Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Actualitat

Al municipi s’hi instal·larà una caldera de biomassa a Vandellòs per escalfar l’edifici de l’Ajuntament i l’edifici que inclou el Centre de dia, el Consultori mèdic i el Casal d’avis
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant participa en el projecte 'Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació'
Fotografia d'estelles de fusta

El projecte 'Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació de Tarragona' preveu la instal·lació de calderes i xarxes de calor en edificis municipals per produir energia tèrmica a partir de la biomassa (estelles de fusta, procedents de boscos). Al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, s’hi instal·larà una caldera de biomassa a Vandellòs per escalfar l’edifici de l’Ajuntament de Vandellòs i l’edifici que inclou el Centre de dia, el Consultori mèdic i el Casal d’avis de Vandellòs. Contempla una inversió de 119.286 € i es preveu que entri en funcionament el darrer trimestre de 2020 (les obres és previst que comencin a principis de març).

 

 

Un projecte estratègic per al territori

El projecte 'Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació de Tarragona' (http://www.dipta.cat/ca/calor-de-proximitat) pretén crear un model propi de referència d’instal·lacions de xarxes de calor municipals alimentades amb biomassa forestal de qualitat, un sistema més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient.

 

Participen 9 ajuntaments que es beneficiaran d'aquest sistema d'abastament energètic (Gandesa, Alcover, el Montmell, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant).

 

Les actuacions estan cofinançades en un 50% pels fons FEDER de la Unió Europea en el marc del programa operatiu FEDER Catalunya (2014-2020). La Diputació de Tarragona i l'Ajuntament hi participen amb 25% d’inversió, respectivament.

 

Una sola caldera de biomassa per escalfar diferents equipaments municipals

Les xarxes de calor distribueixen energia tèrmica. Des d’una única caldera (alimentada amb biomassa forestal de qualitat) s’escalfa aigua i es condueix per un entramat de canonades aïllades que connecten amb els sistemes de calefacció dels edificis municipals). La caldera de biomassa que s'instal·larà a Vandellòs anirà ubicada a darrera del consultori mèdic.

 

Beneficis ambientals, econòmics i socials.

Els beneficis d’aquesta iniciativa són múltiples. A nivell ambiental, el funcionament de dels instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 97 Tn de CO2 l’any. L’estalvi econòmic és aproximadament de 39.000 € anuals respecte a la despesa actual del Consistori per donar calor a aquests 2 edificis municipals. D'altra banda, la utilització de l’estella forestal com a combustible permet revaloritzar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible, necessària per defensar persones, béns i l’entorn de l’amenaça que suposen els incendis forestals. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior, com és el cas de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

 

El projecte va més enllà de la posada en funcionament de les xarxes de calor i de les seves calderes, i es fixa com objectiu bàsic augmentar la participació dels governs locals i de la ciutadania en la conscienciació sobre l’ús i aprofitament de la biomassa forestal, que es tradueixi en un increment del consum d'aquest combustible per a usos tèrmics a les nostres comarques. 

Podeu consultar més informació sobre el projecte "Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació de Tarragona" aquí.

Prop de 9.000 euros, al nucli de Vandellòs; i quasi 7.000 euros, al nucli de l’Hospitalet de l’Infant
Quasi 16.000 euros, recaptats a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per a la Marató de TV3
Imatge del sopar popular de la gala per recaptar fons per la Marató de TV3 de Vandellòs

Al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, s’ha aconseguit recaptar gairebé 16.000 euros per a la darrera edició de la Marató de TV3, dedicada a les malalties minoritàries. En concret, prop de 9.000 euros, al nucli de Vandellòs; i quasi 7.000 euros, al nucli de l’Hospitalet de l’Infant.

 

Al poble de Vandellòs, les entitats del poble van organitzar, amb la col·laboració de l'Ajuntament, diverses activitats. La major part d'aquestes activitats es van concentrar el passat 14 de desembre, al pavelló esportiu.

 

Al poble de l'Hospitalet de l'Infant, els actes en benefici de la Marató van començar al novembre i es perllongaran fins a finals d’aquest mes de febrer. També els van organitzar les entitats i veïns del poble, amb el suport del consistori.

Els dos consistoris han acordat assistir de forma conjunta en reunions amb organismes autonòmics i estatals per sol·licitar actuacions que beneficiïn les dues localitats; s’està estudiant crear una marca que identifiqui els dos municipis i com es gestionaran les accions conjuntes jurídicament
Els ajuntaments de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i de Mont-roig del Camp col·laboraran per optimitzar i millorar els serveis públics
Fotografia de la reunió, presidida pels alcaldes Alfons Garcia i Fran Morancho, amb la participació de tots els regidors i regidores dels dos equips de govern

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha acollit aquesta setmana una reunió de treball entre el consistori mont-rogenc i l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. La trobada, que ha estat presidida pels alcaldes Fran Morancho i Alfons Garcia, ha comptat amb la participació de tots els regidors i regidores dels dos equips de govern i ha servit per engegar una etapa de major col·laboració entre els dos municipis. Tot plegat per establir sinergies que permetin millorar la prestació o l’eficiència dels serveis municipals, optimitzar els recursos públics i impulsar accions que puguin beneficiar les dues localitats.

 

En aquest sentit, l’alcalde de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, Fran Morancho s’ha mostrat molt satisfet amb aquesta primera trobada de treball i ha destacat la importància de sumar esforços per aconseguir millorar la prestació dels serveis que s’ofereixen a la ciutadania. Per la seva banda, Alfons Garcia, alcalde de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha assenyalat que els dos municipis tenen característiques similars i només estan separats pel riu Llastres; i ha recordat que ja col·laboren des de fa anys, per exemple, compartint el trenet turístic a l’estiu i el programa d’activitats juvenils Tok’l 2.

 

Un dels primers acords que s’han pres en aquesta trobada ha estat el de sol·licitar de manera conjunta visites i reunions amb altres organismes autonòmics i estatals en temes que són d’interès comú per als dos municipis.

 

En aquest sentit, els dos alcaldes ja han tingut dues reunions amb el departament de Mobilitat de la Generalitat de Catalunya per tractar de millorar el transport urbà i interurbà. En aquesta trobada, es va demanar que es pugui comunicar la nova estació de tren amb els dos nuclis, establir un autobús llançadora amb l’Hospital Sant Joan de Reus i el Complex Educatiu de Tarragona (l’Antiga Universitat Laboral), així com optimitzar les freqüències amb Reus i Tarragona. 

Altres organismes amb qui es vol contactar de forma conjunta és amb el departament de Salut de la Generalitat en relació amb els serveis que s’ofereixen als centres d’Atenció Primària per poder coordinar-se entre municipis i reclamar més atenció. També amb l’Agència Catalana de l’Aigua, per l’arranjament i neteja de la Riera del Llastres; amb Costes de l’Estat, per totes les afectacions que ha tingut el temporal Glòria; amb ADIF, pel projecte de via verda; i amb Serveis Socials de la Generalitat per introduir també millores en aquest àmbit.

 

D’altra banda, s’està estudiant crear una marca que identifiqui els dos municipis i la forma jurídica que caldria implantar per gestionar de forma conjunta les accions que es vulguin desenvolupar.

 

Han acordat que en un mes i mig es tornaran a trobar per continuar treballant plegats. Durant aquest temps, cada regidoria farà un treball intern per avançar en els diversos temes que s’han tractat.

El municipi disposa de 12 aparells semiautomàtics instal·lats en diferents equipaments i espais públics; i de dos més portàtils
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant lliura un desfibril·lador portàtil al Centre d’Assistència Primària
Fotografia de la Regidora de Salut, Lupe Capella i la coordinadora d’Infermeria del Centre, Estefanía Enri

En representació de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, la regidora de Salut, Lupe Capella, ha lliurat un desfibril·lador portàtil al Centre d’Assistència Primària (CAP) de l’Hospitalet de l’Infant, perquè el personal sanitari pugui utilitzar-lo durant els seus desplaçaments en cas d’emergència. D’aquesta manera, el consistori ha donat resposta a una demanda del CAP, que té un desfibril·lador a les seves instal·lacions però no en tenia cap de portàtil, tal com ha explicat la coordinadora d’Infermeria del Centre, Estefanía Enri.

 

Actualment, el municipi disposa de dos desfibril·ladors portàtils més, que també són semiautomàtics: un el porta la Policia Local dins d’un vehicle i està operatiu les 24h del dia; i l’altre el gestiona la Regidoria de Salut i el poden sol·licitar les entitats per a esdeveniments del municipi.

 

A Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, a més, el consistori té instal·lats un total de 12 desfibril·ladors en diferents equipaments i espais de la via pública. Aquests aparells de reanimació cardiovascular que serveixen per aplicar descàrregues elèctriques es troben, en concret, en aquests punts de l’Hospitalet de l’Infant: la Base Nàutica, la Plaça Berenguer d’Entença, la Plaça Coll de Balaguer, l’Auditori, el poliesportiu cobert, el camp de futbol de l’Arenal, la Piscina Municipal Coberta, el port esportiu i el Viver d’empreses. I també al Casal i al centre de dia de Vandellòs i al Casal de Masriudoms.

 

Tots els desfibril·ladors estan ubicats en llocs ben visibles i accessibles a tothom, en emplaçaments considerats clau, per ser molt concorreguts o perquè s’hi realitzen activitats considerades de risc. Són semiautomàtics i molt senzills d’utilitzar. En aquest sentit, cal tenir en compte que la supervivència de les persones afectades per cardiopaties coronàries depèn, en bona mesura, d’un diagnòstic ràpid i un tractament immediat que sovint no pot esperar fins a l’arribada de professionals sanitaris o l’accés a un centre o servei assistencial.

 

Els que es troben a la via pública són capaços de realitzar automàticament una trucada al 112 i disposen de geolocalització per tal que l’ajuda sanitària pugui trobar la gent ràpidament. D’altra banda, estan videovigilats amb un control dels accessos a temps real. Per tal que la ciutadania sàpiga com funcionen aquestes màquines i «perdi la por» a fer-les servir en cas de necessitat, l’Ajuntament té organitzar unes sessions formatives, segons ha anunciat la regidora de Salut, Lupe Capella.

 

En aquesta pàgina web i en l’aplicació per a mòbil gratuïta “Cardionlive”es pot consultar la ubicació de cadascun dels aparells instal·lats.

Recaptarà fons amb la venda d’uns escuts adhesius especials per ajudar a la construcció del SJD Pediatric Cancer Center Barcelona
La Policia Local de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’adhereix a la campanya #pelsvalents contra el càncer infantil
Diversos policies locals, amb l'alcalde i el regidor de Seguretat de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

La Policia Local de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’ha sumat a la campanya “Escuts solidaris contra el càncer infantil”, que té com a objectiu col·laborar amb l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona per ajudar a construir el SJD Pediatric Cancer Center Barcelona, el centre de recerca i tractament del càncer infantil més gran del sud d’Europa.

Per recaptar diners per a aquesta causa, la Policia Local ha començat a vendre uns escuts adhesius especials amb la insígnia policial de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i l’etiqueta #pelsvalents, que identifica la lluita dels nens i nenes contra la malaltia.

Els escuts estan impresos amb fil groc, color que simbolitza la lluita contra el càncer infantil, sobre un fons negre i porten una cola termoadhesiva al dors, que permet enganxar-los a qualsevol peça de roba amb la planxa.

Inicialment s’han posat a la venda 500 unitats d’aquests escuts solidaris, que es poden adquirir, des del dilluns 27 de gener, per un preu de 4 euros, a les dependències de la Policia Local, a les oficines municipals d’atenció ciutadana (a l’Ajuntament de Vandellòs i a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant), a les biblioteques municipals, a l’Oficina de Turisme, a la Piscina Municipal Coberta i a diversos establiments comercials (a l¡Centre de Fisioteràpia Gemma Arias, Deviteca, Fruites i verdures Rosa, La Carnisseria, Parafarmàcia, Sports Base Scorpio i Viatges 6G, a l’Hospitalet de l’Infant; i a la Farmàcia de Vandellòs).

La Policia Local s’ha afegit a aquesta iniciativa amb la il·lusió de poder aportar el seu granet de sorra al projecte de creació  del SJD Pediatric Cancer Center Barcelona, un centre específic per tractar i investigar el càncer infantil, actualment en construcció, que tindrà capacitat per atendre 400 pacients a l’any, segons ha explicat el sergent Sergi Navarro. «Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant és un municipi molt solidari i aquesta és una causa en la qual val la pena col·laborar-hi», ha afegit Navarro.

Si la resposta de la gent es positiva, el cos policial no descarta demanar als organitzadors de la campanya que els distribueixi més escuts per a posar-los a la venda.

La solidaritat de més de 200 cossos policials


“Escuts solidaris” va néixer als cossos de la Policia Local de Caldes de Malavella, de Sant Celoni i d’Hostalric. Els caps d’aquests cossos policials van impulsar la idea de personalitzar l’escut de la policia i fer-ne un de nou amb el lema “pels valents” a canvi d’un donatiu de 4 €. A aquesta iniciativa ja s’hi han adherit més de 200 cossos de policia local, protecció civil, policia portuària i IPA de Catalunya, Astúries, Illes Balears i Euskadi. Fins al moment (a data de novembre de 2019) ja s’han entregat 300.000 euros a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona gràcies a aquesta campanya.

Les imatges guanyadores són les més votades cada mes de 2019 pels seguidors del Facebook de la Regidoria de Turisme
Acte de reconeixement per als autors de les imatges del calendari de l’Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant de 2020
Fotografia de grup dels autors de les imatges del calendari de l’Ajuntament de 2020

La Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va organitzar el 28 de gener, un acte de reconeixement als autors i autores de les imatges del calendari de 2020 que ha editat el consistori. Aquestes imatges van ser les més votades cada mes de 2019 pels seguidors de Facebook de Turisme de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors.

 

Cada mes, l’equip tècnic de la Regidoria de Turisme va escollir dues imatges del municipi que havien estat publicades a Instagram, perquè els 12.000 seguidors de la pàgina de Facebook de Turisme poguessin votar quina havia de ser la foto del mes.

 

En l’ acte de reconeixement celebrat a l’Oficina de Turisme, la regidora María José Gómez va agrair als guanyadors del concurs la seva participació en aquesta iniciativa i la seva contribució a donar a conèixer els encants del municipi; i també va felicitar-los per la qualitat de les imatges captades.

 

Els igers guanyadors van rebre un lot de productes de marxandatge de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors, el llibre de fotografies del municipi publicat per l’Ajuntament i Arola Editors; i una còpia del calendari en què apareixen les seves fotografies.

