost. Durant el període de 30 dies hàbils, va ser sotmès a informació pública perquè es poguessin presentar al·legacions. Dins d’aquest termini, el Grup Municipal Candidatura d’Unitat Popular-Alternativa Municipalista (CUP-AMUNT) va presentar-hi una vintena d’al·legacions que van ser rebutjades ahir dijous 1 d’octubre pel Ple de l’Ajuntament, amb els vots a favor de desestimar-les de tots els grups polítics municipals excepte la CUP.

Un cop aprovat definitivament pel Ple, el ROM entrarà en vigor en el termini de quinze dies des de la seva publicació íntegra en el BOPT.


Altres acords destacats del ple

En la sessió plenària ordinària de l’1 d’octubre, el Ple de l’Ajuntament també va donar el seu vistiplau a l’aprovació provisional de l’ordenança fiscal núm.18 reguladora de l’Impost sobre l’increment de valor de terrenys de naturalesa urbana (plusvàlua), que s’adequa a la normativa estatal i que inclou les determinacions següents:

 • Percentatges anuals aplicables Sobre el valor del terreny al moment de la meritació:

          a) Període d'un fins a cinc anys: 3,7 %

          b) Període de fins a deu anys: 3,2%

          c) Període de fins a quinze anys: 2,7%

          d) Període de fins a vint anys: 2,2%

 • Tipus de gravamen: 30%
 • Exempcions: Objectives i Subjectives 
 • Bonificacions: Potestatives (de fins al 95%)
 • Reducció aplicable durant els 5 primers anys d'entrada en vigor deis nous valors cadastrals resultants d'un procediment de valoració col·lectiva de caràcter general: 60%.

L’Impost sobre l’increment de valor de terrenys de naturalesa urbana, que és un tribut directe que grava l'increment de valor que experimentin aquest tipus de terrenys i es posi de manifest a conseqüència de la transmissió de la propietat dels terrenys per qualsevol títol o de la constitució o transmissió de qualsevol dret real de gaudi, limitatiu del domini, sobre els referits terrenys, no existia fins ara al municipi. Per exigir-lo, calia un acord plenari (que en aquest cas ha comptat amb els vots a favor del PSC i de Cs; l’abstenció de JxCat, la CUP i el PP i els vots en contra de la FIC i d’ERC) i la pertinent ordenança fiscal.


Mocions rebutjades

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant l’ha posat en marxa aquesta setmana, després d’haver-ho fet a Masriudoms l’estiu de 2019
El poble de Masboquera estrena el servei de recollida porta a porta de matèria orgànica
Imatge de la reunió informativa que va tenir lloc el passat 29 de setembre al Casal de Masboquera

Per tenir cura del medi ambient i millorar la recollida selectiva de residus, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha posat en marxa el servei de recollida porta a porta de la matèria orgànica al nucli de Masboquera.

Aquest servei, que s’ofereix des d’ahir dilluns, 5 d’octubre, «és un primer pas i es podrà ampliar a altres fraccions de residus més endavant», segons ha explicat l’alcalde, Alfons Garcia, als veïns i veïnes del poble en la carta que els ha enviat i en la reunió informativa a la qual els va convocar el passat 29 de setembre i a la qual va assistir en companyia del regidor de Medi Ambient, Frederic Escoda; i del personal municipal d’aquest departament.

El servei es brindarà de dilluns a dissabte; i la recollida es farà a partir de les 21:00h. Cada unitat familiar haurà de treure a la porta de casa seva el cubell reixat amb la bossa compostable que els ha proporcionat l’Ajuntament per a la seva recollida. Els operaris hi passaran casa per casa, recolliran les bosses i deixaran els cubells perquè els puguin continuar utilitzant. En cas que algun veí no disposi del cubell i del joc de bosses compostables, podrà passar pel Casal a buscar aquest material. Quan se’ls esgotin les bosses, podran adreçar-se igualment al Casal, on se’n facilitaran més, també de manera gratuïta.

Perquè aquest sistema sigui efectiu, s’ha retirat el contenidor de matèria orgànica de la zona esportiva del poble i només s’ha deixat operatiu el del costat de les escoles, per si alguna persona no pot utilitzar el servei de porta a porta algun dia puntual.


Masriudoms, el primer poble del municipi on es va implantar aquest servei

Amb aquests ja són dos els nuclis de població del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant on està implantat el servei de recollida porta a porta de la matèria orgànica. En aquest sentit, cal recordar que l’Ajuntament va posar en funcionament aquest servei a Masriudoms com a prova pilot, del 17 de juny al 15 de setembre de 2019. En vista dels bons resultats, el consistori va decidir continuar prestant aquest servei més enllà del període de temps de la prova. I és que durant aquells 91 dies, s’hi van recollir 1,5 tones de residus orgànics (16,7 kg al dia de mitjana) i 49 famílies van participar en la campanya, el 100% de les famílies empadronades al poble, comptant dos comerços.És una plataforma virtual que permet als comerços locals vendre els seus productes i serveis
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant obre el Mercat del Mestral
Els comerciants que formen part del Mercat del Mestral ara, amb l'alcalde i la regidora de Comerç

Des d’aquest dimecres 7 d’octubre ja està en funcionament el Mercat del Mestral a Internet. Es tracta d’una plataforma virtual, creada per l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, que permetrà vendre als comerços locals del municipi els seus productes i serveis a través de la pàgina web www.mercatdelmestral.cat. De moment, en aquesta primera fase del projecte, això ho podran fer, en concret, una vintena d’establiments comercials. La idea és que, posteriorment i de manera progressiva, es puguin incorporar a aquesta macrobotiga virtual tots els comerços locals que hi estiguin interessats.

A banda d’aquesta vintena d’establiments, en aquest web també es facilita l’accés directe a les pàgines webs d’una altra vintena de botigues que ja oferien venda online.

«Amb la creació d’aquest marketplace, l’Ajuntament pretén donar accés als comerciants locals a un nou canal de venda i augmentar la seva visibilitat i les seves possibilitats de venda», ha explicat la regidora de Comerç, María José Gómez, en l’acte de presentació d’aquest projecte que ha tingut lloc avui dimecres a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant.

A més, aquest centre comercial virtual, tal com ha afegit la mateixa regidora, permetrà als compradors trobar una gran varietat de productes en un únic lloc web i fer les compres d’una manera còmoda, senzilla i segura, des del punt de vista del pagament.

Actualment, es venen a través d’aquesta plataforma més de 700 productes i serveis de tot tipus (de moda, d’estètica i de salut; d’alimentació; articles per a la llar; de floristeria, d’esports; de fotografia; de viatges, etc.). Cada comerciant ofereix el sistema o sistemes de pagament que més li convé (PayPal, transferència bancària i, en breu, també Bizum) i també decideix l’opció d’entrega de les compres (recollida al local i en alguns casos servei de transport).

Per celebrar l’obertura del Mercat del Mestral, molts dels establiments que en formen part, brinden als clients descomptes especials. Així mateix, les primeres persones que utilitzin aquesta plataforma per comprar rebran una bossa amb el logo del Mercat, un obsequi de la Regidoria de Comerç.

S’han dut a terme diversos treballs d’arranjament tant al de l’Hospitalet de l’Infant com al de Vandellòs
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant inverteix gairebé 39.000 euros en la millora dels cementiris municipals
Els treballs de pavimentació al cementiri de Vandellòs

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha fet diverses millores en els cementiris municipals. Al de l’Hospitalet de l’Infant, ha pavimentat amb formigó 473 m2 de les zones de circulació; i ha canviat els tancaments de l'edifici auxiliar, que acull els lavabos i un magatzem. I al de Vandellòs, ha pavimentat 58 m2 d’un dels passadissos; i  en breu impermeabilitzarà 695 m2 de les cobertes dels nínxols.

En aquestes actuacions, hi ha invertit prop de 39.000 euros. Les persones usuàries d’aquestes instal·lacions poden veure ja els resultats dels treballs fets durant el mes d'octubre.

Cal recordar que, amb l’objectiu d’evitar aglomeracions de gent als cementiris del municipi i d’evitar el risc de contagis de la COVID-19 per la celebració de Tots Sants, l’Ajuntament aplicarà aquest cap de setmana un seguit de mesures, tal com va fer el cap de setmana passat. En concret:

- Es controlarà l’aforament dels cementiris del municipi, ubicats als nuclis de Vandellòs, l’Hospitalet de l’Infant i Masriudoms.

- Es controlarà la temperatura de les persones usuàries.

- S’establiran diferents recorreguts de manera que les persones usuàries no s’entrecreuin, en la mesura que es pugui en cada cementiri.

- S’adoptaran mesures de neteja i desinfecció a les instal·lacions.

- Es posarà a disposició de les persones usuàries gel hidroalcohòlic.


A més, el consistori recomana a les persones usuàries dels cementiris que limitin el temps d’estada a 20 minuts com a màxim; i que hi vagin en grups de 4 persones com a màxim.Galeria d'Imatges

El consistori ha destinat 3.000 euros a ajudar els establiments locals a afegir-se a l’app Hospi-Eat, una plataforma per demanar menjar per emportar; i ha dut a terme altres accions
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant dona suport al sector de la restauració local
Fotografia de grup dels restauradors locals que participen en la plataforma Hospi-Eat, amb la regidora de Turisme, María José Gómez

Conscient de les dificultats que està patint el sector de la restauració local com a conseqüència de la crisi sanitària provocada per la pandèmia de la COVID-19, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha adoptat un conjunt de mesures per donar-li suport.

El consistori ha ajudat als restauradors locals a incorporar-se a la plataforma Hospi-Eat, una app que serveix per demanar menjar per emportar a diversos establiments del municipi (a una desena, actualment) i que se l’han descarregat ja més de 500 persones, segons ha explicat l’empresari local que l’ha impulsat, Tonet Sánchez. La Regidoria de Turisme ha contribuït a la participació del sector de la restauració local en aquest projecte amb 3.000 euros.

«Aquest tipus de serveis d’entrega a domicili estan en auge avui en dia, especialment per l’efecte del coronavirus i poden atreure clientela, potenciar el consum de la ciutadania i augmentar l’activitat econòmica. Des de l’Ajuntament estem treballant per la digitalització de les empreses locals en general perquè creiem que és una manera d’augmentar la seva visibilitat i les seves possibilitats de venda i per aquest motiu hem posat en marxa també recentment el Mercat del Mestral, una plataforma virtual que permet als comerços locals vendre els seus productes i serveis per Internet », ha apuntat la regidora que està al capdavant de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, María José Gómez.

Per la seva banda, la presidenta de l’Associació de Restauració i Hoteleria de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors, Mónica Alves, ha valorat “les facilitats que està donant l’Ajuntament” perquè el sector que representa pugui “continuar treballant”.

Per pal·liar els efectes negatius de la pandèmia de la Covid-19, recordem que l’Ajuntament també ha suspès la taxa de l’ocupació de la via pública amb taules i cadires, amb finalitat lucrativa, durant l’exercici 2020. En la sessió plenària del passat 3 de juny, es va aprovar la modificació parcial de l’ordenança fiscal que regula aquesta taxa, per alleugerir la càrrega impositiva que recau sobre els establiments d’hostaleria i restauració, molt afectats per la crisi.

A més, per donar suport a aquest tipus de negocis, l’Ajuntament ha impulsat campanyes de comunicació i sensibilització a través de les seves xarxes socials amb l’objectiu de donar-los visibilitat. En la pàgina web municipal, també s’ha penjat un llistat dels establiments de restauració locals que estan oferint menjar per emportar i a domicili. Aquest llistat s’està actualitzant periòdicament, de manera que si algun bar o restaurant del municipi s’hi vol afegir, ho pot demanar enviant un correu electrònic a turisme@vandellos-hospitalet.cat; o un Whatsapp al telèfon de Turisme l'Hospitalet de l'Infant i la Vall de Llors (674249628).Galeria d'Imatges

És una iniciativa de l’Institut Català de les Dones consistent a enganxar a les papereres dels carrers uns adhesius amb el lema “Diposita aquí el teu masclisme”
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant se suma a una campanya de sensibilització contra el masclisme
Imatge d'una paperera de l'Hospitalet de l'Infant amb l'adhesiu "Diposita aquí el teu masclisme"

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’ha adherit a una campanya endegada per l’Institut Català de les Dones (ICD) que té com a objectiu sensibilitzar contra el masclisme i erradicar-lo. Aquesta iniciativa consisteix a fer visible en les papereres públiques el lema «Diposita aquí el teu masclisme» amb uns adhesius.

D’aquesta manera, es vol visibilitzar aquesta realitat per poder aconseguir la igualtat efectiva i desemmascarar les desigualtats socials, polítiques, econòmiques i jurídiques que pateixen les dones.

Tal com ha declarat el regidor d’Igualtat, Diego García, “reconèixer el masclisme i desmuntar-lo llençant-lo simbòlicament a les papereres és un gest important perquè no podem lluitar contra una ideologia si no és reconeguda”.

Cal tenir en compte que, segons la Llei 2008 del Dret de les dones a erradicar la violència masclista, «el masclisme és el concepte que defineix les conductes de domini, control i abús de poder dels homes sobre les dones i que, alhora, ha imposat un model de masculinitat que encara és valorat per una part de la societat com a superior. La violència contra les dones és l’expressió més greu i devastadora d’aquesta cultura, que no només destrueix vides, sinó que impedeix el desenvolupament dels drets, la igualtat d’oportunitats i les llibertats de les dones».

Aquesta acció s’emmarca en els actes organitzats per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per la celebració del 25N, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Enguany, a causa de la pandèmia de la COVID-19, el programa d’actes tindrà un format reduït, i s’oferirà a través de Ràdio l’Hospitalet de l’Infant, la Televisió de Vandellòs i les xarxes socials de l’Ajuntament. Ja us informarem de tot plegat!

Galeria d'Imatges

Amb l’objectiu d’evitar que l’arena s’acumuli al passeig marítim i de minimitzar els efectes dels temporals
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha instal·lat malles de contenció de sorra a la Platja de l’Arenal
Així són les malles que s'han col·locat a la Platja de l'Arenal

La Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha instal·lat un sistema de retenció de sorra a la platja de l’Arenal de l’Hospitalet de l’Infant. Es tracta d’unes malles semi translúcides que s’han col·locat en quatre trams de 25 metres cadascun amb uns pals verticals. Aquestes malles estan fabricades amb un teixit especial multicapa que ofereix una obertura escassa i impedeix el pas directe dels granets de sorra. Aquest material, a més, és molt permeable a l’aire, per la qual cosa no deixa passar les turbulències i els efectes del vent.

Amb aquest sistema de contenció de sorra que estarà col·locat de manera temporal, des de la tardor i fins a la Setmana Santa, aproximadament, el consistori pretén evitar l’acumulació d’arena al passeig marítim i la pèrdua de sorra de la Platja de l’Arenal, per protegir-la alhora dels temporals.

«Com a conseqüència del vent, cada any s’acumulen grans quantitats de sorra al passeig marítim de l’Arenal, que després hem de retirar; i també hem de replantar la gespa de la Plaça de la Marina», ha explicat la regidora de Turisme, María José Gómez. Amb les malles, l’Ajuntament vol solucionar aquesta problemàtica.

Galeria d'Imatges

Amb el compromís del consistori de treballar per a la igualtat d’oportunitats entre dones i homes; i amb la constitució d’un grup de treball paritari i representatiu de la corporació
S’inicia el procés d’elaboració del Pla d’Igualtat de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
Imatge de la primera reunió telemàtica de la Comissió d'Igualtat

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha iniciat el procés d’elaboració del seu Pla d’Igualtat i dels seus organismes dependents. Aquest document, del qual han de disposar les entitats que tenen més de 50 persones en plantilla segons estableix la normativa vigent, ha de tractar les matèries següents: accés a l’ocupació, classificació professional, promoció i formació, retribucions; ordenació del temps de treball per afavorir la conciliació laboral, personal i familiar i prevenció de l’assetjament per raó de sexe.

Per engegar aquest procés, s’ha constituït la Comissió d’Igualtat, un grup de treball paritari i representatiu dels diferents àmbits professionals de l’Ajuntament i dels seus organismes dependents (les empreses municipals, els patronats municipals i la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori) que s’encarregarà de coordinar l’elaboració i el seguiment del Pla. Aquesta comissió, que treballarà en la diagnosi i la redacció de propostes, està integrada per 10 persones, entre les quals hi ha la tècnica municipal d’Igualtat, que coordinarà el disseny, la implementació i l’avaluació de les polítiques d’igualtat entre homes i dones; i supervisarà la posada en funcionament de projectes per a la integració de la perspectiva de gènere al consistori; i també el cap de Recursos Humans.

En aquesta primera fase iniciativa, la Junta de Govern Local també ha aprovat la Carta de compromís de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant amb la redacció i implementació del Pla d’Igualtat. Mitjançant aquesta Carta, que s’ha fet arribar a la plantilla de la corporació local i dels seus organismes dependents, l’Ajuntament s’ha compromès a:

 • Avançar en la igualtat de gènere als centres de treball, departaments i serveis municipals.

 • Afrontar la desigualtat salarial, a nivell vertical i a nivell horitzontal per la mateixa responsabilitat i nivell professional.

 • Emprendre accions per a eliminar els obstacles als quals fan front especialment les dones en punts clau de la seva carrera professional.

 • Promoure canvis en la cultura organitzativa i en l’estructura professional per a eliminar barreres sistèmiques, biaixos inconscients, estereotips i desigualtats i promoure la conciliació familiar i la inclusió de la diversitat.

 • Donar suport al personal municipal i formar-lo perquè adopti una actitud responsable amb la perspectiva de gènere amb l’objectiu de millorar la qualitat del servei produït en benefici de tota la població.

 • Prendre accions més enllà d’enfortir la representació de les dones per a incloure totes les formes de diversitat.

 • Donar suport a aquesta Carta amb el benentès que s’atorguin els recursos suficients per fer d’aquests compromisos una eina per a l’avenç en la igualtat de gènere.

 • Donar suport a la Comissió d’igualtat, en tant que òrgan col·legiat i paritari, per tal que elabori el Pla d’igualtat de l’Ajuntament i organismes autònoms dependents, com a eina vertebradora de les polítiques de recursos humans encaminades a la plena igualtat de gènere.

«Disposar d’un Pla d’Igualtat, més enllà de ser una obligació per a l’Ajuntament, per llei, és una oportunitat per posar de manifest, d’una manera rigorosa, possibles situacions de desigualtat i per establir mesures correctores. Això li pot reportar un entorn de treball més just i inclusiu», ha apuntat el regidor d’Igualtat, Diego García.

El mateix regidor ha destacat la importància de sotmetre a negociació les diferents aportacions que pugui generar el grup de treball d’igualtat, perquè els assoliments en aquesta matèria tinguin el major consens possible entre tots els agents implicats.

Per promoure un ús de la llengua no discriminatori, sense usos sexistes ni androcèntrics
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant edita una guia de llenguatge inclusiu
Portada de la Guia de llenguatge inclusiu

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha editat la Guia de llenguatge inclusiu amb l’objectiu de promoure un ús de la llengua no discriminatori, sense usos sexistes (menystenir el gènere femení) ni androcèntrics (invisibilitzar la presència de les dones).

És una guia «molt pràctica i senzilla, adreçada a tothom, que l’Ajuntament ha publicat amb el convenciment que cal impulsar un canvi cultural a través d’un llenguatge inclusiu, que contribueixi a trencar prejudicis i suposicions, tant en la persona que llegeix com en la que escriu», segons ha dit el regidor d’Igualtat, Diego García.

Tal com s’explica en el pròleg, cal tenir en compte que en català, igual que en altres llengües romàniques, es considera que el masculí és el gènere no marcat, és a dir, el que es fa servir com a genèric per englobar masculí i femení.

En aquest punt és on té sentit parlar de l’ús inclusiu de la llengua. La idea és utilitzar els recursos genuïns del català per expressar-nos de manera més precisa i conscient, allunyant-nos de polèmiques innecessàries i sense inventar-nos paraules noves”, segons s’argumenta.

Aquest document està a l’abast de tota la ciutadania en format digital, en l’apartat de Benestar Social i Igualtat de la pàgina web municipal (i aquí en el document adjunt); i en format paper (per al personal municipal, les entitats municipals, els centres educatius i per a totes aquelles persones que hi estiguin interessades). Podrà ser ampliada i actualitzada.

La creació d’aquesta guia va ser una proposta del grup municipal de JxCat, que va ser aprovada en la sessió plenària del passat 3 de juny amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals excepte la CUP, que es va abstenir.

Els textos han anat a càrrec de la lingüista Angelica Maria Ripa; i el disseny i les il·lustracions, de la dissenyadora gràfica Laura Aresté. Totes dues han fet la presentació pública de la guia a la Televisió de Vandellòs i a Ràdio l’Hospitalet de l’Infant, juntament amb el regidor d’Igualtat, Diego García; i la portaveu de JxCat, Assumpció Castellví, en el marc de la celebració del 25N, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

Arxius adjunts

Es preveu que en el termini de 10 mesos arribi als nuclis de Vandellòs, Masboquera, Masriudoms i l’Almadrava; a la urbanització Vanessa Park i a les zones del port i de Cadaloques de l’Hospitalet de l’Infant
La fibra òptica s’acabarà de desplegar a tot el municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant l’any 2021
Visita d'obres dels representants municipals

Aquest mes de novembre s’han iniciat les obres per instal·lar fibra òptica als nuclis d’interior del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. La previsió és que, en un termini de 10 mesos com a màxim, els veïns i veïnes de Vandellòs, Masboquera, Masriudoms i la urbanització Vanessa Park disposin d’aquest servei amb les mateixes característiques o superiors a les que tenen actualment les persones usuàries dels polígons industrials Les Tàpies I i II i del nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant. L’any que ve també hi haurà fibra òptica al nucli coster de l’Almadrava i a dues zones més de l’Hospitalet de l’Infant (a la del port i a la de Cadaloques).

Per ampliar aquesta xarxa de telecomunicacions de nova generació, de manera que arribi a tots els racons del municipi, l’empresa municipal de promoció econòmica, IDETSA, ha venut la xarxa estesa a ADAMO TELECOM IBERIA S.A.U., un operador de telecomunicacions de capital suec que ofereix servei en zones rurals o de difícil accés, per un import de 550.000 euros. Amb aquesta operació, IDETSA podrà amortitzar íntegrament els préstecs sol·licitats pel desplegament de la fibra òptica, reduir el seu endeutament i destinar els beneficis a noves accions destinades a la generació d’ocupació, a nous projectes d’eficiència energètica o a noves activitats no implantades al municipi que puguin ser una oportunitat per retenir talent al territori. També podrà mantenir dos llocs de treball creats directament pel servei; i tres llocs de treball indirectes en empreses locals.

IDETSA continuarà sent operadora de comunicacions electròniques, però el seu model de negoci canviarà , perquè actuarà únicament com a comercialitzadora. En qualitat de revenedora dels serveis d’un majorista, podrà mantenir unes tarifes raonables i competitives per als veïns i veïnes.

Els orígens del servei

L'any 2014, IDETSA va decidir iniciar el desplegament d'una xarxa pública de fibra òptica ultra ràpida en el municipi per a oferir al veïnat serveis accés a internet i telefonia d'alta qualitat. Aquesta iniciativa, certament inusual en l'àmbit públic i municipal, va venir fonamentada per la inexistència d'una xarxa en el municipi que tingués aquestes característiques i que pogués arribar a donar un servei de banda ampla competitiu. «Amb aquest projecte, es perseguia crear un ecosistema que afavorís el creixement econòmic i tecnològic dels veïns i veïnes de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i, al mateix temps, atreure noves empreses i ampliar i diversificar les fonts de riquesa locals», recorda la regidora de Promoció Econòmica, María José Gómez.

Amb caràcter previ a l'inici del projecte, la societat municipal va formular una consulta perquè els operadors de comunicacions electròniques es pronunciessin sobre si tenien previst iniciar desplegaments de xarxes de fibra òptica en un futur pròxim, això és, en un període de tres anys. D'aquesta consulta no es va advertir interès o intenció per part de cap dels operadors presents en el mercat a dur a terme aquest desplegament.

Així doncs, per acord de 7 de març de 2014, el Consell d’IDETSA va aprovar que el desplegament i la subsegüent gestió de les xarxes de telecomunicacions s'efectués per gestió directa mitjançant la societat anònima municipal. El mateix any, IDETSA es va inscriure en el Registre d'Operadors de comunicacions electròniques que gestiona la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

Pel que fa al finançament de la xarxa objecte d'alienació, aquesta ha estat assumida íntegrament per capital privat, mitjançant la concertació per part d’IDETSA de préstecs amb diferents entitats de crèdit. És a dir, que en tot el finançament del projecte no s’ha utilitzat cap diner públic.

Tenint en compte la gran quantitat d'inversió tecnològica que cal assumir i els recursos a destinar durant els pròxims anys per mantenir els estàndards de qualitat dels serveis, i sobretot per aconseguir arribar a desplegar fibra òptica en tots els racons el municipi de Vandellòs i l´Hospitalet de l’Infant, IDETSA va creure necessari convocar un concurs públic per vendre la xarxa a un altre operador, amb el compromís que l’ampliés i que permetés a IDETSA continuar prestant serveis a nivell minorista. ADAMO TELECOM IBERIA S.A.U ha estat l’empresa adjudicatària del contracte.

Actualment, Idetsa Fibra té un volum de clients de 650 usuaris i usuàries locals.

Un total de cinc agents han rebut formació per poder-lo pilotar l’any vinent
La Policia Local de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant es dota d’un dron per millorar la seguretat de la ciutadania
La jornada de bateig de vol del dron policial

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha adquirit un dron d’última tecnologia per a la Policia Local, amb l’objectiu de millorar la seguretat de la ciutadania. Aquest aparell servirà «per reforçar la vigilància de superfícies grans com ara les platges, els camps i els boscos, per controlar el trànsit i per donar cobertura a la tasca que duen a terme les diferents regidories de l’Ajuntament, per exemple, la de Turisme, Festes i Cultura, quan organitzen esdeveniments en què es concentra molta gent», segons ha explicat el regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Tomás Díaz.

Aquesta aeronau, que disposa de sis rotors per a una elevada estabilitat i precisió, fins i tot en entorns de forts vents, podrà ser útil també en operacions de recerca i localització de persones desaparegudes i de rescats, segons ha afegit el mateix regidor.

Per poder-lo fer volar, un total de cinc agents de la Policia Local han rebut formació teòrica i pràctica fins a obtenir les certificacions oficials com a pilots professionals. En aquests moments, el consistori està ultimant els tràmits administratius per poder-lo utilitzar l’any vinent.

El passat 25 de novembre l’empresa EbreDrone va lliurar al consistori el dron adquirit i els agents de la Policia Local que s’han format com a pilots van poder utilitzar-lo, sota la supervisió dels instructors de vol.

Galeria d'Imatges

Línea Verde és un canal directe per informar al consistori dels desperfectes que es detectin a l’equipament urbà del municipi

Des del dilluns 14 de desembre, els veïns i veïnes de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant disposen del servei Línea Verde. A través d'aquest nou canal de comunicació directe, poden posar en coneixement del consistori aquells desperfectes que detectin al municipi. Gràcies a aquesta eina de participació ciutadana, l'Ajuntament pretén conèixer les necessitats del municipi i poder donar solució així a les qüestions comunicades.

Per poder utilitzar aquest nou servei cal descarregar-se l’aplicació per a mòbil (app) Línea Verde. Per a això, la persona usuària ha d’accedir a Google Play o APP Store, en funció de la tecnologia emprada en el seu Smartphone (Android / iOS). Un cop localitzada, s’ha de fer la descàrrega de manera gratuïta. A partir d'aquest moment, s’ha de seleccionar el municipi sobre el qual es vol comunicar la incidència. El procediment és molt ràpid i senzill.

Per comunicar una incidència, només cal clicar sobre el botó "Nova Incidència". Un desplegable amb les diferents tipologies d'incidències apareix en pantalla. La persona usuària selecciona aquella sobre la qual vol comunicar. Automàticament, l'app detecta les coordenades exactes en què s'ubica el desperfecte. El següent pas és adjuntar una foto de la incidència i una observació sobre la mateixa. Ja només queda pitjar el botó d'enviar. Un cop enviada, el personal de l'Ajuntament rep notificació del desperfecte comunicat. A partir d'aleshores, s'inicien els tràmits per solucionar la incidència detectada. El ciutadà o ciutadana, al seu torn, rep notificació en el seu telèfon mòbil sempre que es produeixi un canvi en l'estat de la mateixa.

A través de Línea Verde, l'usuari o usuària també pot plantejar qualsevol consulta mediambiental. Només ha de seleccionar l'opció de "Fes la teva consulta". En un termini màxim de 24 hores tindrà resposta per part d'un equip d'experts en la matèria de manera completament gratuïta.

Al servei Línea Verde també s’hi pot accedir a través del domini www.liniaverdavandellos-hospitalet.cat. A més de comunicar una incidència o plantejar una consulta, la persona usuària disposa d'un ampli contingut de consulta mediambiental (guia de bones pràctiques, consells, recursos d’educació ambiental, informació pròpia del municipi, etc).

Línea Verde també ofereix els seus serveis a través de contacte telefònic al número 902 193 768 en horari de 8.00 hores a 17.00 hores (cost de la trucada 0,07 € / min).

Una altra de les possibilitats que ofereix aquesta eina és l'enviament de comunicacions informatives per part de l'Ajuntament als ciutadans i ciutadanes que així ho desitgin. D'aquesta manera, a més d'implantar un canal per resoldre incidències de manteniment al municipi també pot fer arribar la informació de servei públic com notícies, avisos i l’agenda d’actes organitzats al municipi. Les persones usuàries també poden consultar els principals punts d'interès que es localitzin al municipi i informació rellevant sobre el mateix (es dona accés al web del consistori i de Turisme, als telèfons d’interès, etc.).

L’alcalde, Alfons Garcia, anima al veïnat a utilitzar el servei de Línea Verda, «un canal de comunicació immediat amb què els ciutadans i ciutadanes poden estar informades en temps real i participar activament en la millora del municipi», segons ha dit.

Galeria d'Imatges

Són les persones guanyadores del concurs “La foto del mes” que un any més ha organitzat aquest departament a través de Facebook i d’Instagram
La Regidoria de Turisme reconeix els autors i autores de les imatges del calendari de l’Ajuntament de 2021
Els autors i autores de les fotografies del calendari de l'Ajuntament de 2021 que van poder assistir a l'acte de reconeixement

La regidora de Turisme de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, María José Gómez, va rebre ahir dimecres, 15 de desembre, als autors i autores de les imatges del calendari de 2021 que ha editat el consistori. Aquestes fotografies han estat les més votades cada mes de 2020 pels seguidors de Facebook i Instagram de Turisme de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors.

Cada mes, l’equip tècnic de la Regidoria de Turisme va escollir tres imatges del municipi que havien estat publicades a Instagram, perquè els gairebé 14.000 seguidors de la pàgina de Facebook de Turisme i els prop de 6.000 seguidors de l’Instagram poguessin votar quina havia de ser la foto del mes. La fotografia del desembre, en canvi, és la guanyadora del IV Concurs d’Instagram del Pessebre dels Estels de la Masia de Castelló, que l’any passat va convocar la mateixa regidoria. Com que enguany no es podrà celebrarà el Pessebre, a causa de la pandèmia de la COVID-19, la fotografia del mes de desembre del calendari de l’Ajuntament de 2022 serà la imatge més votada aquest mes de desembre al Facebook i a l’Instagram de Turisme l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors.

En l’ acte de reconeixement celebrat a l’Oficina de Turisme, la regidora María José Gómez va agrair als guanyadors del concurs la seva participació en aquesta iniciativa i la seva contribució a donar a conèixer els atractius del municipi; i també va felicitar-los per bellesa i la qualitat de les imatges captades.

Com a obsequi, els igers guanyadors van rebre un lot de productes locals i de marxandatge de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors; i una còpia del calendari en què apareixen les seves fotografies.

Arxius adjunts

L’arquitecte Santiago Vives és l’autor de la proposta guanyadora del concurs de projectes que va convocar l’Ajuntament
S’adjudica la redacció del projecte de construcció de la residència de gent gran de l’Hospitalet de l’Infant i la direcció de l’obra
Imatge on es pot veure l'àmbit en què s'ubicarà la nova residència

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha encarregat la redacció del projecte de construcció de la residència per a la gent gran i de condicionament de l’entorn a l’Hospitalet de l’Infant i la posterior direcció d’obra a l’arquitecte Santiago Vives Sanfeliu per un import de 134.000 euros, aproximadament.

La proposta d’aquest arquitecte va ser la guanyadora del concurs de projectes que va convocar el consistori, per adjudicar aquest contracte de serveis. A aquest concurs s’hi van presentar un total de 26 propostes. En una primera fase, el jurat va seleccionar les 5 propostes-idees que van obtenir la major puntuació; i en una segona fase, la proposta guanyadora. Els quatre participants de la segona fase que no han resultat guanyadors han rebut 2.000 euros en concepte de premis.

El jurat va estar integrat per tres arquitectes en qualitat de vocals (una arquitecta nomenada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; un arquitecte proposat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i l’arquitecte municipal, ) i per una funcionària de l’Ajuntament com a secretària. La Junta de Govern Local, reunida el passat 10 de novembre, va ratificar el seu veredicte.

L’arquitecte guanyador disposarà d’un termini de 8 mesos per redactar el projecte bàsic i executiu de la residència de gent gran de l’Hospitalet de l’Infant; i posteriorment, quan l’obra ja hagi estat adjudicada, d’un termini de 18 mesos per dirigir-la.