El premi és una estada d’una nit al càmping la Masia de l’Almadrava i un dinar per a dues persones al restaurant Rebost de la Nuri de Masboquera
La Regidoria de Turisme premia la guanyadora del concurs de fotografia del Pessebre dels Estels
Fotografia de la Maria José Gómez, regidora de Turisme, entregant el premi a la guanyadora, Cristina Pedret

La regidora María José Gómez va lliurar el premi a l’iger Cristina Pedret, la guanyadora del IV Concurs d’Instagram del Pessebre dels Estels, el 28 de gener en un acte que va convocar la Regidoria de Turisme. El premi consisteix en una estada d’una nit al càmping la Masia de l’Almadrava en una mòbil home de fins a 6 places en temporada baixa i un dinar per a dues persones al restaurant Rebost de la Nuri de Masboquera.

La fotografia de la Cristina Pedret va ser una de les quatre imatges finalistes escollides per l’equip de Turisme i la que va obtenir més vots en la pàgina de Facebook i el perfil d’Instagram de Turisme de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors.

La regidora agraeix a la guanyadora del concurs i a totes les persones que hi van participar el fet que hagin contribuït a difondre l'encant del Pessebre dels Estels de la Masia de Castelló per les xarxes socials.

El municipi segueix apostant per la promoció i comercialització d’experiències al mar
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant renova el seu conveni amb l’Estació Nàutica Costa Daurada
Fotografia de grup després de la signatura del conveni, a la Fira Internacional de Turisme de Madrid, Fitur

Estació Nàutica i els set ajuntaments col·laboradors, entre els quals hi ha el de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, han renovat el seu vincle anual en forma de Conveni. Aquest acte protocol·lari de signatura de l’acord va fer-se a Madrid, coincidint amb Fitur 2020, la fira de referència turística a l’Estat espanyol.

L’acte va comptar amb la participació d’alcaldes i regidors de les set poblacions i el president d’Estació Nàutica, Joaquim Cristià. En el seu parlament, el president va fer una crida a la unitat de tots els ajuntaments i fer front comú per la recuperació del litoral de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre després dels temporals que van malmetre el litoral.

El document firmat entre les diferents parts, recull els drets i deures dels ajuntaments i Estació Nàutica. Regula també la col·laboració mútua així com el compromís econòmic que assumeixen els ajuntaments amb Estació Nàutica i estableix els diferents mecanismes de control per part dels ajuntaments adherits.

En l’acte, els parlaments van anar enfocats a destacar la importància d’Estació Nàutica per tal de cohesionar els vincles de col·laboració dels ajuntaments en la promoció i comercialització d’experiències al mar, iniciada ara fa 19 anys.

Increment de les accions de promoció

Estació Nàutica ha aprovat recentment el seu pressupost per al 2020, amb un increment del 10 % en relació al de l’exercici 2019. Al nou pressupost destaca el Pla d’Accions per aquest 2020, amb un increment del 18,6 % de despesa. Això permetrà fer front a noves accions de promoció i comercialització, així com potenciar les ja existents.

En aquest sentit, el president d’Estació Nàutica, Quim Cristià, va destacar la confiança rebuda per part dels ajuntaments amb la revisió a l’alça de les seves aportacions, i va agrair aquesta aposta que permetrà fer una feina encara més bona i amb més eficàcia.

Un dels objectius que s’ha fixat per enguany Estació Nàutica és l’eliminació dels tickets de paper i substituir-los per documents en format electrònic amb codi QR als telèfons mòbil dels clients, així com la incorporació d’un channel manager per gestionar els nous canals de comercialització que s’incorporaran durant les pròxims setmanes i que permetran ampliar els punts de venda.

El consistori ha lliurat medalles a aquests funcionaris que porten entre 15 i 35 anys en servei actiu
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant reconeix a 9 policies locals per la seva permanència en el cos
Foto de grup dels policies locals homenatjats, amb l'alcalde, el regidor de Seguretat i el primer regidor de Seguretat que hi va haver al municipi

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha concedit a 9 policies locals les “Medalles a la permanència en servei actiu” , previstes en el reglament de distincions i recompenses d’aquest cos policial, per aquells funcionaris que porten 15 anys com a mínim desenvolupant aquesta tasca.

L’acte oficial de lliurament d’aquestes condecoracions ha tingut lloc el 24 de gener a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant i ha anat a càrrec de l’alcalde, Alfons Garcia; el regidor de Seguretat, Tomás Díaz; i el cap de la Policia Local, el sotsinspector Jordi Jiménez.

El sotsinspector Jordi Jiménez, precisament, ha estat un dels policies locals homenatjats. Igual que els agents jubilats Agapito Gómez i Antonio Naranjo, ha rebut la medalla d’or, pels 35 anys de servei al cos.

Al sergent Sergi Navarro, al caporal Josep Sanabra i als agents Isabel Peinado, Graciniano Ballesteros, Xavier Cerdà i Manuel Garcia, se’ls ha lliurat la medalla de bronze, pels 15 anys de servei.

Durant el seu discurs, el cap de la Policia Local, Jordi Jiménez, ha recordat que el cos de la Policia Local va néixer l’any 1981 amb 6 agents i actualment està integrat per un sotsinspector, un sergent, dos caporals, 13 agents (dos dels quals s’estan formant a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya) i 2 agents interins. Al primer regidor de Seguretat Ciutadana del municipi, Luis Martínez Gutiérrez, que ha assistit a l’acte, li ha donat les gràcies per crear aquest cos “després d’una gran lluita, perquè es va trobar amb molts impediments, perquè li deien que no podia existir-hi perquè el municipi no complia amb el requisit de nombre d’habitants”, segons ha explicat. També ha tingut paraules d’agraïment per a l’actual cap de Protocol i secretari del Jutjat de Pau, Xavier Martínez, que va formar part del cos als inicis, per la seva «dedicació i entrega»; i per l’Ajuntament, que està treballant en el projecte de la nova comissaria de la Policia Local.

L’alcalde, Alfons Garcia, els ha agraït a tots la «feina i dedicació al poble». En aquest sentit, ha argumentat que la Policia Local és «una eina essencial de la vida del municipi, que està present en cadascun dels actes i cadascuna de les situacions». L’alcalde també ha defensat la importància de celebrar aquest acte de lliurament de medalles als policies local, perquè serveix «com a estímul i referent per als agents amb menys experiència» i esdevé «un exercici necessari d’autoestima per als policies i de reconeixement».

Es va celebrar el diumenge 19 de gener a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola
Gairebé 200 participants, en la XVI Festa de l’Oli de Vandellòs
Una imatge de l'esmorzar popular de la Festa de l'oli de Vandellòs del 2020

Prop de 200 persones van participar diumenge, 19 de gener, en la XVI Festa de l’Oli de Vandellòs, segons ha explicat la Cooperativa Agrícola de Vandellòs, que va organitzar aquesta jornada gastronòmica a les seves instal·lacions, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Entre aquestes persones, hi havia l'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alfons Garcia, i diversos regidors del consistori; el president de la Cooperativa Agrícola de Vandellòs, Agustí Margalef; el director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona, Àngel Xifré; i el diputat Carles Pellicer en representació de la Diputació de Tarragona.

Tots els participants van poder gaudir per 4 euros d’un esmorzar popular en què, a més de tastar l’oli nou de la Cooperativa, van menjar pa torrat, llonganissa, cansalada, arengades; i van beure vi negre i aigua. De l’elaboració de l’allioli se’n van encarregar sis veïns del municipi.

Després de l’esmorzar, hi va haver un sorteig d’una cistella amb productes de l’Agrobotiga. La tirada oberta de bitlles, prevista a partir de les 11 h, es va haver d’anul·lar a causa de la pluja.

De les olives arbequina, en major part, reguer i una petita part de salivenca, s’obté a Vandellòs un oli afruitat, verge extra, de tons verdosos, sense defectes, estable, per una major presència de polifenols. Aquest fet permet que l’oli duri més en la cocció i no es torni ranci tan fàcilment com l’oli d’arbequina; i que sigui també més saborós en el consum en cru.

L'acord regula la promoció conjunta de la Costa Daurada a fires nacional, estatals i internacionals
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant renova el conveni Corner amb la Diputació de Tarragona
Fotografia de la Regidora de Turisme, Maria José Gómez, signant el conveni Corner del 2020

Un total de 27 ens públics i privats, entre els quals hi ha l'Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, han subscrit el conveni Corner de la mà del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. L'acord que regula la participació conjunta de totes les entitats en fires nacionals, estatals i internacionals, a més de diverses accions de promoció de la Costa Daurada.

L’acte de signatura del conveni Corner va tenir lloc dimarts 14 de gener de 2019, al saló de plens de la Diputació de Tarragona i ha comptat amb la presència de la seva presidenta, Noemí Llauradó, i de la presidenta del Patronat de Turisme, Meritxell Roigé. En representació de l'Ajuntament, la regidora de Turisme, Maria José Gómez, ha estat qui ha rubricat aquest acord.

En la seva 17a edició, el conveni Corner preveu la participació en cinc fires internacionals, tres fires estatals i una nacional. A més, també inclou altres accions de màrqueting per donar a conèixer els atractius turístics dels municipis participants en els mercats més importants. La inversió global i conjunta serà de 411.335 euros (un 19% més respecte al 2019) dels quals la Diputació de Tarragona assumirà 263.235 euros, xifra que representa un 64% del total.

Els signants de l’acord per aquest 2020 són ens públics locals com els ajuntaments de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Altafulla, Calafell, Cambrils, Creixell, Cunit, Mont-roig del Camp, Reus, Roda de Berà, Salou, Tarragona, Torredembarra, El Vendrell, i Vila-seca; els consells comarcals del Baix Camp, Priorat i Conca de Barberà-La Ruta del Cister; associacions empresarials i entitats de l’àmbit privat com l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona, l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, l’Associació d’Apartaments Turístics de la Costa Daurada, l’Associació Costa Daurada Destinació de Golf i Pitch&Putt, l’Estació Nàutica Costa Daurada, la Cambra de Comerç de Reus, Aquopolis, PortAventuraWorld; i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

 

Presència als principals mercats estatals i internacionals

El conveni Corner preveu la participació en un total de deu accions de promoció – una més que l’any 2019 -amb presència a certàmens firals i altres esdeveniments, sota el paraigua de l’Agència Catalana de Turisme. Hi destaca una acció promocional directa a la ciutat de Toulousse, adreçada al públic francès, un mercat estratègic per a la destinació. La Costa Daurada serà, a més, present als següents certàmens adreçats a públic final: Vakantibeurs a Utrech (Països Baixos), Navartur a Navarra, Sevatur al País Basc o B-Travel a Barcelona. Pel que fa a fires de caràcter professional, la promoció conjunta prevista durà la Costa Daurada fins a Fitur, a Madrid, i a les següents fires internacionals: World Travel Market de Londres, (Regne Unit) MITT de Moscou (Rússia), UITT de Kíev (Ucraïna) i ITB de Berlín (Alemanya). També comptarà amb presència a un certamen d’un producte especialitzat, concretament el golf, amb la lGTM que enguany tindrà lloc a Escòcia.

En l’àmbit de la comercialització i el màrqueting, s’incorporen un total de cinc propostes online, a més d’una campanya de publicitat convencional adreçada a mercats emissors de proximitat: Catalunya, Espanya i Andorra. Entre les accions online, destaca la prevista amb un portal líder del mercat per potenciar la comercialització de l’oferta d’allotjament de la demarcació, incorporant una potent campanya de suport a les vendes dels establiments d’allotjament.

La primera acció conjunta, als Països Baixos

En el marc de la fira Vakantibeurs, la Costa Daurada es promocionarà a Utrech entre els dies 15 i 19 de gener en la primera acció de promoció en el marc del conveni Corner 2020. Es tracta d’una fira adreçada tant al públic final com als professionals, considerada la més important del sector turístic dins del mercat dels Països Baixos i per la qual l’any 2019 van passar més de 103.000 visitants.

Els grups municipals del PSC i de Cs han signat un acord per al mandat 2019-2023
Pacte de govern a l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
Pacte de govern a l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant entre els grups municipals del PSC i de Cs per al mandat 2019-23

Els grups municipals del Partit dels Socialistes de Catalunya-Candidatura de Progrés (PSC-CP) i de Ciutadans (Cs) van fer públic el dimecres 18 de desembre el seu pacte de govern a l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per al mandat 2019-2023. Aquest acord els permetrà configurar una majoria absoluta al consistori, “necessària per a garantir el manteniment de l’estabilitat; el bon govern i la seguretat d’un equip que ha de pensar i actuar per a tothom”, segons han argumentat l’alcalde, Alfons Garcia; i el portaveu de Cs, Tomás Díaz.

Així doncs, l’equip de govern de l’Ajuntament estarà integrat pels 6 regidors que va obtenir el PSC-CP, després de guanyar les eleccions municipals del 26 de maig, i pel regidor que va aconseguir Cs. En l’oposició hi quedaran els grups municipals de JxCat (amb dues regidores), la FIC (amb una regidora), ERC (amb una regidora), la CUP (amb un regidor) i el PP (amb una regidora).

L’alcalde, Alfons Garcia, nomenarà regidor delegat de Seguretat i Protecció Civil i regidor delegat d’Infraestructures Generals i Mobilitat al portaveu del grup municipal de Cs, Tomás Díaz Crucera. El batlle també realitzarà les modificacions necessàries en l’actual Cartipàs Municipal per complir el pactat.

Els grups municipals del PSC i de Cs han decidit signar aquest acord per comptar amb un “govern ferm, responsable i fort”, segons han esgrimit les dues parts. L’acord, tal com han afegit, té “la finalitat d’enfortir el progrés social i econòmic del municipi, i de fer-ho des de la lleialtat institucional i el respecte a l’autonomia de cadascun dels grups municipals i el seu dret a la discrepància i a la legítima diferència”.