«Amb la resolució del concurs de projectes, hem fet un pas endavant més en el projecte de construcció de la nova residència per a la gent gran, que és llarg i complex. Segons es calcula, les obres de construcció d’aquest nou equipament públic municipal podrien iniciar-se a finals de 2021 o principis de 2022, després que s’hagin licitat els treballs», ha explicat l’alcalde, Alfons Garcia.

El pressupost estimat de l’obra és de gairebé 2.400.000 euros. Per sufragar aquesta inversió, l’Ajuntament ha demanat el cofinançament al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, que correspon a un import de gairebé 381.000 euros.

La nova residència, per a 40 places, haurà de disposar de l’espai adequat per oferir tot el ventall de serveis que li corresponen. La superfície construïda màxima no podrà sobrepassar de 1.750 m2.

L’àmbit en què s’ubicarà es troba a l’interior de l’illa d’equipaments públics municipals, darrere del centre de dia i el Casal d’Avis i del CAP de l’Hospitalet de l’Infant, davant del carrer Ramon Berenguer IV, núm.5.

L’empresa municipal de promoció econòmica de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i aquesta entitat han signat un conveni de col·laboració per primera vegada
IDETSA s’incorpora al Ple de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Reus
Ple telemàtic de la Cambra de Comerç del 14 de desembre de 2020, en què va participar per primera vegada la regidora María José Gómez

L’empresa municipal de promoció econòmica de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, anomenada Iniciatives de Desenvolupament Empresarial Les Tàpies S.A. (IDETSA), s’ha incorporat al Ple de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Reus. La regidora de l’àrea de Promoció Econòmica, María José Gómez, ara forma part d’aquest òrgan suprem de govern i representació de la Cambra, en qualitat de vocal, com podeu veure aquí.

La incorporació d’IDETSA a la Cambra de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Reus és fruit del conveni de col·laboració que, per primera vegada, han signat les dues entitats aquest mes de desembre. Per mitjà d’aquest acord, la Cambra s’ha compromès a col·laborar amb IDETSA amb la presència física o telemàtica d’un tècnic de la corporació, especialitzat en formació, internacionalització i emprenedoria que atendrà les necessitats de les empreses que vulguin traslladar les seves consultes. Aquest tècnic atendrà, si és el cas, les consultes que li pugui traslladar IDETSA amb l’objectiu de col·laborar i establir sinergies en benefici de l’objecte descrit.

Per la seva banda, IDETSA col·laborarà amb la Cambra cedint l’espai físic que pugui necessitar el tècnic de la Cambra per dur a terme la seva activitat d’assessorament a les empreses.

La Cambra, en funció de les competències que li són atribuïdes per llei, treballa per confortar l’activitat de les empreses dels 99 municipis del seu àmbit territorial, entre els que s’inclou Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, en àmbits especialment estratègics com pot ser, entre d’altres, l’emprenedoria, la formació i la internacionalització, que ajuden al desenvolupament de l’economia del territori.

IDETSA coincideix amb la Cambra en la voluntat de donar suport a les empreses del seu municipi com així ho demostra l’activitat que desenvolupa, de manera continuada, des de l’any 2005.

Galeria d'Imatges

L'ajut té un import de gairebé 27.000 euros
L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant rep una subvenció de la Diputació de Tarragona per actuacions de protecció de la salut pública amb motiu de la COVID-19
Logo del suport de la Diputació de Tarragona
L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ha rebut una subvenció de la Diputació de Tarragona per dur a terme actuacions de protecció de la salut pública durant l'exercici econòmic de 2020. Aquest ajut té un import de 26.832,36 €, exactament.

La Diputació de Tarragona ha donat suport econòmic a tots els municipis del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès, per finançar les despeses sobrevingudes ocasionades per la pandèmia de la COVID-19, per atendre actuacions i emergències relacionades amb la protecció de la salut pública.
L’11 de gener l'Àrea d’Esports ampliarà el servei de l’aplicació mòbil Reservaplay, que fins ara només s’utilitzava per a les pistes de raqueta
L’Ajuntament Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ofereix una app per reservar l’accés als gimnasos municipals i a la piscina coberta
Imatge dels vasos de la Piscina Municipal Coberta

A partir del dilluns 11 de gener, l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant posarà a disposició de les persones usuàries dels gimnasos municipals i dels vasos de la Piscina Municipal Coberta una aplicació mòbil (app) per poder reservar-ne una franja horària.

L’objectiu és facilitar-los un sistema més còmode de reserva i alhora millorar-ne el servei. «D’aquesta manera, podran saber en tot moment la disponibilitat d’aquests equipaments esportius municipals i demanar cita prèvia per accedir-hi sense necessitat de desplaçar-se a les oficines de l’Àrea d’Esports o d’esperar que els atenguin la trucada», ha explicat el regidor d’Espots, Diego García.

Perquè això sigui possible, l’Ajuntament ha ampliat el servei de l’aplicació ReservaPlay, que fins ara només es podia utilitzar per reservar les pistes de pàdel i tennis municipal. A aquesta app gratuïta s’hi pot accedir a través del mòbil, la tablet i també a través de qualsevol ordinador (en aquest últim cas, via el web vandelloshospitalet.reservaplay.cat).

Cal tenir en compte que, en aquests moments, a causa de la pandèmia de la COVID-19, s’ha de concertar cita prèvia en les instal·lacions esportives tancades. En aquest tipus d’equipaments, l’aforament està limitat al 30% de la seva capacitat i hi ha d’haver un control d’accés i una bona ventilació.

Segons estableix també la Resolució SLT/3354/2020, de 19 de desembre de 2020 per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció el brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya, en els establiments i equipaments tancats només estan permeses les activitats grupals que es puguin desenvolupar amb mascareta; i queda prohibida la utilització d’equipaments esportius que no estiguin supervisats.

Nota: A causa de les noves mesures de restricció per a la contenció de la COVID-19 que estaran en vigor a partir del 7 de gener, de moment només podreu utilitzar l'app ReservaPlay per reservar l'accés a la Piscina Municipal Coberta. Quan puguem reobrir els gimnasos municipals, també podreu fer-la servir per demanar cita prèvia per accedir a aquests altres equipaments esportius.


Per donar-se d’alta com a persona usuària cal:

 1. Descarregar-se l’APP Reservaplay (disponible per Android i iOS).

 2. Seleccionar «AE Vandellòs Hospitalet»

 3. Prémer el botó «Registrat’t ara»

 4. Emplenar tots els camps del formulari

 5. Verificar la creació del compte

 6. Prémer «enviar»

 7. Esperar la teva validació i formalitzar l’abonament a esports@vandellos-hospitalet.cat.


Per formalitzar una reserva:

Prèviament cal està registrat/da a l’APP

 • Entrar a l’APP i introduir les dades d’accés. Prémer «Entrar».

 • Triar l’opció que es desitgi.

- Reserves de :

   • Vandellòs (gimnàs, pista de pàdel i pista de tennis)

   • L’Hospitalet de l’Infant (piscina coberta, gimnàs, pistes de pàdel i pista de tennis)

 • Prémer l’equipament desitjat.

 • Escollir data i franja horària i prémer “Apuntar-se’’Més informació a l’Àrea d’Esports (977 82 05 23 i esports@vandellos-hospitalet.cat).

Arxius adjunts

Galeria d'Imatges

Amb aquesta obra, el veí del poble Lluc Margalef va obtenir un accèssit al I Premi al millor Treball de Fi de Grau amb perspectiva de gènere de la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2018
L’Ajuntament i Cossetània Edicions publiquen un llibre sobre les dones i la repressió a Vandellòs durant el primer franquisme
En Lluc Margalef amb el seu llibre

Dones i repressió al Vandellòs del primer franquisme és el títol del darrer llibre que han publicat l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Cossetània Edicions dins de la col·lecció “Les nostres arrels” (és el número 15). Aquest llibre, del jurista i politòleg Lluc Margalef Boquera, «indaga entorn de l’opressió econòmica, política, social i les vexacions que sofriren les dones —en concret, les de Vandellòs— durant la immediata postguerra. El relat pretén explicar com el franquisme emprà el dolor, el càstig i una concepció àmplia d’enemic com a arma política», segons s’apunta en la contraportada.

En paraules de l’autor, que és veí del poble, l’obra és «una recopilació de les veus, un recull dels pensaments, un compendi dels records, que pretén transmetre, difondre i consolidar la memòria de les seves protagonistes».

Segons destaca l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant en la presentació, es tracta d’un «treball formalment i metodològicament impecable quant a les fonts, l’estructura i la documentació que empra per disposar d’una anàlisi objectiva i desapassionada, enfronta la duresa de vivències i patiments encara propers, perquè no siguin esborrats per l’oblit del temps».

Amb aquesta obra de 96 pàgines, de fet, en Lluc Margalef va guanyar un accèssit al I Premi al millor Treball de Fi de Grau amb perspectiva de gènere de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona l’any 2018.

En representació de l’Ajuntament i del Consell Editorial Municipal, la regidora de Cultura i Patrimoni, Nuria Ortiz, ha manifestat la seva satisfacció per haver tingut l’oportunitat d’editar un nou llibre d’aquest jove (l’any 2014, amb Cossetània Edicions també, va publicar Diari de Guerra d’en Magí Domènech i Martí), que «mai no ha oblidat els seus ni ha perdut l’interès per aportar més coneixement a un període tradicionalment oblidat per la historiografia contemporània». Tal com ha afegit la regidora, la voluntat de consistori era presentar públicament aquest treball al setembre de 2020: «ens hagués agradat poder presentar el llibre, tal com es mereix, durant les festes majors de Vandellòs, peròla situació sanitària provocada per la pandèmia de la COVID-19 no ho va permetre i, malauradament, la situació no ha millorat per poder fer-ho com voldríem».

Enllaç a la pàgina web de Cossetània Edicions

Un total de 200 euros, aplegats amb la inscripció i alguns donatius
L’Ajuntament lliura la recaptació de la Cursa de Sant Silvestre de l’Hospitalet de l’Infant a la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre
El regidor d'Esports, Diego García, entregant la recaptació de la Cursa Sant Silvestre a la presidenta de la delegació de la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre que hi ha al poble, Gemma Arias

El regidor d’Esports de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Diego García, ha lliurat els diners recaptats amb la IX Cursa de Sant Silvestre de l’Hospitalet de l’Infant a la presidenta de la delegació de la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre que hi ha al poble, Gemma Arias. Un total de 201 euros aplegats amb la inscripció d’un euro per participant que, per tercer any consecutiu, va cobrar l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament a favor d’aquesta entitat; i amb les donacions econòmiques fetes per la gent.

Cal recordar que, davant la situació d’excepcionalitat provocada per la pandèmia de la COVID-19, la Cursa de Sant Silvestre de l’Hospitalet de l’Infant, organitzada per l’Àrea d’Esports de l'Ajuntament, va tenir el 2020 un format diferent a l'habitual.

Les persones participants (137 en total de les 191 que s'hi van inscriure) van poder recórrer els 3 km de la prova quan van voler, soles o en parella o amb la seva bombolla familiar, entre els dies 21 i 31 de desembre i van haver d’escanejar uns codis QR per verificar el seu pas pels diferents punts de l’itinerari. D’aquesta manera, l’Ajuntament va voler mantenir viva la tradició d’acomiadar l’any amb aquesta cursa i evitar possibles aglomeracions de gent.

L’arquitecte Enric Jené és l’autor de la proposta guanyadora del concurs de projectes que va convocar l’Ajuntament
S’adjudica la redacció del projecte i direcció de les obres d’ampliació de l’Escola Mestral de l’Hospitalet de l’Infant
Imatge dels mòduls prefabricats de l'Escola Mestral que seran substituïts pel nou aulari

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha encarregat la redacció del projecte i direcció de les obres d’ampliació de l’Escola Mestral, consistents en la creació d’un nou aulari d’educació infantil per substituir els mòduls prefabricats actuals, i de condicionament de l’entorn de l’Hospitalet de l’Infant a l’arquitecte Enric Jené Izquierdo per un import de 65.000 euros, aproximadament.

La proposta d’aquest arquitecte va ser la guanyadora del concurs de projectes que va convocar el consistori, per adjudicar aquest contracte de serveis. A aquest concurs s’hi van presentar un total de 7 propostes. En una primera fase, el jurat va seleccionar les 5 propostes-idees que van obtenir la major puntuació; i en una segona fase, la proposta guanyadora. Els quatre participants de la segona fase que no han resultat guanyadors han rebut 2.000 euros en concepte de primes.

El jurat va estar integrat per tres arquitectes en qualitat de vocals (un arquitecte nomenat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; un arquitecte proposat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i l’arquitecte municipal) i per una funcionària de l’Ajuntament com a secretària. La Junta de Govern Local, reunida el passat 9 de desembre, va ratificar el seu veredicte.

L’arquitecte guanyador disposarà d’un termini de 6 mesos per redactar el projecte; i posteriorment, quan l’obra ja hagi estat adjudicada, d’un termini de 15 mesos per dirigir-la.

Amb la resolució del concurs de projectes, l’Ajuntament ha fet un pas endavant més en el projecte de construcció del nou aulari. Segons es calcula, les obres podrien iniciar-se a finals de 2021 o principis de 2022, després que s’hagin licitat els treballs», ha explicat la regidora d’Ensenyament, Nuria Ortiz.

«Volem que el nou aulari de l’Escola Mestral sigui un espai adequat per als nens i nenes de P3, P4 i P5 i que disposi de mobiliari adaptat als seus usos i necessitats. Cal tenir en compte que des de fa molts anys l’alumnat d’aquest cicle està en mòduls prefabricats. Les inversions en les escoles són competència de la Generalitat de Catalunya, però davant de la necessitat de millorar les condicions en què es troben i d’alliberar els espais que actualment ocupen per destinar-los a altres usos, l’Ajuntament va decidir assumir el cost de la creació del nou aulari», ha afegit la mateixa regidora.

Tal com consta al conveni de col·laboració que van signar l’Ajuntament i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, la propietat de les obres dutes a terme en el solar de titularitat municipal serà de l’Ajuntament, que cedirà el seu ús a la Generalitat de Catalunya per a l’activitat escolar. Tot i la cessió de l’ús de l’immoble, l’Ajuntament podrà utilitzar les instal·lacions del nou aulari per programar i realitzar activitats i serveis de caràcter educatiu i assistencial fora de l’horari lectiu. De fet, l’Ajuntament ja té previst fer servir l’aula de psicomotricitat del nou edifici, que tindrà un accés independent, com a parc infantil cobert fora de l’horari escolar, per atendre una de les principals demandes de les famílies del municipi.

El pressupost estimat de l’obra és d’1,3 milions d’euros, aproximadament. Per sufragar aquesta inversió, l’Ajuntament ha demanat una subvenció a la Diputació de Tarragona, en el marc del Pla d’Acció Municipal (PAM) 2020-2023), amb un import de gairebé 675.000 euros.

Galeria d'Imatges

El Ple va aprovar inicialment la modificació de les bases reguladores dels ajuts d’eficiència energètica i va adoptar altres acords destacats el dijous 28 de gener
L’Ajuntament subvencionarà les inversions en instal·lacions d’energia elèctrica fotovoltaica o minieòlica per a l'autoconsum
Imatge de la sessió plenària del 28 de gener de 2021, celebrada a la Casa de la Vila de l'Hospitalet de l'Infant

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant subvencionarà les inversions en generació d'energia elèctrica fotovoltaica o minieòlica per a l’autoconsum en habitatges unifamiliars (autoconsum individual), edificis d'habitatges (autoconsum individual o compartit) i empreses (naus industrials i locals).

L’import de la subvenció serà de fins al 30% de la despesa considerada com a subvencionable, amb una quantia màxima per sol·licitud de 2.500 euros per l’autoconsum individual i de 4.500 euros per a l’autoconsum compartit en comunitats energètiques d’empreses o habitatges. Al tercer sector i a les cooperatives se’ls aplicarà un 10% addicional de l’import atorgat.

Això serà possible gràcies a la modificació de les bases reguladores de subvencions d’eficiència energètica i autoconsum del consistori, que va aprovar inicialment el Ple de l’Ajuntament ahir dijous 28 de gener, amb els vots a favor del PSC, JxCat, ERC, la CUP, Cs i PP i l’abstenció de la FIC, amb la incorporació de l’esmena presentada per la CUP.

Una altra de les novetats incloses en aquestes bases és l’ampliació del ventall de beneficiaris d’aquestes subvencions: a més dels ciutadans i ciutadanes empadronades al municipi amb una antiguitat d’un any i les empreses i els autònoms amb domicili fiscal al municipi, podran demanar-les també les comunitats.

D’altra banda, continuaran sent subvencionables:

- Els sistemes de climatització o obtenció d’aigua calenta: qualsevol sistema amb font energètica elèctrica eficient o bé que utilitzi energia solar tèrmica o biomassa com a combustible i, per tant, tingui un impacte ambiental neutre. A qui acrediti la contractació de l’electricitat amb una comercialitzadora 100% renovable, se li aplicarà un 10% addicional de l’import pagat. En cap cas seran subvencionables els sistemes que utilitzin combustibles fòssils com a font energètica.

- Les inversions en il·luminació amb tecnologia eficient: led, plasma i inducció o bé il·luminació solar natural conduïda.

En ambdós casos, l’ajut que concedeix l’Ajuntament és del 25% del valor de les mesures incloses al projecte d’inversió, amb un màxim de 2.500 euros, per a inversions superiors als 400 euros. Com a novetat, al tercer sector i a les cooperatives se’ls aplicarà un 10% addicional de l’import atorgat.

Amb aquests ajuts directes en forma de subvencions, l’Ajuntament pretén «incentivar les inversions en estalvi i eficiència energètica i en energies renovables en l’àmbit domèstic i empresarial».

«La ciutadania i l’empresariat també són grans protagonistes en el repte climàtic, ja que poden contribuir a reduir les emissions de gasos contaminants i ser agents actius en la transició energètica», va argumentar la regidora de Promoció Econòmica, María José Gómez, quan va explicar la proposta.

Amb aquestes subvencions, el consistori també vol contribuir a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) impulsats per Nacions Unides i adaptats al context municipal en l’Agenda Local 2030, en què es concreten les fites següents: garantir l’accés universal a serveis energètics assequibles i fiables i moderns; i augmentar considerablement la proporció d’energia renovable en el conjunt de fonts energètiques, segons s’explica en les bases

Altres acords destacats

- En la sessió plenària del 28 de gener, també es van aprovar inicialment les Bases reguladores de les condicions per a la circulació dels vehicles de mobilitat personal (VMP) i bicicletes amb pedaleig assistit a les vies públiques, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals, excepte la CUP, que es va abstenir. Amb aquestes bases, es tracta d’ordenar la mobilitat urbana, d’evitar danys propis o aliens i de garantir la seguretat vial, per potenciar la pacífica convivència dels vianants i la resta d’usuaris i usuàries de les vies públiques, tal com consta en el preàmbul del text i va assenyalar el regidor de Mobilitat, Tomás Díaz.

- El Ple de l’Ajuntament va acordar delegar a l’empresa municipal de promoció econòmica, IDETSA, la inversió, gestió i manteniment de les zones blaves, així com la gestió de les sancions i encomanar al gerent d’aquesta societat anònima municipal amb capital íntegrament públic l’estudi de les tarifes a percebre per l’Ajuntament. Aquest punt es va aprovar amb els vots a favor del PSC, JxCat, la CUP, Cs i el PP; i els vots en contra de la FIC i d’ERC.

Tal com va explicar la regidora María José Gómez en la sessió plenària, l’Ajuntament té la intenció d’implantar un sistema d’estacionament regulat en la via pública durant el període estival a causa de l’impacte generat per l’elevada demanda d’estacionament al nucli de l’Hospitalet de l’Infant relacionada amb l’activitat de platges a l’estiu i en períodes punta.

Els objectius són:

 • Facilitar l’estacionament dels veïns en la zona de platges i de la seva àrea d’influència en els moments de més pressió, establint una zona mixta d’ús prioritari i gratuït per als residents.

 • Que les persones usuàries foranes (turistes i visitants) de les platges contribueixin al seu manteniment amb una aportació econòmica, ja que l’Ajuntament destina importants recursos a dotar de serveis, equipaments i infraestructures al turisme.

 • Fer una gestió més sostenible de la via pública, promovent la mobilitat a peu com un hàbit saludable, i que contribueixi a reduir el trànsit i la contaminació.

- També va prosperar la moció presentada pel grup municipal de JxCat sobre l’estudi per a la instal·lació de reductors de velocitat o senyalitzacions horitzontals/verticals, amb els vots a favor del PSC, JxCat, la CUP, Cs i PP; i l’abstenció de la FIC i d’ERC. Així doncs, es va acordar demanar als serveis tècnics municipals que facin aquest estudi per determinar quines són les zones del municipi on es poden instal·lar aquests reductors de velocitat o senyalitzacions en cas necessari, per augmentar-ne la seguretat; i “fer una valoració a consciència de les deficiències que hi ha actualment a la Via Augusta”, tenint en compte que hi ha unes obres previstes en aquesta via.

Mocions rebutjades

- La proposta de resolució presentada pel grup municipal de JxCat per demanar la creació d'una comissió de treball, entre tots els grup polítics municipals i personal tècnic, per modificar la regulació publicitària al municipi, amb els vots en contra del PSC, la CUP i Cs; l’abstenció d’ERC i el PP i els vots a favor de JxCat i la FIC.

- La moció presentada pel grup municipal d'ERC per la recuperació de la memòria històrica municipi, amb els vots en contra del PSC, la CUP i Cs; l’abstenció del PP; i els vots a favor de JxCat, la FIC i ERC.

- La proposta d'acord del grup municipal de la CUP per a l'aprofitament de la biomassa, amb els vots en contra del PSC, la FIC i Cs; l’abstenció de JxCat, ERC i el PP; i el vot a favor de la CUP.

- La proposta d'acord del grup municipal de la CUP per al manteniment del Parc de Bombers de l'Hospitalet de l'Infant, amb els vots en contra del PSC, JxCat, ERC, Cs i el PP; l’abstenció de la FIC; i el vot a favor de la CUP.El consistori ha adequat al municipi el protocol elaborat per la Generalitat de Catalunya per intentar garantir al màxim la seguretat als col·legis i meses electorals el 14 de febrer
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant adoptarà diverses mesures per minimitzar el risc de contagi de la COVID-19 el dia de les eleccions al Parlament
Imatge d'una de les reunions que han tingut lloc a la Casa de la Vila per preparar les mesures del dia de les eleccions

Perquè els veïns i veïnes de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant puguin celebrar la jornada electoral del proper diumenge, 14 de febrer, amb els mínims riscos per a la salut i el màxim de garanties per exercir el seu dret a vot, l’Ajuntament ha adoptat un conjunt de mesures. Per fer-ho, ha adequat el protocol elaborat pel Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, al municipi, on estan cridades a les urnes un total de 4.476 persones, segons dades del cens electoral.

Com ja és habitual, hi haurà dos col·legis electorals: un a la sala annexa del Pavelló Municipal Cobert de Vandellòs, on hi haurà dues meses electorals; i l’altre, al Pavelló Municipal Cobert de l’Hospitalet de l’Infant, on com a novetat hi haurà una mesa electoral més (vuit en total).

A diferència de les altres jornades electorals, tant en un lloc com en un altre hi haurà un punt d’entrada i de sortida diferent i s’establiran uns circuits de circulació únics, amb senyalització horitzontal, per evitar l’encreuament de persones. En el cas de Vandellòs, el punt d’accés al col·legi electoral serà pel carrer Flors; i el punt de sortida, per la porta d’emergència situada al carrer dels Dedals. En el cas de l’Hospitalet de l’Infant, el punt d’entrada serà pel carrer Tivissa, per la porta principal d’accés al pavelló; i el punt de sortida serà la porta situada al lateral dret del pavelló que dona al carrer Tivissa. Es tancarà la circulació de vehicles fins al carrer Alamanda. La ubicació de les entrades dels dos col·legis electorals farà possibles les cues al carrer i la distància entre les persones votants.

D’altra banda, les cabines de votació (2 a l’Hospitalet de l’Infant i 1 a Vandellòs) es distribuiran de forma que es garanteixi la privacitat dels votants sense necessitat de passar les cortines. No obstant això, es recomana a la ciutadania que porti el sobre de votació preparat de casa per tal d’agilitzar el procés i passar el menor temps possible als col·legis.

També és important que els i les votants respectin les franges horàries establertes pel Govern de la Generalitat de Catalunya a l’hora d’accedir als centres de votació: de 9 a 12 h per a les persones vulnerables, de 12 a 19 h per a les persones sanes; i de 19 a 20 h per a les persones contagiades i confinades.

Cal tenir en compte, igualment, que en aquestes eleccions, només podrà entrar al centre de votació la persona que ha de votar. Únicament podran accedir acompanyades les persones que necessitin assistència.

A l’hora de votar, a diferència de la resta d’eleccions, els membres de la mesa no tocaran el document d’identificació dels votants (aquests últims l’hauran de mostrar, col·locant-lo en una safata a la mesa electoral), però sí que retiraran el paper que tapa l’urna abans de demanar als electors que introdueixin el sobre.

Una altra de les novetats més destacades d’aquests comicis és que hi haurà un “responsable COVID-19” de l’Ajuntament i uns responsables de seguretat sanitària (un a Vandellòs i un altre a l’Hospitalet de l’Infant, amb un ajudant cadascun) sota les seves ordres que s’encarregaran de controlar l’accés ordenat dels electors al col·legi, tot assegurant que es

mantenen moment les distàncies de seguretat establertes per evitar el contacte entre persones. També s’encarregaran de garantir l’ús de la mascareta en tot moment, així com la neteja de mans dels electors i membres de les meses.

Mesures per als membres de les meses

Tal com estableix el protocol, en arribar al local electoral, als membres de les meses se’ls prendrà la temperatura, que haurà de ser inferior a 37,5 graus.

Els dies previs als comicis, Salut els oferirà poder-se fer un test d’antígens al CAP que els pertoqui. A més, se’ls proporcionarà un kit personal amb material de protecció i desinfecció, que inclou un vestit protector homologat per a l’última franja de votació del dia, de 19 a 20 hores. Els membres de la mesa tindran en tot moment l’acompanyament d’un o més responsables de seguretat sanitària de local electoral. Durant el recompte, se’ls facilitarà una mascareta FFP2 i guants d’un sol ús, es mantindrà la distància de seguretat entre persones i es garantirà que en la sala on es fa l’escrutini hi ha l’aforament equivalent a 2,5 m per persona.

Podeu consultar tota la informació sobre les mesures de seguretat establertes per les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim diumenge 14 de febrer al portal web parlament2021.cat.

Galeria d'Imatges

I els agents Adrián García i Claudio Vázquez ja són funcionaris de carrera
Sergi Navarro ha estat nomenat sergent de la Policia Local
D'esquerra a dreta: Adrián García, Sergi Navarro, Tomás Díaz, Alfons Garcia, Jordi Jiménez i Claudio Vázquez

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha nomenat un sergent de la Policia Local. Es tracta del fins ara caporal Sergi Navarro, que fa 27 anys que treballa per aquest cos policial. Navarro ha aconseguit aquest càrrec després de superar amb èxit totes les proves del tribunal qualificador. Per cobrir aquesta plaça, l’Ajuntament va obrir un concurs de promoció interna.

L’acte de presa de possessió d’aquest càrrec ha tingut lloc aquest divendres 19 de febrer, a la Casa de la Vila i ha estat presidit per l’alcalde, Alfons Garcia; pel regidor de Seguretat Ciutadana, Tomás Díaz; i pel cap de la Policia Local, Jordi Jiménez.

Durant aquest acte, també han estat nomenats com a funcionaris de carrera els agents Adrián García i Claudio Vázquez. Per adquirir la condició de funcionaris, tots dos van haver de superar un procés selectiu (concurs-oposició), un curs de formació a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya i un període de pràctiques de sis mesos a la Policia Local.

Galeria d'Imatges

D’aquests ajuts de l’Ajuntament per al foment del teixit empresarial del municipi es va beneficiar més de la meitat de la població
Les targetes moneder deixen un impacte econòmic de més de 270.000 euros als negocis locals de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
Ús de la targeta moneder en un dels establiments locals adherits a la campanya "Fes-la rodar"

Les targetes moneder que va lliurar l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant l’últim trimestre de 2020 han revertit en un impacte econòmic directe de més de 270.000 euros als negocis locals de serveis, comerç i restauració que es van adherir a la campanya “Fes-la rodar” (aquesta xifra, en realitat, és superior perquè les despeses que van sobrepassar l’import subvencionable no han estat comptabilitzades en aquesta ocasió). A aquests gairebé seixanta establiments va ser on els veïns i veïnes beneficiàries d’aquests nous ajuts per al foment del teixit empresarial local es van poder gastar les targetes, amb què el consistori va subvencionar la compra de béns i serveis de la ciutadania a aquests negocis que es van veure obligats a cessar l’activitat per l’estat d’alarma per la pandèmia del coronavirus.

De les 1.121 targetes atorgades a les persones físiques i famílies del municipi que complien els requisits establerts a les bases d’aquests nous ajuts, 914 van ser “Targetes Consum 100% Plus”, per a les llars que superaven els valors de renda fixats, i tenien un saldo d’entre 50 i 160 euros. Amb aquestes targetes, les persones beneficiàries d’aquest ajut només havien de pagar el 50% de l’import dels productes o serveis que compraven. De l’altre 50% se’n feia càrrec l’Ajuntament.

Les altres 207 targetes van ser “Targetes Consum 100%”, per a llars municipals que estaven en els límits de renda establerts en les bases reguladores de la subvenció, i tenien un saldo que oscil·lava entre els 100 i els 320 euros, a bescanviar íntegrament.

La regidora de l’Àrea de Promoció econòmica, María José Gómez, ha valorat molt positivament aquesta primera convocatòria dels ajuts per al foment del teixit empresarial, no només perquè la inversió municipal de 157.975 euros s’ha vist revertida en una activitat de 270.360 euros als negocis locals, sinó també perquè ha servit per “evitar la fuga del consum fora del municipi i per fer un pas endavant cap a la digitalització de la ciutadania i de les empreses locals, amb la tramitació dels ajuts de manera electrònica”.

En vista de l’èxit d’aquesta primera campanya del “Fes-la rodar”, l’Ajuntament preveu obrir enguany dues noves convocatòries d’aquests ajuts: una a la primavera i una altra a la tardor. Per aquest motiu, recorda als veïns i veïnes que ja tenen la targeta moneder que l’ han de conservar (en cas de pèrdua, hauran de demanar un duplicat que tindrà un cost de 10 euros) i anima a aquelles persones que no la van sol·licitar que la demanin quan s’obrin les noves convocatòries de subvencions, per obtenir-la de manera gratuïta i poder-se’n beneficiar, tal com ho han fet ja 3.400 veïns i veïnes del municipi (un 52,5% de la població).

Les targetes moneder va ser una de les mesures que l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va posar en marxa l’any passat per reduir l’impacte negatiu de la crisi de la COVID-19 en l’economia local i en l’ocupació. Amb aquest objectiu, a més de crear aquests ajuts per al foment del consum i del teixit empresarial local, entre altres accions, el consistori va modificar les bases de les subvencions per a la contractació de treballadors en atur i les bases del programa d’ajuts per al foment de l’autoempresa, perquè els autònoms i les micro i petites empreses del municipi que es van veure obligats a cessar l’activitat o a reduir l’activitat en més del 75% dels seus ingressos habituals a causa de l’estat d’alarma poguessin beneficiar-se d’uns ajuts directes, a fons perdut.

Galeria d'Imatges

Neus Baena, Alfons Tejero i Rosa Maria Saladié s’hi han incorporat com a vocals
Nous membres al Consell Editorial Municipal
Reunió del Consell Editorial Municipal del 22 de febrer de 2021

El Consell Editorial Municipal s’ha renovat i ha incorporat nous membres com a vocals: Neus Baena Gallardo, llicenciada en Història per la URV i col·laboradora del Campus Extens de la URV de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant; Alfons Tejero Farnós, expert en la història local i autor de diverses publicacions d’aquesta matèria; i Rosa Maria Saladié Espelta, presidenta del Centre Cultural Esportiu i Recreatiu de Vandellòs.

L'historiador Joan Maria Vernet i Borràs és baixa com a vocal, mentre que l'arqueòleg Joan Menchon i Bes, i el responsable del Campus Extens de la URV a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Ferran Castellví Miralles, ho continuen sent.

El Consell Editorial Municipal està format actualment, doncs, per l’alcalde, com a president; la regidora de Cultura i Patrimoni, com a vicepresidenta; i per aquests cinc vocals, persones vinculades i coneixedores del patrimoni social i cultural del municipi, i de vàlua acadèmica reconeguda, que han estat designades per la Regidoria de Cultura i Patrimoni. El tècnic de Cultura fa les funcions de secretari, amb veu però sense vot.

Aquest Consell es va crear per acord plenari del 2 de maig de 2012, i té com a objectius: proposar i planificar les línies editorials municipals, les accions de desenvolupament de les línies editorials i els projectes d’edició, a més de fer-ne el seguiment.

S’ha de reunir com a mínim un cop l’any, però a la pràctica es reuneix cada trimestre, aproximadament. La darrera trobada va tenir lloc ahir dilluns 22 de febrer a la Casa de la Vila, amb la participació dels nous membres.

L’entitat busca persones que ajudin a fer el seguiment i protegir els exemplars d’aquest ocell, que tot just ara comença la seva època de cria
El GEPEC-EdC busca voluntaris per vetllar pel corriol camanegre a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Imatge d'un corriol camanegre (Xavi Pedro)

El corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) és un petit ocell de la família dels limícoles que troba en les platges la seva principal zona de nidificació. Coincidint amb l’inici de la seva temporada de cria, el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) comença un any més el projecte de seguiment de la població d’aquesta espècie en diverses costes del litoral central-sud català. Per això, l’entitat ha posat en marxa una crida al voluntariat per persones que vulguin col·laborar en alguns dels municipis de les comarques del Garraf, Baix Penedès i Baix Camp adherits a la iniciativa.

Amb aquest projecte, el GEPEC-EdC, el seu voluntariat i els ajuntaments implicats treballen per la conservació i renaturalització de les platges i zones costaneres on té el seu hàbitat el corriol camanegre, i actuen cada vegada que localitzen algun niu, instal·lant proteccions per evitar la predació de les postes i avisant les autoritats pertinents. Aquesta tasca es compagina amb una altra de divulgació i sensibilització enfocada a la ciutadania, amb la qual es remarca la necessitat de respectar el corriol i tot l’ecosistema litoral on es troba. 

I és que la situació del corriol a les platges és problemàtica, ja que es tracta d’un ocell que viu i cria al mateix lloc per on cada dia transiten centenars de persones. La pressió turística a les nostres costes, a la qual s’hi sumen altres perills animals (com és la predació de gossos i gats cap als seus ous i pollets) fa que moltes cries no arribin a l’edat adulta. Això ha convertit el corriol en una espècie vulnerable que, tot i ser estar protegit a tots els nivells, segueix en un preocupant estat de conservació al nostre litoral.

Per això, els objectius de la campanya del GEPEC-EdC es focalitzen en la millora de la nidificació del corriol camanegre, la salvaguarda dels seus nius, l’augment de tranquil·litat de les àrees de nidificació, l’alimentació i descans de les parelles i l’obtenció de dades per afavorir la seva conservació. Igualment, l’entitat defensa que una bona qualitat de les platges és determinant per a la supervivència de l’espècie i promou un canvi de dinàmica a les platges (respectant les restes d'algues i plantes que aporten nutrients i microorganismes vitals per l'alimentació del corriol), així com la regeneració dels ecosistemes dunars i la seva vegetació pròpia.

La campanya d’aquest any fa el relleu a la del 2020, atípica per la situació de pandèmia i marcada per un confinament que el corriol va aprofitar per recuperar territori. Es va dur a terme a una cinquena de municipis del litoral central-sud català i va resultar en un total de 28 postes, 84 ous i 27 exemplars volanders de corriol. A més, es van poder veure exemplars de l’espècie en indrets on feia 30 anys que no hi niava.

Per la campanya d’aquest 2021, que s’allargarà fins agost amb la redacció d’un informe de valoració i propostes de millora, el GEPEC-EdC torna a comptar de moment amb el suport dels ajuntaments de Sitges, Cunit i Calafell, als quals enguany s’hi afegeix el de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Serà en aquests municipis on es farà el seguiment del corriol, s’avaluarà l’estat de conservació de les seves platges i es realitzaran actuacions de conservació per protegir l’espècie. 

Els responsables del projecte recorden que el suport d’aquests quatre ajuntaments és imprescindible per poder salvar els corriols camanegres i fa molt més senzilla la tasca de l’entitat, mentre també animen a la resta de municipis costaners a sumar-se al projecte per garantir així una major supervivència del corriol. Al mateix temps,  des del GEPEC-EdC es veu també aquesta col·laboració com un pas endavant en el camí cap a la renaturalització de les platges, quelcom que les farà més resilients a l’embat del canvi climàtic.

Inscripcions al voluntariat: https://gepec.cat/conservacio/corriol-camanegre/voluntaris-corriol/

Galeria d'Imatges

De l’ampliació de les línies de subvenció per a la contractació de treballadors en atur i per al foment de l’autoempresa se n’han beneficiat 130 autònoms i empresaris locals
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha destinat més de 200.000 euros als ajuts econòmics per reduir l’impacte negatiu de la crisi de la COVID-19 durant el 2020
Imatge aèria del polígon Les Tàpies

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va invertir més de 200.000 euros en ajuts econòmics directes per als autònoms i petites i mitjanes empreses del municipi durant el 2020. En concret, el consistori va destinar més de 121.000 euros a les subvencions per a la contractació de treballadors en atur; i més de 81.000, als ajuts per al foment de l’autoempresa.

L’import destinat a aquests ajuts va ser un 601% superior al de l’any anterior, quan el nombre de beneficiaris va ser 16, enfront dels 130 de 2020. En aquest sentit, cal tenir en compte que l’any passat l’Ajuntament va modificar les bases d’ambdós tipus de subvencions per adaptar-les a la nova realitat socioeconòmica provocada per la pandèmia del coronavirus i la declaració d’estat d’alarma i per reduir l’impacte negatiu de la crisi en l’economia local i en l’ocupació.

La modificació d’aquestes bases va permetre que els autònoms i les micro i petites empreses del municipi que es van veure obligats a cessar l’activitat o a reduir l’activitat en més del 75% dels seus ingressos habituals a causa de l’estat d’alarma poguessin beneficiar-se d’uns ajuts directes, a fons perdut.

La quantia màxima dels ajuts per a la contractació de treballadors en atur, per tots els conceptes subvencionables era de 10.000 euros anuals per empresa. Pels quatre conceptes subvencionables dels ajuts per al foment de l’autoempresa, els autònoms es podien beneficiar d’un màxim de 1.300 euros.

“Davant la bona acollida que han tingut aquestes subvencions, que han servit per ajudar a pal·liar els efectes negatius de la pandèmia, i tenint en compte que aquest 2021 no es preveu una recuperació econòmica a curt termini, l’Ajuntament està valorant la possibilitat de continuar aplicant aquestes mesures també enguany”, ha explicat la regidora de Promoció Econòmica, María José Gómez.

Altres ajuts econòmics concedits pel consistori

A més de les subvencions a les empreses per a la contractació de treballadors aturats i del programa d’ajuts a l’autoempresa, l’Ajuntament va concedir l’any passat :

 • Incentius a la implantació de projectes innovadors i noves activitats estratègiques per al municipi (l’import atorgat total va ser de més de 7.000 euros)

 • Subvencions a la recuperació i comercialització de producte agrari i forestal (l’import atorgat total va ser de 8.000 euros)

 • Subvencions destinades a la defensa del productor agrari envers a l´amenaça de la plaga del porc senglar (l’import total atorgat va ser de gairebé 3.000 euros).

A banda d’aquestes subvencions, el consistori va crear l’any passat uns ajuts per al foment del consum i del teixit empresarial local. A aquests ajuts, va destinar-hi gairebé 158.000 euros. Amb aquests diners, l’Ajuntament va subvencionar directament i a fons perdut la compra de béns i serveis a 3.400 veïns i veïnes del municipi a través d’uns vals que van poder bescanviar, mitjançant una targeta moneder, a la seixantena d’empreses locals que s’hi van voler adherir a aquesta iniciativa.

Més informació sobre els ajuts i subvencions de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant adreçades al teixit empresarial, a www.idetsa.cat

La presidenta de la institució, Noemí Llauradó, ha conegut de prop les instal·lacions que ho fan possible, acompanyada de l’alcalde, Alfons Garcia; i de diversos regidors
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ja escalfa dos edificis municipals amb la ‘Xarxa de calor de proximitat’ impulsada per la Diputació de Tarragona
L'alcalde, Alfons Garcia; i la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, a la sala de la caldera de biomassa.

L’edifici de l’Ajuntament de Vandellòs i el del Centre Assistencial Polivalent, que acull al poble el consultori mèdic, el casal d’avis i el centre de dia i la residència per a la gent gran s’escalfen, des d’aquest hivern, amb biomassa forestal gràcies a la posada en funcionament d’una xarxa de calor impulsada per la Diputació de Tarragona. La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha visitat aquest dissabte 13 de març les instal·lacions, acompanyada de l’alcalde del municipi, Alfons Garcia, i diversos regidors; i també del diputat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori, Josep Forasté i de la diputada Camí Mendoza.

Reducció de les emissions de CO2 i estalvi de 39.000 euros l’any

La nova xarxa de calor de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant permet als equipaments municipals abans esmentats disposar d’aigua calenta per calefacció durant tot l’any gràcies al funcionament d’una caldera de biomassa que s’ha instal·lat darrere de les instal·lacions del centre de dia amb una potència de 150 Kw. Les obres, que s’han dut a terme durant el 2020, han suposat una inversió de 119.285 euros. L’estalvi econòmic serà, aproximadament, de 39.000 euros anuals, respecte a la despesa actual. L’estella, combustible de la biomassa, s’extreu dels boscos de la Serra de Llaberia.

A nivell ambiental, el funcionament de les instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 97 Tn de CO2 l’any. A més, l’ús de l’estella forestal com a combustible permet revaloritzar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior.

Durant la visita, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha manifestat com «actuacions com aquestes no només demostren el rotund compromís de la Diputació amb els municipis, ja que no només fomenten la sostenibilitat, amb l’ús d’energies verdes i l’estalvi energètic, sinó que també suposen un impacte en l’economia i l’ocupació dels pobles i ciutats». Per la seva part, l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, ha afegit: «Amb aquest projecte i altres que s'han dut a terme al municipi i que tenim en marxa, l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ha fet una aposta ferma i decidida cap a al transició ecològica. Aquesta actuació és un bon exemple d'economia circular, que contribueix també a posar en valor el patrimoni natural del nostre territori".

Un projecte estratègic per a la demarcació

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant és un dels 9 municipis que formen part del projecte “Xarxa de Calor de Proximitat”, impulsat per la Diputació de Tarragona. La iniciativa pretén incrementar el consum de biomassa per a usos tèrmics a la demarcació i, d'aquesta manera, impulsar un sistema d'abastament energètic més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient amb beneficis múltiples. A més de la Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, els municipis que s’han beneficiat del projecte són Alcover, la Fatarella, Gandesa, Horta de Sant Joan, el Montmell, Rasquera, la Sénia i Tivissa.

El projecte ‘Xarxa de Calor de Proximitat’ està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4. La Unió Europea cofinança el 50% de l’import sense IVA, respecte d'un total d'inversió prevista de 2.152.262,67 €. La Diputació de Tarragona i les administracions locals hi han participat amb un 25% d’inversió, respectivament.

El nou model està adaptat a l’actual imatge corporativa del consistori
Noves plaques als carrers de l’Hospitalet de l’Infant i dels polígons
Fotografia de la col·locació de les noves plaques

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant està col·locant noves plaques d’identificació de carrers al nucli de l’Hospitalet de l’Infant i als polígons Les Tàpies I I II. El nou model de placa està adaptat a la nova imatge corporativa del consistori.  En alguns casos en què s’ha considerat adient, conté una breu descripció o nota històrica que fa referència a l’etimologia del nom de la via o carrer.

Prèviament, el Ple de l’Ajuntament va aprovar definitivament l’actualització de la nomenclatura de les vies públiques del nucli de l’Hospitalet de l’Infant; així com de la numeració dels immobles; i també la nova retolació; en la sessió del 28 de febrer de 2019.

L’acord es va notificar a les entitats afectades i empreses i organismes que presten al municipi serveis destinats a la col·lectivitat, com són Correus (servei postal), les companyies distribuïdores de serveis i BASE de la Diputació de Tarragona, als efectes de la modificació de les dades davant la Direcció General del Cadastre.

Per actualitzar la nomenclatura dels carrers i la numeració dels edificis, els departaments municipals de Serveis Tècnics i de Cultura i la Policia Local van fer un treball de camp, per comprovar que els noms de tots els carrers estiguessin ben escrits, i que tots tinguessin nom. I és que, tal com van poder detectar, hi havia carrers on no constava el nom oficial, on el nom tenia faltes ortogràfiques o on no hi havia cap identificació.

En la sessió plenària del 31 de març també es van aprovar mantenir diversos ajuts per reduir l’impacte negatiu de la crisi de la Covid-19 en l’economia local
El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant aprova implantar un sistema d’estacionament regulat en la via pública, durant l’estiu
Fotografia de la sessió plenària del 31 de març

L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant implantarà un sistema d’estacionament regulat en la via pública durant el període estival, del 15 de juny al 15 de setembre, a causa de l’impacte generat per l’elevada demanda d’aparcament al nucli de l’Hospitalet de l’Infant relacionada amb l’activitat de platges a l’estiu. Els objectius d’aquesta nova ordenança fiscal aprovada en el Ple de l’Ajuntament d’aquest dimecres 31 de març amb els vots a favor de PSC, Cs i PP; l’abstenció de JxCat i CUP; i els vots en contra de FIC i ERC, són:

 • Facilitar l’estacionament dels veïns i veïnes en la zona de platges i de la seva àrea d’influència en els moments de major pressió, establint una zona mixta d’ús prioritari i gratuït per als residents, denominada zona verda.
 • Apostar perquè les persones usuàries foranes (turistes i visitants) de les platges contribueixin al seu manteniment amb una aportació econòmica, ja que l’Ajuntament destina importants recursos a dotar de serveis, equipaments i infraestructures al turisme.
 • Fer una gestió més sostenible de la via pública, promovent la mobilitat a peu com un hàbit saludable, i que contribueixi a reduir el trànsit i la contaminació.

Tal com va explicar la regidora de Promoció Econòmica María José Gómez en la sessió plenària, l’Ajuntament treballa per preparar el municipi per un futur post nuclear i això implica que els serveis municipals siguin el més sostenibles possibles. Per aquest motiu, aposta per l’equilibri entre ingressos i despeses, a través d’una recaptació d’ingressos municipals justa i equitativa i no mitjançant retallades.

 Aquesta nova ordenança estableix dues zones d’aparcament amb tarifes diferenciades en funció del temps d’estacionament: la zona verda, amb un nombre màxim de places previst de 711,  per a propietaris empadronats a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant que tinguin el vehicle censat al municipi i que podran estacionar-hi de forma gratuïta sense límit de temps i amb una bonificació de dues hores a la blava; i la zona blava, amb un nombre de places previstes de 820, destinada a turistes i visitants. En aquest cas els vehicles de tecnologia Zero o Eco gaudiran d’una reducció de la taxa d’un 25% i es contempla bonificar una hora d’estacionament en aquesta zona per a propietaris dels vehicles no residents si efectuen una despesa comercial o de restauració, superior a 20 euros, en les empreses adherides a qualsevol de les associacions empresarials del municipi.

L’ordenança també preveu exempcions de pagament per aquells vehicles conduïts per persones amb mobilitat reduïda i per a vehicles en servei oficial propietat d’organismes públics, o els destinats a serveis d’emergències o ambulàncies, entre d’altres.

 La gestió i el manteniment d’aquestes zones així com la gestió de les sancions anirà a càrrec de l’empresa municipal de promoció econòmica, IDETSA, tal com es va acordar en la sessió plenària del 28 de gener. 


Altres acords destacats

 El ple d’aquest dimecres 31 de març va aprovar també la modificació de les bases de subvencions per al foment del teixit empresarial, amb els vots a favor de PSC, JxCat, FIC, ERC  Cs i PP i l’abstenció de la CUP. La modificació d’aquestes bases inclou les següents novetats en la campanya «Fes-la rodar»:

 • S’estableixen dues convocatòries: una per al primer semestre i una per al segon.
 • S’incrementen les quanties dels ajuts destinats a les llars formades per una persona sola i a les monoparentals amb fills
 • S’estableix que la facturació màxima per establiment i convocatòria sigui de 12.000 euros, per tal de garantir una distribució més equitativa entre empreses   
 •  Amb la mateixa idea del punt anterior, els usuaris de la targeta l’hauran d’utilitzar com a mínim en tres establiments diferents
 • Es podran beneficiar del consum que facin les famílies que es troben en una situació més desafavorida, aquelles empreses que, tenint en consideració de petit comerç, siguin establiments d’alimentació o de béns de primera necessitat, farmàcies, metges, òptiques, establiments de productes ortopèdics i establiments de productes higiènics.

L’objectiu d’aquests ajuts és seguir donant suport durant l’any 2021 als autònoms, a les micro i petites empreses amb mesures de reactivació econòmica per pal·liar els efectes negatius que en l’economia local i en l’ocupació es deriven de la crisi sanitària de la COVID-19. Així, es mantenen els dos tipus de targetes:

 • La Targeta Consum 100%, per a aquelles llars municipals que es trobin en una situació de vulnerabilitat, disposarà d’un saldo que oscil·larà entre els 100 i els 320 euros.
 • La Targeta Consum 100% Plus, per a les llars que superin els valors de renda fixats (la majoria), tindrà un saldo que oscil·larà els 50 i els 160 euros. Amb aquesta targeta, les persones beneficiàries d’aquest ajut només hauran de pagar el 50% del l’import dels productes o serveis que comprin. De l’altre 50% se’n farà càrrec l’Ajuntament. Si l’import dels articles adquirits supera el saldo màxim de la targeta, en lloc del 50%, hauran d’abonar la quantitat que falti per sufragar el cost total.

 Llum verd també a la modificació de les bases per a la concessió de subvencions a les empreses locals per a la contractació de treballadors en atur, amb els vots a favor de PSC, ERC, Cs i PP; l’abstenció de la FIC i JxCat; i el vot en contra de la CUP; i a la modificació de les bases del programa d’ajuts per al foment de l’autoempresa, amb els vots a favor de PSC, JxCat, FIC, ERC, Cs i PP i l’abstenció de la CUP, per adaptar-les a la nova realitat socioeconòmica provocada per la pandèmia del coronavirus, reduir les taxes actuals d’atur al municipi i fomentar l’emprenedoria.

 La modificació d’aquestes bases permetrà que els autònoms i les micro i petites empreses del municipi que s’hagin vist obligats a cessar l’activitat o a reduir l’activitat en més del 25% dels seus ingressos habituals a causa de la pandèmia, puguin beneficiar-se d’uns ajuts directes, a fons perdut, considerant que poden tenir greus problemes de solvència i liquiditat que afectin al manteniment de llocs de treball. Fins ara la reducció de l’activitat per beneficiar-se dels ajuts havia de ser d’un 75%. 

En la sessió plenària d’aquest 31 de març es va aprovar també amb els vots a favor de PSC, JxCat, FIC, ERC, Cs i PP i el vot en contra de la CUP, el protocol de prevenció i abordatge de l’assetjament sexual o per raó de sexe. L’objectiu d’aquest document és informar, formar i sensibilitzar a tot el personal de l’Ajuntament en matèria d’assetjament sexual i per raó de sexe a través de diferents vies per tal que sigui efectiu (manuals d’acollida, espais visibles al web, formacions a tots els rangs...); disposar del procediment d’intervenció i d’acompanyament per tal d’atendre i resoldre aquestes situacions amb la màxima celeritat; vetllar per un entorn laboral en què les dones i els homes respectin mútuament la seva integritat i dignitat; establir les mesures preventives necessàries per evitar que es produeixin situacions d’assetjament; i garantir els drets de tracte just i confidencialitat de les persones afectades.

D’altra banda, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals, el Ple de l’Ajuntament ha aprovat l’expedient de replantejament de la línia de delimitació entre aquest terme municipal i el de Tivissa d’acord amb l’expedient incoat per part de la Direcció General d’Administració Local del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.


Mocions rebutjades

La moció presenten els grups municipals d’ERC i JxCat de suport a l’amnistia, amb els vots en contra del PSC, Cs i PP i els vots a favor de JxCat, FIC, ERC i CUP.

La proposta d’acord presentada pel grup municipal de la CUP per a la remunicipalització dels serveis funeraris, amb els vots en contra del PSC, Cs; l’abstenció del PP; i els vots a favor de JxCat, FIC, ERC i CUP.

La proposta d’acord del grup municipal de la CUP per a la comunicació en l’àmbit turístic i la clarificació dels topònims del municipi, amb els vots en contra del PSC, FIC, Cs i PP; l’abstenció de ERC i JxCat; i el vot a favor de la CUP.  

 

 

L'ajut té un import de 2.640,61 euros
L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant rep una subvenció de la Diputació de Tarragona per al finançament de despeses per a la millora de les instal·lacions i equipaments dels consultoris mèdics locals
Logo del suport de la Diputació de Tarragona

Amb aquesta subvenció de l'any 2020, la Regidoria de Salut de l'Ajuntament ha adquirit una nova llitera ginecològica ubicada a la consulta de la llevadora, uns canviadors de nadons, un desfibril·lador extern automàtic (DEA) portàtil, 10 pulsioxímetres i 2 termòmetres d'infrarojos.

La nova oficina de l’empresa municipal que gestiona l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament està ubicada ara a l’avinguda Via Augusta 2
La seu d’IDETSA s’ha traslladat al centre de l’Hospitalet de l’Infant
Imatge de la façana de l'edifici on està ubicada ara la seu d'IDETSA

L’empresa municipal que gestiona l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Iniciatives de Desenvolupament Empresarial Les Tàpies S.A (IDETSA), ha traslladat la seva seu del Viver d’Empreses, situat al carrer Martí i Franquès 5 del polígon Les Tàpies I, al centre del nucli de l’Hospitalet de l’Infant. La nova oficina està ubicada, en concret, a l’avinguda Via Augusta número 2. En aquest edifici, a partir d’aquest divendres 9 d’abril, IDETSA continuarà oferint els seus serveis a la ciutadania i al teixit empresarial (Borsa de Treball, Servei d’Atenció Laboral i Servei d’Assessorament a Emprenedors) i, en breu, també altres serveis nous relacionats amb la mobilitat (per exemple, amb les zones d’aparcament regulat que s’implantaran a l’Hospitalet de l’Infant durant l’estiu i amb el lloguer de bicicletes elèctriques). En aquest nou emplaçament, s’hi ha instal·lat igualment la Regidoria de Comerç i l’oficina comercial d’Idetsa Fibra; i, a més, s’hi habilitarà un espai perquè les associacions empresarials locals puguin reunir-se.

El Viver d’Empreses seguirà acollint les aules de formació d’IDETSA i fent les funcions de centre de negocis. En aquest sentit, IDETSA té previst oferir en lloguer la part central de l’edifici, que consta de planta baixa i planta primera, a les empreses i emprenedors que necessitin disposar d’espais per a oficines.

«Els objectius del canvi d’ubicació de l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament al centre del poble de l’Hospitalet de l’Infant són: apropar els serveis als veïns i als empresaris i emprenedors, contribuir a la dinamització del sector comercial ocupant un local que estava buit fins ara i atraure empreses al polígon Les Tàpies», segons ha explicat la regidora que està al capdavant d’aquesta àrea del consistori, María José Gómez.

Galeria d'Imatges

Als nuclis de Vandellòs, Masboquera, Masriudoms i l’Hospitalet de l’Infant, amb totes les mesures de seguretat per la COVID-19
L’Àrea d’Esports de l’Ajuntament reprén les activitats de gimnàstica de manteniment per a la gent gran
Imatge d'una classe de gimnàstica de manteniment per a la gent gran a Vandellòs

Avui, dilluns 12 d’abril, l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha reprès les activitats adreçades a la gent gran. Així doncs, aquest col·lectiu, considerat vulnerable, podrà tornar a participar en aquestes activitats que estaven suspeses des del passat mes d’octubre. Aquesta mesura afectarà un total de 78 veïns i veïnes del municipi, segons es preveu.

L’Ajuntament ha decidit reprendre la gimnàstica de manteniment per a la gent gran als nuclis de Vandellòs, Masboquera, Masriudoms i l’Hospitalet de l’Infant, atesa la importància de promoure activitats saludables per a aquest grup de població, ja que es considera que l’activitat és fonamental per mantenir un bon to físic i psicològic.

Aquestes activitats es faran en grups reduïts, dos dies a la setmana, amb totes les mesures per garantir la seguretat: es prendrà la temperatura de les persones participants, es farà un registre d’assistents per garantir la traçabilitat d’un cas positiu, l’ús de la mascareta serà obligatori durant tota l’activitat i es mantindrà la distància física interpersonal de seguretat. A més, l’activitat es farà sempre a l’aire lliure.

Per a més informació podeu contactar amb l'Àrea d'Esports a través del telèfon 977 82 05 23 o del correu electrònic esports@vandellos-hospitalet.cat

Una està instal·lada al carrer Estanislao Figueres; i l'altra a la cantonada entre els carrers Gavadà i Pau Casals
Dues noves àrees de contenidors al poble de Vandellòs
La nova àrea de contenidors del carrer Estanislao Figueres, situada prop de la benzinera

La Regidoria de Medi Ambient ha instal·lat dues noves àrees de contenidors aeris al poble de Vandellòs: una al carrer Estanislao Figueres, a prop de la benzinera; i l' altra, a la cantonada que hi ha entre els carrers Gavadà i Pau Casals. Ambdues àrees tenen contenidors per a les cinc fraccions de reciclatge: paper, vidre, plàstic, matèria orgànica i rebuig. 

El consistori ha adquirit aquests nous contenidors per solucionar els problemes detectats a l'àrea de contenidors soterrats del carrer Onze de Setembre. I és que aquesta àrea s'utilitza molt i es desborda contínuament (més d'un cop per setmana a l'estiu), la qual cosa provoca que les deixalles vagin a parar al barranc més proper, al Llastres.

L'objectiu és, així doncs, descarregar aquesta àrea de contenidors, perquè no se saturi; i evitar que s'embruti el medi natural que envolta la zona.

Galeria d'Imatges

Com a novetat, el consistori dona ajuts per a les inversions en generació d’energia elèctrica fotovoltaica en habitatges unifamiliars, edificis i empreses
Obert el període de sol·licitud de les subvencions d’eficiència energètica i autoconsum de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
Imatge de les plaques solars instal·lades al Viver d'Empreses d'IDETSA

Fins al 30 de setembre, els veïns i veïnes empadronades a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, les comunitats, les empreses i els autònoms que tinguin establert el seu domicili fiscal al municipi i estiguin al corrent de les obligacions tributàries i fiscals amb l’Ajuntament poden demanar les subvencions d’eficiència energètica i autoconsum que atorga el consistori.

Les sol·licituds es poden presentar a les oficines municipals d’atenció ciutadana (OMAC) o per internet, a través de la seu electrònica municipal, a la qual es pot accedir mitjançant la pàgina web de l’Ajuntament (www.vandellos-hospitalet.cat). En el cas de les persones jurídiques, és obligatori fer aquest tràmit telemàticament.

Com a novetat, l’Ajuntament subvenciona les inversions en generació d'energia elèctrica fotovoltaica per a l’autoconsum en habitatges unifamiliars (autoconsum individual), edificis d'habitatges (autoconsum individual o compartit) i empreses (naus industrials i locals).

L’import de la subvenció és de fins al 30% de la despesa considerada com a subvencionable, amb una quantia màxima per sol·licitud de 2.500 euros per l’autoconsum individual i de 4.500 euros per a l’autoconsum compartit en comunitats energètiques d’empreses o habitatges.

Això és possible gràcies a la modificació de les bases reguladores de subvencions d’eficiència energètica i autoconsum del consistori, que va aprovar inicialment el Ple de l’Ajuntament el 28 de gener, amb els vots a favor del PSC, JxCat, ERC, la CUP, Cs i PP i l’abstenció de la FIC, amb la incorporació de l’esmena presentada per la CUP.

Una altra de les novetats incloses en aquestes bases és l’ampliació del ventall de beneficiaris d’aquestes subvencions: a més dels ciutadans i ciutadanes empadronades al municipi amb una antiguitat d’un any i les empreses i els autònoms amb domicili fiscal al municipi, podran demanar-les també les comunitats.

D’altra banda, continuen sent subvencionables:

- Els sistemes de climatització o obtenció d’aigua calenta: qualsevol sistema amb font energètica elèctrica eficient o bé que utilitzi energia solar tèrmica o biomassa com a combustible i, per tant, tingui un impacte ambiental neutre. En cap cas seran subvencionables els sistemes que utilitzin combustibles fòssils com a font energètica.

- Les inversions en il·luminació amb tecnologia eficient: led, plasma i inducció o bé il·luminació solar natural conduïda.

Per aquestes despeses subvencionables, l’ajut que concedeix l’Ajuntament és del 25% del valor de les mesures incloses al projecte d’inversió, amb un màxim de 2.500 euros, per a inversions superiors als 400 euros.

En tots els casos, al tercer sector i a les cooperatives; i a qui acrediti la contractació de l’electricitat amb una comercialitzadora 100% renovable, se’ls aplicarà un 10% addicional de l’import atorgat.

Amb aquests ajuts directes en forma de subvencions, l’Ajuntament pretén incentivar les inversions en estalvi i eficiència energètica i en energies renovables en l’àmbit domèstic i empresarial, per protegir el medi del municipi.

«La ciutadania i l’empresariat també són grans protagonistes en el repte climàtic, ja que poden contribuir a reduir les emissions de gasos contaminants i ser agents actius en la transició energètica», ha argumentat la regidora de Promoció Econòmica, María José Gómez.

Per a més informació, es pot contactar amb l’empresa municipal IDETSA (telèfon: 977 820 820 i correu electrònic: idetsa@idetsa.net).

Arxius adjunts

La Policia Local farà una campanya informativa sobre aquesta normativa la setmana del 26 d’abril al 2 de maig i després procedirà a posar multes en cas d’infraccions
Ja està en vigor la nova ordenança que regula la circulació dels patinets i bicicletes elèctriques a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
Imatge d'unes persones circulant amb patinets elèctrics a la via pública de l'Hospitalet de l'Infant

Des d’aquest mes d’abril està en vigor la nova ordenança municipal que regula la circulació dels vehicles de mobilitat personal (VMP) i bicicletes amb pedaleig assistit a les vies públiques de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Les bases reguladores de les condicions per a la circulació d’aquests tipus de vehicles es van aprovar inicialment en la sessió plenària del passat 28 de gener amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals, excepte la CUP, que es va abstenir; i van ser sotmeses a un període d’informació pública durant el qual no es van presentar al·legacions.

Aquestes bases «obeeixen a la necessitat de regular la circulació dels patinets elèctrics i dels altres tipus de vehicles de mobilitat personal que, cada vegada més, són presents als carrers dels nostres pobles», segons ha explicat el regidor de Mobilitat, Tomás Díaz. En aquest sentit, ha afegit: «La seva finalitat, tal com consta en el preàmbul del text, és ordenar la mobilitat urbana, evitar danys propis o aliens i garantir la seguretat vial, per potenciar la pacífica convivència dels vianants i la resta d’usuaris i usuàries de les vies públiques».

Per donar a conèixer aquesta nova normativa a les persones usuàries d’aquests vehicles, la Policia Local farà una campanya informativa la setmana que ve, del 26 d’abril al 2 de maig, ambdós dies inclosos. Durant aquest període, els posarà al corrent dels espais i condicions específiques de circulació i de les obligacions per circular; així com de les accions o omissions que poden constituir infraccions de trànsit.

Alguns dels aspectes en què incidirà més estan relacionats amb les condicions i obligacions per circular que afecten els vehicles de mobilitat personal:

- L’edat mínima per circular amb aquest tipus de vehicles és de 16 anys.

- Tenen una capacitat màxima de transport d’una persona.

- No es pot circular amb auriculars o cascos connectats a aparells receptors o reproductors de só

- No es pot circular utilitzant dispositius de telefonia mòbil,

- No es pot circular sota els efectes de l’alcohol o substàncies prohibides

- És obligatori circular amb el casc de protecció homologat

- Són obligatoris els llums i elements reflectants degudament homologats per poder circular en condicions nocturnes o de baixa visibilitat, així com un sistema adequat de frenada que actuï sobre les rodes davantera i posterior; i un timbre

- Es recomana disposar d’una assegurança de responsabilitat civil (això no és obligatori)

Pel que fa la utilització de les vies, el cos policial posarà èmfasi en aquests punts:

- Hauran de respectar sempre la prioritat dels vianants.

- La circulació de VMP ha de desenvolupar-se preferentment per les vies ciclables o per les vies que els estiguin especialment assignades, tenint en compte les restriccions pròpies de cada via.

- En calçada només poden circular als carrers zona 30 quan tinguin capacitat per a circular a una velocitat superior als 15 km/h, sense excedir dels 25 km/h

- Hauran de respectar el sentit de circulació establert

- El conductor haurà d’indicar les aturades i canvis de trajectòria.

- En cap cas es permetrà que siguin arrossegats per altres vehicles.

- Mantindran una distància mínima respecte dels vianants d’1,5 m

- No podran circular a menys d’1,5 m de les façanes.

- En els espais reservats als vianants han de suspendre la circulació baixant del vehicle i caminant al seu costat, en els moments d'alta intensitat o aglomeració de circulació de persones.

Un cop finalitzada aquesta campanya informativa, la Policia Local començarà a imposar sancions per la comissió d’infraccions tipificades en aquesta ordenança. Les infraccions seran qualificades de lleus, greus o molt greus. A les infraccions lleus els correspondrà una sanció de 100 euros; a les greus, de 200 euros; i a les molt greus, de 500 euros.

Arxius adjunts

L’objectiu dels treballs forestals i de neteja que s’hi han dut a terme és minimitzar el risc d’incendi i evitar l’acumulació de brutícia
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha millorat l’entorn de l’espai natural de la Rojala-Platja del Torn
Imatge dels treballs forestals

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha millorat l’entorn de la zona del Torn més propera al camí d’accés a la platja per minimitzar el risc d’incendi forestal i gestionar alhora la massa forestal, per millorar-ne l’ estructura i evitar que les persones visitants deixin brossa amagada als arbustos.

Per dur a terme aquests treballs, la Regidoria de Medi Ambient va contractar al Consorci de la Serra de Llaberia, per un import de més de 4.500 euros.