A més, el pacte de govern “beu de les coincidències programàtiques de les dues formacions polítiques, que es plasmen en els següents punts”, segons han detallat:

1. Transparència i bon govern: garantir i afavorir la informació i la participació ciutadana

2. Dinamitzar l’activitat econòmica: generar ocupació i establir sinergies entre el teixit empresarial i les institucions

3. Impulsar el creixement i desenvolupament de les pimes i autònoms mitjançant la implementació i utilització de les noves tecnologies

4. Mantenir i incrementar les polítiques socials: prestar la major atenció a les persones i col·lectius més desafavorits

5. Altres mesures:

a. Compromís per la lleialtat institucional. L’equip de govern municipal es compromet a garantir la neutralitat ideològica de l’espai públic en el municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

b. Simplificar les ordenances municipals per fer-les més eficients.

c. Millorar i modernitzar l’enllumenat del municipi, buscant l’eficiència energètica, l’estalvi dels costos i minimitzant la contaminació lumínica.

d. Treballar en un pla de mobilitat del municipi, avançant en l’eliminació de les barreres arquitectòniques i millora de l’accessibilitat.

e. Impulsar la integració ferroviària en l’Hospitalet de l’Infant.

f. Promoure l’organització d’esdeveniments culturals, gastronòmics i esportius que atreguin gent a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i siguin font del turisme.

g. Desenvolupar i impulsar el turisme en el municipi, potenciar la promoció nacional i internacional dels recursos turístics de costa i d’interior en relació permanent amb l’empresariat local.

Aquesta etapa que comença ara té com a principal objectiu resoldre els problemes reals de la ciutadania de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, treballant activament per la convivència, la cohesió i la justícia social”, han conclòs.Per dur a terme aquest projecte, amb la col·laboració de la URV, l’Ajuntament ha rehabilitat dues aules de l’Escola del Poblat HIFRENSA
El Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet obre portes a l’Hospitalet de l’Infant
Imatge de la recreació exacta d'una aula original de l'Escola Àster, al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet a l’Hospitalet de l’Infant

Dimarts 17 de desembre es va inaugurar el Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet a l’Hospitalet de l’Infant. Aquest nou equipament cultural inclou la recreació exacta d’una aula original de l’Escola Àster del Poblat HIFRENSA i un espai museístic sobre el Poblat i sobre el cèlebre arquitecte racionalista que l’any 1967 va rebre l’encàrrec de fer-lo realitat, Antonio Bonet Castellana.

El Poblat HIFRENSA és el conjunt residencial que es va construir per als treballadors de la central nuclear de Vandellòs-I i les seves famílies. Tant el Poblat com l’escola del poblat estan declarats com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i estan en procés de catalogació com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

Per poder obrir aquest Petit Museu, s’han hagut de rehabilitar dues aules de l’Escola Àster. Aquests treballs han consistit en la recuperació de la funcionalitat de dos mòduls-aules de l’Escola, del punt d’aigua, dels armaris, del pati exterior amb el petit hort vinculat a l’aula; de les fusteries i dels acabats. L’objectiu era recuperar els materials originals i eliminar les pintures i afegits. Amb aquesta filosofia també s’ha reconstituït el sistema de ventilació i la ceràmica vidriada de la coberta piramidal, que és el tret característic de l’Escola Àster del Poblat HIFRENSA. D’aquesta manera, ara torna a brillar la coberta, fins ara tapada per una pintura asfàltica.

El projecte de rehabilitació de les dues aules, adjudicat a l’Rècop Restauracions Arquitectòniques SL per un import de 48.000 euros aproximadament, s’ha complementat amb amb el projecte de petit museu, pel qual s’ha destinat un dels mòduls a recrear una aula tal com era originalment; i l’altre mòdul, a fer les funcions d’aula didàctica, per donar a conèixer l’obra d’Antonio Bonet Castellana.

L’Ajuntament va encarregar a la Fundació URV el disseny, comissariat i producció d’una exposició permanent per aquest espai didàctic, on hi ha panells expositius de l’arquitecte Antonio Bonet Castellana, de la central nuclear de Vandellòs-I i del poblat HIFRENSA; panells amb fotografies de l’escola amb alumnes; una maqueta de conjunt del poblat, jocs didàctics de taula amb fusta per als infants; i una zona d’estar amb cadira, catifa i lluminària. Qui vulgui podrà consultar pròximament tota la informació en una pàgina web.

D’aquesta tasca de museïtzació, que ha costat uns 13.000 euros aproximadament, se n’han ocupat el Dr. Guillermo Zuaznábar de l’Escola d’Arquitectura de la URV, l’arquitecte responsable del projecte Juan Fernando Ródenas i l’arquitecte Carlos Gonzalvo. El seu pla de treball va incloure una fase de diagnosi, de treballs de camp amb anàlisi fotogràfic i documental de diferents arxius històrics.

Amb l’ obertura del Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, l’Ajuntament ha volgut posar en valor l’obra d’aquest arquitecte de renom al municipi i oferir un punt d’acollida a les persones que participen en les visites guiades a aquest recurs patrimonial que organitza la Regidoria de Cultura des de l’any 2016. “Necessitàvem un centre de recepció, un lloc on explicar l’obra de Bonet Castellana existent a l’Hospitalet de l’Infant, la seva importància i el seu context i alhora volíem donar suport al treball que està duent a terme la Generalitat de Catalunya per declarar BCIN aquest conjunt arquitectònic”, ha apuntat la regidora de Cultura i Patrimoni, Nuria Ortiz, , durant l’acte d’inauguració.

Ortiz també ha explicat que, perquè tothom tingui l’oportunitat de veure ja el Petit Museu, l’Ajuntament ha organitzat per aquest Nadal unes visites guiades dirigides al públic en general; i una gimcana familiar al Poblat HIFRENSA. Per participar en aquestes visites gratuïtes, previstes per als dies 21 i 28 de desembre i 4 de gener, a les 11 h; i en la gimcana familiar del 29 de desembre a les 11 h, cal fer reserva prèvia (més informació a www.culturaalabast.cat).

L’alcalde, Alfons Garcia, ha destacat que aquest nou equipament cultural és el primer museu d’arquitectura contemporània de Catalunya i que és fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament i el grup de recerca Centro de Análisis Integral del Territorio de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV). «És una fita més per millorar el Poblat HIFRENSA. La tasca de recuperació i restauració ha de continuar, perquè volem un Àster viu», ha conclòs l’alcalde.

Per la seva banda, la filla de l’arquitecte Antonio Bonet Castellana, Victòria Bonet, ha remarcat el fet que l’Ajuntament hagi apostat per «recuperar el patrimoni arquitectònic modern», perquè segons ha dit, «no és l’habitual» i ha dit que el seu pare estaria «orgullós de l’esforç conjunt» que han fet el consistori i la URV per tirar endavant aquest projecte. Durant el seu parlament, també ha agraït, emocionada, les mostres d’afecte que ha rebut per part d’actuals habitants del Poblat i per part d’ex alumnes de l’Escola Àster.

El Poblat HIFRENSA

Aquest conjunt arquitectònic disposava d’escola, biblioteca, club social, residència per a empleats solters, una zona esportiva i les dotacions d'infraestructura necessàries per proveir a 280 habitatges d'aigua potable, electricitat i gas. El conjunt està connectat mitjançant passos per a vianants i bicicletes, amb places públiques.

Les intencions del client que va encarregar la seva construcció consistien en crear un àmbit urbà perquè els treballadors i les seves famílies poguessin desenvolupar una vida individual, familiar i col·lectiva completes.

Antonio Bonet Castellana (Barcelona, 1913-1989)

Estudia Arquitectura a l’Escola de Barcelona el 1929. Té com a mestres Josep Llu´si Sert i Josep Torres Clavé, amb qui treballa a Barcelona entre 1932 i 1936. El 1933 viatja al patris II de Marsella a Atenes per assistir al Congrés Internacional d’arquitectura Moderna (CIAM IV) com a estudiant associat al grup d’Artistes i Tècnics Espanyols per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània (GATEPAC).

Com a estudiant, intervé en el muntatge del Pavelló de la República Espanyola, obra de Lluís Sert i Luis Lacasa, de l’Exposició Internacional de París (1937). Hi participen Pablo Picasso, Joan Miró, Julio González, Alberto Sánchez i Alexander Calder. Picasso pinta el «Guernica».

Durant la Guerra Civil, entre 1936 i 1937, Antonio Bonet treballa al taller de Le Corbusier, on coneix l’arquitecte i pintor xilè Roberto Matta. Bonet ajuda a dissenyar les Maisons Jaoul (1937) i el Pavelló de l’Aigua per a l’Exposició Internacional de Lieja (1938).

En 1938 s’exilia a Argentina. Seguint l’esperit del GATEPAC, juntament amb Juan Kurchan i Jorge Ferrari-Hardoy companys del taller de Le Corbusier, funda el Grup Austral.

Fa l’edifici d’habitatges Paraguay i Suipacha, a Buenos Aires (1938-39), en col·laboració amb Abel López Chas i Alejandro Vera Barros. També fa Casa Rubio, al Cap de Salou (1959);

El gran volum d’encàrrecs que li arriben d’Espanya en precipiten el retorn el 1963. Les seves obres que inclouen l’urbanisme es concentren a l’arc mediterrani, Màlaga, Múrcia, Tarragona, Barcelona i Girona, on col·labora amb Josep Puig Torné. Després del retorn, Bonet és considerat un arquitecte de prestigi. El 1960 el Museu d’Art Contemporani de Barcelona organitza una exposició de la seva obra, a càrrec d’Alexandre Cirici-Pellicer.

Altres de les seves obres més destacades són:

- Casa La Ricarda, al Prat de Llobregat (1949-1962), premi extraordinari FAD (1958-78). És una obra emblemàtica de l’arquitectura moderna espanyola. Es va convertir en un lloc de reunió de l’avantguarda catalana dels anys 60.

- Canòdrom de la Meridiana, Barcelona (1963), construït amb Josep Puig Torné.

- La Gallarda (1945), la casa que Bonet projecta per a Rafael Alberti i María Teresa León a Punta Ballena, Uruguai. La Gallarda va ser punt de trobada d’exiliats espanyols com Margarita Xirgu, Joan Cuatrecasas, Alberto Closas, Alejandro Casona…

- Seu del Tribunal Constitucional de Madrid (1975-1980). Edifici construït inicialment com a seu social de farmacèutics, metges, veterinaris i odontòlegs. Obra dels arquitectes Bonet Castellana i Francisco González Valdés.

Bonet Castellana també va intervenir en la construcció de la central nuclear de Vandellòs I, en el disseny d’espais com la recepció, el pavelló metereològic i altres construccions auxiliars.

En la sessió plenària d’ahir 4 de desembre, amb els vots a favor del PSC i de Cs; i els vots en contra de JxCat, la FIC, ERC, la CUP i el PP
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant aprova un pressupost de més de 19 milions d’euros per al 2020
Imatge de la sessió plenària del 4 de desembre

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va aprovar ahir dimecres 4 de desembre el pressupost municipal per a l’exercici de 2020 amb els vots a favor del PSC i Cs i els vots en contra de JxCat, la FIC, ERC, la CUP i el PP. El pressupost integrat pel del propi Ajuntament, els organismes autònoms (els patronats municipals dels Mitjans de Comunicació, de l’Escola de Música i de la Llar d’Infants) i les societats anònimes municipals (la de promoció econòmica, que és IDETSA; i la d’esports, que és Llastres Serveis Municipals SLU), ascendeix a 19.092.930,90 euros. Pel que fa als pressupostos de les societats anònimes municipals, únicament consolida a nivell pressupostari el d’IDETSA, perquè Llastres Serveis Municipals es finança en la seva major part amb ingressos de mercat.

El gruix d’aquest pressupost general correspon al de l’Ajuntament pròpiament dit, que serà de 17.139.833,46 euros. D’aquests diners, aproximadament, 1.444.000 euros, seran destinats a inversions.

És un pressupost «prudent» en el càlcul d’ingressos i caracteritzat per la «contenció en la despesa», que aposta per la «sostenibilitat social, econòmica, ambiental i financera present i futura», segons va dir l’alcalde, Alfons Garcia, en el moment de presentar-lo. Tal com va argumentar, està enfocat en tres eixos: «mantenir, millorar i desenvolupar els serveis socials; promoure l’activitat econòmica i incidir en la diversificació econòmica; i apostar per la sostenibilitat ambiental». Això es veurà reflectit, segons va afegir, en el tipus d’inversions que hi ha previstes.

Les principals inversions són: la construcció d’un parc infantil a la urbanització «Els Corralets» (50.000 euros), la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat (130.000 euros), la remodelació dels parcs infantils de Vandellòs (50.000 euros), millora de carrers (80.000 euros), compra d’un punt d’informació a la Plaça de la Marina (50.000 euros), inversions en platges (45.000 euros), la continuació del projecte de la xarxa de calor amb caldera de biomassa a l’edifici de l’Ajuntament de Vandellòs i a l’edifici que acull el consultori mèdic i la residència i centre de dia de Vandellòs (36.000 euros), el nou projecte d’instal·lació d’una caldera de biomassa a la llar d’infants Patufets i a l’escola Valdelors de Vandellòs (79.489 euros).

En el capítol 2, hi ha previst més d’un milió d’euros per a la redacció dels projectes del nou aulari d’educació infantil de l’Escola Mestral, de la nova residència d’avis de l’Hospitalet de l’Infant, de la nova comissaria de la Policia Local, del nou equipament esportiu al sector de la Porrassa, de la remodelació de la Via Augusta i de la restauració del pavelló d’Hifrensa.

Com en els darrers anys, el consistori tornarà contractar veïns i veïnes en situació d’atur, mitjançant el Pla d’ocupació municipal (POM). A aquest Pla s’hi destinarà l’any vinent 616.000 euros, tot i l’Ajuntament té la voluntat de redefinir-lo amb els representants dels treballadors municipals i els empresaris locals i de vincular-lo a la formació que imparteix IDETSA. En el capítol de personal, destaca també l’augment de la despesa (un 2%), en previsió de l’ increment salarial dels empleats municipals, que podria arribar al 2,5 % en funció de la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat.

Totes les inversions es faran sense incrementar les taxes i els impostos municipals (com a novetat, s’incrementarà l’import de l’impost de vehicles de tracció mecànica (un 1%), la resta de tributs es mantindran congelats) ni tampoc l’endeutament municipal.

El nivell de deute és d’un 3,61% (703.000 euros, corresponents a l’aval a IDETSA pel desplegament de la fibra òptica al municipi), i per tant, està per sota del 110% dels ingressos corrents, límit previst segons l'article 53 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals. Per la qual cosa, es compleix l'objectiu del deute públic.

Altres acords destacats del ple

En la sessió plenària del 4 de desembre, també es va donar llum verd a:

 •  La modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’Impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO), amb els vots a favor de PSC, JxCat, ERC, Cs i PP; l’abstenció de la CUP i el vot en contra de la FIC. Aquesta modificació permetrà incloure-hi bonificacions, determinats beneficis tributaris que fins al moment venien regulats com a subvencions en matèria d’Habitatge i Construcció actualment en vigor en aquesta corporació local. El canvi suposarà una sèrie de millores: una reducció al desemborsament econòmic del subjecte passi del tribut, atès que haurà d’ingressar la quota tributària ja bonificada i no esperar a l’aprovació de la subvenció per rebre la diferència amb l’import total ja ingressat a l’administració; i una major agilitat administrativa.

 • L’adhesió de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant al Consorci Local LOCALRET, amb els vots a favor del PSC, JxCat, Cs i PP, el vot en contra de la CUP i l’abstenció de la FIC i d’ERC. El Consorci ofereix a les administracions locals un servei de contractació agregada de serveis de comunicacions.

 • La modificació de la composició dels membres del Consell Sectorial de Turisme, així com del seu reglament, amb els vots a favor de tots els grups municipals, excepte ERC, que es va abstenir. A aquest òrgan consultiu i d’informe sobre temes relacionats amb el turisme, en què es troben representants els membres d’aquest sector, s’hi incorporà, com a novetat, un representant de l’Estació Nàutica Costa Daurada i un representant de cadascuna de les associacions empresarials del municipi (la d’empresaris dels sectors industrials, l’ADE; la de comerços, l’ACHV; i la de restauració i hoteleria, l’ARH).

 • L’atorgament de llicència urbanística a l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, AIE (ANAV) per a la reforma de l’edifici de control d’accés radiològic de la Central Nuclear Vandellòs II, amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte la CUP, que va votar en contra.

 • L’aprovació inicial de la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per tal d’inserir correctament la nova comissaria de la Policia Local en una parcel·la d’equipament públic municipal de la urbanització Infant de l’Hospitalet de l’Infant (amb els vots a favor de tots els grups municipals, excepte la CUP que va votar en contra). Aquesta modificació del POUM planteja ajustar la geometria de la parcel·la, perquè tingui accés directe des de l’antiga carretera C-44, actual carretera de Móra; ajustar la vialitat i els espais lliures, així com el límit de la parcel·la amb la finca privada veïna; i assignar l’ús d’equipament administratiu a la parcel·la.

 • L’aprovació inicial de la modificació puntual del POUM per destinar dues parcel·les del sector Camí de la Porrassa a la futura implantació d’un equipament esportiu (amb els vots a favor del PSC, JxCat, ERC, Cs i PP, el vot en contra de la FIC i l’abstenció de la CUP). L’objectiu d’aquesta modificació és assignar la qualificació d’equipament esportiu-lleure a les dues finques.

Mocions aprovades

 • Moció presentada per ERC pel reconeixement de les dones deportades als camps de concentració nazis, amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte Cs, que es va abstenir. Per mitjà d’aquesta moció, es va acordar posar el nom de Neus Català, deportada el 1944 a Ravensbrück i posteriorment al camp de Flossenbürg; i de Conxita Grangé, l’última supervivent catalana dels camps de concentració nazis, en un parc, plaça principal o carrer principal del municipi. Aquesta moció incorpora una esmena de JxCat, la FIC, la CUP i el PP, amb la qual també es va acordar que, per “continuar amb la línia de visibilització i de reconeixement del paper de les dones al llarg de la nostra història de dins i fora del municipi, s’elaboraran mocions per tal que els seus noms quedin reconeguts en edificis i equipaments municipals i en carrers principals i places principals”. Per l’acord inclòs de JxCat, FIC, ERC i PP, a més, es proposarà que el nou equipament públic municipal destinat a ús esportiu que s’ubicarà la parcel·la 4 del carrer Rovira i Virgili, a la Porrassa porti el nom d´una dona que hagi estat representativa al llarg de la història del municipi i que aquest nom sigui escollit mitjançant consulta popular.

 • Moció presentada per ERC per la millora en el procés de gestió dels pressupostos participatius, amb els vots a favor del PSC, JxCat, ERC, Cs i PP; i els vots en contra de la FIC i de la CUP. Amb l’aprovació d’aquesta moció es va acordar: “consensuar, en una reunió monogràfica, una manera més equitativa per aconseguir que tots els nuclis de població tinguin la possibilitat de veure realitzada la inversió o millora que creguin necessària al seu nucli” i estudiar en aquesta reunió “la possibilitat d’augmentar els diners destinats als pressupostos participatius per la propera edició i les futures”.

 • Proposta d’acord presentada per la CUP per la protecció del col-lectiu LGTBI i altres orientacions sexuals i de gènere al municipi, amb els vots a favor de tots els grups municipals. Per mitjà de l’aprovació d’aquesta proposta, es va acordar tornar a a realitzar el mural amb la bandera LGTBI a les graderies de la Pista Nova Llum de l’Hospitalet de l’Infant. Aquesta proposta incorpora una esmena presentada pel PP, per la qual es va acordar que es pintaran “dos bancs del municipi amb la bandera LGTBI, que podria ser davant l’Ajuntament de Vandellòs i davant la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant”, que s’elaborarà “una diagnosi que permeti conèixer quina és la realitat de les persones LGTBI al municipi, tot fent partícip a totes les persones LGTBI en el procés d’elaboració” i que, un cop elaborada la diagnosi, s’elaborarà «el Pla municipal de polítiques i mesures de promoció, defensa i garantia dels drets de les persones LGTBI».

Mocions rebutjadesVa ser una de les propostes guanyadores dels Pressupostos Participatius de 2019
L’Ajuntament inverteix gairebé 25.000 euros en la millora del pati de l’Escola Valdelors de Vandellòs
Imatge del nou trenet amb nens i nenes de l'escola Valdelors

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha adequat el pati de l’Escola Valdelors de Vandellòs, tal com es va comprometre a fer en el marc dels Pressupostos Participatius de 2019. En la millora d’aquest espai hi ha invertit, concretament, 23.728,09 euros. Aquest és l’import total de les actuacions que ha dut a terme tant al pati dels alumnes d’Educació infantil com al dels alumnes d’Educació Primària, tenint en compte les opinions de les famílies, per crear nous espais d’aprenentatge i d’esbarjo per als infants.

Al pati dels més petits, hi ha instal·lat un trenet i una cabana de fusta, passeres, un hivernacle perquè els nens i nenes puguin plantar i veure com creixen les hortalisses amb l’ajut del professorat i de les seves famílies; i una taula de pícnic.

I al pati dels alumnes més grans, hi ha col·locat un camp de bitlles, una pèrgola de fusta a l’entrada, un tub de joc, una cabana a un arbre, un punt verd, una altra pèrgola amb tres taules i troncs per seure i una taula de ping-pong.

D’altra banda, al marge dels Pressupostos Participatius de 2019, l’Ajuntament ha destinat més de 5.000 euros a modernitzar el sistema de comunicacions de l’escola per millorar l’aula d’informàtica; gairebé 5.000 euros, a pintar les aules d’Educació Infantil; i més d’11.000 euros a reconstruir el mur del pati que va caure a causa dels aiguats del mes d’octubre del 2019.Perquè hi puguin realitzar les seves activitats aquàtiques
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant cedeix la piscina coberta a diverses entitats per a fins terapèutics
Imatges d'una de les sessions aquàtiques que han realitzat nens i nenes de l'Escola La Muntanyeta-Associació Provincial de Paràlisi Cerebral a la piscina municipal coberta

Un any més, l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant cedeix gratuïtament la piscina municipal coberta a l’Associació d’Afectats de Fibromiàlgia de l’Hospitalet de l’Infant (ASHOFI) i a l'Escola La Muntanyeta-Associació Provincial de Paràlisi Cerebral. Per mitjà dels acords anuals que el 22 de novembre del 2019 va signar el regidor d’Esports, Diego García, amb la presidenta d’ASHOFI, Ester Martínez i amb la presidenta de l’Associació de Paràlisi Cerebral, Rosa Maria Rizo, l’empresa municipal que gestiona els esports (Llastres Serveis Municipals, SL) s’ha compromès a cedir gratuïtament les instal·lacions de la piscina coberta de l’Hospitalet de l’Infant a ambdues entitats perquè hi puguin realitzar les seves activitats aquàtiques.

Les activitats adreçades a les persones afectades de fibromiàlgia, que es duran a terme generalment els dilluns de 12 a 13 h i aniran a càrrec dels professionals designats per ASHOFI, tenen com a objectiu principal millorar la qualitat de vida d’aquest col·lectiu.

Als alumnes de l’Escola de la Muntanyeta, aquest tipus d’activitats els serveixen per millorar els aspectes psicomotrius i de salut, l’elasticitat i mobilitat de les articulacions, la coordinació de moviments, la relaxació del to muscular... Aquests infants és previst que realitzin a la piscina tres sessions a concretar amb la direcció al llarg del curs, que aniran a càrrec dels professionals que els acompanyen.

Properament, el regidor d’Esports, Diego García, té previst renovar aquest tipus d’acord amb l’Associació Espanyola Contra el Càncer – Catalunya Contra el Càncer de Tarragona (AECC), per cedir la piscina a les dones operades de càncer de mama; i, com a novetat, també té previst rubricar-lo amb ESTEMAQUÍ, una associació creada el 2019 per un grup de de famílies amb nens i nenes amb capacitats diferents que treballen per la inclusió social d’aquests.

I és que, tal com recorda el regidor d’Esports, uns dels principals objectius de l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament és «fomentar la pràctica esportiva i l’activitat física com a hàbits saludables» i «incidir en la pràctica de l’activitat física com a eina d’autonomia de la persona».

Els representants municipals li han informat de les principals mancances
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’ha reunit amb el Síndic de Greuges pels plans de seguretat nuclear exterior
Fotografia de la reunió del Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó amb la regidora de Seguretat i Protecció Civil, Lupe Capella; el seu predecessor en el càrrec, Frederic Escoda; la 1a tinent d’alcalde, Nuria Ortiz; i el sergent de la Policia Local, Sergi Navarro

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, representat per l’actual regidora de Seguretat i Protecció Civil, Lupe Capella; el seu predecessor en el càrrec, Frederic Escoda; la 1a tinent d’alcalde, Nuria Ortiz; i el sergent de la Policia Local, Sergi Navarro, va rebre el 12 de novembre de 2019 al matí al Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant. En aquesta reunió, Ribó, tal com ha fet ja en altres municipis afectats per les centrals nuclears de Vandellòs i Ascó, va prendre nota de les mancances dels plans de seguretat exterior que li van donar a conèixer els representants municipals.

Per al consistori, les principals deficiències estan relacionades amb el mal funcionament en alguns nuclis del municipi del sistema de megafonia que s’hauria d’utilitzar per avisar la població en cas d’accident nuclear; i amb l’existència de punts negres sense cobertura de telefonia mòbil, sobretot en les zones de muntanya.

L’Ajuntament també creu que s’haurien d’arranjar diversos camins que servirien de via d’evacuació per als veïns que viuen disseminats o treballen al camp; i realitzar simulacres “més reals” d’emergència per a la població en lloc d’exercicis de taula. En aquest sentit, ha reclamat que hi hagi més coordinació i col·laboració entre els ajuntaments dels municipis afectats per les nuclears i les administracions superiors (l’Estat, la Generalitat de Catalunya i Consell de Seguretat Nuclear).

El Síndic de Greuges s’ha compromès a incorporar aquestes demandes en l’informe que està elaborant sobre les mancances existents i les recomanacions per millorar els plans d’emergència nuclear. Un document que, segons ha explicat, presentarà “d’aquí a unes setmanes” al govern català i espanyol, al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) i al Defensor del Poble.

Durant la trobada, els regidors també han informat al Síndic de Greuges dels exercicis que ha realitzat l’Ajuntament per posar a prova el Pla d’Emergència Nuclear Municipal (PAMEN) i dels recursos que ha destinat a arranjar el sistema de megafonia i els camins. La conclusió que Rafael Ribó ha extret de la reunió és que Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant és una «població amb bons mitjans, prou preparada a nivell local per fer front a una emergència nuclear» , a diferència del que ha copsat en la resta de municipis afectats per les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs que ha visitat, segons ha destacat.

El Ple de l’Ajuntament estarà format aquest mandat per 6 regidors del PSC, 2 de JxCat, 1 de la FIC, 1 d’ERC, 1 de la CUP, 1 de Cs i 1 del PP
Alfons Garcia és reelegit alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
L'alcalde, Alfons Garcia, en el moment de rebre la vara de comandament

La sala de plens de l’Ajuntament de Vandellòs es va omplir el dissabte 15 de juny del 2019 al migdia, amb motiu de la celebració del ple de constitució del consistori de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i l’elecció de l’alcalde. Després de la constitució de la mesa d’edat per part de la secretària i del jurament o promesa del càrrec de cadascun dels 13 membres que componen el nou ajuntament, arran dels resultats de les eleccions municipals del 26 de maig, ha tingut lloc la imposició de la medalla corporativa i el lliurament del pin institucional als nous representants municipals i tots els regidors han ocupat el seu escó. 
 
Els integrants de la nova corporació municipal són, per part del PSC: Alfons Garcia,  Núria Ortiz, Maria José Gómez, Frederic Escoda, Diego Mauricio García i Lupe Capella;  per part de JxCat, Assumpció Castellví i Belen Lavilla; per part de la FIC, Maria Elidia López; per part d’ERC, Esmeralda Saladié (en substitució de Raquel Gené, que ha renunciat a l’acta de regidora); per part de la CUP, Sergi Saladié; per part de Cs, Tomás Díaz; i per part del PP, Silvia Pujol.
 
A continuació, s’ha declarat constituït l’Ajuntament per al mandat 2019-2023 i s’ha procedit a la votació de l’alcalde. El candidat del PSC a l’alcaldia, Alfons Garcia, ha obtingut un total de 6 vots; la candidata de JxCat, Assumpció Castellví, 2 vots; i la resta de candidats, 1 vot cadascun  (M.Elidia López, de la FIC; Esmeralda Saladié, d’ERC; Sergi Saladié, de la CUP; Tomás Díaz, de Cs; i Silvia Pujol, del PP).  Així doncs, tot i que el candidat socialista, Alfons Garcia, no ha obtingut la majoria absoluta, com que va ser el regidor que va encapçalar la  llista més votada al municipi, ha quedat investit alcalde i ha rebut el bastó de comandament a mans del president de la mesa d’edat, Frederic Escoda.
 
Després dels parlaments dels caps de llista de cadascun dels grups polítics que integren la corporació municipal, Alfons Garcia, ja com a alcalde, ha clos la sessió plenària extraordinària amb un discurs en què ha expressat la seva voluntat de governar amb una «política de proximitat, als problemes que preocupen en la vida quotidiana a la majoria dels veïns»; i amb una «política de mà estesa, de reunions amb els portaveus, més enllà de les que són preceptives institucionalment, perquè hi ha decisions que superen la tasca de govern diària», segons ha dit.
 