Els treballs fets, sobre una superfície total d’1,3 hectàrees, han consistit en la poda en alçada dels pins blancs així com en l’estassada selectiva i parcial de l’estrat arbustiu, en què s’han afavorit les espècies menys inflamables.

Les restes vegetals generades com a conseqüència de l’execució d’aquestes feines s’han eliminat mitjançant trituració i s’han escampat posteriorment de manera homogènia per la superfície per facilitar la seva incorporació al sòl.

Paral·lelament, la brigada de Medi Ambient de l’Ajuntament ha netejat la zona. De fet, el consistori s’ha sumat a la Plogga Week, una acció promoguda per la Kilian Jornet Foundation que consisteix en una recollida selectiva d’escombraries en entorns naturals durant la setmana del 19 al 25 d’abril de 2021, coincidint amb la celebració del Dia de la Terra, el 22 d’abril. En aquest espai natural del Torn, l’Ajuntament hi ha aplegat 20 kg de deixalles, sobretot plàstics i tovalloletes.

El Centre Excursionista Serres de Mestral s’ha sumat també a aquesta iniciativa i recollirà escombraries a diversos punts del municipi. Des de l’Ajuntament, s’agraeix aquesta col·laboració i es fa una crida a tothom a unir forces per mantenir net l’entorn natural de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Galeria d'Imatges

La de l’Arenal, la de la Punta del Riu, la del Torn i la de l’Almadrava han renovat aquest distintiu de qualitat mediambiental; i la Cala Justell també l’ha aconseguit, com a novetat
Cinc platges de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant obtenen la Bandera Ecoplayas 2021
Imatge de la Cala Justell

La platja de l’Arenal, la de la Punta del Riu, la del Torn, la de l’Almadrava i també la Cala Justell del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han obtingut la Bandera Ecoplayas 2021, un guardó que atorga l’Asociación Técnica para la Gestión de Residuos y Medio Ambiente (ATEGRUS) i que distingeix a les platges que destaquen per la seva política de qualitat mediambiental.

El jurat d’aquests premis valora una sèrie de criteris objectius en matèria d’equipaments i manteniment, sempre des de la perspectiva de l’enginyeria i la sostenibilitat.

Les platges de l’Arenal, de la Punta del Riu, del Torn i de l’Almadrava han aconseguit renovar aquest reconeixement, «gràcies al seu compromís continu amb la millora de la qualitat». La Cala Justell, en canvi, l’ha obtingut per primera vegada. La Regidoria de Turisme va presentar també la candidatura d’aquesta cala de l’Hospitalet de l’Infant als XIV Premis Bandera Ecoplayas 2021 i el jurat l’ha guardonat «per les accions ambientals portades a terme, com la recuperació de la llacuna natural amb introducció d’una espècie de peix autòctona(el samaruc), que s’ha adaptat i reproduït amb èxit».

Així doncs, un total de cinc platges de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant podran exhibir enguany la Bandera Ecoplayas 2021 que acredita l’excel·lència.

La regidora de Turisme, María José Gómez, ha manifestat la seva satisfacció per aquests premis:Reconeixen la gestió sostenible i respectuosa que fem de les nostres platges i posen de manifest la seva excel·lent qualitat”. En la carta que ha adreçat el president d’ATEGRUS, Rafael Apraiz, a les entitats distingides, s’ha destacat també «l’extraordinari treball i esforç realitzat en aquests temps de pandèmia, per fer de les platges un lloc segur».La llacuna de la Cala Justell

La Cala Justell, també coneguda per cala Gestell, es troba a la desembocadura d’un petit barranc al sud del Coll de Balaguer, on hi ha una zona humida. Antigament, aquesta zona humida era una llacuna litoral en rambla i, segurament a causa de l’acumulació de sediments, pedres i restes vegetals, la seva superfície es va anar reduint fins a la total desaparició de la làmina d’aigua. Davant aquesta situació, l’any 2018, Paisatges Vius, una associació sense ànim de lucre dedicada a la conservació de la natura, va decidir recuperar aquesta llacuna litoral, amb el suport de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. La intenció era recuperar l'hàbitat original i poder reintroduir algun peix en perill d'extinció.

El Centre Ictiològic del Delta de l'Ebre, que és una entitat de la Generalitat de Catalunya amb finalitats de conservació ambiental, va fer una avaluació de les característiques morfològiques, biològiques i físicoquímiques de la llacuna i va veure que eren les que requeria el samaruc (Valencia hispanica), un peix endèmic del litoral mediterrani de la Península Ibèrica que està en perill crític d’extinció a Catalunya. Així doncs, es van alliberar exemplars de samaruc provinents de la cria en captivitat a aquesta llacuna, que compta amb dues figures de protecció legal: està inclosa dins de l’espai Xarxa Natura 2000 “Litoral Meridional Tarragoní” i dins de l’Espai Natural Protegit de La Rojala-Platja del Torn.Galeria d'Imatges

Aquesta normativa fa referència també al control d’accés i aforament que s’establirà a la Cova del Llop Marí, tal com es va explicar en la sessió plenària extraordinària del 27 d’abril
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant aprova una nova ordenança municipal que regula les condicions d’ús de les platges
Imatge de la sessió plenària del 27 d'abril, celebrada a la Casa de la Vila de l'Hospitalet de l'Infant

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha aprovat inicialment l’Ordenança municipal d’ús, aprofitament, seguretat i conservació de les platges i litoral municipals, amb els vots del PSC i de Cs; l’abstenció de JxCat, la CUP i el PP; i els vots en contra de la FIC i d’ERC.

Aquesta nova ordenança té per objecte regular les condicions d’ús de les platges del municipi i garantir el dret de la ciutadania a gaudir-les. L’àmbit de la seva aplicació és el domini públic marítimo-terrestre, les seves zones de protecció, de servitud d’ús públic, el de la ribera del mar a l’àmbit territorial i competencial del municipi, que tingui la consideració de platja, inclosos els espigons existents, illots, cales i coves, així com a les instal·lacions o elements que ocupin aquest espai; així com l’espai ocupat pel Passeig Marítim i la zona verda confrontant.

Consta de 9 títols, 54 articles, dues disposicions addicionals, dues disposicions finals i dos annexos en què s’estableixen les normes d’ús generals i específiques pel que fa a d’utilització de la platja, l’acampada, el pícnic, les emissions sonores i les instal·lacions i serveis determinats al Pla d’usos i serveis de temporada. També s’hi fa referència a les activitats esportives, culturals i jocs, tant a la sorra com a l’aigua, així com a la venda ambulant i al nudisme.

De la mateixa manera, es regulen les activitats nàutiques, la pesca d’esbarjo costanera i submarina, les normes de bany per preservar la seguretat, les normes higièniques i sanitàries i la presència d’animals a la platja, la publicitat, etc.

Igualment, es concreten aspectes relacionats amb la neteja i manteniment, els residus, la publicitat i les pintades i grafitis al domini públic terrestre.

A més, l’ordenança posa èmfasi en la protecció ambiental i foment de la biodiversitat. En aquest sentit, incorpora un article sobre la conservació de la fauna i la flora de l’ecosistema del litoral terrestre i marí del terme municipal i un altre article dedicat als sistemes de gestió de la qualitat ambiental que té implantats l’Ajuntament, com són ISO 14.001, EMAS, Bandera Blava, bandera Ecoplayas, etc.

A la zona litoral de la platja del Torn, que forma part de la Xarxa Natural 2000 (Litoral Meridional Tarragoní) i del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) de la Rojala-Platja del Torn, se li dedica també una atenció especial. Segons s’explica en el Títol VIII, aquesta zona compta amb una Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge, que figura en l’annex II.

Dins d’aquesta zona s’hi troba la Cova del Llop Marí; «un espai que en els darrers anys ha experimentat un creixent número de visitants, principalment durant la temporada estival», tal com s’explica en l’Article 41.

«Aquest és un espai sensible que cal preservar pel seu elevat valor natural de manera que no es comprometi la seva viabilitat futura. En aquest sentit, s’establiran mesures per tal de controlar l’aforament dins la mateixa i la regulació i control d’accés a aquesta ja sigui des de terra o des del mar. En tot cas es desenvoluparà un reglament específic que regularà aquest espai», es preveu en aquest mateix article.

El Títol IX, el darrer, estipula el règim sancionador per l’incompliment dels deures, prohibicions o limitacions que aquesta ordenança conté.

La nova ordenança aglutina algunes disposicions que recollien ja altres ordenances municipals en relació amb la zona litoral, com ara la de sorolls i vibracions, residus, tinença d’animals, trànsit, convivència ciutadana i àrees d’acampada. L’ha redactat la Regidoria de Turisme, amb el suport de la Regidoria de Medi Ambient i de la Policia Local, l’assessor EMAS del municipi i els serveis de socorrisme. També s’ha tramès a la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.


Altres acords destacats

- En la darrera sessió plenària extraordinària, del 27 d’abril, també es va aprovar inicialment la modificació de l’Ordenança municipal de regulació de trànsit a les vies públiques del terme municipal, amb els vots a favor del PSC, JxCat i Cs; els vots en contra de la FIC i d’ERC; i l’abstenció de la CUP i del PP.

Aquesta modificació, promoguda pels departaments de Turisme i Medi Ambient de l’Ajuntament i validada per la Policia Local, ve motivada per la realitat actual del municipi, que ha canviat d’ençà que es va aprovar l’ordenança, que data de 1996 i que ha estat modificada en diverses ocasions, la darrera al 2016.

Una de les novetats principals de l’ordenança és que incorpora un nou títol, el XV, dedicat a l’estacionament de les autocaravanes, una modalitat de turisme que està vivint un creixement important arreu. En aquest títol es regulen les zones d’estacionament exclusives per a aquest tipus de vehicles, les normes per a l’ús de l’àrea d’estacionament d’autocaravanes; i el règim sancionador per a les infraccions.

El capítol IV també és de nova creació i tracta sobre l’accés al medi natural. En aquest capítol s’especifica que el municipi té diversos espais naturals d’alt valor ecològic, que gaudeixen de diferents figures de protecció com Xarxa Natura 2000, PEIN, Catàleg del Paisatge del Camp de Tarragona, etc. També es diu que hi ha zones que no estan protegides directament per cap figura però que tenen un alt valor connectiu. Per aquesta motiu, s’explica, l’Ajuntament podrà regular l’accés al medi natural quan ho consideri convenient.

En concret, tal com es precisa, les raons per les quals el consistori podrà limitar l’accés seran les següents: aforament, perill d’incendi, caça, protecció del medi, capacitat de càrrega, emergències i d’altres que en cada moment es considerin necessàries per a la millora dels hàbitats que es troben en aquest municipi.

També es preveu establir una taxa d’accés en èpoques determinades i en espais on hi hagi aparcament regulat, quan es consideri necessari, per raons de protecció de la natura i limitació d’aforament.

Tal com ha aclarit a la sessió plenària la Regidora de Turisme, María José Gómez, tant la modificació de l’ordenança de trànsit com la nova ordenança de platges formen part d’un paquet de mesures específiques que tenen com a finalitat “donar resposta a la problemàtica de massificació i sobrecàrrega que el municipi pateix en determinants espais naturals, com ara la Cova del Llop Marí”. “El gaudi d’aquests entorns de gran valor ecològic i paisatgístic ha de ser compatible amb la seva preservació i conservació”, ha argumentat la mateixa regidora.

- El Ple de l’Ajuntament va aprovar inicialment la modificació de l’ordenança fiscal que regula la taxa per la utilització privativa o aprofitament especial del domini públic, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals. Aquesta modificació permetrà suspendre de manera transitòria i amb efectes retroactius, de l’1 de gener al 31 de març de 2021, la taxa d’ocupació de la via pública amb taules i cadires durant l’exercici de 2021.

Amb aquesta mesura, que ja es va aplicar l’any passat, l’Ajuntament «vol continuar donant suport al sector de la restauració del municipi, molt afectat per la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus, a causa dels perjudicis econòmics que comporten les mesures de contenció de la COVID-19», tal com ha dit la regidora María José Gómez en la sessió plenària. Es tracta d’alleugerir la càrrega impositiva que recau sobre els bars i restaurants.

- La sessió plenària del 27 d’abril també ha servit per donar compte de la liquidació del pressupost de l’Ajuntament dels patronats i de les empreses municipals de l’exercici de 2020 (del pressupost consolidat). Segons ha explicat el regidor d’Hisenda, Frederic Escoda, el resultat pressupostari ajustat i consolidat de l’Ajuntament i els patronats és de 4.851.289,19 euros.

Pel que fa al romanent de tresoreria per a despeses generals ajustat i consolidat, ascendeix a 11.578.353,98 euros, un 16,72% superior al de 2019. El deute viu se situa en el 2,07% (370.131 euros), molt per sota del 110% del límit d’endeutament que fixa la Llei d’Estabilitat Pressupostària. El període mitjà de pagament a proveïdors és de 26,81 dies.

Amb unes obres que tenen l’objectiu de preservar i documentar aquesta fortificació de defensa del S.XVI, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant està consolidant les restes de la torre de l’Illot del Torn
Imatge de les obres de consolidació de les restes de la torre de l'illot del Torn

A finals d’aquest mes d’abril s’han iniciat les obres de consolidació de les restes de la torre de l’illot del Torn de l’Hospitalet de l’Infant, que l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va adjudicar a l’empresa Rècop_Restauracions Arquitectòniques SL pel preu de 32.500 euros, aproximadament.

Amb aquesta actuació, que inclou treballs arqueològics i de consolidació de les restes d’aquesta torre de defensa circular, que data del S. XVI, el consistori pretén «continuar preservant el patrimoni històric i arquitectònic del municipi», segons ha explicat la regidora de Cultura i Patrimoni, Nuria Ortiz.

Segons les referències històriques, la torre del Torn fou edificada a la platja que duu el mateix nom pels Ducs de Cardona al segle XVI, tot i que no se’n té constància documental fins al 1678, i va ser destruïda pels anglesos el 17 de juny de 1813. Es tractava d’una fortificació de defensa contra els atacs de la pirateria berber, habituals i constants al llarg dels segle XVI i XVII a les costes catalanes.

Malgrat l’important grau de destrucció en què es troba, encara pot observar-se i interpretar-se la seva configuració perimetral i interior. És un edifici de planta circular, amb mur perimetral d’1,5 m d’amplada construït amb maçoneria de pedra irregular i morter de calç; se’n conserva una alçada mitjana de 2 m. El mur perimetral circular defineix una superfície interior de 60 m2. S’hi accedia a través d’una escala situada al costat nord-oest de l’illot, de la qual se’n conserven encara els quatre graons superiors. A l’interior, hi ha les restes de sis murs radials, d’uns 80 cm de gruix, que conflueixen cap al centre de la torre, i tenien funcions estructurals, per garantir la pervivència de la torre en cas d’atac. A la part central es configura un petit pati o estança que probablement permetia l’accés a una terrassa superior.

De la torre se’n preserva actualment una petita part dels murs perimetrals, amb una alçada mitjana de 2 m i els murs interiors d’uns 0,5 m d’alçada. Se suposa que després de la seva destrucció, el 1813, es produí un lent però progressiu procés d’enrunament, potser afavorit també per les marees, fins arribar a la pràctica desaparició.

Tal com es preveu en el projecte redactat pel despatx d’arquitectes Figuerola-Gavaldà-Romera Arquitectes SLP, l’objectiu de la intervenció que s’hi està fent ara és consolidar i conservar les restes de la torre de guaita de l’Illot del Torn i documentar al màxim aquestes restes amb una investigació arqueològica. No es faran reconstruccions més enllà de la consolidació i de les mesures per impedir que l’aigua s’escoli a la superfície interior dels murs.

Amb aquests treballs, que tenen un termini d’execució de 2 mesos, no es pretén dotar d’accessibilitat a la torre, que disposa de protecció de Bé Cultural d’Interès Nacional, BCIN – Monument Històric.

Per donar a conèixer aquest monument, s’instal·larà a peu de l’Illot un faristol explicatiu, per contextualitzar-lo.

Atesa l’especificitat del bé a intervenir i el seu emplaçament, l’Ajuntament ha hagut de trametre el projecte a diverses administracions sectorials afectades per motiu de les seves respectives competències: el Servei de Costes de l'Estat a Catalunya, Servei Provincial de Costes, del Ministerio de Fomento; el Servei de Gestió del Litoral del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; i els Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

En el marc de la primera convocatòria del nou pla d’ocupació municipal, que estableix que les persones contractades hauran de combinar l’activitat laboral amb la formació
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha contractat una quarantena de veïns i veïnes en situació d’atur
Imatge d'unes persones contractades amb el nou pla d'ocupació de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha contractat una quarantena de veïns i veïnes en situació d’atur, en la primera convocatòria del pla d’ocupació municipal de 2021, que enguany ha passat a denominar-se «Acció d’Ocupació i Professionalitat», perquè incorpora algunes modificacions per facilitar la formació i l’ocupabilitat de les persones que hi opten.

Les persones admeses treballaran a jornada completa, per períodes de tres a sis mesos, en funció dels tipus de serveis que prestaran, principalment fent tasques de neteja viària, de jardineria, de neteja i manteniment d’equipaments municipals, de recollida de residus, d’informació a les platges i d’obres.

En tots els casos, com a novetat, els contractes laborals estaran vinculats a accions formatives, que els veïns i veïnes en situació d’atur contractats hauran de fer paral·lelament a l’activitat laboral al Viver d’Empreses d’IDETSA. D’aquesta manera, l’Ajuntament vol millorar la seva capacitació i contribuir a la seva inserció laboral. En el marc d'aquesta nova estratègia, a més, es preveu donar un assessorament individualitzat a tothom qui hagi optat al pla, mitjançant el Servei d’Orientació Laboral d’IDETSA, per definir les accions més adients en cada cas per millorar el seu posicionament dins del mercat de treball.

Sobre aquells empleats i empleades que assisteixin a les formacions compromeses i que compleixin satisfactòriament amb les funcions del seu lloc de treball, l’Ajuntament emetrà una carta de recomanació a les associacions empresarials del municipi, quan finalitzin els seus contractes. El nou pla d’ocupació municipal també preveu la possibilitat de donar ajuts a les empreses que contractin persones que han seguit de manera satisfactòria l’Acció d’ocupació i professionalització.

Com en les edicions anteriors, les persones contractades han hagut d’acreditar que reuneixen uns requisits: estar en situació legal d'atur, estar inscrites al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), conèixer les dues llengües oficials (català i castellà), tenir 18 anys com a mínim i ser residents al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (en aquesta ocasió, amb una data d'empadronament prèvia a l’1 de gener de 2018). Com l’any passat, a més, haviend’estar inscrites a la Borsa de Treball d’IDETSA, l’empresa municipal de Promoció Econòmica.

Tal com consta en les bases, en el procés selectiu s’han valorat diverses variables socioeconòmiques de cada aspirant, com per exemple, la situació d’atur (durada i prestacions), les càrregues familiars, si formen part d’un col·lectiu amb dificultats per a la inserció laboral, etc.

A l’Acció d’Ocupació i Professionalitat de 2021, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant té previst destinar-hi 605.000 euros, per continuar alleugerint la situació de desocupació que pateix una part de la població del municipi.

El consistori ha presentat al·legacions a l’estudi informatiu del nou tren-tramvia del Camp de Tarragona, que el Departament de Territori i Sostenibilitat ha sotmès a informació pública
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant demana que el futur tren-tramvia arribi fins a l’Hospitalet de l’Infant
La via de tren actualment en desús

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant demana que el futur tren-tramvia del Camp de Tarragona, sovint anomenat TramCamp, arribi a l’Hospitalet de l’Infant. Segons ha argumentat l’alcalde, Alfons Garcia, en l’escrit d’al·legacions que ha presentat a l’estudi informatiu del nou tren-tramvia, davant del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, «resulta incongruent que mentre que el projecte sotmès a informació pública preveu la recuperació de l’espai físic de l’antiga traça ferroviària de PortAventura fins al creuament de la Riera d’Alforja a Cambrils per a ser utilitzada per el nou equipament tramviari, no es plantegi l’aprofitament d’aquesta mateixa traça disponible en el tram entre Cambrils i l’Hospitalet de l’Infant/Vandellòs”.

En aquest sentit, l’alcalde esgrimeix: “Es tracta d’un tram en què a més de la població dels nuclis de l’Hospitalet de l’Infant i Miami-Platja, s’hi situen importants nodes generadors de mobilitat (càmpings). A més, aquest perllongament permetria donar servei a la zona de llevant del municipi de Cambrils, que ara queda fora de l’àrea d’influència del tramvia”.

Malgrat que l’estudi informatiu del tren-tramvia que actualment està sotmès a informació pública fa referència en exclusiva a la fase 1 del projecte, corresponent al tram Cambrils-Tarragona, el consistori planteja que «cal considerar en les fases 2 i posteriors del Tramcamp el seu perllongament fins al nucli de l’Hospitalet de l’Infant».

El mateix ha reclamat la Cambra de Comerç de Reus, de la qual forma part el municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. En les al·legacions que ha presentat, la Cambra ha fet constar «la necessitat» que el projecte inicial es perllongui fins al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per poder connectar "adequadament" tota la Costa Daurada, considerant, a més, "l’ampli moviment poblacional" que es produeix en aquesta franja litoral durant l’època turística.

En el seu escrit d’al·legacions, l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, també ha plantejat la necessitat que la definició de les fases 2 i posteriors del projecte es faci d’acord amb el que preveu la Llei 9/2003 de la Mobilitat, que atorga a l’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM) tot el procés de definició de la xarxa de transport col·lectiu, «per tal d’assegurar l’efectiva participació dels ens econòmics i socials en la seva formulació».

«Tenint en compte el caràcter bàsic i estructurador del projecte, hauria estat desitjable una major intervenció de l'Autoritat Territorial de la Mobilitat del Camp de Tarragona (ATMCT), en la línia del que preveu la Llei 9/2003, de mobilitat de Catalunya. Una participació activa de l'ATM hauria permès, a través del Consell Territorial de la Mobilitat de l’ATMCT, del qual forma part aquest Ajuntament, informar, debatre i consensuar la proposta a sotmetre posteriorment al tràmit d'informació pública”, lamenta el batlle.

Malgrat aquests dèficit de participació, la Corporació considera que després dels llargs anys d’espera resulta ja «imprescindible avançar en la materialització, encara que sigui incompleta, d’un sistema de transport metropolità al Camp de Tarragona».

Galeria d'Imatges

El port esportiu també ha renovat aquest distintiu de prestigi internacional
Tres platges de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, guardonades amb la Bandera Blava 2021
Imatge d'arxiu de l'acte oficial d'hissada de la Bandera Blava de l'any passat

Les platges de l’Arenal, el Torn i la Punta del Riu, i també el Port Esportiu de l’Hospitalet de l’Infant, han tornat a rebre enguany la Bandera Blava. Es tracta d'un distintiu de qualitat que atorga anualment un tribunal internacional de la Fundació d’Educació Ambiental (FEE), amb la col·laboració de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), que gestiona la campanya a l’Estat espanyol.

Aquest guardó, reconegut a escala internacional, valora i premia la gestió ambiental i la seguretat, les instal·lacions i la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambiental. Així mateix, exigeix a les platges una qualitat de l’aigua excel·lent i, als ports, una òptima gestió ambiental. L’obtenció d’aquesta qualificació és el resultat de les mesures de gestió a les zones de bany, les millores en els sistemes de sanejament implantats en els municipis costaners i les mesures de control i inspecció del medi hídric.

Catalunya compta aquest 2021 amb 119 banderes blaves que reconeixen internacionalment la qualitat de les platges i els ports esportius, tal com va donar a conèixer ahir 11 de maig en roda de premsa l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac). En concret, enguany el jurat internacional Bandera Blava 2021 ha distingit 97 platges, 40 de les quals a la demarcació de Tarragona (29 al Camp de Tarragona i 11 a les Terres de l’Ebre); 26 a Girona i 31 a Barcelona.

Pel que fa als ports esportius catalans, se n’han distingit 22, un menys que l’any passat. Del total, 6 se situen a Tarragona (el port esportiu de l’Hospitalet de l’Infant, el Port Segur de Calafell, el CN Cambrils, el CN Salou, el CN L’Ametlla de Mar y CN L’Ampolla); 8 a Girona i 8 a Barcelona. Tots els ports que s’han presentat per obtenir el guardó l’han obtingut.

La ciutadania podrà accedir als seus serveis amb cita prèvia, a un espai de l’oficina municipal de Benestar Social cedit per l'Ajuntament
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant disposa d’un punt d’atenció de la Creu Roja des d'aquest dimecres 19 de maig
A l'esquerra, la presidenta de l’oficina local de Creu Roja a Mont-roig del Camp, María Pilar Poves Ruiz-Navarro i el referent de Creu Roja Mont-roig del Camp, Miguel Escobar; i la regidora de Benestar Social, Lupe Capella; amb la tècnica municipal.

El municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant compta amb un punt d’atenció de la Creu Roja des d’aquest dimecres, 19 de maig. L’Ajuntament ha facilitat un espai a la Creu Roja de Mont-roig del Camp, amb seu a Mont-roig - Miami Platja, perquè aquesta institució humanitària ofereixi els seus serveis a la ciutadania. Aquest espai està ubicat a l’Oficina de Benestar Social, situada al carrer Alamanda número 2 de l’Hospitalet de l’Infant.

Entre els serveis que es brindaran en aquest punt, hi ha: assessorament a la població en matèria d'ajuts de l’administració, teleassistència domiciliària, assessorament a víctimes de violència de gènere (ATENPRO), atenció a la gent gran (acompanyament domiciliari a persones en solitud), cursos de formació, Creu Roja Joventut (activitats i assessorament dirigit a joves), suport en la recerca de feina i en la gestió de currículums, etc, segons ha explicat la presidenta de l’oficina local de Creu Roja a Mont-roig del Camp, María Pilar Poves Ruiz-Navarro.

«Amb aquest nou punt d’assistència, intentarem donar cobertura a necessitats que l’administració no pot arribar a satisfer. Creu Roja és una entitat molt preparada per fer aquesta labor, està avalada per molts anys d’experiència», ha afegit la regidora de Benestar Social, Lupe Capella.

Les persones interessades a ser-hi ateses han de demanar cita prèvia, a través del telèfon 683 193 924 o del correu electrònic miguesso@creuroja.org.

Galeria d'Imatges

El consistori té previst començar enguany a reurbanitzar-ne un tram, per dotar-lo de major espai per als vianants i convertir-lo en una via urbana moderna
L’Ajuntament reformarà la Via Augusta de l’Hospitalet de l’Infant
Tram de les obres

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant té previst reformar enguany una part de l’avinguda Via Augusta de l’Hospitalet de l’Infant. En concret, el tram comprès entre els carrers Vandellòs i  Masriudoms. Per definir les obres de reurbanització, el consistori va encarregar el projecte executiu al despatx Vilanova+Moya, arquitectes, que ahir dijous 27 de maig es va presentar a la ciutadania.

L’objectiu d’aquest projecte és transformar aquest tram de via urbana, per dotar-la de major espai per als vianants. Cal tenir en compte que la Via Augusta, en aquest tram, constitueix un vial cèntric, amb molta activitat de lleure i de restauració. Actualment, l’avinguda està formada per unes voreres estretes i tres calçades, és a dir, té una configuració de via interurbana amb calçades de serveis. Com que ha perdut la funció de pas a través del nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant, ja que la carretera N-340 ha estat desviada, es considera que ha arribat l’hora de convertir aquesta avinguda en una via urbana moderna.

“Amb aquesta actuació pretenem donar prioritat als vianants, a l’ús cívic d’aquesta avinguda; i dinamitzar el comerç local i l’activitat econòmica en general, afavorint la mobilitat sostenible”, ha afirmat l’alcalde, Alfons Garcia.

Així doncs, es vol mantenir l’accés i el pas de vehicles d’una manera convencional, però amb una via de dos carrils, un per cada sentit de circulació. També es vol dotar la via de la major capacitat d’aparcament possible, per potenciar la seva funció de nucli urbà; i alhora eixamplar al màxim l’espai de vianants, per permetre un passeig ample i, allà on calgui, terrasses o espais d’estada.

Amb l’execució d’aquest projecte es generaran 88 places d’aparcament en semibateria invertida, la qual cosa suposarà un increment d’unes 55 places respecte les 33 places que actualment té aquest tram de la Via Augusta, amb 4 places adaptades a les persones amb mobilitat reduïda.

A més, es construiran una voreres amples, de 5 a 6 metres,  i es definirà una línia d’arbrat, d’1,50 metres d’amplada, en la qual es disposarà també el nou enllumenat.

Per tant, la solució adoptada modificarà completament les amplades d’aquest tram de la via, de les zones d’aparcament i de les voreres, reajustant-ne la geometria; i definirà una nova posició de l’arbrat, l’enllumenat públic i el mobiliari urbà.

A causa de la nova reordenació viària serà necessari: demolir tots els paviments en l’àmbit de les obres, retirar els punts de llum existents; desviar i soterrar la línia elèctrica de baixa tensió, que actualment discorre entre els carrers Moreres i París; així com les esteses de fibra-telefonia preexistents i la megafonia municipal. També s’hauran de desmuntar i retirar provisionalment, durant l’execució de les obres, totes els elements de senyalització i petit mobiliari urbà; i es renovaran les xarxes de serveis.

Segons es preveu, les obres començaran a la tardor i tindran un termini d’execució de 7 mesos. El pressupost d’execució per contracta serà d’1,5 milions d’euros, aproximadament.

Estudi històric de leix urbà de la Via Augusta

Tal com va explicar l’arquitecte Antoni Vilanova, del despatx Vilanova+Moya, arquitectes ha dissenyat el projecte de reurbanització d’aquest tram de l’avinguda principal de l’Hospitalet de l’Infant sobre la base de l’Estudi històric de leix urbà de la Via Augusta que li va encarregar l’Ajuntament a principis de 2020, amb la finalitat de desenvolupar un estudi analític de l’evolució de la Via Augusta com a eix vertebrador de l’Hospitalet de l’Infant al llarg de la seva història.

El treball, concebut pel consistori com una “eina necessària i fonamental per plantejar unes propostes d’intervenció que s’han de materialitzar sobre aquesta via en el seu tram urbà els propers anys” consta de tres capítols: l’evolució històrica de la trama urbana i de la Via Augusta, particularment; la diagnosi, en què es reflecteixen els valors inherents i els aspectes que cal millorar; i les propostes d’intervenció. Entre aquestes propostes, hi ha la de senyalitzar els edificis i espais de la Via Augusta amb un passat rellevant.

Aquest estudi es va dur a terme entre els mesos de gener a desembre de 2020, amb la col·laboració dels Serveis Tècnics de l’Ajuntament, de l’Arxiu i del departament municipal de Cultura, del Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant i, molt especialment de l’expert en història local Alfons Tejero.

Arxius adjunts

Galeria d'Imatges

L’empresa municipal Idetsa l’oferirà durant tot l’any, per fomentar la mobilitat sostenible i facilitar la intermodalitat amb l’estació de trens
L’Hospitalet de l’Infant disposarà d’un servei públic de lloguer de bicicletes elèctriques a partir del 5 de juny
El punt de recollida i entrega de bicicletes ubicat a l'estació de trens

A partir del proper dissabte 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, hi haurà un servei públic de lloguer de bicicletes elèctriques al poble de l’Hospitalet de l’Infant. L’empresa municipal de promoció econòmica, Idetsa, serà qui posarà a l’abast de la ciutadania aquest sistema de transport públic d’ús individual, perquè tant els veïns i veïnes com les persones visitants puguin desplaçar-se pel municipi d’una manera sostenible, saludable i econòmica.

Amb aquest nou servei volem promoure la mobilitat sostenible i la pràctica d’esport i alhora facilitar la intermodalitat amb altres mitjans de transport públic, com ara l’estació de trens”, ha explicat la regidora de l’àrea de Promoció Econòmica, María José Gómez.

Per aquest motiu, els punts de recollida i entrega de les bicicletes s’han ubicat en zones de generació o atracció de viatges, com són: l’estació de trens, l’aparcament de la Via Augusta que es troba al costat de la seu d’Idetsa, la Plaça Berenguer d’Entença (al costat de la parada de l’autobús), la Platja de l’Arenal (a l’aparcament del costat del camp de futbol) i el polígon Les Tàpies I, al costat del Viver Tecnològic.

Aquest sistema de bicicleta pública compartida funcionarà a través d’una aplicació per a mòbil (App BLU). Per poder utilitzar aquesta app, caldrà registrar-s’hi: proporcionar totes les dades personals rellevants i un compte de pagament o número de targeta de crèdit vàlid, a través del qual es cobraran les despeses derivades de la utilització del servei. Qui ho desitgi també podrà donar-se d’alta en el servei a l’oficina d’Idetsa, ubicada a l’avinguda Via Augusta número 2 i domiciliar el pagament en el seu compte bancari. En tots dos casos, només podran accedir al servei les persones de 14 anys o més que hagin acceptat prèviament els termes i condicions generals de contractació del servei, així com la política de privacitat.

Per llogar una bicicleta, les persones usuàries hauran de comprar un “període d’accés amb bicicleta”, que començarà la primera vegada que la desbloquegin amb èxit. A partir d’aquest moment es començarà a facturar el cobrament d’acord amb el temps d’ús que la persona usuària faci de la bicicleta.

Pel que fa als preus del servei, hi haurà diferents tarifes per conducció simple (contractació del servei per minuts) i també diferents abonaments de llarga durada d’ús habitual i d’ús esporàdic. En totes les tarifes, que es podran consultar en l’aplicació i en la pàgina web www.idetsa.cat/bicicletes-electriques/, els veïns i veïnes empadronades al municipi tindran un descompte.

De moment, Idetsa posarà a disposició de la ciutadania un total de 22 bicicletes amb pedaleig assistit. En funció de la demanda del servei, no descarta ampliar el servei.

El canvi de logotip ve acompanyat d’una nova pàgina web i d’un nou vídeo promocional de la destinació
L’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors renova la seva imatge
Nou logotip de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors

L’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors, que és la marca turística sota la qual es promociona el municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, ha renovat la seva imatge. El nou logotip integra els dos elements característics de la destinació: el mar i la muntanya, representats en l’emblemàtic illot del Torn.

«El repte principal que ens vam plantejar quan vam encarregar el nou logo era sintetitzar d’una manera molt gràfica la gran riquesa i diversitat del nostre municipi, que combina el mar i la muntanya i projectar valors com la natura i la calma; i alhora modernitzar la imatge corporativa turística, que era de l’any 2004», ha explicat la regidora de Turisme, María José Gómez, durant la presentació de la nova imatge, que ha tingut lloc aquest dimecres 2 de juny a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant.

L’element que fa aquesta funció aglutinadora dels dos trets distintius de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors és l’illot del Torn, l’elevació rocosa situada a la platja naturista del Torn de l’Hospitalet de l’Infant, de renom internacional, que conserva les restes d’una torre fortificada del s. XVI, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

Per plasmar-lo, l’empresa que ha elaborat el disseny, Simbòlic Comunicació SL, ha utilitzat els colors que representen el territori: tonalitats verdes, blaves i marrons que formen part del paisatge dels pobles de costa i d’interior que l’integren.

El resultat del seu treball és un logotip «actual, que ha de perdurar en el temps, al marge de les modes; que identifica l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors i el diferencia de la resta de destinacions turístiques, i que és fàcil de recordar», ha apuntat Xavi Gasol, de Simbòlic Comunicació SL.

La nova imatge servirà de «marca paraigües» per a totes les propostes i projectes que tiri endavant la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i s’acompanyarà en determinats casos del lema «On el mar es fa muntanya». Així significa que s’introduirà en tots els documents i material gràfic i publicitari: pàgina web, xarxes socials, fullets informatius, anuncis, etc, amb les adaptacions necessàries.

 

Nova pàgina web

L’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors també estrenarà en breu una nova pàgina web. El web  www.hospitalet-valldellors.cat, a més d’incorporar el nou logotip de la marca turística, tindrà un disseny més modern i atractiu, adaptat a la nova imatge corporativa.

“Serà molt més visual, perquè les fotografies tindran més protagonisme; i transmetrà millor l’essència de la destinació, amb la diferenciació dels dos àmbits geogràfics: el de mar i el de muntanya. Les persones usuàries hi podran trobar la informació que busquen d’una manera fàcil i intuïtiva i podran accedir a tots els continguts des de qualsevol dispositiu (tablet, mòbil, ordinador…)», ha assenyalat la regidora de Turisme, María José Gómez.

En aquest portal web, desenvolupat per l’empresa Millenials i disponible en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès), també tindrà un paper rellevant la informació relacionada amb l’oferta d’activitats turístiques de la destinació, tan pública com privada, de manera que el teixit empresarial turístic també es veurà representat.

Per donar a conèixer també els atractius del municipi, la Regidoria de Turisme difondrà a partir d’aquest mes de juny un nou vídeo promocional de la destinació, obra de la productora audiovisual Doublea, d’Alex Aragón.

El vídeo, que té un to emotiu, posa èmfasi en tot allò que es pot fer a l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors, una destinació familiar en què la muntanya mediterrània i les platges naturals tenen un pes molt important. Banys de sol i en el mar en platges tranquil·les i poc massificades, senderisme, escalada, BTT, visites al patrimoni històric i cultural, activitats nàutiques i bona gastronomia són algunes de les experiències que s’hi poden viure, com es mostra en aquest treball audiovisual.

 

 

 

Galeria d'Imatges

En la sessió plenària d’ahir 3 de juny també es va donar compte de les al•legacions a l’estudi informatiu del TramCamp presentades per l’alcalde
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant aprova definitivament l’ordenança que regula la taxa per estacionament de vehicles en determinades zones
Imatge de la sessió plenària del 3 de juny, celebrada a la Casa De la Vila

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha aprovat definitivament l’ordenança fiscal número 17 reguladora de la taxa per estacionament de vehicles de tracció mecànica a la via pública en determinades zones, amb els vots a favor del PSC, Cs i PP; l’abstenció de JxCat i la CUP i els vots en contra de la FIC i d’ERC.

El text d’aquesta ordenança incorpora algunes de les propostes presentades en el període d’informació pública. Durant aquest període, l’Ajuntament va rebre 14 al·legacions pròpiament dites, 6 queixes i suggeriments a través del web, un correu electrònic i 7 trucades. D’aquestes 28 peticions que ha considerat en total, el consistori n’ha estimat 8 totalment o parcialment.

Les propostes acceptades fan referència a l’ampliació de la zona verda (d’ús prioritari i gratuït per a les persones residents) a diversos carrers. També a l’establiment d’abonaments sense límit de temps per a períodes setmanals, quinzenals i mensuals tant per a la zona verda com per a la zona blava. Per a la zona blava, els hotels podran adquirir abonaments setmanals o quinzenals; i les persones empadronades al municipi i les empreses locals, abonaments per a 40 hores.

Una altra novetat que s’ha afegit a l’ordenança és que es considerarà vehicle resident no només aquell que pagui  l’impost de circulació al municipi i sigui propietat d’una persona empadronada a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, sinó també el vehicle amb rènting d’empresa i amb la persona propietària empadronada en el municipi. La condició de vehicle resident permet l’estacionament gratuït i sense límit de temps a la zona verda i dona dret a 2 hores gratuïtes a la zona blava.

Els carrers on s’ha ampliat la zona verda són: un tram del carrer César Gimeno (entre el carrer Blanca d’Anjou - carrer les Barques fins a Passatge Núm 2_H), el  tram final del carrer Tamarits amb el carrer de les Acàcies, una filera de l’aparcament del Camp de futbol de l’Arenal; tota la part no regulada del carrer Navaes fins a la Via Augusta, del carrer de la Sentiu fins la Via Augusta, i del carrer de Chirac fins la Via Augusta; i tot l’espai de la cruïlla entre el carrer Via Augusta 67 amb el passeig Arenal 2 zona platja.

Tal com ha recordat l’alcalde en la sessió plenària, l’Ajuntament implantarà el sistema d’estacionament regulat en la via pública només durant el període estival, del 15 de juny al 15 de setembre, amb l’objectiu de: facilitar l’estacionament del veïnat a la zona de platges de l’Hospitalet de l’Infant i la seva àrea d’influència, que els turistes i visitants contribueixin al manteniment de les platges amb una aportació econòmica; i promoure la mobilitat a peu, reduir el trànsit i la contaminació.

En acabar la temporada d’estiu, l’Ajuntament s’ha compromès a fer una anàlisi exhaustiva del funcionament del sistema d’estacionament regulat per introduir-hi millores si és necessari.

 

Decret d’alcaldia sobre les al·legacions al projecte del TramCamp

Durant la darrera sessió plenària també es va donar compte de les al·legacions a l’estudi informatiu del nou tren-tramvia, que ha presentat l’alcalde, Alfons Garcia, davant del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, per demanar que l’anomenat TramCamp arribi fins a l’Hospitalet de l’Infant. Segons ha argumentat l’alcalde en l’escrit d’al·legacions, «resulta incongruent que mentre que el projecte sotmès a informació pública preveu la recuperació de l’espai físic de l’antiga traça ferroviària de PortAventura fins a l’encreuament de la Riera d’Alforja a Cambrils per a ser utilitzada per el nou equipament tramviari, no es plantegi l’aprofitament d’aquesta mateixa traça disponible en el tram entre Cambrils i l’Hospitalet de l’Infant/Vandellòs”.

En aquest sentit, l’alcalde esgrimeix: “Es tracta d’un tram en què a més de la població dels nuclis de l’Hospitalet de l’Infant i Miami-Platja, s’hi situen importants nodes generadors de mobilitat (càmpings). A més, aquest perllongament permetria donar servei a la zona de llevant del municipi de Cambrils, que ara queda fora de l’àrea d’influència del tramvia”.

Malgrat que l’estudi informatiu del tren-tramvia que actualment està sotmès a informació pública fa referència en exclusiva a la fase 1 del projecte, corresponent al tram Cambrils-Tarragona, el consistori planteja que «cal considerar en les fases 2 i posteriors del Tramcamp el seu perllongament fins al nucli de l’Hospitalet de l’Infant».

 

Altres punts destacats del ple

El Ple de l’Ajuntament també va aprovar inicialment la proposta de sol·licitud de pròrroga de la qualificació de municipi turístic amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals excepte la CUP, que va votar en contra.

Tal com va explicar la regidora de Promoció Econòmica, María José Gómez, el consistori vol demanar a la Direcció General de Comerç de la Generalitat de Catalunya que li torni a atorgar la condició de municipi turístic, per poder beneficiar-se de les excepcions en matèria d’horaris comercials previstes en la Llei 18/2017, d’1 d’agost, de comerç, serveis i fires.

Segons s’estableix en l’article 38.6 d’aquesta Llei, es pot sol·licitar una pròrroga d’aquesta qualificació, presentant abans que s’exhaureixi el termini de la seva vigència (en el cas de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el 3 d’agost), una declaració expressa conforme continuen vigents els requisits establerts per a l’obtenció de la qualificació.

D’altra banda, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals, es va donar llum verd a la moció presentada per ERC per a la prevenció del suïcidi, amb una esmena del PSC. Entre els acords principals que es van adoptar per mitjà de l’aprovació d’aquesta proposta de resolució hi ha: que el municipi es declari compromès amb el benestar emocional i la salut mental; conscienciar, sensibilitzar, informar i promocionar la salut mental  i la prevenció dels suïcidit a través de les xarxes socials de l’Ajuntament i dels mitjans de comunicació locals, organitzar xerrades o tallers, conjuntament, si escau, amb els centres educatius; organitzar píndoles formatives per als agents de la Policia Local i els monitors i monitores de l’Ajuntament que treballin amb joves del municipi sobre sensibilització de prevenció del suïcidi.

També que l’Ajuntament demani al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya la millora de les ràtios de professionals de la salut i l’efectiu compliment per tal de fer front a  aquesta prevenció i d’altres relacionades amb la salut mental; i al Departament d’Ensenyament de la Generalitat, que implementi programes de sensibilització i prevenció al suïcidi a partir dels 12 anys.

A més, Sara Barceló va informar al Ple de l’Ajuntament de la seva renúncia al càrrec de regidora del grup municipal de la CUP-AMUNT, que ha exercit des de la presa de possessió en la sessió constitutiva de la corporació celebrada el 14 de juliol de 2020. El motiu, segons va argumentar, és que tal com van anunciar en campanya electoral com el dia de la presa de possessió, cada regidor de la CUP-AMUNT només ocuparà el càrrec de regidor durant un any i serà successivament substituït per la següent persona de la llista electoral. Per aquest motiu, va demanar que s’iniciessin els procediments establerts per nomenar com a regidor a Ivan Torrobella.

 

Mocions rebutjades

- La proposta de resolució presentada per la CUP per a l’adequació de les retribucions dels i les components del Ple a la realitat socioeconòmica del municipi, amb els vots en contra del PSC, Cs i el PP, l’abstenció de JxCat, FIC i ERC; i el vot a favor de la CUP.

- La proposta de resolució de JxCat per demanar la creació d’un pla de treball per a les persones en situació de discapacitat o diversitat funcional del municipi, amb els vots en contra del PSC i de Cs; i els vots a favor de JxCat, la FIC, ERC, la CUP i el PP.

- La proposta de resolució d’ERC per impulsar mesures per tal de preservar el gran valor ecològic del medi natural del municipi, amb els vots en contra del PSC i de Cs; l’abstenció del PP i els vots a favor de JxCat, la FIC, ERC i la CUP.

- La proposta de resolució de la CUP per a la restauració i manteniment dels camins de ferradura o de bast del municipi, amb els vots en contra del PSC i de Cs; l’abstenció de la FIC i els vots a favor de JxCat, ERC, la CUP i el PP.

 

El lliurament d’aquests guardons, organitzats per l’empresa municipal de promoció econòmica, Idetsa, ha tingut lloc aquest divendres 4 de juny
L’alumna Paula Llauradó guanya els XIV Premis Enfila el teu futur de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
Foto de la guanyadora, amb l'alcalde, la regidora de l'Àrea de Promoció Econòmica i el director de la central tèrmica Plana del Vent d'Alpiq

El projecte empresarial “ENTRE PETITS”, de l’alumna Paula Llauradó Manresa, ha guanyat els XIV Premis Enfila el teu futur per a joves emprenedors, organitzats per l’empresa municipal de promoció econòmica de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Idetsa, amb la col·laboració d’Alpiq, les associacions empresarials del municipi, la Regidoria de Cultura i Patrimoni i la Regidoria d'Ocupació i Emprenedoria, i d’Empresa, Comerç i Energia.

Aquest projecte proposa la creació d’un servei d’activitats extracurriculars que inclouria activitats de manipulació d’aliments, a més d’ensenyaments de botànica i de cuina saludable, per promoure l’educació nutricional en la població infantil.

L’acte del lliurament dels guardons ha tingut lloc aquest divendres 4 de juny al migdia al Teatre-Auditori de l’Hospitalet de l’Infant i ha anat a càrrec de l’alcalde, Alfons Garcia; de la regidora de l’Àrea de Promoció Econòmica, Maria José Gómez; de la directora de l’Institut Berenguer d’Entença de l’Hospitalet de l’Infant, María Eva Zazurca; del director de la Central tèrmica de cicle combinat Plana del Vent d’Alpiq, Gorka Gandarias; i del convidat d’aquesta edició, Aitor Bergaretxe, cap de compres i contractació de l’empresa IDOM, ubicada al municipi.

En aquest escenari també s’hi han donat a conèixer el noms de les guanyadores del segon premi: Rut Cabús Morera, Mar Domènech Escoda i Cèlia Segarra Ortiz, pel projecte «Blueberries» (que planteja l’obertura d’un centre de creació pròpia de batuts de fruites ecològiques i de proximitat); i el nom de la guanyadora del tercer premi: Judith Jiménez Caro, pel projecte «Aventura Park» (un parc d’oci i entreteniment per a infants d’1 a 12 anys).

A més, s’han atorgat dos premis accèssit: un a l’alumna Ioana Claudia Minculescu, pel projecte “Mincu Disco” (una discoteca nocturna); i l’altre a les alumnes Montserrat Majercikova i Ainoa Canillas pel projecte “Aponino” (servei de perruqueria canina a domicili)

En aquesta 14a edició dels Premis Enfila el teu futur hi ha participat un total de 55 alumnes del cicles formatiu CFGS d’Educació Infantil i del CFGM d’Atenció a persones en situació de dependència del sociosanitari i també de 1r de Batxillerat de l’INS Berenguer d’Entença, que han presentat 29 projectes empresarials. En aquests treballs han analitzat tots els aspectes de màrqueting, organització, fiscalitat, inversió real i finançament. Per fer-ho, durant el curs, els estudiants han comptat amb l’ajut del professorat i del Servei d’Assessorament a Emprenedors que ofereix Idetsa.

Entre els criteris que ha valorat el jurat, hi ha l’originalitat de la idea de negoci, les àrees de màrqueting, de producció i qualitat, d’organització i gestió, la jurídico fiscal i l’econòmica financera; així com la coherència global, la presentació formal i l’ús d’eines de comunicació com el web, el blog o el vídeo.

L’objectiu d’aquests guardons, que han consistit en aparells tecnològics com ara tauletes, smart watches i càmeres digitals instantànies, és promoure la cultura emprenedora entres l’alumnat de l’institut i ampliar el seu coneixement a altres alternatives laborals basades en el treball per compte propi, tal com ha recordat el regidora de l’Àrea de Promoció Econòmica, María José Gómez.Galeria d'Imatges

En aquests moments s’estan ultimant les obres d’ampliació del centre, que permetran reemplaçar els mòduls prefabricats on es presta aquest servei actualment
L’alumnat de la llar d’infants Sol i Vent de l’Hospitalet de l’Infant podrà estrenar el nou menjador el proper curs
Imatge de la façana del nou edifici adossat a la llar d'infants que s'ha construït

Les obres d’ampliació de la llar d’infants Sol i Vent de l’Hospitalet de l’Infant es troben en la seva fase final. A hores d’ara ja està construït el nou edifici adossat a l’existent, que permetrà reemplaçar els mòduls prefabricats on es presta el servei de menjador a l’alumnat del centre, i només falta per fer «alguns repassos i treballs de pintura i d’enjardinament», segons ha explicat el director de l’obra, l’arquitecte Juan Fernando Ródenas.

La previsió, així doncs, és que els nens i nenes de la llar puguin estrenar el nou menjador al setembre, a l’inici del nou curs escolar, tal com ha explicat l’alcalde, Alfons Garcia.

Els treballs d’ampliació de la llar d’infants han consistit en la construcció d’un nou cos adossat a l’existent per la façana sud-oest, amb una superfície d’uns 250 m2. Es tracta d’un edifici format per una planta baixa amb coberta plana, que consta de cuina office, menjador, zona de dormitoris, zona d’emmagatzematge i un bany. També s’ha inclòs un porxo perimetral com a espai intermedi amb l’exterior. .

En el disseny de l’edifici, s’han tingut en compte les necessitats que té una escola bressol per acollir el menjador i espais per dormir de grups d’infants de 0 a 3 anys. Per aquest motiu, també, com a aspectes generals, totes les portes i zones de pas disposaran de sistema anti-picadits; els vidres transparents estaran senyalitzats per evitar accidents; i el mobiliari estarà adaptat i serà accessible als nens i nenes.

«S’ha buscat, sobretot, el benestar dels infants i la màxima qualitat en els elements constructius; i també que el nou edifici tingui relació amb l’exterior i amb el fons visual de les muntanyes. Per això el nou edifici té grans finestrals i s’ha optat per materials com la fusta i el linòleum. Tot està adaptat, a més, a les proporcions dels nens i nenes», ha apuntat Ródenas.

Les obres van ser adjudicades a l’empresa Edifisa Enter SL, per un import de gairebé 363.000 euros. Per finançar-les, l’Ajuntament comptarà amb una subvenció de 101.105 euros de la Diputació de Tarragona, en el marc del Pla d’acció municipal 2019 (PAM); i amb una aportació econòmica del Ministerio para la Transición Ecológica de 190.468,75 euros, en concepte de projectes de desenvolupament local cofinanciables a realitzar l’any 2020, en virtut de l’establert a l’Ordre IET/458/2015, d’11 de març, per la qual es regulen les assignacions als municipis de l’entorn de les instal·lacions nuclears amb càrrec al Fondo para la financiación de las actividades del Plan General de Residuos Radiactivos.

 

 

Galeria d'Imatges

Aquest canal de comunicació directe amb l’Ajuntament compta actualment amb més de 400 persones usuàries
El 77% de les incidències comunicades a través del servei Línea Verde han sigut ja resoltes a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
Línea Verde

Des de la posada en funcionament del servei Línea Verde, el 14 de desembre de 2020, fins a dia d’avui, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha rebut la comunicació de 845 incidències, de les quals el 77% ja han sigut resoltes. El tipus d'incidència més freqüent que la ciutadania ha posat en coneixement del consistori a través d’aquest canal de comunicació directe, són aquelles que fan referència a l’"Enllumenat", seguit de "Voreres i calçades",  "Recollida de mobles i andròmines", "Mobiliari urbà" i "Parcs i jardins".

Gràcies a la implicacic directa del veïnat, el Consistori ha pogut dur a terme de manera àgil les actuacions. A més, ha conegut certes necessitats de les quals no tenia constància.

Per poder utilitzar aquest servei, cal descarregar-se l’aplicació per a mòbil (app) Línea Verde. Per a això, la persona usuària ha d’accedir a Google Play o APP Store, en funció de la tecnologia emprada en el seu Smartphone (Android / iOS). Un cop localitzada, s’ha de fer la descàrrega de manera gratuïta. A partir d'aquest moment, s’ha de seleccionar el municipi sobre el qual es vol comunicar la incidència. El procediment és molt ràpid i senzill.

Per comunicar una incidència, només cal clicar sobre el botó "Nova Incidència". Un desplegable amb les diferents tipologies d'incidències apareix en pantalla. La persona usuària selecciona aquella sobre la qual vol comunicar. Automàticament, l'app detecta les coordenades exactes en què s'ubica el desperfecte. El següent pas és adjuntar una foto de la incidència i una observació sobre la mateixa. Ja només queda pitjar el botó d'enviar. Un cop enviada, el personal de l'Ajuntament rep notificació del desperfecte comunicat. A partir d'aleshores, s'inicien els tràmits per solucionar la incidència detectada. El ciutadà o ciutadana, al seu torn, rep notificació en el seu telèfon mòbil sempre que es produeixi un canvi en l'estat de la mateixa.

A través de Línea Verde, l'usuari o usuària també pot plantejar qualsevol consulta mediambiental. Només ha de seleccionar l'opció de "Fes la teva consulta". En un termini màxim de 24 hores tindrà resposta per part d'un equip d'experts en la matèria de manera completament gratuïta.

Al servei Línea Verde també s’hi pot accedir a través del domini www.liniaverdavandellos-hospitalet.cat. A més de comunicar una incidència o plantejar una consulta, la persona usuària disposa d'un ampli contingut de consulta mediambiental (guia de bones pràctiques, consells, recursos d’educació ambiental, informació pròpia del municipi, etc).

Línea Verde també ofereix els seus serveis a través de contacte telefònic al número 902 193 768 en horari de 8.00 hores a 17.00 hores (cost de la trucada 0,07 € / min).

Una altra de les possibilitats que ofereix aquesta eina és l'enviament de comunicacions informatives per part de l'Ajuntament als ciutadans i ciutadanes que així ho desitgin. D'aquesta manera, a més d'implantar un canal per resoldre incidències de manteniment al municipi també pot fer arribar la informació de servei públic com notícies, avisos i l’agenda d’actes organitzats al municipi. Les persones usuàries també poden consultar els principals punts d'interès que es localitzen al municipi i informació rellevant sobre el mateix (es dona accés al web del consistori i de Turisme, als telèfons d’interès, etc.).

L’Ajuntament està molt satisfet amb els resultats obtinguts fins al moment i anima els veïns i veïnes a seguir utilitzant el servei de Línea Verde, «un canal de comunicació immediat amb què els ciutadans i ciutadanes poden estar informades en temps real i participar activament en la millora del municipi», segons ha dit l’alcalde, Alfons Garcia.

Actualment, aquest servei compta amb un total de 428 usuaris i usuàries, és a dir, persones que s’han descarregat l’app i l’han utilitzat.

Arxius adjunts

Aquestes persones tornaran a vetllar aquest estiu perquè es compleixen les mesures de seguretat per la Covid-19 a les platges del municipi, a més de fer altres funcions
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant posa en marxa novament el servei dels informadors de platja
Un dels vigilants de la platja fent la seva tasca

Des del dimecres 23 de juny, i fins al 31 d’agost, hi haurà informadors i informadores de platja a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. L’Ajuntament ha posat en marxa aquest servei per intentar garantir al màxim la seguretat sanitària a les quatre platges del municipi (la Platja de l’Arenal, la Platja del Riu, la Platja del Torn i la Platja de l’Almadrava ).

Aquestes persones s’encarregaran d’informar a la gent de les normes i recomanacions de protecció per a la salut que s’han de seguir per evitar riscos de contagi i propagació de la Covid-19; i de vetllar pel seu compliment. També faran un comptatge de la gent, revisaran l’estat dels serveis disposats a les platges (dutxes, passeres, punts verds, serveis higiènics…) i donaran avís de les incidències que s’hi puguin produir.

D’altra banda, el dijous 24 de juny, també es posarà en funcionament a les platges el servei de salvament i socorrisme cada dia. Aquest servei és diari en temporada alta (del 24 de juny al 12 de setembre), de les 10.30 a les 19.30 h; i en temporada baixa (del 17 al 26 de setembre),  s’oferirà els divendres, dissabtes i diumenge, de les 11 a les 18 h.   

 

La inscripció a aquest esdeveniment motociclista, que pot aplegar un màxim de 300 participants, s’obrirà el dissabte 3 de juliol a partir de les 23.45 h
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant acollirà l’EUTICHESBOOK 2021 els dies 1 i 2 d’octubre
Fotografia d'arxiu d'un grup de participants de l’EUTICHESBOOK a l'Hospitalet de l'Infant

Per als dies 1 i 2 d’octubre, el Club Esportiu Eutiches organitzarà, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, l’EUTICHESBOOK 2021, un esdeveniment motociclista no competitiu per carreteres interiors obertes al trànsit que travessen les Muntanyes de la Costa Daurada, els Ports, el Priorat, les Muntanyes de Prades i el Maestrat. Aquesta serà la tercera vegada que el municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant serà el centre neuràlgic d’aquesta prova, que l’any 2018 es va celebrar per primer cop a la demarcació de Tarragona.

Les persones aficionades al motociclisme s’hi podran apuntar a partir del dissabte 3 de juliol, a les 23.45 h, a través de la pàgina web www.eutichesbook.com, en què s’ofereixen 300 places per a aquesta prova «off road», només apta per a motos Maxi-Trail i Trail/Scrambler. En aquesta edició, podran triar entre dos recorreguts:

- Trail Extrem, d’aproximadament 400 km de recorregut, amb un 70% de pistes de terra i camins i un 30% de camins asfaltat, amb trams de dificultat tècnica, només recomanada per a les persones participants més expertes. Per a la resta, la ruta alternativa estarà indicada en el roadbook, per evistar les zones més complicades.

- Trail Rookie, d’aproximadament 350 km de recorregut, amb 20% de pistes i camins en bon estat i un 80% de camins asfaltats i carreteres secundàries. També hi haurà una opció sense dificultat tècnica apta per a tots els nivells.

Sigui quina sigui l’opció seleccionada, totes les persones que s’hi inscriguin acceptaran el repte personal de completar un itinerari “sorpresa” que transcorre per paratges de muntanya de gran bellesa paisatgística i poc trànsit, on fàcilment poden acumular-se més de 5.000 revolts. Com a única ajuda, tindran un llibre de ruta, el roadbook, en què s’indicaran els controls de pas obligatoris per on hauran de passar per segellar el carnet de ruta.

L’encant de la prova, precisament, és saber navegar amb el roadbook, seguint les indicacions del rotllo de paper, sense utilitzar GPS ni cap tecnologia”, recorda el president del Club Esportiu Eutiches, Artur Aragonès. Aquesta és la filosofia de l’EUTICHESBOOK, organitzada sota el paraigua de la ruta de referència d’aquest tipus que s’organitza a Viella, la Rodibook : «apropar la navegació que s’utilitza en els grans raids, com el Dakar, a les nostres carreteres i motos», segons s’explica al web de la prova.

Com en anys anteriors, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant serà la seu de l’esdeveniment, on tindran lloc les verificacions, els controls, l’acte oficial de benvinguda a les persones participants… El municipi serà també el punt de sortida i d’arribada dels i les motoristes.

Més informació sobre aquest esdeveniment motociclista a: www.eutichesbook.com

Galeria d'Imatges

La Diputació de Tarragona  va concedir durant l’any 2020 a l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant una subvenció de 3.562,40€  per al control d’animals peridomèstics, com són els gats, així com per al control de les rates i de les paneroles al municipi.
L'Ajuntament ha rebut una subvenció de la Diputació de Tarragona per controlar els gats, les rates i les paneroles
Logotip de la Diputació de Tarragona

El consistori ha destinat aquests diners a  esterilitzar vint gates i a millorar el control dels animals del clavegueram,  com ara les paneroles i les rates.
La corporació provincial també va atorgar l'any passat al consistori una altra subvenció de 1.819,05 per al control del mosquit tigre. Amb aquesta subvenció, s’han fet tractaments quizenals a l'hivern i setmanals a l'estiu durant el 2020, per evitar la proliferació d’aquesta plaga sobrevinguda al nostre municipi des de fa pocs anys.

El VxL manté la inscripció per a voluntaris i aprenents oberta durant tot l’any
Viu la màgia de l’estiu amb una parella lingüística del Voluntariat per la llengua!
Voluntariat per la llengua

Les vacances i l’estiu en general són períodes ideals per tenir noves experiències i conèixer llocs, cultures i persones diferents. Una manera de fer-ho és participar en el Voluntariat per la llengua (VxL), que manté oberta la inscripció per a voluntaris i aprenents i la formació de noves parelles lingüístiques durant tot l’any.

A més, la modalitat virtual del programa permet fer les converses per practicar el català des de qualsevol lloc i en qualsevol moment per videoconferència. És per això que de participants en el VxL n’hi ha arreu del món (l’any 2020, a 52 països diferents) i que ser fora del lloc de residència habitual (per un viatge de feina o per vacances, per exemple) ja no és motiu per no trobar-se amb una parella lingüística.

Per ser voluntari del VxL només cal ser major d’edat i parlar català (no cal saber-lo escriure ni tenir-ne cap certificat de coneixements) i el compromís que s’adquireix és el de conversar una hora a la setmana en català amb l’aprenent que el dinamitzador de VxL assigni en funció de la disponibilitat i preferències de les fitxes d’inscripció.

Bones dades malgrat la pandèmia

L’any 2020, malgrat la situació de pandèmia, va haver-hi 3.208 noves inscripcions d’aprenents, persones que volen practicar el català, per perdre la vergonya a utilitzar-lo o adquirir-ne més fluïdesa.

D’entre aquests aprenents inscrits en el VxL n’hi ha que són alumnes dels cursos de català per a adults del Consorci per a la Normalització Lingüística i precisament durant l’estiu, en què les classes s’aturen, és interessant per a ells poder continuar també amb la pràctica de conversa per reforçar i no oblidar el que ja han après.

Per tal d’engrescar més persones a participar en el VxL com a voluntaris perquè puguin formar parelles lingüístiques amb els aprenents en llista d’espera, aquest estiu es difondran a les xarxes socials missatges engrescadors amb l’etiqueta #VxLEstiuMàgic.

El programa Voluntariat per la llengua

Voluntariat per la llengua és un programa impulsat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística que fomenta l’ús de la llengua catalana en les relacions personals tot posant en contacte una persona que parla habitualment català amb una altra que en té coneixements bàsics i que vol fer un pas endavant per parlar-lo amb normalitat.  El CPNL va iniciar l’experiència l'any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles lingüístiques participants. Des del 2003 fins ara hi han participat més de 150.000 parelles i hi col·laboren més de 800 entitats i més de 4.000 establiments arreu de Catalunya.

L’Ajuntament adoptarà mesures per conservar el valor natural d’aquest espai i evitar-hi la massificació, els accidents i les conductes incíviques
El dissabte 10 de juliol es començarà a controlar l’accés i l’aforament a la Cova del Llop Marí de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
L'interior de la Cova del Llop Marí

Amb l’objectiu de preservar l’elevat valor natural de la Cova del Llop Marí  de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i d’evitar la massificació de gent en aquest espai, on els darrers anys hi ha hagut un increment del nombre de visitants, principalment durant la temporada estival, l’Ajuntament ha establert mesures per controlar-ne l’aforament i l’accés, ja sigui per terra o per mar; i prevenir alhora els accidents i les conductes incíviques.

Per controlar l’aforament a l’interior de la Cova, limitat a 10 persones, serà obligatori per a tothom fer-ne una reserva prèvia per una franja de mitja hora a través de la pàgina web de Turisme: www.hospitalet-valldellors.cat.

Els horaris de control d’accés a la cova seran: del 10 de juliol al 12 de setembre, cada dia, de 10 a 19 h; i del 13 al 26 de setembre, de 10 a 18 h, els divendres, dissabtes i diumenges. Les tasques de control es duran a terme des de la zona de la Cova del Llop Marí a través del servei de vigilància i salvament amb un dispositiu permanent.

També es controlarà l’aforament als aparcaments que utilitzen les persones que anar a la platja del Torn, a través de la qual s’accedeix a la cova. El control es farà a la carretera del Torn que uneix la carretera nacional 340 amb la platja. Existeixen dos aparcaments amb una capacitat total de 80 vehicles. Per fer-ho, s’ha posat un punt de control al mirador del Torn, on es regularà el pas de vehicles per accedir als aparcaments. El control es farà fins al 12 de setembre de manera diària, entre les 9 i les 17 h; i del 13 al 26 de setembre, els caps de setmana, de les 11 a les 16h. A més, s’ha col·locat cartelleria informativa fixa i elements físics de control (new jerseys i tanques).

Tot i que l’ordenança de platges i de circulació de vehicles preveu que es pugui establir una taxa d’accés al medi natural en èpoques determinades i en espais on hi hagi aparcament regulat, aquest estiu no s’aplicarà cap taxa per accedir a la Cova del Llop Marí ni per accedir als aparcaments d’aquest indret.

Normatives d’aplicació

Per poder implantar aquestes mesures i disposar d’un marc legal, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha redactat una nova ordenança municipal que regula les condicions d’ús de les platges i el seu entorn, i estipula el règim sancionador per l’incompliment dels deures, prohibicions o limitacions que aquesta ordenança conté. Així mateix, ha modificat l’ordenança municipal de regulació de trànsit a les vies públiques del terme municipal per adaptar-se als continguts de l’ordenança de platges. Una de les principals novetats és que incorpora un títol dedicat a l’estacionament de les autocaravanes i un nou capítol sobre l’accés al medi natural.