En aquest sentit, ha afegit: «Cal que realment tots pensem en la polis (en la ciutat i la ciutadania), en les coses que afecten als seus pobladors, en la res publica (en allò públic), però fer-ho des d’una pràctica allunyada dels reduccionismes en què ha caigut el debat polític. Hem de ser capaços de confrontar idees i metodologies, sense apriorismes ni dogmatismes. És a dir, ens agradaria que aquest Ajuntament fos un referent de debat polític obert».
Amb aquesta acció, l’Ajuntament vol fomentar el comerç local
Nou servei gratuït de carrets de compra, per als usuaris del pàrquing municipal de l’Hospitalet de l’Infant
Nou servei gratuït de carrets de compra, per als usuaris del pàrquing municipal de l’Hospitalet de l’Infant

Els usuaris del pàrquing municipal de l’Hospitalet de l’Infant, ubicat a la Plaça Berenguer d’Entença, disposen ara d’un nou servei gratuït de carrets de compra. Per gaudir-lo només han d’aparcar-hi els seus vehicles i demanar a la taquilla un carret deixant el tiquet d’entrada com a dipòsit. D’aquesta manera, poden comprar còmodament al poble, sense haver de carregar les compres i després retornar tranquil·lament el carret, un cop hagin dipositat les compres al cotxe i abonat el pàrquing.
 
La Regidoria de Comerç de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant és la que ha posat a l’abast aquest nou servei per promoure el comerç local, ara que s’acosten les compres nadalenques. Amb el mateix objectiu d’apropar el comerç del poble a la ciutadania, cal recordar que des de fa més d’un any, l’empresa municipal de promoció econòmica (IDETSA) ofereix als clients dels establiments comercials de proximitat 1 hora gratis de pàrquing, per 20 euros en compres. Per aconseguir aquest descompte, només han de presentar com a comprovant els tiquets de compra a l’aparcament municipal.

Arxius adjunts

Està destinada a dones operades de càncer de mama i es duu a terme els dimarts i dijous al matí
Fisioteràpia aquàtica per a dones operades de càncer de mama, a la Piscina Municipal Coberta
Cartell de la fisioteràpia aquàtica per a dones operades de càncer de mama, a la Piscina Municipal Coberta de l'Hospitalet de l'Infant

Des del passat 24 de setembre de 2019, la Piscina Municipal Coberta de l’Hospitalet de l’Infant acull novament sessions de fisioteràpia aquàtica destinades a dones operades de càncer de mama. Aquest és el setè any que es realitza aquesta activitat al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. En aquesta ocasió es du a terme, els dimarts i dijous d’11.15 a 12 hores. 

L’objectiu és la rehabilitació i la prevenció de l’edema limfàtic o limfoedema en dones intervingudes de càncer de mama. Això és el que poden patir les dones després d’una mastectomia, si noten que amb el temps, el braç de la mateixa banda presenta una sèrie de canvis com pèrdua de mobilitat, enduriment, inflamació i fins i tot dolor.

Aquesta és una de les activitats aquàtiques incloses dins del programa “Molt per viure” de l’Associació Espanyola Contra el Càncer – Catalunya Contra el Càncer de Tarragona (AECC) i que compta amb la col·laboració de l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Les interessades a rebre aquest servei gratuït de fisioteràpia i rehabilitació especialitzada han de posar-se en contacte amb l’AECC (Av. Ramon i Cajal, 29, 1r A, 43001 Tarragona; telèfons 977 222 221 i 977 222 293) o amb l’Àrea d’Esports (Pl. Àster s/n, 43890, l’Hospitalet de l’Infant; telèfon 977 820 523).

L’entrada a la piscina coberta de l’Hospitalet és gratuïta per a les empadronades al municipi; i té un preu d’1,5 euros per a les persones de fora de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Arxius adjunts

Les platges, les deixalleries municipals i la Casa de la Vila l’han aconseguit novament; i l’edifici que acull l’Oficina de Turisme, per 1ª vegada
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant obté el certificat europeu de qualitat ambiental EMAS
La façana de Cal Forn, l'edifici que acull l'Oficina de Turisme de l'Hospitalet de l'Infant
L’Ajuntament de Vandellòs I l’Hospitalet de l’Infant compleix els requisits per estar inscrit, novament, en el registre comunitari de gestió i auditoria ambientals EMAS, segons ha resolt la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. En concret, el consistori ha aconseguit renovar per tres anys el certificat que avala que continua aplicant de manera voluntària aquest sistema de gestió ambiental europeu a: totes les platges del municipi, a les deixalleries municipals, a la deixalleria mòbil i a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant. Com a novetat, el consistori ha obtingut també aquest reconeixement públic per a l’edifici que acull l’Oficina de Turisme (Cal Forn), que podeu veure a la fotografia. Això significa que fins al 2021, les platges i aquests equipaments podran lluir el logotip EMAS que garanteix la fiabilitat de la informació proporcionada i el número de registre corresponent. Per aconseguir aquest distintiu, l’Ajuntament ha hagut de demostrar que aquests centres compleixen els requisits del Reglament de l’EMAS i els requisits legals pertinents en matèria de medi ambient en l’àmbit comunitari, estatal, autonòmic i local; i que les dades incloses en la declaració ambiental són fiables, reals i exactes. Per verificar aquestes dades, ha hagut de superar l’auditoria d’una empresa externa. Amb la implantació de l’EMAS, el consistori es compromet a avaluar, conèixer i fer públics els impactes ambientals derivats de les activitats que organitza i dels serveis que ofereix, amb l’objectiu d’implantar mesures per disminuir-los o eliminar-los; a donar a conèixer la seva política ambiental, complir amb els requisits legals i realitzar el seguiment periòdic de la gestió ambiental, avaluant l’eficàcia de les mesures adoptades. També es compromet a treballar per la millora continua en matèria de medi ambient.
Entre ells, l'aprovació, provisionalment, de la modificació de les ordenances fiscals per a l’exercici 2020
Acords més destacats de la sessió plenària del 25 de setembre
Imatge del Ple del 25 de setembre 2019

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha aprovat provisionalment la modificació de les ordenances fiscals per a l’exercici 2020, amb els vots a favor del PSC, ERC, la CUP i Cs i l’abstenció de JxCat i la FIC. Com a novetat, s’incrementarà l’import de l’impost de vehicles de tracció mecànica (un 1%), la resta de tributs es mantindran congelats.

 

A la darrera sessió plenària, d’ahir dimecres 25 de setembre, també es va aprovar la proposta d’acord presentada per la CUP sobre els espais de treball per als grups municipals de l’oposició, amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte el PP, que va justificar la seva absència. D’aquesta manera, el Ple de l’Ajuntament va acordar “instar al govern municipal a, en el termini d’un mes, facilitar a cada grup municipal un espai de treball independent i ben adequat per a realitzar les tasques polítiques, així com per poder exercir el dret a reunió i a atendre les sol·licituds de reunió de la ciutadania”.

 

El Ple de l’Ajuntament també va donar llum verd a la moció d’ERC en suport a les ONG que treballen en el rescat i salvament al Mediterrani, amb els vots a favor del PSC, JxCat, FIC, ERC, l’abstenció de la CUP i el vot en contra de Cs. Amb l’aprovació d’aquesta moció, el consistori es va comprometre no només a «expressar el suport amb les ONGs que naveguen pel mediterrani per rescatar persones i salvar vides al mediterrani i denunciar la persecució política que reben», sinó també a «reiterar el compromís local com a municipi d’acollida, posant a disposició del Govern de la Generalitat de Catalunya i les entitats socials que treballen amb persones refugiades els recursos materials i econòmics necessaris», entre altres coses.

 

Propostes rebutjades

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Coordinat i liderat per la mancomunitat que aplega els municipis de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip (MIDIT)
Obert el Club de producte turístic de Terres de Mestral
Logo de les Terres de Mestral (Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Tivissa i Pratdip)

La Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori (MIDIT), que aplega els municipis de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip, ha posat en marxa el projecte del Club de producte turístic de Terres de Mestral. Es tracta  d’una aliança estratègica entre el sector públic i el sector turístic privat del territori, mitjançant l’esforç comú, la creació i la gestió d’un producte turístic sostenible. A la pràctica, suposa “un conjunt de serveis turístics organitzats, una garantia per al turista dels serveis prestats pel Club, una xarxa d’empresaris turístics que proveeixen aquest serveis i un mètode per planificar, organitzar i estructurar els serveis i desenvolupar amb èxit un producte turístic”, segons precisa la MIDIT.

 

Els objectius principals del Club són millorar els mecanismes de promoció i comercialització de les empreses turístiques del territori, afavorir la desestacionalització de l’activitat econòmica i la internacionalització de la destinació i generar ocupació en l’àmbit local.

 

Formar part del Club és gratuït per a les empreses interessades, però aquestes han de complir uns requisits per ser-ne membres: entregar la fitxa d’adhesió a la MIDIT amb la documentació demanada, respectar una sèrie de compromisos, tenir l’activitat turística o prestar serveis turístics al territori de la Mancomunitat i ser acceptat com a membre per l’ens gestor, que és la MIDIT.

 

Pel que fa als compromisos, els integrants del Club estan obligats a participar activament en les sessions de formació que s’estableixin i en les reunions de treball del Club, aportant idees i propostes. També, a utilitzar i cofinançar, si s’escau, les eines de promoció de la marca turística de Terres de Mestral; i a treballar per la qualitat dels serveis oferts i pel desenvolupament territorial sostenible.

 

En contrapartida, els membres tindran un seguit d’avantatges, com ara presència en els materials divulgatius, en fires turístiques i en workshops de comercialització;  acompanyament en la creació de productes turístics especialitzats i en el mercat internacional; participació en famtrips i presstrips especialitzats, accés a informes d’investigació de mercats, etc.

 

Aquest projecte està promogut per la MIDIT, amb el suport del Servei Públic d’Ocupació de la Generalitat de Catalunya  (SOC); i pel Ministerio de Empleo, en el marc de la línia de subvenció dels projectes innovadors i experimentals de 2017.  Més detalls a  www.midit2020.com i al telèfon 977 56 90 30.

La prova tindrà lloc el 6 de setembre a l'Hospitalet de l'Infant
L’Hospitalet de l’Infant serà seu del circuit popular del triatló Just Tri 2020
Cartell amb les seus i les dates del triatló Just Tri 2020

L’Hospitalet de l’Infant serà seu del circuit popular del triatló Just Tri 2020 que es disputa a les comarques de Tarragona. Així ho han confirmat l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i l’organització de Just Tri by Freshwave. La prova al municipi se celebrarà el 6 de setembre i esdevindrà la penúltima del calendari del circuit després de passar per Castelldefels (el 10 de maig), Cambrils (el 17 de maig) i Tarragona (el 14 de juny) i abans de la darrera prova, prevista a Altafulla l’11 d’octubre.

Es tracta d’un circuit adreçat especialment a esportistes i aficionats al triatló, amb un caràcter marcadament popular que va néixer l’any passat de la mà de Running Solutions, organitzador de proves tan destacades com el Challenge Salou. En la seva primera edició de 2019 es van disputar tres distàncies com ara la super sprint, sprint i olímpica, així com també un aquatló

Va ser deu anys alcalde del municipi, del 1987 al 1997
L’Ajuntament lamenta la mort de l’exalcalde del municipi, Carles Barceló Vernet
Imatges d'arxiu de Carles Barceló Vernet, exalcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant lamenta la pèrdua de l’exalcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Carles Barceló Vernet, traspassat aquest dimecres, 8 de gener, als 82 anys d'edat. Barceló va entrar en la política municipal l'any 1983 encapçalant la llista de l'Agrupació Electors de Vandellòs i va estar quatre anys com a regidor. En les següents eleccions, les del 1987, va aconseguir l'alcaldia, en aquest cas amb Convergència i Unió, i la va mantenir fins l'any 1997. Quan faltaven dos anys per esgotar la legislatura va renunciar al càrrec a favor de Josep Castellnou Barceló, número dos de la seva llista.
 
D'aquests deu anys d'alcaldia de Carles Barceló destaquen fites tant importants per al municipi com: la inauguració de la Casa de la Vila i el Parc de Bombers de l'Hospitalet de l'Infant; de la Clínica Rural de Vandellòs i el Centre d’Assistència Primària de l'Hospitalet; del Polígon Industrial Les Tàpies I; o del Passeig Marítim de l’Hospitalet, entre d’altres.

Avui dijous 9 de gener, es pot visitar la capella ardent al Tanatori de l’Hospitalet de l’Infant i l’enterrament tindrà lloc demà divendres, 10 de gener, a les 12 del migdia a l’església Parroquial de Vandellòs.

Al Centre Cultural Infant Pere s’hi podran veure les pel·lícules d’aquest Circuit Estable de Cinema Català
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant se suma a la programació del Cicle Gaudí
Logo del Cicle Gaudí

El municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’ha incorporat al Cicle Gaudí, el Circuit Estable de Cinema Català impulsat per l’Acadèmia del Cinema Català, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de l’Agència Catalana de Joventut, de les quatre diputacions i de la Fundació SGAE. L’Ajuntament s’ha sumat a aquest projecte perquè la ciutadania pugui beneficiar-se de la programació de pel·lícules de producció catalana que el Cicle Gaudí porta a les poblacions adherides. Són pel·lícules de qualitat, d’estrena molt recent i d’ampli abast de públic, seleccionades per un comitè format per distribuïdors i exhibidors.

D’aquesta manera, durant l’any –excepte els mesos de juliol i agost- podran veure’s al Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant diversos títols de producció catalana. En concret, aquesta primavera, els següents:

 

- El dijous 20 d’abril, a les 19 h: Espanya en dues trinxeres: la Guerra Civil en color. És un documental de Francesc Escribano i Luis Carrizo que explica l’esdeveniment des de la distància històrica i com mai s’havia fet fins ara: en color. Una experiència audiovisual pionera al nostre país que ha permès la digitalització i acolorit dels arxius per obtenir un material únic i aportar una nova visió́ a una de les èpoques més obscures de la història  contemporània d’Espanya.

 

- El 18 de maig, a les 19h: Un monstruo viene a verme. Amb l’adaptació a la pantalla de l’aclamada novel·la de Patrick Ness, A Monster Calls, Juan Antonio Bayona va conquerir 8 premis Gaudí. La superproducció internacional ha comptat amb Lewis MacDougall, Sigourney Weaver, Felicity Jones i Liam Neeson al repartiment. Conor O’Malley (Lewis MacDougall) és un noi de 13 anys que, a causa de l’assetjament escolar que viu a l’escola, a més de la greu malaltia que pateix la seva mare, ha desenvolupat un món de fantasia al voltant de fades, follets i altres criatures meravelloses, que li permet escapar de la seva rutina i superar les seves pors.