La Cova del Llop Marí

A prop de la platja del Torn hi ha la misteriosa cova del Llop Marí. Es tracta d’una cavitat excavada pel mar a les entranyes de la muntanya on podem descobrir la llegenda del Llop Marí. Aquest és un animal fantàstic creat pel déu Neptú, que atacava els pirates que s’apropaven a la costa de l’Hospitalet de l’Infant i que, segons expliquen, es refugiava en aquesta cova. Sembla que fa anys que va desaparèixer, tot i que algun pescador assegura haver-lo vist encara fa poc…

Un cop a la cova es pot gaudir d’un gran espai que ens sorprendrà. Al fons d’aquesta sala hi ha una petita platja que varia les dimensions en funció de l’estat del mar.  En aquest entorn, més que paradisíac, hi ha una galeria lateral en ziga-zaga d’aproximadament 18 metres de longitud, amb una amplitud de quatre metres i una altitud de gairebé dos metres que va disminuint a mesura que s’avança. Una xemeneia dóna inici a la galeria i una espectacular columna la divideix en un punt situat enmig. En aquest meravellós entorn tots els curiosos poden observar uns interessants processos de litogènesi en el que és un espai natural únic.

Galeria d'Imatges

El port esportiu també ha renovat aquest distintiu de prestigi internacional
La Bandera Blava oneja ja a les platges de l’Arenal, de la Punta del Riu i del Torn de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
Foto grupal davant les banderes.

Tres platges de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant llueixen ja la Bandera Blava 2021: la de l’Arenal, la de la Punta del Riu i la del Torn. Aquestes platges i el port esportiu de l’Hospitalet  de l’Infant han obtingut un any més aquest distintiu que atorga un tribunal internacional de la Fundació d’Educació Ambiental (FEE), amb la col·laboració de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), que gestiona la campanya a l’Estat espanyol.

L’acte oficial d’hissada de la Bandera Blava a les platges va tenir lloc dissabte passat, 10 de juliol, a la Platja de l’Arenal; i va anar a càrrec de l’alcalde, Alfons Garcia; i de la regidora de Turisme, María José Gómez, acompanyats per diversos representants municipals.

Aquest guardó, reconegut a escala internacional, valora i premia la gestió ambiental i la seguretat, les instal·lacions i la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambiental. Així mateix, exigeix a les platges una qualitat de l’aigua excel·lent i, als ports, una excel·lent gestió ambiental. L’obtenció d’aquesta qualificació és el resultat de les mesures de gestió a les zones de bany, les millores en els sistemes de sanejament implantats en els municipis costaners i les mesures de control i inspecció del medi hídric.

Per aquest motiu, la regidora de Turisme, María José Gómez, ha manifestat la seva satisfacció pel fet que el municipi hagi aconseguit renovar les tres banderes blaves de les platges i la del port esportiu, “tenint en compte els criteris cada vegada més selectius”. “El repte és mantenir-les aquest estiu, respectant els criteris de la Bandera Blava i les normes oficials relatives a la Covid-19. Cal tenir present que la Bandera Blava suposa un incentiu per a millores socials i ambientals i que beneficia l’economia local”, ha dit la mateixa regidora.

Banderes Ecoplayas

Durant el mateix acte, també es va hissar la Bandera Ecoplayas 2021 a la Platja de l’Arenal. Aquest altre guardó, que distingeix a les platges que destaquen per la seva política de qualitat mediambiental, l’han obtingut enguany cinc platges del municipi: la de l’Arenal, la de la Punta del Riu, la del Torn i la de l’Almadrava l’han renovat; i la Cala Justell l’ha aconseguit per primera vegada. Aquest premi l’atorga l’Asociación Técnica para la Gestión de Residuos y Medio Ambiente (ATEGRUS).

Del 15 de juliol al 27 d’agost, es poden presentar reclamacions o al•legacions, per internet, a través de la Seu electrònica de l’Ajuntament; o de manera presencial, a les oficines municipals d’atenció ciutadana
El projecte de reurbanització d’un tram de la Via Augusta de l’Hospitalet de l’Infant, sotmès a informació pública
Imatge actual del tram de la Via Augusta que es reformarà

A partir d’aquest dijous 15 de juliol i fins al divendres 27 d’agost inclòs estarà sotmès a informació pública el projecte de reurbanització d’una part de la Via Augusta de l’Hospitalet de l’Infant,  concretament del tram comprès entre els carrers Vandellòs i  Masriudoms.

Durant aquest període, es poden presentar reclamacions o al·legacions al projecte redactat i signat per l’arquitecte Antoni Vilanova Omedas (Vilanova + Moya arquitectes) i per l’enginyer de camins, canals i ports Pere Santos (Ingenieros asociados SA). Aquest projecte va ser aprovat inicialment per la Junta de Govern Local el passat 1 de juliol, amb un pressupost de més d’1,5 milions d’euros, aproximadament.

Les instàncies es poden presentar de manera telemàtica, a través de la Seu electrònica  de l’Ajuntament; o presencialment, a les oficines municipals d’atenció ciutadana (OMAC).

L’objectiu d’aquest projecte és transformar aquest tram de via urbana, per dotar-lo de major espai per als vianants. Cal tenir en compte que la Via Augusta, en aquest tram, constitueix un vial cèntric, amb molta activitat comercial i de lleure i de restauració. Actualment, l’avinguda està formada per unes voreres estretes i tres calçades. Com que ja fa molts anys que va perdre la funció de pas a través del nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant, ja que la carretera N-340 va ser desviada, es considera que ha arribat l’hora de convertir aquesta avinguda en una via urbana moderna.

“Amb aquesta actuació pretenem donar prioritat als vianants, a l’ús cívic d’aquesta avinguda; i dinamitzar el comerç local i l’activitat econòmica en general, afavorint la mobilitat sostenible”, ha afirmat l’alcalde, Alfons Garcia.

Així doncs, es vol mantenir l’accés i el pas de vehicles d’una manera convencional, però amb una via de dos carrils, un per cada sentit de circulació. També es vol dotar la via de la major capacitat d’aparcament possible, per potenciar la seva funció de nucli urbà; i alhora eixamplar al màxim l’espai de vianants, per permetre un passeig ample i, allà on calgui, terrasses o espais d’estada.

El projecte sotmès ara a informació pública proposa la creació de 88 places d’aparcament en semibateria invertida, la qual cosa suposaria un increment d’unes 55 places respecte les 33 places que actualment té aquest tram de la Via Augusta, amb 4 places adaptades a les persones amb mobilitat reduïda.

També planteja la construcció d’unes voreres amples, de 5 a 6 metres,  i la definició d’una línia d’arbrat, d’1,50 metres d’amplada, en la qual es disposaria el nou enllumenat.

A causa de la nova reordenació viària i dels treballs de renovació de les xarxes de serveis que es duran a terme es preveu que serà necessari: demolir tots els paviments en l’àmbit de les obres, retirar els punts de llum existents; desviar i soterrar la línia elèctrica de baixa tensió, que actualment discorre entre els carrers Moreres i París; així com les esteses de fibra-telefonia preexistents i la megafonia municipal. També s’hauran de desmuntar i retirar provisionalment, durant l’execució de les obres, totes els elements de senyalització i petit mobiliari urbà.

En aquest enllaç de la Seu electrònica podeu consultar tota la documentació del projecte: https://bit.ly/3wFMaWZ

Estudi històric de leix urbà de la Via Augusta

El despatx Vilanova+Moya, arquitectes va dissenyar el projecte de reurbanització d’aquest tram de l’avinguda principal de l’Hospitalet de l’Infant sobre la base de l’Estudi històric-arquitectònic-urbanístic, diagnosi de lestat actual i projecte dintervenció a leix urbà de la Via Augusta que li va encarregar l’Ajuntament a principis de 2020, amb la finalitat de desenvolupar un estudi analític de l’evolució de la Via Augusta com a eix vertebrador de l’Hospitalet de l’Infant al llarg de la seva història.

El treball, concebut pel consistori com una “eina necessària i fonamental per plantejar unes propostes d’intervenció que s’han de materialitzar sobre aquesta via en el seu tram urbà els propers anys” consta de tres capítols: l’evolució històrica de la trama urbana i de la Via Augusta, particularment; la diagnosi, en què es reflecteixen els valors inherents i els aspectes que cal millorar; i les propostes d’intervenció. Entre aquestes propostes, hi ha la de senyalitzar els edificis i espais de la Via Augusta amb un passat rellevant.

Aquest estudi, redactat i signat pels arquitectes Antoni Vilanova i Susanna Moya, es va dur a terme entre els mesos de gener a desembre de 2020, amb la col·laboració dels Serveis Tècnics de l’Ajuntament, de l’Arxiu i del departament municipal de Cultura, del Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant i, especialment de l’expert en història local Alfons Tejero.

El passat 1 de juliol, la Junta de Govern el va aprovar, «atès que és coherent amb el POUM i a l’efecte que serveixi de referència per als futurs projectes d’obres o d’urbanització que es desenvolupin al llarg de l’avinguda de la Via Augusta».

Fins al 30 de juliol, els veïns i veïnes beneficiàries d’aquests ajuts poden gastar-les als negocis locals adherits a la campanya de l’Ajuntament que fomenta el teixit empresarial
Més de 850 targetes moneder “roden” pel municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
Imatge d'un pagament amb targeta moneder.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha lliurat 861 targetes moneder. Aquesta xifra representa un total de 2.457 veïns i veïns de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant beneficiats i beneficiades per aquesta primera convocatòria d’ajuts municipals per al foment del teixit empresarial local de 2021.

El 30 de juliol és la data límit que aquestes persones tenen per gastar les targetes, amb què el consistori subvenciona la compra de béns i serveis de la ciutadania, als negocis locals que s’han vist obligats a cessar o reduir la seva activitat per la pandèmia i que s’han adherit a la campanya «Fes-la rodar» (47 establiments en total).

De les més de 850 targetes atorgades a les persones físiques i famílies del municipi que complien els requisits establerts a les bases d’aquests ajuts, gairebé el 79% són «Targetes Consum 100% Plus» (680 en total), per a llars que superen els valors de renda fixats, i tenen un saldo d’entre 100 i 160 euros. Amb aquestes targetes, les persones beneficiàries d’aquest ajut només han de pagar el 50% de l’import dels productes o serveis que comprin. De l’altre 50% se’n fa càrrec l’Ajuntament.

L’altre 21% són «Targetes Consum 100 %» (181 en total), per a llars municipals en situació de vulnerabilitat, i tenen un saldo que oscil·la entre els 150 i els 320 euros, a bescanviar íntegrament. Com a novetat, aquestes targetes es poden utilitzar enguany també en els petits comerços d’alimentació, productes i béns de primera necessitat, farmàcies, metges, òptiques, ortopèdies i productes higiènics que s’han sumat a la campanya (l’any passat aquests establiments no van poder adherir-s’hi).

Una altra novetat d’enguany és que les targetes s’han d’utilitzar, com a mínim, a tres establiments diferents.

En vista de l’èxit de la campanya «Fes-la rodar» de  l’any passat, l’Ajuntament té previst obrir una segona convocatòria d’aquests ajuts durant el segon semestre de 2021. A aquesta iniciativa té previst destinar-hi enguany més de 364.000 euros.

Més informació, a la pàgina web d’IDETSA: https://www.idetsa.cat/fes-la-rodar/

 

Amb aquesta tecnologia innovadora vol obtenir dades estadístiques sobre el volum de turistes i visitants que rep el municipi i millorar la seguretat ciutadana
L’Ajuntament ha instal•lat un sistema de reconeixement de matrícules a l’entrada de l’Hospitalet de l’Infant
Foto del lector de matríules.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha instal·lat un sistema de reconeixement de matrícules a l’entrada del poble de l’Hospitalet de l’Infant amb un doble objectiu: recollir dades estadístiques, totalment anonimitzades, sobre els moviments de vehicles en punts clau del nucli urbà, que són útils per a la gestió municipal dels serveis; i millorar la seguretat ciutadana.

El sistema inclou un lector de matrícules situat a la carretera de Móra, a prop de la rotonda del Centre Cultural Infant Pere; i una plataforma policial (AlphaDataManager), que permet analitzar i gestionar les dades que recull el lector.

“Aquesta informació, de gran valor, s'utilitzarà per a la planificació de serveis municipals, l’elaboració de plans i programes de millora o la definició de projectes en diferents àmbits de la gestió municipal. Com que Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant és un municipi turístic, es tracta d’una informació clau que ens permetrà conèixer les pautes de mobilitat dels nostres visitants i turistes, el volum de vehicles i la temporalitat. L’avaluació d’aquestes dades, juntament amb altres indicadors, ens permetrà tenir una millor visió, la qual cosa ens ajudarà a prendre decisions, establir diverses polítiques i dissenyar serveis”, ha dit la regidora que està al capdavant del departament de Noves Tecnologies de l’Ajuntament, María José Gómez.

Amb aquesta plataforma, a més, la Policia Local podrà tenir una actitud pro activa davant les potencials amenaces, ja que rebrà avisos al mòbil quan una càmera detecti la matrícula d’una persona sospitosa. D’aquesta manera, podrà anticipar-se als fets delictius en la majoria de casos. En aquest sentit, cal tenir en compte que l’ús d’aquestes eines ha comportat una reducció d’entre el 30 i 60% dels fets delictius a altres municipis del territori català en què s’ha implantat aquesta tecnologia.

Els sistemes aprofiten les comunicacions en xarxa i sense fils, integren els equips i permeten actualitzacions i futures millores. Són «un exemple de com les noves tecnologies permeten rendibilitzar millor les inversions”, segons ha afegit la mateixa regidora.

Aquestes solucions estan legalitzades pel Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i s’adapten a les recomanacions dels Mossos d’Esquadra.

Fins al 31 d’octubre, les famílies interessades poden presentar les sol•licituds d’aquests ajuts
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant destinarà gairebé 90.000€ a les subvencions per als llibres de text
Imatge d'una nena llegint un llibre de text.

Per donar suport a les famílies, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha posat en marxa el programa municipal de subvenció i reutilització de llibres de text per al curs 2021-2022. A aquest programa, adreçat als i les alumnes empadronades al municipi abans de l’1 de gener de 2021 que estudien als centres educatius de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, hi destinarà gairebé 90.000 euros.

Les famílies interessades a beneficiar-se d’aquest programa poden presentar les sol·licituds a les oficines municipals d’atenció ciutadana (OMAC), de manera presencial o a través d’Internet, de la Seu electrònica de l’Ajuntament. El termini per fer-ho finalitzarà el 31 d’octubre.

A aquelles que compleixin els requisits establerts a les bases, se’ls subvencionarà en un 50% o en un 75% el preu dels llibres de text, impresos i digitals, en funció dels anys que fa que estan empadronades al municipi; i se’ls facilitarà l’acollida al programa de reutilització de llibres de text impresos.

L’objectiu del programa de subvenció i reutilització de llibres de text per als centres públics d’ensenyament infantil, primari i secundari del municipi és ajudar econòmicament els pares i mares en la compra dels llibres de text del curs i, per una altra banda, fomentar entre els nens i nenes els valors de la responsabilitat i el respecte vers els companys, així com la cultura de l’aprofitament dels recursos. L’any passat, un total de 783 alumnes i alumnes van beneficiar-se d’aquest programa.

L’Ajuntament també subvenciona el transport a alumnes que cursen cicles formatius i modalitats de batxillerat en centres educatius públics de fora del municipi, si a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant no s’ofereixen aquests estudis; i dona ajuts a l’alumnat dels cursos de català i dels cursos d’adults, per pagar-ne la matrícula. D’aquestes altres línies de subvenció es van beneficiar el curs passat 35 estudiants.

Més informació a l'apartat d'Ensenyament de la pàgina web municipal: http://www.vandellos-hospitalet.cat/temes/ensenyament

Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclat de residus d'envasos de vidre a Espanya, ha llançat una nova edició del Movimiento Banderas Verdes, una iniciativa que té com objectiu guardonar l'esforç d'establiments hostalers de la zona d'hostaleria local i l'activisme dels municipis costaners per a la transició verda
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant competeix aquest estiu per aconseguir la Bandera Verda d'Ecovidrio
Imatge de la campanya d' Ecovidrio
 • Banderas Verdes premia l'esforç de l'hostaleria local i al propi consistori pel seu compromís amb el reciclatge d'envasos de vidre i la lluita contra el canvi climàtic
 • Un total de 69 restaurants, bars i quiosquets del municipi s'han sumat a aquesta iniciativa en col·laboració amb l'Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.
 • Pals i Tossa de Mar van resultar guanyadores de l'última edició i competiran per revalidar el reconeixement juntament amb la resta de municipis participants

Aquesta edició compta amb la participació de 23 municipis de Catalunya, als quals s'han unit l'Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i 69 establiments hostalers del municipi. Junts, tractaran d'incrementar els nivells de recollida selectiva d'envasos de vidre i mobilitzar el sector hostaler per a llevar-li la bandera a Pals i Tossa de Mar, guanyadors de l'última edició.

Aquesta iniciativa es va presentar el divendres 16 de juliol a Mataró.

Banderas Verdes, un moviment per a la recuperació verda

Banderas Verdes es consolida com una de les iniciatives clau de l'aliança d'Ecovidrio amb l'hostaleria en un moment marcat per la necessitat d'una transició verda. De fet, en l'àmbit estatal, aquesta campanya es desenvolupa a 129 municipis costaners, de cinc comunitats autònomes diferents i compta amb la participació de 14.000 establiments hostalers.

Almuñécar, Marbella, Pals, Tossa de Mar, Benidorm, Dénia, Palma i San Javier van resultar guanyadors de l'última edició i competiran per revalidar el reconeixement. A l'última edició, Banderas Verdes va aconseguir elevar la recollida d'envasos de vidre fins a  les 48.226 tones, un 11,2% més que a l'exercici anterior. A més, gràcies al reciclatge d'aquesta quantitat, es va aconseguir evitar l'emissió de 24.514 tones de CO2, equivalent a retirar 11.446 cotxes de la circulació durant un any.

La competició per la Bandera Verda

Banderas Verdes té la singularitat d'involucrar tant als ajuntaments locals com a restaurants, bars, quiosquets i punts de restauració en general. Es tracta d’una campanya que vol sensibilitzar sobre la importància del reciclatge i de la separació i recollida selectiva dels envasos de vidre. El sector hostaler genera el 52% dels envasos de vidre d'un sol ús, i per això és clau per generar una transició real cap a un model d'economia circular.

Amb la finalitat de facilitar a tots els hostalers participants la separació d'envasos de vidre, Ecovidrio instal·larà nous contenidors i lliurarà als hostalers, de manera gratuïta, galledes per facilitar el transport dels residus d'envasos de vidre. Amb un equip humà desplegat per tota la zona, l'entitat recorrerà els establiments hostalers per informar de la campanya i fomentar la participació. A més, farà un control diari dels volums d'ompliment per adaptar les rutes de recollida si és necessari.

En relació amb els ajuntaments, Ecovidrio ha establert un sistema de puntuació específic per distingir amb la Bandera Verda als compromesos amb el reciclatge i la sostenibilitat, amb criteris com:

 • L'augment del volum de recollida selectiva d'envasos de vidre respecte l'any anterior.
 • El percentatge d'hostaleria local participant i la seva col·laboració per aconseguir els objectius.
 • El compromís adquirit pels consistoris locals per fomentar la campanya entre l'hostaleria i donar-li difusió a la mateixa davant la ciutadania i visitants.

D'altra banda, els municipis que aconsegueixin incrementar els seus ràtios de recollida d'envasos de vidre, encara que no siguin els que més hagin augmentat la seva xifra, rebran un reconeixement singular per part d'Ecovidrio per l'esforç fet i per millorar la conscienciació a la seva localitat.

El reciclatge d’envasos de vidre a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

L'any 2020, els ciutadans i ciutadanes de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant van reciclar fins a 171 tones de residus d'envasos de vidre, que suposen 25,9 kg/habitant. Amb més de 81 contenidors, a la regió ja hi ha un iglú per cada 82 habitants.

Sobre Ecovidrio

Ecovidrio és l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclat de residus i d'envasos de vidre a Espanya. Després de l’aprovació de la Llei d'Envasos i Residus d'Envasos i el començament de les seves operacions en 1998, es va convertir en l'entitat gestora d'un model de reciclat que garanteix un servei complet i al que tenen accés tots els ciutadans. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seva aportació amb el punt verd, el sistema de reciclat.

La labor d'Ecovidrio destaca per garantir el reciclat d'alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d'envasos de vidre a l'hostaleria, mobilitzar als ciutadans a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l'ecodisseny dels envasos.

Les últimes dues dècades, el sistema d'Ecovidrio ha permès el creixement exponencial de la taxa de reciclat passant d'un 31,3% l'any 2000 al 76,8% el 2018, segons les últimes dades oficials del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITERD).

El reciclatge d'envasos de vidre és un element fonamental per a contribuir al desenvolupament sostenible i fomentar la transició cap a una economia circular contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d'envasos de vidre és una activitat que secunda el compliment de l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament, redunda sobre els objectius (11) Ciutats i comunitats sostenibles, (12) Producció i Consum responsables i (13) Acció per al clima.

 

Galeria d'Imatges

Durant la mateixa sessió plenària, del 29 de juliol, Ivan Torrobella ha pres possessió de l’acta de regidor com a representant del grup municipal de la Candidatura d’Unitat Popular-Alternativa Municipalista (CUP-AMUNT)
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant aprova la inversió en un habitatge d’emergència social
Imatge de la sessió plenària del 29 de juliol, celebrada a la Casa de la Vila

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha aprovat una modificació de crèdit que se sustenta del romanent de 821.000€ dels quals 90.000€ aniran destinats a l’adquisició d’un habitatge d’ús i emergències social que servirà per allotjar persones en risc d’exclusió social, com per exemple, dones víctimes de violència de gènere. A més, es destinaran 250.000€  al manteniment de carrers i mobiliari urbà i a l’enllumenat públic. Aquest punt es va aprovar amb els vots a favor del PSC i Cs i les abstencions de JxCat i PP. El grup municipal de la FiC, ERC i la CUP-AMUNT van votar en contra de la proposta.

Aprofitant el ple ordinari d’aquest 29 de juliol, Ivan Torrobella va prendre possessió del seu càrrec com a regidor de la CUP-AMUNT en substitució de Sara Barceló, que ha renunciat al càrrec perquè, tal com va anunciar tant en la campanya electoral com el dia de la presa de possessió, el passat 15 de juny de 2019, cada candidat de la CUP només ocuparà el càrrec de regidor durant un any i serà successivament substituït per la següent persona de la llista electoral.

Altres punts destacats del ple

Amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte la CUP es va aprovar la modificació de l’ordenança fiscal número 6 que regula la taxa de llicències d’obertura d’activitats i instal·lacions, en referència al mercat de venda no sedentària de Vandellòs.

Aquesta modificació preveu suprimir la caixa d’efectiu en recomanació de l’informe anual del control financer per tal de donar major seguretat jurídica a l’acte administratiu.  D’ara en endavant, de la mateixa manera que es fa al mercat dels diumenges de l’Hospitalet, els paradistes d’aquest mercadet abonaran una taxa anual (50€ per metre lineal/any) per l’espai públic que ocupen. Aquesta taxa s’abonarà a través de qualsevol de les oficines de BASE, gestió d’ingressos.

S’aprova amb els vots a favor de PSC, Cs, ERC, JxCat i PP, l’abstenció de la CUP i vot en contra de la FIC, la modificació de l’ordenança fiscal número 12 reguladora de la taxa de llicències d’obertura d’activitats i instal·lacions, per la qual l’Ajuntament és competent per establir el termini de caducitat de les llicències d’obertura d’activitats.

Dins de l’àrea de promoció econòmica, es va aprovar amb els vots a favor del PSC, Cs, ERC, JxCat i PP i l’abstenció de la Fic i la CUP la modificació de les bases reguladores de subvencions per al foment del teixit empresarial que fan referència a les targetes moneder i a la campanya que les ofereix, titulada «Fes-la rodar».

Aquesta modificació està fonamentada en la idea d’adaptar l’ajut a la evolució de la situació resultant de la pandèmia i les afectacions socioeconòmiques que se’n deriven, sense alterar la finalitat de la mesura que és la de fomentar el consum en les empreses locals.

Un any i un trimestre després de l’esclat de la pandèmia, les mesures de contenció per fer front a la situació sanitària, afecten de forma similar a tots els sectors econòmics, independentment de si es dediquen a la producció, distribució o comercialització de béns o serveis essencials. Per aquest motiu, el consistori adoptarà diverses modificacions per tal de mantenir l’essència d’aquests ajuts i facilitar l’accés tant a les famílies per demanar-los com als empresaris per adherir-se a la campanya.

Les novetats que fan referència a les famílies afecten a aquelles que opten a la targeta de rendes inferiors al límit establert. Si fins ara era el departament de Promoció Econòmica qui verificava la situació socioeconòmica per poder optar a les targetes, entenem que aquesta informació ja consta actualitzada al departament de serveis socials. Per tant, només caldrà un certificat de vulnerabilitat expedit per Serveis Socials a tal efecte.

Per part del Departament de Protecció Civil de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant es proposa l’actualització de l’organigrama del Pla d’actuació municipal en emergència nuclear (PAMEN), atès que s’han produït canvis en la corporació municipal. Per la qual cosa, s’anomena a un regidor de la CUP, com a càrrec no nominatiu, ja que el partit canvia de representant cada any de la legislatura vigent i passa així a formar part de l’òrgan executiu com a cap de serveis operatius de la mateixa manera que la resta de regidors i regidores. Es nomena també a Miquel Sánchez, actual caporal de la Policia Local del municipi, com a cap de Protecció Civil de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Aquest punt s’ha aprovat amb els vots a favor del PSC, JxCat, FIC, ERC, Cs i PP. La CUP ha votat negativament.

A més a més, també es va aprovar, amb els vots a favor del  PSC, Cs i PP, les abstencions de JxCat, ERC, FIC i el vot en contra de la CUP, el calendari festiu del proper 2022. Així doncs, l’Almadrava i Masriudoms tindran com a dies festius el 23 i 25 de juliol; l’Hospitalet de l’Infant, el 29 de juny i el 16 d’agost; Vandellòs, el 25 de juliol i el 23 de setembre; i Masboquera, el 6 d’agost i el 17 de novembre.

Mocions

Pel que fa a les mocions, es va aprovar la proposta del grup municipal de Junts per Catalunya, transaccionada amb el PSC, sobre la millora de la Plaça Catalunya de l’Hospitalet de l’Infant, amb els vots a favor del PSC, Cs i JxCat, les abstencions del PP i ERC i els vots en contra de la FIC i la CUP.

Aquesta moció proposa que «se li facin algunes modificacions» a la plaça, amb l’objectiu de millorar-la i posar solució a la presència de locals comercials buits. Per la qual cosa, JxCat demana que es «portin a terme accions o programes específics amb l’objectiu de dinamitzar la plaça, que es millori la intensitat de l’enllumenat i que es concentrin esforços desplegant accions que ja s’estan valorant i que estaven contemplades al pla estratègic»

Per ajudar a les persones amb dificultats de comunicació, el consistori ha col•locat pictogrames per senyalitzar els espais públics d’interès
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha instal•lat senyalització viària inclusiva al municipi
Instal·lació d'un dels pictogrames.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet ha instal·lat pictogrames que identifiquen els espais públics d’interès del municipi, per ajudar les persones amb dificultats de comunicació a relacionar-se millor amb l’entorn. Aquest és el cas, per exemple, de les persones adultes i infants amb trastorns de l’espectre autista (TEA), Aspergen o alguna discapacitat intel·lectual.

De moment, el consistori ha col·locat gairebé una cinquantena de senyals amb imatges senzilles perquè aquest col·lectiu pugui reconèixer fàcilment on són les piscines municipals, els centres educatius, els equipaments esportius, la comissaria de la Policia Local, les biblioteques, les parades d’autobús, el port i altres punts destacats del municipi. No obstant això, l’Ajuntament no descarta instal·lar-ne més a la via pública, si es considera també útil.

Es tracta d’una iniciativa impulsada per la Regidoria de Benestar Social que dona resposta a una petició de l’Associació ESTEMAQUI. Aquesta entitat local constituïda l’any 2019 per un grup de famílies amb nens i nenes amb capacitats diferents que treballen per la inclusió social d’aquests va posar en coneixement de l’Ajuntament les dificultats que tenen els seus fills i filles per orientar-se als espais públics del municipi.

«Amb aquesta actuació volem facilitar el dia a dia de les persones amb trastorns del neurodesenvolupament i atendre les necessitats especials d’aquest col·lectiu, perquè creiem que la comunicació i el llenguatge són essencials perquè tothom puguin interactuar, aprendre, gaudir i participar en la societat. El nostre objectiu és avançar cap a una societat inclusiva», ha dit la regidora de Benestar Social, Lupe Capella.

Centro Aragonés de Comunicación Aumentativa y Alternativa (ARASAAC) ha cedit les imatges a l’Ajuntament i la presidenta de l’Associació ESTEMAQUÍ, Rosy Lahuerta, ha col·laborat amb el consistori en el procés d’elecció dels pictogrames que més identificaven els espais públics a senyalitzar.

ARASAAC ofereix recursos gràfics i materials adaptats amb una llicència Creative Commons per facilitar la comunicació i l’accessibilitat cognitiva a totes les persones que, a causa de diferents factors (autisme, discapacitat intel·lectual, falta de llenguatge, gent gran, etc.) presenten greus dificultats en aquestes àrees que dificulten la seva inclusió en qualsevol àmbit de la vida diària.

El consistori ha renovat enguany la imatge d’aquesta iniciativa pro lactància materna amb l’edició d’uns cartells que inclouen fotografies de mares alletant a diferents punts del municipi
Quasi un centenar d’establiments de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’han adherit ja a la campanya «Treu pit!» de l’Ajuntament
Algunes de les mares que han protagonitzat la campanya d'enguany

Un total de 90 establiments comercials i de restauració de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’han sumat fins al moment a la campanya de sensibilització de la lactància materna «Treu pit!» que va posar en marxa la Regidoria de Salut de l’Ajuntament l’any 2018.

Enguany, l’Ajuntament ha volgut donar un impuls a aquesta iniciativa, en el marc de la Setmana Mundial de la Lactància Materna, que s’ha celebrat entre l’1 i el 7 d’agost. Amb aquest objectiu, ha renovat la imatge de la campanya, amb l’edició d’uns cartells amb el lema «El millor espai per alletar és on tu vulguis!!», que inclouen imatges de mares alletant als seus fills a diferents punts del municipi. El reportatge fotogràfic ha anat a càrrec d’Álvaro Sanz, un reconegut fotògraf, realitzador i director que és veí de l’Hospitalet de l’Infant; i ha estat subvencionat en part pel Pacto de Estado contra la Violencia de Género.

Aquests cartells s’han penjat a diversos equipaments públics i s’han repartit entre els establiments comercials i de restauració del municipi que s’han animat a col·laborar amb aquesta iniciativa, reservant un espai als seus locals per facilitar a les mares que puguin alimentar o consolar els seus nadons tranquil·lament.

«L’objectiu de l’Ajuntament és naturalitzar l’alletament matern i conscienciar la ciutadania sobre els beneficis de la lactància materna», ha dit la regidora de Salut, Lupe Capella.

La regidora ha donat les gràcies a les 12 mares que han protagonitzat el reportatge fotogràfic i que formen part del Grup de suport a l’alletament matern, coordinat per la llevadora Belén Lavilla i la psicòloga Bàrbara Mas; i també ha agraït la tasca del personal sanitari de l’Àrea Bàsica de Salut Vandellòs-Hospitalet.

Galeria d'Imatges

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant renova el conveni de col•laboració amb l’Estació Nàutica Costa Daurada
En representació de l'Ajuntament, l'alcalde, Alfons Garcia, ha signat el conveni amb l'Estació Nàutica Costa Daurada

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha renovat el seu conveni intermunicipal de col·laboració amb l’Estació Nàutica Costa Daurada. L’alcalde, Alfons Garcia, acompanyat per la regidora de Turisme, María José Gómez; i per Jordi Rom i Rodolf Guasch, com a representants d’aquesta entitat,  ha signat l’acord aquest dimecres 18 d’agost a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant. El document rubricat prèviament pel president d’aquesta entitat, Joaquim Cristià Oliva, regula la relació entre els municipis associats i l’Estació Nàutica i estableix els drets i deures de cadascuna de les parts.

Mitjançant aquest conveni, l’Estació Nàutica s’ha compromès a coordinar l’acció dels set ajuntaments i patronats de turisme integrats (el de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, i els de Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla i Deltebre), per oferir un producte format per allotjament i activitats d’estada turística al mar en tot l’àmbit de l’Estació Nàutica, per diversificar l’oferta turística i desestacionalitzar la temporada. La mateixa entitat també s’ha compromès a fer la promoció de les activitats de les empreses associades amb l’assistència a fires i workshops, press i fam trips, l’edició de catàlegs i fullets i suports digitals. I a comercialitzar els productes d’oci nàutic de les empreses associades, utilitzant els seus canals propis i acords amb agències, tour operadors i plataformes especialitzades.

Perquè l’Estació Nàutica pugui dur a terme aquestes actuacions, incloses en el Pla d’Acció 2021, cada ajuntament aporta una subvenció de 8.000 euros per l’any en curs. A través d’aquesta subvenció, els patronats i àrees de Turisme dels ajuntaments participants estan interessats a fomentar l’activitat que duu a terme l’Estació Nàutica Costa Daurada, perquè la consideren útil i d’interès per a la dinamització turística.