 

- El 22 de juny, a les 19h: Incerta glòria, d’Agustí Villaronga i basada en la novel·la de Joan Sales. Lluís (Marcel Borràs), un jove oficial republicà̀ destinat a un lloc temporalment inactiu del front d’Aragó, coneix una enigmàtica vídua de la qual s’enamora, la Carlana (Núria Prims). El seu millor amic, el Soleràs (Oriol Pla), un oficial degradat, i la seva dona, la Trini (Bruna Cusí), descobriran la traïció del Lluís. Una pel·lícula on el rerefons d’una guerra fa aflorar les passions humanes amb tota la seva intensitat.

 

El preu de l’entrada és de 4,5 euros; i de 3 euros, per als usuaris de les biblioteques municipals i per als que tenen el Carnet Jove. Més informació a: www.ciclegaudi.cat i a www.culturaalabast.cat

Segons fonts de l’Acadèmia del Cinema Català, el Cicle Gaudí, el circuit de cinema català nascut el passat mes de setembre, creixerà aquest 2017 amb l’objectiu d’arribar als 25.000 espectadors anuals. La seva vocació és conquerir nous públics per a la producció catalana, de consum minoritari a casa nostra.

En la seva primera convocatòria, desenvolupada en el quart trimestre de 2016, el Cicle Gaudí va portar 5 estrenes del cinema català a una població de cada comarca de la demarcació de Barcelona. En aquesta primera fase va aconseguir 6.106 espectadors (una mitjana per pel·lícula de 1.221 i de 102 espectadors per sessió i localitat). En el primer trimestre d’aquest 2017 s’han projectat tres títols més.

L’èxit ha permès la seva expansió a diferents localitats de les províncies de Girona, Tarragona (Alcover, Falset, Vandellòs i l’Hospitalet de l'Infant, La Bisbal de Penedès, Montblanc, Sant Carles de la Ràpita i Tortosa) i Lleida. Quan s’hagi completat la implantació del cicle per tot el territori, haurà arribat a 33 poblacions catalanes

El consistori i l’entitat ecologista han signat un acord de custòdia d’aquesta espècie emblemàtica del territori que necessita protecció
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el GEPEC-EdC s’alien per impulsar la conservació de l’àliga cuabarrada al municipi
Imatge de l'acte de signatura del conveni entre l'Alcalde, Alfons Garcia i el president de l’entitat ecologista, Andreu Escolà

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) s’han compromès a endegar una línia de col·laboració que faciliti l’intercanvi d’informació i que generi accions de conservació concretes sobre el terreny, específicament dirigides a les poblacions de l’àliga cuabarrada i al seu hàbitat, i a la biodiversitat de les forests públiques i al terme municipi en general. Aquest és l’objecte de l’acord que van signar divendres 8 de febrer, a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant, l’alcalde del municipi, Alfons Garcia i el president de l’entitat ecologista, Andreu Escolà.

 

Segons consta a l’acord, ambdues parts compartiran informació relativa a les poblacions de l’àliga cuabarrada i a la biodiversitat en general, en l’àmbit del municipi, així com de les accions que es portin a terme en aquest sentit. Cal tenir en compte que a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant existeixen nombroses zones de cria de l’àliga cuabarrada localitzades amb un coneixement adequat per part de l’Ajuntament, amb oportunitats de gestió per a la conservació dels espais hàbitats per l’espècie. Entre els objectius de conservació de l’espai, hi ha la prioritat de millorar les poblacions de l’espècie, mitjançant accions de seguiment, accions directes de protecció de zones cria i regulació d’activitats i accions indirectes de millora de la qualitat dels hàbitats, especialment de les àrees d’alimentació i campeig, entre d’altres.

 

Aquest acord se signa en el marc dun projecte que realitza el GEPEC amb el suport de la Fundación Biodiversidad en làmbit de les Terres de lEbre i el Camp de Tarragona.

 

El GEPEC-EdC elaborarà unes propostes de gestió que s’annexaran al Projecte d’Ordenació Forestal Municipal i tant l’Ajuntament com l’entitat ecologista intentaran, dins de les seves possibilitats, trobar recursos per a la conservació i millora de les parelles de l’àliga cuabarrada i el seu hàbitat, ja siguin materials, econòmics o humans. Ambdues entitats també cercaran recursos per endegar projectes conjunts, per realitzar qualsevol tipus d’acció beneficiosa per a la conservació del paisatge o de la biodiversitat del terme municipal en general.

 

En el marc d’aquest acord de col·laboració i de custòdia, que té una durada de 4 anys (prorrogables automàticament si cap de les dues parts ho denuncia), es podran dur a terme, a més, activitats pedagògiques conjuntes de sensibilització relatives a l’espècie i al seu hàbitat.

 

L’àliga cuabarrada, en perill d’extinció

 

L’àliga cuabarrada és el rapinyaire més amenaçat d’extinció d’Europa i gaudeix del màxim status de protecció a tota la Unió Europea.

Aquest rapinyaire, com a gran depredador que és, regula les poblacions d’altres animals, com els conills, rates o coloms, que podrien esdevenir plagues amb greus conseqüències per als ecosistemes i els conreus.

 

L'àguila cuabarrada és una espècie bioindicadora de la qualitat dels ecosistemes. La seva presència ens indica una bona qualitat ambiental dels espais naturals. Si preservem l’àliga cuabarrada i garantim la seva supervivència, estem garantint la supervivència de moltes altres espècies.

 

A Catalunya actualment tenim 78 parelles d’àligues cuabarrades. És de destacar que, d’aquestes, vora el 70% es troben als espais naturals del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.

 

És davant d’aquesta situació que són del tot necessàries les accions per garantir la preservació d’aquest ocell i dels seus hàbitats. L’acord entre l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el GEPEC-EdC permetrà unir esforços i treballar, de manera coordinada entre ambdues entitats, per aconseguir la salvaguarda d’aquest magnífic ocell.

L'acte ha començat amb el nomenament de l'alcadessa i les regidores de l'any
Festa de Santa Àgueda a l’Hospitalet de l’Infant
Imatge de la celebració de Santa Àgueda a l'Hospitalet de l'Infant

Més d’una vintena de dones de l’Hospitalet de l’Infant van celebrar el dimecres 5 de febrer la festa en honor de Santa Àgueda. Com és tradicional, la festa va començar amb el nomenament de l’alcaldessa i de les regidores de l’any, a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou. L'acte va anar a càrrec de la regidora de Cultura, Nuria Ortiz; i de la presidenta del Grup de Dones Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant, Pilar Bo, i va comptar amb la participació dels regidors Diego García i María José Gómez.

 

L’Andrea Sierra va ser proclamada alcaldessa; i la Rosa Maria Esparza i la Quica Alfonso, regidores. A continuació, es va fer un reconeixement a l’alcaldessa i les regidores nomenades l’any passat en el marc d’aquesta festa (Brigi Sancho, Carmen Sancho i Ana Granados, respectivament); i la dona més gran del poble, l’Antonia Saladrigas, de 97 anys, va rebre un ram de flors i una placa commemorativa com a homenatge al seu domicili.

 

Tot seguit, les participants de la celebració van anar en processó fins a l’església, per assistir a la missa en honor de Santa Àgueda. I va tenir lloc el tradicional repartiment de la coca beneïda. La festa va finalitzar amb un dinar de germanor.

 

A l’Hospitalet de l’Infant, aquesta festa està organitzada pel Grup de Dones Blanca d’Anjou, amb la col·laboració de l’Ajuntament.

En aquest certamen, adreçat als alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Berenguer d’Entença, s’hi van presentar 68 treballs
Naroa Martín guanya el Concurs de disseny de cartells de promoció de la igualtat de gènere convocat per l’Ajuntament
Cartell de Naroa Martín guanyador del Concurs de disseny de cartells de promoció de la igualtat de gènere convocat per l’Ajuntament

Naroa Martín ha guanyat el Concurs per al disseny de cartells informatius de promoció de la igualtat de gènere, convocat per la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. El seu treball s’utilitzarà per elaborar el cartell informatiu de les activitats que organitzarà l’Ajuntament el proper 8 de març, amb motiu del Dia Internacional de les Dones.
 
Aquest era un dels premis previstos en les bases del concurs per a la persona guanyadora, juntament amb una càmera instantània mini i el llibre Feminismo ilustrado: ideas para combatir el machismo, de María Murnai i Helen Sotillo.
 
L’acte de lliurament dels guardons va tenir lloc el dimarts 11 de febrer, a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant, i va anar a càrrec del regidor de Joventut, Diego García. En aquest acte també van donar-se a conèixer els noms dels guanyadors del 2n premi, que van quedar empatats amb la mateixa puntuació: Jordi Comí i Alba Marcó. Cadascun d’ells va rebre com a recompensa un altaveu bluetooth portàtil i el mateix llibre que la guanyadora del primer premi. 
 
El concurs estava adreçat als alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Berenguer d’Entença de l’Hospitalet de l’Infant, que van presentar un total de 68 treballs. A l’hora de seleccionar els cartells guanyadors, el jurat (integrat per membres de l’Ajuntament i de l’institut) va valorar diferents aspectes, com ara la relació amb el tema del concurs, la capacitat de transmetre el missatge reivindicatiu i de crítica constructiva i la creativitat del treball.
 
A les escales de la Casa de Cultura Blanca d’Anjou que donen accés a l’Espai Jove estan exposats tots els treballs presentats. 
L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant va aprovar la instal·lació d'aerogeneradors i plaques fotovoltaiques per ser autosuficient elèctricament, entre altres punts
Acords més destacats de la sessió plenària del 13 de febrer
Imatge del Ple de l'Ajuntament del 13 de febrer de 2020

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’ha compromès a programar durant els propers 5 anys la instal·lació d’aerogeneradors i plaques fotovoltaiques per esdevenir un consistori autosuficient elèctricament i deixar de pagar rebut elèctric. Aquest és un dels acords que s’han adoptat en la darrera sessió plenària, que va tenir lloc ahir dijous 13 de febrer, arran de la proposta presentada per la CUP-AMUNT, transaccionada amb el PSC, JxCat, la FIC, ERC i el PP. Aquesta proposta va ser aprovada amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals.

En la mateixa sessió plenària també es va donar compte dels decrets d’alcaldia referents a la incorporació del regidor Tomàs Díaz, de Cs, a l’equip de govern municipal; i a la remodelació del cartipàs municipal, com a conseqüència d’aquesta incorporació. La remodelació afecta a aquests regidors:

 • Tomàs Díaz és regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil; i d’Infraestructures Generals i Mobilitat.
 • Diego García és, com a novetat, regidor d’Igualtat i continua sent titular de les regidories de Joventut, d’Esports i de Festes, a més de ser el 4t tinent d’alcalde i el sots president de l’empresa Llastres Serveis Municipals SL.
 • Lupe Capella és regidora de Benestar Social i Salut; i com a novetat, després del pacte de govern entre el PSC i Cs, regidora d’Administració Oberta i Transparència (abans del pacte era regidora de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil i tenia competències també en matèria d’Igualtat).
 • Alfons Garcia, l’alcalde, continua sent després del pacte de govern regidor d’Urbanisme i de Recursos Humans, a més de president dels patronats municipals i de les empreses municipals Idetsa i Llastres. La diferència és que abans del pacte de govern la regidoria de Recursos Humans incloïa també l’àrea d’Administració Oberta.

A causa de la incorporació del regidor Tomás Díaz a l’equip de govern municipal, en la sessió plenària del 13 de febrer, es va sotmetre a votació les indemnitzacions que percebrà com a membre de l’equip de govern municipal. El Ple de l’Ajuntament va acordar que Tomàs Díaz cobrarà fins a un màxim de 20.000 euros a l’any, per assistència a les sessions dels òrgans col·legiats de la Corporació (el Ple, la Comissió Especial de Comptes, la Junta de Govern Local, les comissions informatives o les meses de contractació), amb els vots a favor del PSC i de Cs, els vots en contra de JxCat, la FIC, ERC i la CUP; i l’abstenció del PP.

En el ple municipal també es va donar llum verd a la proposta de resolució de JxCat sobre la conveniència de modificar l’ordenança municipal de control i tinença d’animals i d’establir mesures contra l’incivisme i per actualitzar el cens caní, amb els vots a favor del PSC, JxCat, ERC, Cs i PP i l’abstenció de la FIC i la CUP. En concret, es va acordar facilitar a la ciutadania el mètode d’inscripció dels seus gossos al cens municipal caní, perquè no hagi d’adreçar-se a la Policia Local.

La idea és que els propietaris dels animals només hagin d’anar a un dels tres establiments veterinaris del municipi, on els censaran les seves mascotes mitjançant un programa online compartit amb el departament municipal que tingui la competència en aquesta matèria. Un cop censat l’animal, al cap d’uns dies l’Ajuntament enviarà una carta al propietari per facilitar una xapa cívica que, a través d’un codi QR, permeti identificar l’animal en cas de pèrdua o robatori o en cas d’actituds incíviques del propietari, com ara no recollir les deposicions.

Una altra de els mesures acordades amb l’aprovació d’aquesta proposta consistirà en la posada en marxa enguany, per part de l’Ajuntament, d’una campanya informativa dirigida als propietaris de tots els animals no censats perquè els inscriguin al cens, cosa que és obligatori; i una campanya informativa per erradicar els excrements de gossos a la via pública i sensibilitzar la població sobre la importància de mantenir el municipi net.

En aquest sentit cal recordar que l’ordenança municipal de control i tinença d’animals estableix sancions per no tenir els animals censats i per no recollir les seves deposicions, aprovada el febrer de 2016.

Mocions rebutjades

Xavier Amigó ha treballat com a informador turístic durant 10 anys
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ret homenatge a l’ex empleat Xavier Amigó, amb motiu de la seva jubilació
Fotografia de l'Alcalde Alfons Garcia lliurant el rellotge, com a regal institucional, a l’ex empleat de l’Ajuntament Xavier Amigó

Amb motiu de la seva jubilació, l’ex empleat de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant Xavier Amigó va rebre un homenatge pels seus anys de treball al servei del municipi. A la Casa de la Vila, el consistori li va organitzar un petit acte de reconeixement el dijous 13 de febrer. En aquest acte, l’alcalde, Alfons Garcia, li va agrair la tasca que duta a terme i li va lliurar un rellotge com a regal institucional.

Xavier Amigó ha treballat com a informador turístic durant 10 anys. En concret, fent tasques d'atenció directa als visitants, principalment a l’Oficina de Turisme de l’Hospitalet de l’Infant, però també a altres punts de recepció de visitants, com ara el Centre d’Interpretació de l’Oli de Vandellòs.

L’Ajuntament demanarà ajuts a la Generalitat i al govern espanyol
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant valora en prop de 200.000 euros els danys causats pel temporal Glòria
Una imatge de com va quedar afectat el passeig de l'Arenal de l'Hospitalet de l'Infant

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant valora en prop de 200.000 euros els danys ocasionats pel temporal Glòria al municipi. És una xifra provisional, perquè encara queden per quantificar alguns dels costos a sufragar, segons ha puntualitzat l’alcalde, Alfons Garcia.

Els punts més afectats per la borrasca han estat la zona de l’Arenal i de la Punta del Riu del nucli de l’Hospitalet de l’Infant; i el nucli de l’Almadrava. A la zona de l’Arenal de l’Hospitalet de l’Infant s’han hagut de retirar molts metres cúbics de sorra, que es van desplaçar a causa de la llevantada i del fort onatge amb mar de fons, i que van deixar soterrada bona part del passeig marítim, amb el mobiliari urbà i les instal·lacions que acull (bancs, papereres, pista esportiva, etc.). A hores d’ara ja s’ha retirat la sorra del passeig i falta escampar la sorra per la platja. Els treballs de retirar i escampar la sorra tenen un cost de més de 30.000 euros, aproximadament.

En la zona de l’Arenal, el temporal Glòria va malmetre també les persianes i el material de la Base Nàutica, el mur de pedra que defineix el passeig, les instal·lacions de reg de les zones enjardinades, el pont de davant de del Parc de Sant Roc, els parterres dels arbres, la senyalització vertical, etc.

Al nucli de l’Almadrava, el temporal va endur-se la sorra de la platja (de moment, s’esperarà per veure si la platja es regenera de manera natural ) i va ocasionar diversos desperfectes: en la zona sud va arrencar i descalçar en alguns punts el mur de formigó, va arrencar el paviment enrajolat, papereres, el sistema de reg per degoteig de la vegetació i de dos bancs de pedra; en la zona centre, va arrencar l’arbrat de primera línia de mar, tres bancs i va malmetre les rampes d’accés a la platja i les instal·lacions dels serveis que donen servei en temporada (guingueta i serveis higiènics); i en la zona nord, va trencar el tub de l’emissari i la senyalització vertical.

La reposició del mobiliari malmès (bancs, papereres, enllumenat, passarel·les de les platges, bases de dutxa, cartelleria, pals de senyalització de les dunes, etc) tindrà un cost d’uns 30.000 euros.

A més, l’Ajuntament invertirà més de 7.000 euros en material per arranjar murs i paviment; uns 5.000 euros en reposar l’arbrat i el sistema i material de reg de la vegetació afectada.

A aquestes despeses cal afegir-hi les derivades del treball dels operaris municipals i del lloguer de maquinària (tractors, bufadores, retroexcavadora) que tenen un import d’uns 20.000 euros, aproximadament.

En la valoració econòmica no està inclòs el cost de la reposició de sorra de la platja, que és competència del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico del govern espanyol.

Per finançar la reparació de tots els desperfectes causats pel temporal Glòria, l’Ajuntament demanarà ajuts econòmics a la Generalitat de Catalunya i al govern de l’Estat.

La inscripció a la quinzena de cursos que ofereix l’empresa municipal IDETSA és oberta
Nova oferta formativa al Viver d’Empreses de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
Imatge d'arxiu d'un curs al Viver d'Empreses d'Idetsa

La nova oferta formativa de l’empresa municipal de Promoció Econòmica de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, IDETSA, inclou una quinzena de cursos, que s’impartiran en els propers sis mesos al Viver d’Empreses, ubicat al Polígon Les Tàpies I. Entre aquestes propostes, hi ha:

Un curs de monitor/a d’activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil, que prepara els alumnes per organitzar, dinamitzar i avaluar aquests tipus d’activitats en el marc de la programació general d’una organització, per mitjà de l’aplicació de tècniques específiques d’animació grupal, amb una incidència explícita en l’educació en valors i amb atenció a les mesures bàsiques de seguretat i prevenció de riscos.

Un curs de monitor/a d’activitats de dinamització en l’àmbit poliesportiu, que permetrà registrar l’alumnat al Registre professional d’Esport a Catalunya (ROPEC), la qual cosa és imprescindible per poder treballar en les activitats dels consells esportius, els ajuntaments, els patronats municipals, els centres educatius, les AMPAs i altres entitats esportives; i també en casals, estades i campus esportius.

Així mateix, hi haurà accions formatives d’administració i màrqueting com ara la preparació per a l’obtenció del nivell mitjà de l’ACTIC (Acreditació de Competències en Tecnologies de la Informació i la Comunicació).

D’altra banda, IDETSA continuarà apostant aquest semestre per donar resposta a les demandes de les tres associacions empresarials i del teixit empresarial, en general. Per aquest motiu, ha programat tallers de Mailchimp, de com vendre més, de Suport vital bàsic més DEA, de com fer la teva empresa més sostenible; i cursos una miqueta més llargs de treballs en alçada, facturació electrònica i licitació electrònica, i Atenció Sanitària Immediata (ATSII). En resposta a la petició del sector de l’hostaleria i la restauració, però no dirigits només a aquest sector, IDETSA oferirà cursos de sommelieria (iniciació al vi), tast d’oli i servei de cocteleria.

Al mateix temps, IDETSA treballa en un pla d’acció per definir les estratègies necessàries que conduiran al petit negoci cap a la digitalització gradual i conscient, que pot garantir la seva viabilitat i actualització, ha explicat la regidora que està al capdavant de l’Àrea de Promoció Econòmica, María José Gómez.

A més, IDETSA, com a centre homologat de formació ocupacional, està impartint certificats de professionalitat com, per exemple, el d’Operacions auxiliars de serveis administratius i generals i el d’Operacions de bar i restaurant. Aquests cursos, que són totalment gratuïts per a l’alumnat, tenen com a finalitat millorar la capacitació i qualificació professional per afavorir la inserció laboral dels treballadors/es en situació d’atur.

Cal recordar que IDETSA pot gestionar les bonificacions dels cursos a través de la Fundación Estatal para la Formación en el Empleo (FUNDAE).

Més informació i inscripcions aquí.

El premi té com a objectiu de fomentar els treballs de recerca sobre la història de l’Hospitalet de l’Infant i dels seus encontorns immediats
Jaume Marcé rep el III Premi d’Investigació Dr. Saladié-Roig
Fotografia del Dr. Josep M. Saladié-Roig amb el guardonat, Jaume Marcé

El passat 25 de març va tenir lloc l’acte oficial de lliurament del III Premi d’Investigació Dr. Saladié-Roig, que va guanyar Jaume Marcé amb el treball «Alimentació i treball en un hospital de camí. L’hospital de l’infant Pere a finals del segle XIV». L’acte es va celebrar a l’Aula Capella de la Facultat de Filologia, de la Universitat de Barcelona, on es va presentar també la nova edició d’aquest certamen convocat per l'Institut de Recerca en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona, l'IRCVM, que duu el nom del veí de l’Hospitalet de l’Infant Josep Maria Saladié (impulsor i benefactor del premi) i que té com a objectiu de fomentar els treballs de recerca sobre la història de l’Hospitalet de l’Infant i dels seus encontorns immediats.

Jaume Marcé és un doctorand per la Universitat de Barcelona sota la direcció i tutela del Dr. Daniel Piñol, del Dr. Antoni Conejo i del Dr. Nikolas Jaspert, de la Universitat de Heidelberg. La seva tesi doctoral se centra en l'estudi del finançament, la gestió i l'evolució patrimonial de l'hospital de la Santa Creu de Barcelona durant el segle XV. Seguint la línia de la seva tesi, els seus interessos giren entorn l'estudi dels centres assistencials durant la baixa edat mitjana i la documentació que aquests van produir, amb especial interès en els seus corpus normatius, els seus protocols notarials i els seus llibres de comptabilitat.


Així mateix, en Jaume Marcé forma part dels projectes "SCRIBA" i "NotCat", ambdós dirigits pel Dr. Daniel Piñol i centrats en l'estudi de l'activitat i l'evolució de la institució notarial durant l'edat mitjana. Així mateix, també ha col·laborat de forma activa en els congressos dirigits pel Dr. Antoni Conejo, coneguts com "Abrils de l'hospital", els quals des dels darrers anys han estat el lloc de trobada d'investigadors especialitzats en el món de l'assistència i de les institucions hospitalàries.

més, Jaume Marcé és el president d'ARDIT (Associació de Recerca Interdisciplinar en Cultures Medievals), una associació formada per alumnes de tercer cicle i vinculada a l'IRCVM. Aquesta pretén ser un espai d'intercanvi de sinergies entre joves medievalistes, tant a nivell local com internacional, des de la qual s'organitzen congressos, seminaris i sessions de formació destinades als propis estudiants de la Universitat Barcelona i que són, alhora, una plataforma de contacte amb altres estudiants -també medievalistes- de la resta del món.

Aquí podeu consultar les bases del IV Premi d’Investigació Dr.Saladié-Roig  

Per tal de garantir que els menors que puguin sortir de casa a partir d’aquest diumenge 26 d’abril ho facin amb les majors garanties de seguretat, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant repartirà mascaretes quirúrgiques de manera gratuïta a les famílies del municipi amb nens i nenes d’entre 3 i 14 anys
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant repartirà mascaretes per als menors el dilluns 27 d’abril
Personal municipal preparant els packs amb les mascaretes

En concret, els distribuirà un pack que inclou: una mascareta per infant, una mascareta addicional per a l’adult que l’acompanyi i unes instruccions d’ús.

El dilluns 27 d’abril, personal municipal lliurarà aquest material a les famílies de tots els alumnes de les escoles del municipi (l’Escola Mestral de l’Hospitalet de l’Infant i l’Escola Valdelors de Vandellòs) i als alumnes de 1r i 2n d’ESO de l’Institut Berenguer d’Entença de l’Hospitalet de l’Infant.

Aquest col·lectiu de 814 alumnes en total, a més de ser vulnerable, és d’acord amb la informació actual, un potent transmissor del virus. Per aquest motiu, l’Ajuntament, a més de donar-los aquestes mascaretes per incrementar les garanties de seguretat, vol recordar a la ciutadania que les mesures més efectives són el distanciament entre persones, la higiene freqüent de mans, evitar el contacte amb persones que tinguin símptomes, evitar compartir objectes, menjar... 

Per fer efectiu el repartiment de les mascaretes, l’Ajuntament ha establert vuit punts de recollida a l’Hospitalet de l’Infant (als centres educatius i a diversos equipaments municipals: la Piscina Coberta, el poliesportiu, la Casa de la Vila, la Casa de Cultura Blanca d’Anjou i la Biblioteca Infant Pere) i un punt de recollida a Vandellòs (al poliesportiu); i també ha definit uns recorreguts per evitar creuaments entre les persones que vagin a aquests punts de recollida.

Amb l’objectiu, igualment, de mantenir les distàncies de seguretat i evitar aglomeracions, el repartiment de mascaretes es farà en tres franges horàries, compreses entre les 9.30 i les 15 h, i per centres educatius i per classes. A cada grup se li assignarà una hora i un punt de recollida. Per aquesta raó, es prega màxima puntualitat a les famílies. Aquelles que tinguin germans al seu càrrec, hauran d’adreçar-se al punt de recollida establert per a l’alumne de menor edat. Allà els donaran el material per a tots els germans i així no hauran de desplaçar-se als altres punts.

Les famílies de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant amb alumnes escolaritzats fora del municipi podran recollir el pack amb les dues mascaretes i el full informatiu del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya amb les recomanacions per a l’ús (sobre com s’han de posar i en quins casos es recomana fer-les servir) a partir del dimarts 28 d’abril, prèvia petició. Per demanar-ho, han d’enviar un correu electrònic a cultura@vandellos-hospitalet.cat i després rebran les indicacions pertinents.

 

Les deixalleries municipals de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant tornaran a obrir portes a partir del dilluns 27 d'abril. Les persones usuàries podran portar-hi els residus admesos a la deixalleria de l’Hospitalet de l’Infant de dilluns a dissabte, de les 10 a les 13 h; i a la deixalleria de Vandellòs, els dimarts i dijous de les 11 a les 12 h.
Les deixalleries municipals de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant reobriran portes la setmana que ve
Imatge autobús municipal

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha decidit reobrir les deixalleries, que estaven tancades des del 19 de març, tenint en compte que l’Agència de Residus de Catalunya considera que, davant de la reducció de les mesures de confinament decretades per l’Estat, que permet als treballadors i treballadores d’alguns sectors no essencials tornar a la feina, els ens locals poden valorar la conveniència d’obrir aquest servei si poden garantir les condicions de seguretat.

 

El consistori prendrà totes les mesures necessàries per complir amb les normes sanitàries decretades per la Conselleria de Salut i el  personal de les deixalleries ja disposa d’Equips de Protecció Individual (EPI).

 

Servei de l’autobús municipal

L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant restablirà el servei de l’autobús municipal el dilluns 27 d’abril. A partir d’aquest dia i fins a nou avís, hi haurà un horari d’autobús municipal excepcional, amb menys parades i freqüències horàries del que és habitual, per la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.

 

Per garantir el distanciament adequat entre els viatgers, la capacitat de l'autobús es limitarà a un terç de les places (11 usuaris) i a l'interior s'hauran de respectar les normes de prevenció del coronavirus. 

 

D'acord amb les recomanacions establertes pel Ministerio de Sanidad, es realitzarà una neteja diària d'aquest vehicle de transport; i uns tractaments de desinfecció de manera regular.

Aquí podeu consultar l'horari excepcional de l'autobús municipal

El juny de 2010 l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va acordar crear dos comptes bancaris que, en l’actualitat ascendeixen a 66.705,64 €, provinents de les donacions que van fer els veïns i veïnes i les empreses per ajudar a finançar el tractament oncològic de la Yanay Molí.
Edicte envers els donatius efectuats a favor de la menor Yanay Molí
Logo Ajutament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Com que el cost d’aquest tractament el va assumir finalment la Seguretat Social,  tots els donants identificats tenen la possibilitat de recuperar els diners aportats, si acrediten la seva aportació degudament.

Atès que els progenitors de la menor han sol·licitat que els donatius que no siguin retornats siguin lliurats a l’Associació NEN, la Junta de Govern Local ha acordat que els donatius que no es reintegrin, ja sigui perquè no ho sol·liciten els donants o perquè no poden justificar el seu pagament, siguin destinats a aquesta associació que dona suport a diversos projectes d’investigació relacionats amb el tractament de neuroblastoma.