L’Estació Nàutica Costa Daurada està formada pels set municipis que es troben situats al Golf de Sant Jordi, una gran àrea 90 kilòmetres de serveis turístics relacionats amb el mar que ha esdevingut el domini nàutic més gran de Catalunya. Enguany, aquesta entitat/associació sense ànim de lucre ha renovat la seva imatge i marca comercial i ara s’anomena Nàutic Parc Costa Daurada i Terres de l’Ebre.

La nova marca ha vingut acompanyada d’un procés de digitalització que ha culminat amb la nova pàgina web (https://www.nauticparc.com), un portal de venda d’activitats de tota mena, en què el client pot organitzar el seu viatge, fins i tot trobar l’allotjament als hotels i càmpings associatsGaleria d'Imatges

Gràcies a l’acord que han renovat, les famílies i persones amb risc d’exclusió social podran accedir als ajuts del fons de solidaritat de l’empresa
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i COMAIGUA col•laboren per ajudar els més necessitats a pagar l’aigua
L'alcalde i la gerent de Comaigua, durant la signatura de l'acord

Per garantir el servei d’aigua a totes aquelles persones i famílies que es trobin en una situació de vulnerabilitat econòmica,  l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia; i la gerent de COMAIGUA, Tiphaine Anderbouhr, han signat el conveni de col·laboració entre ambdues parts. Per mitjà d’aquest acord, les persones en risc d’exclusió social, usuàries del servei municipal d’abastament d’aigua potable i clavegueram, podran accedir enguany als ajuts del Fons de Solidaritat posat en marxa per COMAIGUA.

 Aquests ajuts podran comportar l’exempció del pagament de l’import corresponent al consum responsable (150 litres/persona i dia) als conceptes de la factura de l’aigua que siguin de titularitat de COMAIGUA, amb excepció del cànon de l’aigua (Agència Catalana de l’Aigua). A aquest Fons de Solidaritat, COMAIGUA hi destinarà enguany 3.300 euros, aproximadament, com l’any passat.

Entre els criteris per a l’atorgament de l’ajut, l’Ajuntament i COMAIGUA valoraran que el consum sigui responsable i adequat a les persones que conviuen a l’habitatge, tenint en compte com a referència el consum de 150 litres/persona i dia, valor que s’ajusta al que determina l’Organització Mundial de la Salut (OMS). A més, les persones beneficiàries del Fons de Solidaritat seran instades, en el moment de rebre l’ajut, a assistir a Jornades de conscienciació de consum responsable, que organitzarà COMAIGUA amb la col·laboració dels Serveis Socials, amb la finalitat de fer realitat la sostenibilitat mediambiental i desenvolupar un major compromís socials amb els col·lectius més vulnerables, quan la situació epidemiològica actual i les autoritats sanitàries ho permetin.

En aquestes Jornades també s’informarà els ciutadans i ciutadanes dels ajuts disponibles o tarifes bonificades que suposen una reducció de la factura per a alguns grups de població específics o amb circumstàncies de necessitat.

Les persones que vulguin beneficiar-se d’aquests ajuts i compleixin els requisits, especificats en les ordenances fiscals municipals, s’hauran d’adreçar als Serveis Socials de l’Ajuntament. El personal d’aquest departament serà el que enviarà a COMAIGUA el document de sol·licitud de l’ajut en què s’acrediti una situació econòmica que justifiqui l’atorgament de l’ajut.

Amb la renovació de l’acord de col·laboració, per setè any consecutiu, tant l’Ajuntament com l’empresa subministradora de l’aigua al municipi s’han compromès a donar suport als col·lectius de la societat que més estan patint els efectes de la crisi econòmica, tal com ha explicat la regidora de Benestar Social, Lupe Capella, present a l’acte de signatura del conveni.

En concret, un total de 13 famílies es van beneficiar l’any passat del Fons de Solidaritat de COMAIGUA.

 

Aquesta setmana la Policia Local ha començat a fer controls sistemàtics a la via pública, amb l’ajuda dels Mossos d’Esquadra, per evitar-hi el consum de begudes alcohòliques i garantir el descans del veïnat
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant aplica un reforç policial a les nits per combatre els botellots
Imatge d'un dels controls policials efectuats el 26 d'agost

Aquesta setmana s’ha incrementat la presència policial al nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant durant les hores nocturnes. Agents de la Policia Local i dels Mossos d’Esquadra estan duent a terme controls preventius a la via pública de manera sistemàtica, tots els dies de la setmana, a les zones de platja, que són els punts més crítics.

En aplicació de l’ordenança municipal de convivència i ús dels espais públics, els agents sancionen aquelles conductes relacionades amb el consum de begudes alcohòliques i amb les molèsties causades per sorolls, per garantir el descans dels veïns i turistes.

«Amb aquest reforç policial del torn de nit, l’Ajuntament vol posar fre als botellots i a les concentracions de gent que hi ha hagut a la via pública, sobretot durant el mes d’agost, arran de l’aixecament de la restricció del toc de queda; i també motivat per altres factors com ara el tancament de l’oci nocturn i l’afluència de turistes a l’estiu», segons ha explicat l’alcalde, Alfons Garcia.

Des del consistori es demana a la ciutadania responsabilitat.

Estan previstes del 27 de setembre de 2021 al 28 de maig de 2022, amb les mesures de prevenció de la Covid-19
Oberta la preinscripció a l'oferta d'activitats de tardor-hivern de l'Àrea d'Esports de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Cartell d’activitats de tardor-hivern

L'Àrea d'Esports de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ha obert la preinscripció a les activitats esportives de la temporada tardor-hivern. Fins al 15 de setembre, les persones interessades a apuntar-se a la nova oferta esportiva municipal,  ho poden fer per internet, a través de la pàgina web municipal (clicant aquest enllaç). Hi ha previst obrir un nou període de preinscripció de l’1 al 12 de desembre, si queden places disponibles.

L’oferta d’activitats, que serà vigent del 27 de setembre de 2021 al 28 de maig de 2022, és variada i està dirigida a totes les edats, des de nadons fins a persones d’edat avançada. Inclou cursos de natació i de tennis i pàdel, activitats poliesportives (handbol, bàsquet i futbol sala), gimnàstica de manteniment, aiguagim terapèutic. A aquesta oferta cal afegir-hi les activitats dirigides que brinda l’Àrea d’Esports durant tot l’any (aeròbic, step, cicling, tonificació, etc.)

Per evitar aglomeracions i mantenir la distància de seguretat entre les persones, les places són limitades i es donaran per ordre de puntuació, d’acord amb un barem que té en compte diversos factors com, per exemple, l’empadronament al municipi i la inscripció a la darrera edició de les activitats esportives de tardor-hivern, entre d’altres. S’organitzaran, entre grups reduïts, amb un mínim d’un monitor o monitora que es relacionarà sempre amb el seu mateix grup; i s’habilitaran diferents punts d’entrada i sortida als equipaments esportius.

Tal com remarca el regidor d’Esports, Diego García, en tot moment es vetllarà pel compliment de les mesures de prevenció de la Covid-19 proposades per les autoritats sanitàries competents i diàriament, a l’arribada es comprovarà l’estat de salut dels participants i es farà un control de temperatura. També se seguirà un protocol específic sobre l’ús i desinfecció dels espais, del material propi de les activitats i de la gestió dels espais d’emmagatzematge.

Descomptes per a les persones empadronades

El consistori ha mantingut els avantatges en les tarifes per a les persones empadronades al municipi i també per a les abonades a les instal·lacions esportives. Els preus de les activitats són més econòmics per a aquestes persones; i aquelles que tenen una antiguitat mínima de dos anys al padró poden optar, a més, a altres descomptes: del 5% a partir del segon germà que faci una mateixa activitat; d’un 10% a partir de la segona activitat i d’un 10% si són persones majors de 65 anys.

Totes les persones inscrites a les activitats poden fraccionar-ne en dos el pagament: pagar el 70% a l’inici; i el 30% al febrer, sense cap recàrrec. Més informació i accés a la inscripció, al document adjunt.

Per qualsevol dubte, us podeu adreçar a l’Àrea d’Esports, per telèfon (977 820 523) o per correu electrònic (esports@vandellos-hospitalet.cat).

 

Arxius adjunts

L’alcalde i diversos regidors van tractar amb ell qüestions en què col·laboren ambdues administracions
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant rep la visita de la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp
Foto grupal de l’alcalde

La presidenta del Consell Comarcal del Baix CampRosa M. Abellóva visitar el dijous 2 de setembre Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, seguint amb la ronda de visites institucionals que està fent. L'alcalde, Alfons Garcia, l'ha rebut a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant acompanyat dels regidors Frederic Escoda i María José Gómez.

La reunió ha tingut lloc en el marc de la ronda de visites que ha iniciat Abelló aquest estiu per presentar-se als ajuntaments del Baix Camp i mantenir un primer intercanvi d'impressions amb els alcaldes i alcaldesses sobre els reptes compartits i sobre els serveis i la relació de treball que l'ens comarcal manté amb cada municipi . Així doncs, durant la trobada s'han tractat qüestions en què col·laboren totes dues administracions.

En acabar, ambdues parts han valorat la “bona sintonia i relació” que hi ha entre l’Ajuntament i el Consell Comarcal.

Més de 150 regatistes han participat en aquest esdeveniment esportiu, a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
Sandro Portune i Gerard de Soria, campions de la XXXIII Setmana de la Vela Catalana
XXXIII Setmana de la Vela Catalana

Sandro Portune (CN Salou) i Gerard de Soria (CN Garraf) s’han proclamat guanyadors absoluts del Gran Premi Generalitat de Catalunya de Vela Lleugera i Optimist, respectivament, de la 32a edició de la Setmana de la Vela Catalana

La gran festa esportiva de la Vela Catalana s’ha celebrat aquest cap de setmana -4 i 5 de setembre- en aigües de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i ha comptat amb la participació de més de 150 regatistes arribats de més de 20 clubs de Catalunya. Tots ells han conviscut durant aquests dos dies en un ambient de germanor.

Climatològicament, la Setmana de la Vela Catalana ha gaudit d’un suau vent de component sud tot el cap de setmana que ha permès que les taules de windsurf i els Optimist completessin 6 proves i els ILCA 4 & 7, els Finn i els 420, 5 proves.

Els guanyadors de la XXXIII Setmana Catalana de Vela han estat:

– En ILCA 4: Ricard Garriga (CN Sant Feliu)

– En ILCA 6: Santi Alberto (CN Cambrils)

– En Finn: David Terol (CN Hospitalet-Vandellòs)

– En 420: Nora García i Mariona Ventura (CN El Masnou)

– En Optimist: Gerard de Soria (CN Garraf)

– En Techno 293 Sub17: Sandro Portune (CN Salou)

 • En Techno Plus: Bruno Gutiérrez (CN Hospitalet-Vandellòs)
 • En Windsurf Infantil: David Serra (CN Hospitalet-Vandellòs)

– Gran Premi de la Generalitat de Catalunya d’Optimist: Gerard de Soria (CN Garraf)

– Gran Premi de la Generalitat de Catalunya de Vela Lleugera: Sandro Portune (CN Salou)

RESULTATS COMPLETS

El lliurament de premis ha estat presidit pel president del CN Hospitalet – Vandellòs, Lluis Coll, el president de la Federació Catalana de Vela, Xavier Torres, i l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia.

La regata ha estat organitzada pel CN L’Hospitalet – Vandellòs i la Federació Catalana de Vela, amb el suport del Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament del municipi.

Galeria d'Imatges

Les classes s'impartiran de manera presencial a partir del 23 de setembre
S'inicia la inscripció als cursos de català del primer trimestre del curs 2021-2022
Imatge promocional dels cursos de català

El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus i l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant reprenen els cursos de català corresponents al primer trimestre del curs 2021-2022. Els cursos s'oferiran de forma presencial, a la sala Ferrer Malet de l'Hospitalet de l'Infant. Les inscripcions i les proves de col·locació es poden fer en línia, a través de la pàgina web del CNL,  els dies 13, 14, i 15 de setembre. Els nivells que s'impartiran durant el primer trimestre del curs 2021-2022 són el Bàsic 1 (B1) i el Bàsic 3 (B3), pensats per a persones que s’inicien en l’aprenentatge de la llengua catalana:

B1: 18 - 20h (dimarts i dijous)

B1: 15 - 17h (dimarts i dijous)

B3: 9.30 - 11.30h (dimarts i dijous)

No obstant això, els dies 14, 15 i 16 de setembre a la tarda, de 16 a 20 h, hi haurà atenció presencial a la Sala Ferrer Malet de la Casa de Cultura Blanca d’Anjou. En aquest cas, es pot demanar cita prèvia trucant al 977 12 88 61 o enviant correu electrònic a baixcamp@cpnl.cat o maragones@cpnl.cat

Els cursos començaran el 23 de setembre de 2021.

La inscripció per als antics alumnes ja està en marxa (va començar el 6) i dura fins al dia 10. 

Per a més informació, adreceu-vos al Servei Comarcal del Baix Camp: www.cpnl.cat/reus // tel. 977128861 // baixcamp@cpnl.cat

En aquesta 25a edició del Mercat Medieval, hi haurà novetats i mesures anti-Covid
L’Hospitalet de l’Infant tornarà a recrear el seu passat medieval del 17 al 19 de setembre
Cartell del XXV Mercat Medieval

Del 17 al 19 de setembre, davant l’emblemàtic Hospital del Coll de Balaguer, es tornarà a celebrar el Mercat Medieval de l’Hospitalet de l’Infant, que es va haver de suspendre l’any passat a causa de la pandèmia. En aquesta 25a edició, a la Plaça Berenguer d’Entença, hi haurà una cinquantena de parades de productes d’artesania, d’alimentació o de teràpies naturals, entre d’altres (una desena de les parades seran locals), amb ambientació medieval, que estaran obertes de 10 a 14 h i de 17 a 21 h.

Com a novetat, també hi haurà una exposició de màquines de setge, medicina, armes medievals i invents de l’edat mitjana, que es podrà veure d’11 a 14 h i de 18.30 a 21 h, i un taller-demostració de l’ofici tradicional del forjador.

Per als més petits, com és habitual, hi haurà un espai gratuït de jocs tradicionals de fusta, i a més una atracció infantil de pagament i diversos espectacles gratuïts de titelles, a càrrec de la companyia Titelles Vergés; i de màgia, de la mà dels mags Esparragow i Óscar Sanjuan.

Segons ha explicat la regidora de Comerç, María José Gómez, l’Ajuntament ha decidit celebrar-lo enguany només a la Plaça Berenguer d’Entença i a la zona d’aparcament situada al costat del parc infantil d’aquesta plaça en lloc de fer-ho com les altres edicions també a l’entorn de la Plaça Catalunya i del Pou, per controlar millor l’aforament del Mercat Medieval. D’aquesta manera, es podrà delimitar l’espai i aplicar totes les mesures anti-Covid. Així doncs, s’habilitaran tres accessos diferents al recinte, es col·locaran cadires perquè el públic pugui veure els espectacles assegut i amb la distància de seguretat, només es permetrà menjar a les zones habilitades per fer-ho, etc. Per evitar concentracions de gent, el consistori també ha eliminat enguany el tradicional sopar medieval al programa d’actes i ha reduït a la meitat el nombre de parades del mercat, aproximadament.

Amb aquesta festa adaptada a la situació actual, l’Hospitalet de l’Infant retornarà a l’època medieval quan, al voltant de l’Hospital del Coll de Balaguer, fundat per l’Infant Pere l’any 1344 i avui dia declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), es va bastir el nucli de població que donaria lloc al poble.

El Mercat Medieval de l’Hospitalet de l’Infant està organitzat per l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, amb el suport de la Diputació de Tarragona.

El programa d’actes complet, amb els horaris, es pot consultar aquí, al web municipal, al document adjunt.


Un acte complementari

En el marc de la celebració del XXV Mercat Medieval de l'Hospitalet de l'Infant, el Centre d'Estudis de l'Hospitalet de l'Infant (CELHI) ha organitzat per al dimarts 14 de setembre, a les 19 h, una conferència titulada "Les trobairitz: la veu femenina de la lírica medieval", a càrrec de la directora de l'Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM) de la Universitat de Barcelona, Meritxell Simó. Aquesta xerrada tindrà lloc al Centre Cultural Infant Pere, a la Sala Bonet Castellana.Nota:
d
el dijous 16 de setembre, a les 8 h al dilluns 20 de setembre, a les 8 h, per la celebració del XXV Mercat Medieval no es podrà estacionar els vehicles al carrer Masriudoms.

Arxius adjunts

L'objectiu de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i dels altres signants és garantir les platges com a espais de salut i activitats econòmiques, mantenint l'equilibrir d'usos humans i ecosistèmics
Manifest dels regidors i regidores de Platges de la Taula de Municipis per un Litoral Sostenible
Imatge de la Platja de l'Arenal de l'Hospitalet de l'Infant

Els regidors i regidores de Platges de la Taula de Municipis Litorals han signat una declaració d'intencions en què manifesten la necessitat de gestionar de manera conjunta sostenibilitat ambiental i salut, sense oblidar que el Litoral també és el principal atractiu de la majoria dels municipis litorals i, per tant, base principal de l'economia, base de la indústria de l'allotjament i potenciadores de molts sectors econòmics municipals.


L'objectiu principal del manifest d'aquesta Taula, sortida del Pacte de Coma-ruga, és garantir les platges com a espais de salut i activitats econòmiques mantenint l'equilibri d'usos humans i ecosistèmics gestionant, el nostre litoral d'acord amb els tres pilars del desenvolupament sostenible: la viabilitat econòmica, l'equitat social i la sostenibilitat ambiental.


La Taula de Municipis per un Litoral Sostenible s'entén com un punt de trobada entre municipis pel diàleg, la col·laboració i la cooperació de les administracions, per aconseguir objectius conjunts amb 3 eixos principals de treball:

 1. La necessitat de la recuperació ambiental del litoral i la seva renaturalització.
 2. La creació d'una unitat de gestió.
 3. La Participació i conscienciació dels sectors econòmics i la ciutadana.


A partir d'aquests tres pilars, el manifest conté 8 punts en els quals es fa referència a qüestions com: els sistemes de manteniment i neteja de les platges, la conservació i recuperació del litoral, l'adaptació dels municipis i les costes al canvi climàtic i el repte imminent de l'eventual pujada del nivell del mar, l'erosió del litoral, les accions de renaturalització, etc.

Actualment, la Taula de Municipis per a un Litoral Sostenible la formen: Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Cunit, Calafell, el Vendrell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Tarragona, Vila-seca, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i Vandellòs i Hospitalet de l’Infant.

Les obres d’ampliació del centre han permès reemplaçar els mòduls prefabricats on es prestava aquest servei
La llar d’infants municipal Sol i Vent de l’Hospitalet de l’Infant ja disposa d’un nou menjador
Una imatge de la visita al nou menjador que han fet l'alcalde i diversos regidors

La llar d’infants municipal Sol i Vent de l’Hospitalet de l’Infant ha iniciat el curs 2021-2022 amb un nou menjador. Un cop finalitzades les obres d’ampliació, aquest centre educatiu compta amb un nou edifici adossat a l’existent, que ha reemplaçat els mòduls prefabricats on es prestava el servei de menjador a l’alumnat.

Es tracta d’un edifici, amb una superfície d’uns 250 m2, format per una planta baixa amb coberta plana, que consta de cuina office, menjador, zona de dormitoris, zona d’emmagatzematge i un bany. També té un porxo perimetral com a espai intermedi amb l’exterior.

En el disseny d’aquest, s’ha buscat, sobretot, el benestar dels infants i la màxima qualitat en els elements constructius; i també que el nou edifici tingui relació amb l’exterior i amb el fons visual de les muntanyes. Per això el nou edifici té grans finestrals i s’ha optat per materials com la fusta i el linòleum. Tot està adaptat, a més, a les proporcions dels nens i nenes, segons ha explicat el director de l’obra, l’arquitecte Juan Fernando Ródenas.

De moment, aquestes noves instal·lacions només s’utilitzaran per rebre el menjar que subministra l’empresa de càtering contractada per l’Ajuntament, perquè des del curs passat, com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19, els i les alumnes que són usuàries del servei del menjador dinen i dormen a les seves respectives aules.

«Aquesta és una mesura prevista dins del Pla d’obertura del centre, aprovat pel Consell Escolar Municipal, per garantir que els grups bombolla no és barregin al menjador, perquè com són infants petits i es mouen molt seria difícil mantenir la distància entre ells al menjador», tal com ha apuntat la directora de la llar, Neus López.

«La previsió és que els nens i nenes de la llar que són usuàries del servei puguin estrenar el nou menjador quan la situació sanitària millori i no sigui necessari establir com a mesura la distància social per evitar la propagació de la Covid-19. El nostre objectiu és que puguin gaudir del servei de menjador en les millors condicions possibles», ha afegit la regidora d’Ensenyament, Nuria Ortiz, que aquest dimecres 15 de setembre ha visitat el nou edifici en companyia de l’alcalde, Alfons Garcia i d’altres regidors.

Les obres d’ampliació de la llar d’infants van ser adjudicades a l’empresa Edifisa Enter SL, per un import de gairebé 363.000 euros. Per finançar-les, l’Ajuntament comptarà amb una subvenció de 101.105 euros de la Diputació de Tarragona, en el marc del Pla d’acció municipal 2019 (PAM); i amb una aportació econòmica del Ministerio para la Transición Ecológica de 190.468,75 euros, en concepte de projectes de desenvolupament local cofinanciables a realitzar l’any 2020, en virtut de l’establert a l’Ordre IET/458/2015, d’11 de març, per la qual es regulen les assignacions als municipis de l’entorn de les instal·lacions nuclears amb càrrec al Fondo para la financiación de las actividades del Plan General de Residuos Radiactivos.

Galeria d'Imatges

És la segona prova del circuit de triatló més gran de Catalunya
Més de 250 triatletes participaran aquest dissabte en el Triatló de l’Hospitalet de l’Infant
Imatge d'arxiu del Triatló de l'Hospitalet de l'Infant

Aquest proper dissabte 18 de setembre se celebrarà el Triatló de l’Hospitalet de l’Infant, segona prova del circuit SAILFISH JUST TRI SERIES, el circuit de triatló més gran de Catalunya.

El nombre d’inscrits per aquesta edició serà de 250 triatletes. Augmenta la participació femenina, que representa un 20% del total, i la presència d’atletes de fora del Camp de Tarragona, quasi un 60% del total.

Pel que fa les distàncies, el Triatló de l’Hospitalet de l’Infant ofereix SPRINT  i OLIMPIC. Un total de dues modalitats diferents: olímpica (1500m natació – 39km ciclisme – 9,5km cursa a peu), sprint (750m natació – 20km ciclisme – 4,9km cursa a peu). Totes les modalitats són individuals, ja que per protocol de la COVID-19 no es poden disputar per relleus.

Passeig de l’Arenal, epicentre de la prova

El Triatló de l’Hospitalet de l’Infant donarà el tret de sortida el proper 18 de setembre a partir de les 17 h a la Platja de l’Arenal, des d’on els triatletes nedaran inicialment per encarar després el circuit de bicicleta per la carretera N-340. Per últim, un privilegiat sector de cursa a peu al llarg del Passeig de l’Arenal esperarà els participants abans de creuar l’arc d’arribada.

La recollida dels dorsals es durà a terme a la zona EXPO, ubicada al  Passeig de l’Arenal, el dissabte de 15 a 16:45 h. La recollida serà amb horari assignat personalment amb la finalitat d’evitar punts amb molta gent.

Els boxes seran més amplis, amb 1,5m per cada atleta i s’agruparà els atletes per clubs i entitats.

L’entrega de premis es farà a la mateixa meta a les 19:30h

Més informació a https://justriseries.com

 

Afectacions al trànsit

Us informem de les afectacions al trànsit que hi haurà el dissabte 18 de setembre, amb motiu de la celebració del Triatló de l'Hospitalet de l'Infant:

De les 7:00 a les 23:30 h, es tallarà la circulació a la zona de boxes que s’habilitarà al Passeig de l'Arenal, entre els carrers La Rojala i La Sentiu.

De les 17 h a les 20 h, per la prova de ciclisme, es tallarà la circulació als carrers Navaes, La Rojala, Chirac, l’avinguda Via Augusta (rotonda Alcantarilla Gran), a l’Alcantarilla Gran, a la incorporació a la carretera N-340 direcció Tarragona i a l’N-340 del punt quilomètric 1128,5 fins al 1124. També quedarà afectada l’N-340 pel que fa a l’accés al Taller "Automoció Infant",  Benzinera "Repsol ", Hotel "Villaclara" i "Taller Grúas José y José Luis".

A més, del divendres 17 de setembre, a les 9 h, al dissabte 18 de setembre a les 20 h, aproximadament. l’estacionament estarà prohibit als carrers Chirac, Passeig de l'Arenal i c/ de la Rojala.

Galeria d'Imatges

Després del parèntesi vacacional, aquest setembre torna el programa a les ràdios locals de Cambrils, l’Hospitalet de l’Infant i la Selva del Camp
Cinquena temporada del programa radiofònic “Espurnes... de llengua”
Cartell Espurnes de llengua

El programa “Espurnes... de llengua” torna en el seu format habitual aquest setembre i ja compleix cinc temporades en antena des que va iniciar les emissions el gener de 2018 als municipis de l’Hospitalet de l’Infant i de la Selva del Camp. A Ràdio Cambrils, on ja s’hi havien fet programes sobre llengua fa uns anys, es van poder renovar les col·laboracions amb aquest mitjà local i aquesta ja serà la tercera temporada en què també s’hi emet “Espurnes... de llengua”.

La nova temporada s’estrenarà amb l’edició de l’Hospitalet de l’Infant, el 20 de setembre, i l’endemà mateix, el 21, es reprendrà el programa a la Selva del Camp. La tècnica del Servei Comarcal de Català del Baix Camp, Jenina Cases, s’encarregarà de l’edició de l’Hospitalet de l’Infant, al costat d’Estrella Botello, i de la Selva del Camp, amb Toni Mateos. D’altra banda, la responsable del Servei Local de Català de Cambrils, Helena Martínez-Ferreruela, junt amb Marga Mallol o Adrià Muñoz, conduirà el programa a Ràdio Cambrils, que començarà la temporada el 28 de setembre.

“Espurnes... de llengua” presenta un format breu, i s’hi tracten qüestions i recursos relacionats amb la llengua que són d’interès general. La terminologia, l’ortografia i la gramàtica del català són alguns dels pilars del programa, on també s’hi comenten les novetats i les activitats que s’ofereixen des del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Reus. Els primers programes, a banda de presentar els serveis del CNL de Reus i l’activitat que s’hi duu a terme, seran sobre algunes qüestions ortogràfiques i sobre certes polèmiques lingüístiques que han tingut lloc durant el juliol i l’agost, mesos en què no hi ha hagut programa.

“Espurnes... de llengua” s’emet cada dilluns a les 12 h per Ràdio l’Hospitalet de l’Infant i cada dimarts a les 11.45 h per Ràdio la Selva. Els dimarts a les 12 h també s’emet per Ràdio Cambrils, però en aquest cas es fa de manera quinzenal. Podeu recuperar alguns podcasts de la temporada passada a  https://www.cpnl.cat/xarxa/cnlreus/programes-de-radio/ o des del Facebook del Servei Comarcal de Català del Baix Camp (@SCCBaixCamp), on setmanalment també hi trobareu les referències als programes.

 

L’Ajuntament oferirà això amb motiu de la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat, prevista a Catalunya del 16 al 22 de setembre
Abonaments gratuïts de 15 minuts per provar el servei públic de lloguer de bicicletes elèctriques, el 17 de setembre a l’Hospitalet de l’Infant
Cartell de la Setmana de la Mobilitat Sostenible

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’ha adherit a la Setmana Europea de la Mobilitat, que enguany se celebra a Catalunya del 16 al 22 de setembre. Així doncs, per promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, amb bicicleta, amb transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i reduir la contaminació, ha organitzat una iniciativa a l’Hospitalet de l’Infant per demà divendres 17 de setembre, en el marc de l’obertura del XXV Mercat Medieval.
En concret, el que oferirà el consistori aquest dia són uns abonaments gratuïts de 15 minuts per provar el servei públic de lloguer de bicicletes elèctriques que va posar a l’abast de la ciutadania el passat mes de juny a través de l’empresa municipal IDETSA.
Les bicicletes amb pedaleig assistit estaran exposades a la Plaça Catalunya, perquè totes aquelles persones de 14 anys o més que les vulguin utilitzar ho puguin fer. Prèviament, però, hauran de donar-se d’alta a l’aplicació per a mòbil APP ECO BLU i signar un document de compromís pel retorn de la bicicleta. L’horari d’activació dels abonaments serà de 10 a 13 h; i de 18 a 20 h.
Totes les persones que demanin aquests abonaments gratuïts de 15 minuts participaran en el sorteig d’un premi, consistent en una subscripció anual gratuïta del servei de lloguer de bicicletes elèctriques. El sorteig tindrà lloc el 22 de setembre a Ràdio l’Hospitalet de l’Infant.
Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant vol donar a conèixer encara més aquest servei, que té com a objectiu “promoure la mobilitat sostenible i la pràctica d’esport i alhora facilitar la intermodalitat amb altres mitjans de transport públic, com ara l’estació de trens”, segons ha recordat la regidora de l’àrea de Promoció Econòmica, María José Gómez.

Aquí podeu consultar tota la informació relativa a aquest servei: www.idetsa.cat/bicicletes-electriques/

Presentació de la Setmana de la Mobilitat 2021

Amb el lema ‘Fes salut. Mou-te de manera sostenible’ i en línia amb el tema d'aquest any, "Seguretat i salut amb una mobilitat sostenible", la Setmana del 2021 vol incidir en quatre temes: la salut mental i física, la seguretat i la resposta davant la COVID-19. No és una coincidència que la salut mental sigui un tema prioritari, ja que la Setmana Europea de la Mobilitat vol centrar-se en l'estreta relació que hi ha entre la salut mental i la mobilitat urbana, un tema que ha esdevingut especialment important durant la pandèmia. Un altre punt prioritari és la salut física, que inclou l'impacte de la contaminació acústica i atmosfèrica, i els beneficis que té una mobilitat activa. En l'àmbit de la seguretat en el transport es vol destacar millores recents en la seguretat, la integració de persones amb mobilitat reduïda i l'aplicació de mesures de seguretat viària a l'entorn urbà. També es vol destacar la resposta de les administracions davant la COVID-19, i centrar l’atenció en els aspectes positius de la pandèmia en la mobilitat urbana i la importància de restablir la confiança en el transport públic.

Els objectius principals de la Setmana són els següents:

• Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
• Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
• Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
• Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
• Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

Galeria d'Imatges

Novena edició del festival indoor de música independent de l'Hospitalet de l'Infant (Auditori del Centre Cultural Infant Pere)
Encapçalen el cartell els barcelonins Mishima, que ens oferiran un concert molt especial i en un espai privilegiat, coincidint amb la celebració del seu XX aniversari com a banda. Tampoc es perdrà la cita Carla, la banda electrònica liderada per Carla Serrat, el recent disc 'Kill a feeling' no para de recollir reconeixements. Entre ells, el de millor disc en llengua no catalana per Enderrock o el de setè millor disc de l'Estat per Indiemaster o el Top15 de 2019 per a La Vanguardia. Formaran també part de la programació dels joveníssims Kids From Mars, sens dubte una de les grans propostes en directe de l'actualitat; el tarragoní Albert Jordà, amb el seu nou disc 'La grandesa del silenci' sota el braç; i una altra de les grans apostes de futur: Marialluïsa.
Twinpalm 2020
Cartell Twinpalm 2020
 • Quan? 10/10/2020 a 17:00 fins a 11/10/2020 a 02:30
 • On? Centre Cultural Infant Pere
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal

Per mantenir viva la Festa de la Germandat de Vandellòs i animar la ciutadania en aquests temps difícils, més d’una desena d’entitats del poble han organitzat per als dies 15, 16 i 17 de maig un programa d’actes adaptat a les mesures de protecció establertes per l’alerta sanitària vigent, amb la col·laboració de l’Ajuntament.

El programa començarà el divendres 15 de maig a les 15.30 h, amb la salutació virtual del regidor de Festes, Diego García; i de la presidenta del Centre Cultural, Esportiu i Recreatiu de Vandellòs (CCERV), Rosa Saladié, en representació de totes les entitats participants, que emetrà la Televisió de Vandellòs. A continuació, després de la tirada de traques de la Colla de Diables de Vandellòs que donarà inici a la festa, a la Plaça Drs. Gil-Vernet i al carrer Onze de Setembre, i fins al diumenge 17 de maig, abans de la tirada de traques de final de festa, s’hi oferiran més de vint activitats variades, pensades perquè tots els veïns i veïnes puguin gaudir de la festa a casa seva.

“Aquesta és una festa tan arrelada, tan pròpia de Vandellòs, que la Covid-19 no ha aconseguit acabar amb la seva essència. És cert que no podrem celebrar-la de la manera que ens hagués agradat a tots i a totes, al carrer. Però, al menys, podrem mantenir vives algunes de les tradicions, com són la tirada de coets, les sardanes, les cucanyes... i gaudir de diverses activitats”, ha argumentat el regidor de Festes, Diego García.

Algunes de les propostes podran viure-les els veïns i veïnes als seus balcons i terrasses, gràcies a la megafonia que l’Ajuntament té repartida pel poble. Aquests altaveus faran possible que, com cada any, hi hagi sardanes, música infantil, ball de nit i disco mòbil. Des dels seus balcons i des del camp de futbol també, la Colla de Diables de Vandellòs farà la seva tirada de carretilles.

La Televisió de Vandellòs (TVV) actuarà, igualment, com a impulsora de la festa. Durant aquests dies, emetrà algunes de les activitats organitzades per les entitats (la cuina de la joventut del poble, cucanyes, la ballada de Capgrossos, l’audició dels alumnes de l’Escola de Música), així com un reportatge sobre la festa d’anys anteriors i un parell d’espectacles que va acollir Vandellòs fa uns anys (el concert de Pep Gimeno, el “Botifarra” amb les bandes de música de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i de l’Ametlla de Mar; i l’espectacle còmic del Quico el Célio). La TVV també emetrà un sorteig de les tradicionals coques de crema la Germandat, que també es podrà veure a través del Facebook del CCERV.

Les xarxes socials, precisament, també tindran un paper protagonista en la Festa de la Germandat d’enguany. A través de l’Instagram @associaciojovesvandellos es podrà seguir l’audició de les artistes locals Patricia Benaiges i Júlia Bobb; i a través del YouTube de la parròquia, la Missa.

En el marc de la festa, a més, diverses entitats locals han organitzat una sèrie de concursos a les seves xarxes socials: l’ADF, el concurs de preguntes “Coneixements del terme”; el Centre d’Estudis de la Vall, el “1r concurs històric i cultural: Què en saps del teu poble?; el Club de

Futbol Sala Vandellòs, la Penya Blanc i Blava de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i la Penya Vandebarça, el “Torneig online Festa Germandat FIFA 20”; la Cooperativa de Vandellòs, el concurs de fotografia “Natura post confinament”; els Diables de Vandellòs, un concurs de dibuix dels 15 anys de Lo Boc; i la delegació de Vandellòs de la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona, un concurs de dibuix solidari per a nens i nenes de 3 a 12 anys amb la temàtica del coronavirus.

Consultar el programa d'actes:

Programa Festa de la Germandat (Vandellòs)

 • Quan? 15/05/2020 fins a 17/05/2020
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
L’Hospitalet de l’Infant acull una campanya de donació de sang en solidaritat amb els infants que pateixen leucèmia

El dimarts 9 de juny, l’Hospitalet rebrà els donants al Pavelló Municipal La campanya està motivada pel cas de l’Adrià, un nen de 6 anys de Cambrils que ha estat buscant un donant de moll d’os per la leucèmia que pateix.

L’Adrià és un nen de 6 anys de Cambrils que ha passat els darrers mesos buscant un donant de moll d’os per poder tractar la leucèmia que pateix. Finalment ha trobat una persona compatible a Alemanya i en breu podrà ser trasplantat. Mentre, ell i la seva família continuen organitzant campanyes de donació de sang i moll d’os per sensibilitzar sobre aquesta necessitat.

La propera campanya es farà el proper dimarts 9 de juny de 17 a 21 hores al Pavelló Municipal.

Qui hi vulgui participar cal que s’inscrigui al web www.donarsang.gencat.cat. D’aquesta manera el Banc de Sang evita acumulacions de persones en l’espai de donació.

Es pot aprofitar la donació de sang per inscriure’s com a donant de moll d’os. El donant ideal de moll d’os és un home jove, però s’hi pot inscriure qualsevol persona d’entre 18 i 39 anys.

Campanya de donació de sang
Cartell de la campanya de donació a l'Hospitalet de l'Infant en solidaritat amb els infants que pateixen leucèmia
 • Quan? 09/06/2020 de 17:00 a 21:00
 • On? Pavelló Municipal
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
Xerrada virtual "Com serà el turisme post-COVID-19" organitzada per la URV Campus Extens. El Dr. Antonio Russo, investigador del Departament de Geografia de la URV, respondrà les preguntes sobre com serà el turisme en la nova etapa post-COVID-19, analitzant la situació més propera i els reptes de futur.
 • DESCONFINATS - Una mirada la món que vindrà
 • 2020-06-11T18:00:00+02:00
 • 2020-06-11T19:00:00+02:00
 • Xerrada virtual "Com serà el turisme post-COVID-19" organitzada per la URV Campus Extens. El Dr. Antonio Russo, investigador del Departament de Geografia de la URV, respondrà les preguntes sobre com serà el turisme en la nova etapa post-COVID-19, analitzant la situació més propera i els reptes de futur.

Recordar que la sessió serà oberta i permet participar a tothom. L'enllaç a la sessió és: https://ja.cat/DesconfinatsTurisme

 • Quan? 11/06/2020 de 18:00 a 19:00
 • On? https://ja.cat/DesconfinatsTurisme
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
Mario i Olivia s'enamoren bojament. Una tarda, plantejant-se que tota relació s'acaba, acaben trencant. Durant la discusió, Miamor, el gat de carrer adoptat per tots dos i que només atén si li parlen en valencià, s'escapa i desapareix, com l'amor que els unia. Durant un temps, Olivia donarà per mort a l'amor i al gat, mentre Mario el manté amb vida d'amagat. Com el gat de Schrödinger, l'amor entre els dos roman viu i mort al mateix temps, fins que un bon dia, en el qual sembla haver ressucitat definitivament, Olivia se sent víctima d'un engany i decideix declarar-li a Mario la guerra; com l'amor que encara respira, tot pot valer.
 • Cinema sota els Estels: " MIAMOR PERDIDO"
 • 2020-07-16T22:00:00+02:00
 • 2020-07-16T23:45:00+02:00
 • Mario i Olivia s'enamoren bojament. Una tarda, plantejant-se que tota relació s'acaba, acaben trencant. Durant la discusió, Miamor, el gat de carrer adoptat per tots dos i que només atén si li parlen en valencià, s'escapa i desapareix, com l'amor que els unia. Durant un temps, Olivia donarà per mort a l'amor i al gat, mentre Mario el manté amb vida d'amagat. Com el gat de Schrödinger, l'amor entre els dos roman viu i mort al mateix temps, fins que un bon dia, en el qual sembla haver ressucitat definitivament, Olivia se sent víctima d'un engany i decideix declarar-li a Mario la guerra; com l'amor que encara respira, tot pot valer.
 • Quan? 16/07/2020 de 22:00 a 23:45
 • On? Pati de l'escola Mestral de l'Hospitalet de l'Infant
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
En aquesta sessió, Sara Barceló i Laia Martorell prendran possessió del càrrec de regidores

Per saber els temes que s’hi tractaran, podeu consultar l’ordre del dia en l'enllaç que trobareu a sota.

A persones interessades a seguir en directe la sessió plenària us recomanem fer-ho a través de Ràdio l'Hospitalet de l'Infant i de la Televisió de Vandellòs o per Internet: a través del web de Ràdio l'Hospitalet de l'Infant i del Facebook de la Televisió de Vandellòs (TVV). La sessió, a més, quedarà enregistrada i la TVV podrà emetre-la en diferit i penjar-la en el seu canal de YouTube: https://www.youtube.com/user/tvvandellos

Sessió extraordinària del Ple de l'Ajuntament
Logo de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
 • Quan? 14/07/2020 de 14:00 a 15:30
 • On? Sala de plens de l'Ajuntament de Vandellòs
 • Web https://bit.ly/2W5bhCX
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
Aquí trobareu informació sobre la primera jornada gastronòmica dedicada a l'arròs que ha organitzat l'Associació de Restauració i Hoteleria de l'Hospitalet de l'Infant i la Vall de Llors.

Aquesta jornada se celebrarà entre el 25 de setembre i l'11 d'octubre. Com podeu veure al cartell adjunt, compta amb la participació d'un total de 13 establiments de restauració de l'Hospitalet de l'Infant, que han preparat per aquests dies receptes molt diverses amb l'arròs com a ingredient principal. Us animem a assaborir-les!

1a Jornada gastronòmica de l'arròs
Cartell de la 1a Jornada gastronòmica de l'arròs
Aquí trobareu informació de la 3a sortida que ha organitzat el Centre d'Estudis de l'Hospitalet de l'Infant (CELHI) aquest 2020.

El títol de la sortida, de dificultat baixa i de dues hores de durada aproximadament, és "Sis ponts, un aqüeducte i un viaducte". Per participar-hi, la inscripció és obligatòria i cal portar mascareta. Més detalls, en el cartell. 

Passejades per la història de l'Hospitalet de l'Infant
Cartell de la 3a sortida del CELHI
 • Quan? 27/09/2020 de 10:00 a 12:00
 • On? Casa de la Vila (punt de sortida amb vehicles particulars)
 • Nom de contacte Centre d'Estudis de l'Hospitalet de l'Infant (CELHI)
 • Email
 • Telèfon de contacte 634310736
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
Aquesta sessió plenària ordinària tindrà lloc a les 18 h a la sala de plens de l’Ajuntament de Vandellòs

Per al dijous 1 d’octubre, a les 18 h, hi ha prevista una sessió plenària ordinària a la sala de plens de l’Ajuntament de Vandellòs. La sessió plenària es podrà seguir en directe per Ràdio l'Hospitalet de l'Infant, per la Televisió de Vandellòs (TVV) i per Internet. Per internet, a través del web de Ràdio l'Hospitalet de l'Infant i també del Facebook de la Televisió de Vandellòs (TVV). La sessió, a més, quedarà enregistrada i la TVV l’emetrà en diferit i la penjarà en el seu canal de YouTube: https://www.youtube.com/user/tvvandellos

Per saber els temes que s’hi tractaran, podeu consultar l’ordre del dia.

Ple municipal
Logo de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
 • Quan? 01/10/2020 de 18:00 a 22:00
 • On? Sala de plens de l'Ajuntament de Vandellòs
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
Tot els dijous del mes d'octubre podreu demanar una tapa amb beguda (canya, vi o aigua) per 3,80 euros als 11 bars i restaurants de l'Hospitalet de l'Infant que s'han sumat a aquesta iniciativa organitzada per l'Associació de Restauració i Hoteleria amb la col·laboració de l'Ajuntament.
 • 2a edició de "Pintxo Pote"
 • 2020-10-01T09:00:00+02:00
 • 2020-10-29T23:55:00+01:00
 • Tot els dijous del mes d'octubre podreu demanar una tapa amb beguda (canya, vi o aigua) per 3,80 euros als 11 bars i restaurants de l'Hospitalet de l'Infant que s'han sumat a aquesta iniciativa organitzada per l'Associació de Restauració i Hoteleria amb la col·laboració de l'Ajuntament.

Els establiments participants (Restaurante Vanes, MÖSS, Cal Rullo, Taverna Nevada, La Barca, El Rebost de Ca Belardo, Restaurant Sancho, Bar Safari, D'Antis, Cafeteria Rachel & Co i Restaurant Nàutic) elaboraran cada setmana una tapa diferent per poder donar una oferta de restauració variada i de qualitat.

2a edició de "Pintxo Pote"
Cartell de la 2a edició del "Pintxo Pote"
Per donar sang, cal reservar hora

Les persones que vulgueu donar sang aquest dia heu d'apuntar-vos a donarsang.gencat.cat/apuntat.

Us demanaran que us renteu les mans, us donaran un bolígraf d'un sol ús per emplenar el qüestionari. Si podeu, porteu-lo emplenat (el podeu descarregar aquí). També us prendran la temperatura. El personal sanitari portarà guanys i mascareta. 

Campanya de donació de sang
Cartell de la campanya de donació de sang
Aquest cap de setmana es celebrarà novament el Mercat de Nadal de l'Hospitalet de l'Infant. Estarà obert al públic dissabte, 12 de desembre, de 10 a 14h i de 17h a 20h; i diumenge, 13 de desembre, de 10h a 14h, a la Plaça Catalunya. En aquest espai hi haurà una quinzena de parades de comerços del municipi on hi podreu trobar flors, articles de decoració nadalenca, parament per a la llar, vins i licors, formatges i d'altres productes locals.
 • Mercat de Nadal a l'Hospitalet de l'Infant
 • 2020-12-12T10:00:00+01:00
 • 2020-12-13T14:00:00+01:00
 • Aquest cap de setmana es celebrarà novament el Mercat de Nadal de l'Hospitalet de l'Infant. Estarà obert al públic dissabte, 12 de desembre, de 10 a 14h i de 17h a 20h; i diumenge, 13 de desembre, de 10h a 14h, a la Plaça Catalunya. En aquest espai hi haurà una quinzena de parades de comerços del municipi on hi podreu trobar flors, articles de decoració nadalenca, parament per a la llar, vins i licors, formatges i d'altres productes locals.
 • Quan? 12/12/2020 a 10:00 fins a 13/12/2020 a 14:00
 • Nom de contacte Regidoria de Comerç
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
Les nostres entitats se sumen a la solidaritat amb la Marató de TV3!
 • Quan? 19/12/2020 a 11:00 fins a 20/12/2020 a 14:00
 • On? Plaça Catalunya de l'Hosptialet de l'Infant
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
Davant la situació d’excepcionalitat provocada per la pandèmia de la COVID-19, la Cursa de Sant Silvestre de l’Hospitalet de l’Infant, organitzada per l’Àrea d’Esports de l'Ajuntament, tindrà aquest 2020 un format diferent a l'habitual.

Les persones inscrites podran recórrer els 3 km de la prova quan vulguin, soles o en parella o amb la seva bombolla familiar, entre els dies 21 i 31 de desembre i hauran d’escanejar uns codis QR per verificar el seu pas pels diferents punts de l’itinerari, organitzat per l’Ajuntament en benefici de la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre.

IX Cursa de Sant Silvestre de l'Hospitalet de l'Infant
Cartell de la IX Cursa de Sant Silvestre

 

Que fas quan t'enamores de la dona del teu millor amic? I si ella s'enamora de tu? Aquestes preguntes són les que intenta respondre Ramon Madaula en la seva última comèdia, que ha escrit i dirigeix. Aquesta es basa en una conversa entre dos amics, Joan i Lluís, interpretats per Xavier Bertran i Jordi Coromina, que comença sent un joc innocent i es converteix en un embolic de dimensions inimaginables. Com bé indica el títol de l'obra, 'Perduts', els personatges s'acabaran perdent en un espiral que canviarà les seves vides per sempre. Tots dos estan ben casats i tenen feina, però un dia al bar de menús habitual, tot s'embolicarà. Aquesta comèdia basada en fets reals ha estat descrita com una de les que fa més riure dels últims temps, i que enganxa des que et seus a la butaca fins que t'aixeques.

 • Quan? 14/05/2021 de 21:15 a 23:00
 • On? Pavelló Poliesportiu de Vandellòs
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
Actuació infantil amb el pallasso Pep Callau i el grup musical "PEPSICOLEN"

 Amb el  Pep Callau i els Pepsicolen  tenim la festa assegurada! Pep Callau té sempre -amb el seu inseparable micro a la mà - un tros de discurs festiu pensant en vosaltres. I si us cal,una batalla de confetti,o unes curses familiars o una gimkana bèstia o una mica de poesia en grup.

 • Quan? 15/05/2021 de 11:00 a 12:30
 • On? Pista Vermella de Vandellòs
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
Espectacle musical, de màgia i humor.

L'orquestra Swing Latino ens presenta el seu nou espectacle de música,. màgia i alegria. El concert de la mà del mestre de cerimònies Roberto Vara es fa visual amb la seva màgia i on també afegeix humor a tot l'espectacle,  que no deixarà a ningú indiferent!

 • Quan? 15/05/2021 de 18:00 a 21:00
 • On? Pavelló Poliesportiu de Vandellòs
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal

El seu ampli repertori alegra i dóna llum en qualsevol dels seus concerts!  En una actuació, Bandsonats ofereixen: música disco, ska, rock, cançons populars i tradicionals, èxits musicals, mambos, pas-dobles… tocats al seu estil.

 • Quan? 15/05/2021 de 21:00 a 22:30
 • On? Pista Vermella de Vandellòs
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
-ENTRADES EXHAURIDES-

   

La família de la Dàmaris és una família de músics convençuda que la música ens acompanya sempre i ens ajuda a créixer. Durant el confinament van oferir 5 concerts en directe des de casa seva, animant i fent costat als infants i les famílies.
Els seus directes per streaming des del seu canal de YouTube van tenir més de 450.000 visualitzacions!

Ara, volen oferir en rigorós directe,  un concert amb els temes més coneguts de la Dàmaris Gelabert i com sempre també amb algunes sorpreses i interacció amb el públic.

 • Quan? 16/05/2021 de 12:00 a 13:30
 • On? Pista Vermella de Vandellòs
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal

 L’associació va néixer de la mà de diverses alumnes i exalumnes de l’Escola Municipal de Música que volien compartir la seva passió per l’acordió i donar-lo a conèixer. Amb l’objectiu de fomentar la cultura artística i musical vinculada a aquest instrument, fan actuacions musicals. 

 • Quan? 16/05/2021 de 18:00 a 19:30
 • On? Pista Vermella de Vandellòs
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
Les XXI Jornades de la Tonyina s’inauguraran amb la XV Tonyinada, que enguany consistirà en una ruta de tapes pels establiments participants en lloc de la jornada gastronòmica que s’organitzava pel matí a la Plaça Catalunya de l’Hospitalet de l’Infant.
 • XV Tonyinada, 29 i 30 de maig
 • 2021-05-29T00:00:00+02:00
 • 2021-05-30T23:59:59+02:00
 • Les XXI Jornades de la Tonyina s’inauguraran amb la XV Tonyinada, que enguany consistirà en una ruta de tapes pels establiments participants en lloc de la jornada gastronòmica que s’organitzava pel matí a la Plaça Catalunya de l’Hospitalet de l’Infant.

Per evitar aglomeracions de gent en aquesta plaça la Regidoria de Turisme us proposa anar aquest cap de setmana del 29 i 30 de maig als 19 bars i restaurants que prenen part en les Jornades a tastar les tapes que cadascun d’ells elaboraran per a l’ocasió. Tots aquests establiments estaran decorats de la mateixa manera, amb motius relacionats amb la tonyina.
Les persones que tasteu i valoreu les tonyitapes aquest cap de setmana podreu participar en el sorteig de diversos premis.

XV Tonyinada, 29 i 30 de maig
Cartell de les XXI Jornades de la Tonyina
 • Quan? 29/05/2021 fins a 30/05/2021
 • Totes les dates 29/05/2021 fins a 30/05/2021 30/05/2021
 • On? A 19 bars i restaurants del municipi i de l'entorn
 • Web https://bit.ly/3hRAkVV
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal

Aquesta sessió plenària ordinària tindrà lloc a les 18 h a la sala d’actes de la Casa de la Vila

Per al dijous 3 de juny, a les 18 h, hi ha prevista una sessió plenària ordinària a la sala d’actes de la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant. La sessió plenària es podrà seguir en directe per Ràdio l'Hospitalet de l'Infant, per la Televisió de Vandellòs (TVV) i per Internet. Per internet, a través del web de Ràdio l'Hospitalet de l'Infanti també del Facebook de la Televisió de Vandellòs(TVV). La sessió, a més, quedarà enregistrada i la TVV l’emetrà en diferit i la penjarà en el seu canal de YouTube: https://www.youtube.com/user/tvvandellos

Ple municipal / 03-06-2021
Logo de l'Ajuntament
 • Quan? 03/06/2021 de 18:00 a 19:00
 • On?
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
L’han organitzat l’Associació d’Empresaris de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i IDETSA, amb la col•laboració de l’Ajuntament, la Cambra de Comerç de Reus i PIMEC Baix Camp
Jornada tècnica empresarial / 10-06-2021 al Teatre Auditori de l'Hospitalet de l'Infant
Cartell de la Jornada tècnica empresarial
 • Quan? 10/06/2021 de 19:00 a 21:00
 • On?
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
Les entrades per al concert, organitzat per l’Ajuntament i la Comissió de Festes, es posaran a la venda demà dimecres, 9 de juny, a l’Oficina de Turisme; i el 14 de juny, per internet.
Concert de Buhos / 27-06-2021, a les 21:30 h
Cartell del concert BUHOS
 • Quan? 27/06/2021 de 21:30 a 23:55
 • On?
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
Fins al 18 de juliol, aquesta mostra, a càrrec de la Margarita Domènech de Cal Tabanc, es podrà visitar cada dia, a partir de les 18 h, al carrer de les Flors número 12 de Vandellòs. Es va inaugurar el passat 19 de juny.
 • X Exposició "Fotos de casament" / Del 19-06-2021al 18-07-2021 a Vandellòs
 • 2021-06-19T19:00:00+02:00
 • 2021-06-19T20:00:00+02:00
 • Fins al 18 de juliol, aquesta mostra, a càrrec de la Margarita Domènech de Cal Tabanc, es podrà visitar cada dia, a partir de les 18 h, al carrer de les Flors número 12 de Vandellòs. Es va inaugurar el passat 19 de juny.
X Exposició "Fotos de casament" / Del 19-06-2021al 18-07-2021 a Vandellòs
Imatge de l'exposició de fotos de casament
En el marc de la seva III Festa d'Estiu, el Centre d'Estudis de l'Hospitalet de l'Infant (CELHI) ha organitzat un concert de Montse Castellà, amb la col·laboració de l'Ajuntament.

La cantautora tortosina presentarà el seu cinquè disc, "Salicòrnia".
L'entrada és gratuïta per als socis del CELHI i per als no socis val 3 euros.

Concert de Montse Castellà / 02-07-2021, a les 19 h, al Teatre-Auditori de l'Hospitalet de l'Infant
Cartell del concert de Montse Castellà
 • Quan? 02/07/2021 de 19:00 a 20:00
 • On?
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
Arran dels darrers assassinats que hi ha hagut, la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i l'entitat local Les Violetes han convocat per avui divendres, 11 de juny, dues concentracions per rebutjar la violència masclista i també la violència vicària, que és aquella comesa contra els fills i filles amb la finalitat de provocar dany psicològic a la mare.
 • Concentració contra la violència masclista i vicària
 • 2021-06-11T12:00:00+02:00
 • 2021-06-11T13:00:00+02:00
 • Arran dels darrers assassinats que hi ha hagut, la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i l'entitat local Les Violetes han convocat per avui divendres, 11 de juny, dues concentracions per rebutjar la violència masclista i també la violència vicària, que és aquella comesa contra els fills i filles amb la finalitat de provocar dany psicològic a la mare.

A les 12 h, davant de la Casa de la Vila; i a les 12.30 h, davant de l'Ajuntament de Vandellòs.
#ProuFeminicidis #ProuViolènciaMasclista #ProuViolènciaVicària #AnayOlivia

Concentració contra la violència masclista i vicària
Cartell concentració contra la violència masclista i vicària
 • Quan? 11/06/2021 de 12:00 a 13:00
 • On?
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
Per al dimecres 23 de juny, a les 22 h, hi ha programat un espectacle de foc al pati de l'Escola Mestral de l'Hospitalet de l'Infant, a càrrec dels Diables de l'Hospitalet de l'Infant.

El recinte s'obrirà a les 21:30 h. Les places són limitades.

Espectacle de foc / 23-06-2021 - L'Hospitalet de l'Infant
Cartell Diables de l'Hospitalet de l'Infant.
 • Quan? 23/06/2021 de 21:30 a 23:00
 • On?
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
Al cartell adjunt podeu consultar les activitats que s'han organitzat a Vandellòs per celebrar la nit de Sant Joan.
Celebració de Sant Joan a Vandellòs / 23-06/2021
Cartell de la nit de Sant Joan a Vandellòs
 • Quan? 23/06/2021 a 21:00 fins a 24/06/2021 a 01:00
 • On? Camp de futbol
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
El dissabte 26 de juny hi haurà una caminada popular amb dorsal solidari per a la investigació del càncer de mama.

Podeu adquirir el dorsal i portar els aliments al Camp de futbol de Vandellòs el proper 23 de juny a les 20h

Caminada popular solidària - 26/06/2021 - Vandellòs
Cartell Caminada popular solidària
 • Quan? 26/06/2021 de 07:00 a 08:00
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal

Durada:  91 min.

País: França

Direcció:  Hugo Benamozig, David Caviglioli

Repartiment:  Vincent Dedienne, Catherine Deneuve, Alice Belaïdi, Jonathan Cohen

Gènere  Comèdia. Aventures

Cinema d'estiu: MALDITA JUNGLA / 05-07-2021, a les 22 h, a Vandellòs
Cartell MALDITA JUNGLA
 • Quan? 05/07/2021 a 22:00 fins a 06/07/2021 a 00:00
 • On? Pati de l'Escola Valdelors
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal

Durada: 77 min.

País: França

Direcció: Quentin Dupieux

Fotografià: Quentin Dupieux

Repartiment: Grégoire Ludig, David Marsais, Adèle Exarchopoulos, India Hair, Roméo Elvis, Dave Chapman, Anaïs Demoustier, Coralie Russier, Bruno Lochet, Raphaël Quenard

Gènere: Fantàstic. Comèdia | Insectes

Accés controlat com a mesura de prevenció pel COVID-19.
Cal portar mascareta i seguir les recomanacions.

Quan dos amics no gaire intel·ligents troben una mosca gegant, viva i atrapada dins d’un cotxe, tots dos decideixen entrenar-la per a guanyar diners amb ella.

Cinema d'estiu: MANDÍBULAS / 05-07-2021, a les 22 h, a Vandellòs
Cartell MANDÍBULAS
 • Quan? 12/07/2021 de 22:00 a 23:20
 • On? Pati de l'Escola Valdelors
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal

Any 2021

Durada: 134 min.

País: Estats Units

Direcció: Craig Gillespie

Repartiment: Dana Fox, Tony McNamara. Historia: Aline Brosh McKenna, Kelly Marcel, Steve Zissis. Novela: Dodie Smith

Música: Nicholas Britell

Fotografia: Nicolas Karakatsanis

Repartiment:  Emma Stone, Emma Thompson, Joel Fry, Paul Walter Hauser, John McCrea, Emily Beecham, Mark Strong, Kayvan Novak, Kirby Howell-Baptiste, Jamie Demetriou, Niamh Lynch, Andrew Leung, Ed Birch, ver 10 más

Productora Walt Disney Pictures, Gunn Films, Marc Platt Productions, TSG Entertainment

Gènere: Comèdia. Thriller | Moda. Crim. Gossos/Llops. Robatoris i Atracaments. Preqüela. Anys 70

Accés controlat com a mesura de prevenció pel COVID-19.
Cal portar mascareta i seguir les recomanacions.

Londres, anys 70. Decidida a convertir-se en una reeixida dissenyadora de moda, una jove i creativa estafadora anomenada Estella (Emma Stone) s’associa amb un parell de lladres per a sobreviure als carrers de la capital britànica. Però quan el seu talent per a la moda crida l’atenció de la llegendària dissenyadora, la Baronessa von Hellman (Emma Thompson), Estella canvia el rumb de la seva vida fins que una sèrie d’esdeveniments la porten a assumir el seu costat malvat i a convertir-se en l’estrident i venjativa ‘Cruella’.

Cinema d'estiu: CRUELLA / 19-07-2021, a les 22 h, a Vandellòs
Cartell CRUELLA
 • Quan? 19/07/2021 a 22:00 fins a 20/07/2021 a 00:30
 • On? Pati de l'Escola Valdelors
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal

Durada  113 min.

País: Itàlia

Direcció:  Gianluca Jodice

Guió:  Gianluca Jodice

Música:  Michele Braga

Fotografià:  Daniele Ciprì

Repartiment:   Sergio Castellitto, Clotilde Courau, Tommaso Ragno, Marcello Romolo, Janina Rudenska, Pier Giorgio Bellocchio, Elena Bucci, Massimiliano Rossi, Fausto Russo Alesi

Productora:   Coproducción Italia-Francia; Ascent Film, Bathysphère Productions, RAI Cinema

Gènere:   Drama | Biogràfic. Històric. Anys 30. Literatura

Accés controlat com a mesura de prevenció pel COVID-19.
Cal portar mascareta i seguir les recomanacions.

Itàlia, any 1936. Giovanni Comini acaba de ser ascendit al càrrec de Federal, el més jove a Itàlia. És traslladat a Roma per a una delicada missió: ha de vigilar a l’escriptor Gabriele D’Annunzio i assegurar-se que no doni cap mena de problema. D’Annunzio, un poeta reconegut a nivell nacional, està cada vegada més inquiet i Benito Mussolini tem que pugui perjudicar l’aliança amb l’Alemanya nazi.

Cinema d'estiu: EL POETA Y LA ESPIA / 26-07-2021, a les 22 h, a Vandellòs
Cartell EL POETA Y LA ESPIA
 • Quan? 26/07/2021 a 22:00 fins a 27/07/2021 a 00:00
 • On? Pati de l'Escola Valdelors
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal

Any: 2019

Títol original: Good Boys

País: EE.UU.

Duració: 89 minuts

Presupost: 20.000$

Gènere: Comedia

Estudis: Good Universe, Point Grey Pictures

DistribuÏdora: Universal Pictures

Qualificació: No recomanat per a menors de 16 anys

Cinema sota les estrelles: CHICOS BUENOS / 01-07-2021, a les 22 h, a l'Hospitalet de l'Infant
Cartell CHICOS BUENOS
 • Quan? 01/07/2021 de 22:00 a 23:50
 • On? Pati de l'Escola Mestral
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal

Any: 2019
Títol original: Ledeusyujeu (Red Shoes & the 7 Dwarfs)
País: Corea del Sur
Durada: 93 minuts
Presupost: 20.000.000$
Gènere: AnimacióFantasia, Aventura
Estudis: Locus Creative Studios, Next Entertainment World
Distribuïdora: Flins & Piniculas
Qualificació: Tots els públics

Cinema sota les estrelles: ZAPATOS ROJOS Y LOS SIETE TROLLS / 08-07-2021, a les 22 h, a l'Hospitalet de l'Infant
Cartell ZAPATOS ROJOS Y LOS SIETE TROLLS
 • Quan? 08/07/2021 de 22:00 a 23:55
 • On? Pati de l'Escola Mestral
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal

Any: 2019
Saga: Fast & Furious 
Títol original: Hobbs and Shaw
País: EE.UU.
Durada: 135 minuts
Gènere: Acción, Aventura, Thriller
Estudis: Universal Pictures
Distribuïdora: Universal Pictures
Qualificació: No recomanada per a menors de 12 anys

Cinema sota les estrelles: FAST & FURIOUS HOBBS AND SHAW / 15-07-2021, a les 22 h, a l'Hospitalet de l'Infant
Cartell FAST & FURIOUS HOBBS AND SHAW
 • Quan? 15/07/2021 a 22:00 fins a 16/07/2021 a 00:00
 • On? Pati de l'Escola Mestral
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal

Any: 2019
Títol origina: The Dead Don't Die
País: EE.UU.
Durada: 103 minuts
Gènere: Comedia, Terror
Estudis: Animal Kingdom Inc.
Distribuïdora: Universal Pictures
Qualificació: No recomanada per a menors de 16 anys

Cinema sota les estrelles: LOS MUERTOS NO MUEREN / 22-07-2021, a les 22 h, a l'Hospitalet de l'Infant
Cartell LOS MUERTOS NO MUEREN
 • Quan? 22/07/2021 a 22:00 fins a 23/07/2021 a 00:00
 • On? Pati de l'Escola Mestral
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal

Any: 2019
Títol original: Call of the Wild
País: EE.UU.
Durada: 105 minuts
Presupost: 109$
Gènere: Animació, Adventura
Estudis: Twentieth Century-Fox
Distribuïdora: 20th Century Studios
Qualificació: No recomanada per a menors de 7 anys

Cinema sota les estrelles: LA LLAMADA DE LO SALVAJE / 29-07-2021, a les 22 h, a l'Hospitalet de l'Infant
Cartell LA LLAMADA DE LO SALVAJE
 • Quan? 29/07/2021 a 22:00 fins a 30/07/2021 a 00:00
 • On? Pati de l'Escola Mestral
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal

Any: 2019
Títol original: The Voyage of Doctor Dolittle
País: EE.UU.
Durada: 106 minuts
Presupost: 175.000.000$
Gènere: Comèdia, Familiar, Fantasia
Estudis: Universal Pictures
Distribuïdora: Universal Pictures
Qualificació: Tots els públics

Cinema sota les estrelles: LAS AVENTURAS DEL DOCTOR DOLITTLE / 05-08-2021, a les 22 h, a l'Hospitalet de l'Infant
Cartell LAS AVENTURAS DEL DOCTOR DOLITTLE
 • Quan? 05/08/2021 a 22:00 fins a 06/08/2021 a 00:00
 • On? Pati de l'Escola Mestral
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal


Any: 2020
Títol original: Irresistible
País: EE.UU.
Durada: 101 minuts
Gènere: Comèdia, Drama
Estudis: Plan B Entertainment
Distribuïdora: Universal Pictures

Cinema sota les estrelles: UN PLAN IRRESISTIBLE / 26-08-2021, a les 22 h, a l'Hospitalet de l'Infant
Cartell UN PLAN IRRESISTIBLE
 • Quan? 26/08/2021 a 22:00 fins a 27/08/2021 a 00:00
 • On? Pati de l'Escola Mestral
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal

Any: 2019
Saga: Univers extensiu DC
Títol original: Shazam!
País: EE.UU.
Durada: 132 minuts
Presupost: 80.000.000$
Gènere: FantasiaComèdiaAcció
Estudis: Warner Bros. Pictures, DC Comics
Distribuïdora: Warner Bros. Pictures
Qualificació: No recomendado menores de 7 años

Cinema sota les estrelles: ¡SHAZAM! / 19-08-2021, a les 22 h, a l'Hospitalet de l'Infant
Cartell ¡SHAZAM!
 • Quan? 19/08/2021 a 22:00 fins a 20/08/2021 a 00:00
 • On? Pati de l'Escola Mestral
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
La Regidoria de Turisme ha organitzat unes sessions gratuïtes de ioga, a les 20 h, a la Plaça Coll de Balaguer de l'Hospitalet de l'Infant.