Per a més informació, podeu consultar l'edicte adjunt.

L’objectiu és que les dones en situació de violència domèstica comptin al llarg del confinament amb el suport dels comerços per trucar al 900900120 o al 112
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant se suma a la campanya “Establiment segur contra la violència masclista”
Comerç adherit a la campanya mostrant el cartell identificatiu.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha animat els comerços locals que estan operatius en aquests dies de confinament a participar en la campanya “Establiment segur contra la violència masclista”, de l’Institut Català de les Dones (ICD) i dels Mossos d’Esquadra. Per promoure la col·laboració dels establiments comercials en aquesta campanya, la Regidoria d’Igualtat i l’empresa municipal de Promoció Econòmica IDETSA, juntament amb l’Associació de Comerços de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors, s’han posat en contacte amb aquests, per informar-los sobre aquesta iniciativa que es concreta en posar en un lloc ben visible el cartell amb el missatge següent: “Establiment segur contra la violència masclista. Si aquests dies de confinament sents que casa teva deixa de ser un espai segur per a tu o els teus fills i filles, aquí truquem per tu al 900 900 120 o al 112. #NoEstàsSola #JoActuo”.  

Amb aquest missatge es vol ampliar el suport social a les dones que travessen aquestes situacions i que actualment poden estar aïllades. Una dona que s’acosta a un establiment i veu aquest cartell sap que pot comptar amb algú, que serà escoltada i podrà explicar la seva situació i que aquesta persona trucarà per ella al 900 900 120, per ser assessorada per professionals de l’advocacia, psicologia i l’atenció social, o al 112 en cas d’emergència. Si la dona ho prefereix, pot demanar al comerciant que li deixi un telèfon per fer ella la trucada.

El personal de la Regidoria d’Igualtat reparteix aquests cartells als establiments comercials que volen sumar-se a la campanya. Fins al moment, ja s’hi han adherit gairebé una vintena. En els propers dies, els proporcionarà també unes xapes amb els hashtags #JoActuo #NoEstàsSola i el telèfon confidencial i gratuït 900 900 120, especialment pensades per aquells comerços que fan servei a domicili, perquè les dones en situació de violència masclista puguin saber que col·laboren amb aquesta iniciativa.

Cal tenir en compte que una convivència permanent i forçosa i la mobilitat reduïda o nul·la pot afavorir les situacions de violència masclista amb l’agreujant de la dificultat per a la víctima de no poder trucar als serveis,  trobar suport de familiars, amistats, o professionals. Aquesta actuació vol compensar aquests impediments. 

En la notícia d’aquesta campanya penjada en la pàgina web de l’Ajuntament (www.vandellos-hospitalet.cat) es pot consultar el llistat de comerços adherits a la campanya “Establiment segur contra la violència masclista”. Si algun altre comerç s’hi vol sumar, pot enviar un correu a igualtat@vandellos-hospitalet.cat i se li farà arribar el cartell identificatiu.

 

Farmacia Aragonés 

Farmacia Alba

Veterinari Marcel

Veterinari Ciré

Fleca Sant Roc

Galeria d'Imatges

Els centres de treball de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant es mantenen tancats fins a nou avís, en compliment també de les mesures aprovades pel govern espanyol
Els empleats municipals que estaven en situació de permís retribuït recuperable es reincorporaran als seus llocs de treball el dimarts 14 d’abril (resum del decret d’alcaldia del 9 d’abril)
Logo Ajutament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Tenint en compte que la vigència del permís retribuït recuperable aprovat pel Reial decret llei 10/2020, de 29 de març, finalitzava ahir dijous 9 d’abril; i la pròrroga de l’estat d’alarma per a la gestió de la crisi sanitària del coronavirus establerta pel Reial decret 476/2020, de 27 de març, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va prendre ahir aquestes mesures via decret d’alcaldia:

 • Els treballadors i treballadores dels serveis de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i dels seus organismes autònoms que des del passat 30 de març estaven en situació de permís retribuït recuperable, de caràcter obligatori, es reincorporaran als seus llocs de treball a partir del dimarts 14 d’abril.
 • Aquesta incorporació ha de comportar en tots els casos el compliment estricte de les mesures de prevenció de riscos laborals aprovades en els decrets de 13 i 20 de març. Aquestes mesures es consideren prorrogades fins a nova ordre, i s’incorporarà qualsevol altra instrucció complementària que pugui emetre el Servei de prevenció de riscos laborals.
 • La finalització del permís retribuit recuperable no afecta al personal que actualment fa teletreball, que continuarà prestant servei en la mateixa modalitat fins a nova ordre; ni tampoc al personal que té el seu centre de treball tancat en compliment de les mesures de l'estat d'alerta.
 • En aquest sentit, cal tenir present que els centres de treball tancats en compliment del RD 463/2020 es mantenen en la mateixa situació fins a nou avís, ja que l’estat d’alarma es troba en situació de pròrroga.

 

Es pot consultar en el web municipal i a través de les xarxes socials i inclou les dades de contacte dels establiments i els seus horaris especials
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant elabora una guia dels comerços locals oberts durant l’estat d’alarma
Portada guia dels comerços oberts

Per promoure el consum de proximitat, l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha elaborat una guia dels comerços oberts al municipi durant l’estat d’alarma. Aquesta guia conté informació que pot ser útil per a la clientela: les adreces i telèfons d’aquests establiments i els dies i horaris especials d’obertura. També s’hi indica quins són els comerços que ofereixen servei a domicili o a través d’Internet.

En el llistat s’hi inclouen establiments d’alimentació, de serveis de la salut (farmàcies, l’òptica, clíniques dentals i veterinàries, etc) i d’altres serveis (per exemple, bancs, papereries, l’estanc…) i es donen recomanacions per fer la compra d’una manera segura per evitar el contagi del coronavirus.

Aquesta guia es pot consultar en la pàgina web municipal (www.vandellos-hospitalet.cat) i a través de les xarxes socials en què és present l’Ajuntament (Facebook i Twitter).

Està concebuda com un document dinàmic, que es pot anar actualitzant, per la qual cosa si hi ha algun establiment comercial que vol comunicar alguna modificació pot adreçar-se a l’empresa municipal de Promoció Econòmica, IDETSA, trucant o enviant un Whatsapp al telèfon 621 218 435, per demanar que l’incorporin.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant rep una subvenció de la Diputació de Tarragona de més de 5.000 euros per al control dels animals peridomèstics
Logo Diputació de Tarragona

La Diputació de Tarragona va concedir durant l'any 2019 a l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant una subvenció de 5.136,80€ per al control dels animals peridomèstics, com els gats, els mosquits o les paneroles. Amb aquesta subvenció, s’han esterilitzat vint-i-cinc gates i s’han alimentat les colònies de gats amb pinso. També s’han atès les queixes dels veïns referents a la paneroles i s’ha controlat els mosquits periòdicament amb un tractament larvicida ecològic.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant rep una subvenció de la Diputació de Tarragona de més de 2.500 euros per al control de plagues
Logo Diputació de Tarragona

La Diputació de Tarragona va concedir durant l'any 2019 a l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant una subvenció de 2.622,98€ per al control de les plagues, en concret per al control del mosquit tigre i la mosca negra. Amb aquesta subvenció, s’han realitzat diferents tractaments durant l’any per evitar la proliferació d’aquestes plagues sobrevingudes al nostre municipi des de fa pocs anys.

La Policia Local de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha donat braçalets, de color blau amb l'escut del cos policial i l'etiqueta #pelsvalents que fa uns mesos van oferir a la ciutadania per recaptar fons per a la lluita contra el càncer infantil, als nens i nenes del municipi amb autisme.
La Policia Local de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant regala uns braçalets blaus especials als nens i nenes amb autisme del municipi
Imatge dels braçalets blaus amb l'escut de la Policia Local de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.

Així aquests infants podran ser identificats quan surtin al carrer, sense que els sancionin o escridassin des dels balcons; i alhora podran ajudar els agents a transmetre un missatge de valentia i coratge a la població. 

Els sis infants que han rebut aquests braçalets són de l' Associació ESTEMAQUI. Si teniu al municipi algun altre nen o nena amb autisme, podeu trucar a la Policia Local al 092 perquè us en faciliti.

Com els braçalets blaus que ha regalat la Policia Local de Mont-roig del Camp als infants amb autisme del municipi veí, els braçalets amb els escuts de la Policia Local de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han estat cosits per una veïna de Masos d’en Bladé a partir de material cedit per l’empresa Duna de Miami Platja.

En concret, 9 pulsioxímetres i dos termòmetres amb infraroigs, en resposta a les demandes del CAP per afrontar la crisi sanitària del coronavirus
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant lliura material mèdic al Centre d’Assistència Primària
Imatge d'un dels pulsioxímetres comprats i cedits al CAP

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha lliurat al Centre d’Assistència Primària (CAP) de l’Hospitalet de l’Infant un total de 9 pulsioxímetres, uns aparells per mesurar la concentració d’oxigen que hi ha a la sang amb un lector LED per al dit. Aquests aparells estan molt demandats aquests dies i n’hi ha escassetat, perquè són útils per detectar casos de coronavirus. I és que segons han explicat fonts del CAP, els malalts de coronavirus presenten un nivell d’oxigen a la sang inferior al que es considera normal.

Per aquest motiu, per atendre millor als pacients als quals estan fent seguiment, el CAP va demanar a l’Ajuntament aquests aparells. D’aquesta manera, podran entregar-los a aquests pacients perquè ells mateixos, a casa seva, puguin controlar-se el valor de saturació d’oxigen que tenen a la sang. En cas que aquest valor els sortís alterat, des del CAP els donarien les instruccions pertinents.

En resposta a les demandes de material del CAP per afrontar la crisi sanitària del coronavirus, el consistori també ha adquirit 2 termòmetres amb raigs infraroigs que no requereixen el contacte físic para mesurar la temperatura.

A banda d'aquest material, prèviament a la situació de l'estat d'alarma, l'Ajuntament va comprar també per al CAP una butaca elèctrica per a extraccions de sang; 4 pulsioxímetres i 2 tensiòmetres. Per adquirir aquests aparells i 4 sistemes d'anit-ennuagament per als menjadors escolars i per als centres de dia, el consistori ha rebut 2.214,06 euros de la Diputació de Tarragona, en el marc de la línea de subvencions per al finançament de despeses per a la millora de les instal·lacions i equipaments dels consultoris mèdics locals.

Un total de 445 persones van participar ahir diumenge 26 d’abril en aquesta activitat organitzada per l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament
Més de 3 milions de passes, en la Caminada #Mouteacasa de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
Una família realitzant la Caminada #mouteacasa organitzada per l'Àrea d'Esports.

La Caminada #Mouteacasa de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha registrat un total de   3.143.195 passes, segons ha informat el regidor d’Esports, Diego García, que ha fet un balanç molt positiu d’aquesta activitat organitzada per l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament del municipi ahir diumenge 26 d’abril.

 

“No només hem aconseguit superar amb escreix la fita que ens havíem marcat, arribar a les 500.000 passes, sinó que hem animat a fer esport a un total de 445 persones, de totes les edats, des d’1 any fins a 88 anys, que per nosaltres és el més important; i hem demostrat que les metes, tot i que en un principi puguin semblar difícils, es poden assolir amb l’esforç col·lectiu”, ha apuntat el regidor.

 

Continuar promovent l’exercici física durant el confinament era, precisament, l’objectiu que es va plantejar el consistori, quan va decidir programar aquesta caminada oberta a tothom.

 

El regidor d’Esports, Diego García, va ser l’encarregat de donar el tret de sortida virtual a través de la pàgina de Facebook de l’Ajuntament, a les 9 hores. A partir d’aleshores i fins a les 21 h, les 445 persones que hi van participar van tenir de temps per fer la caminada, en el moment que més els va convenir.

 

De les 445 persones participants, el 56% són dones; i el 44%, homes. Pel que fa a la procedència dels caminants, la majoria són del municipi, tot i que també hi ha d’altres municipis, com ara de Mont-roig del Camp, Pratdip, Cambrils, Tivissa, l'Ametlla de Mar, Vilaplana, Valls, Tarragona, Salou, Maspujols, Barcelona, Viladecans, etc.; i fins i tot de fora de Catalunya (d’ Andorra, Madrid, Saragossa) i de l’estranger (de França i de Tailàndia).

 

Un total de 31 persones van superar les 15.000 passes; i la que més passes va fer va arribar a les 35.277.

 

El nombre de passes el van poder calcular els participants utilitzant un rellotge o comptador específic, una app o mesurant l'espai per passes i comptant les vegades que havien completat el recorregut...

Ahir dimarts 31 de març, l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, va decretar l’activació, en fase d’emergència, del Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM), associat a malalties transmissibles emergents amb potencial risc.
Activat el pla de protecció municipal de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant en fase d’emergència per l’aparició del primer cas positiu de coronavirus
Logo Ajutament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Aquest pla estava activat en fase d’alerta des del passat 12 de març, quan es va constituir el Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL) i es van prendre les primeres mesures extraordinàries  per evitar la propagació del coronavirus i protegir la ciutadania.

El canvi de la fase d’alerta a la fase d’emergència ve motivat pel fet que l’Àrea Bàsica de Salut de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va confirmar ahir el primer cas positiu per coronavirus (COVID-19) al municipi.

Per informar-los de la situació, l’alcalde, Alfons Garcia; i el regidors que estan al càrrec dels serveis essencials que s’estan mantenint, Frederic Escoda i Tomás Díaz, s’ha reunit avui dimecres 1 d’abril amb el  sotsinspector i amb el sergent de la Policia Local i amb els responsables dels treballadors de Protecció Civil, Obres i Serveis i Medi Ambient. En aquesta trobada, se’ls ha demanat que extremin les precaucions en les tasques que realitzen, per evitar el contagi del coronavirus; i que abans de la jornada laboral, responguin un petit qüestionari, per controlar el seu estat de salut i detectar possibles símptomes de coronavirus. En cas que tinguin constància i responguin afirmativament a un dels paràmetres que figuren en el “checklist” (febre, tos, diarrea, vòmits, sensació d’ofeg, dolor muscular generalitzat) hauran de trucar a Àrea Bàsica de Salut de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i comunicar-ho al responsable de l’Àrea, que en donarà trasllat al departament de Protecció Civil.

Les mesures que ha pres l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant fins al moment, a data 27 de març, per minimitzar els riscos de propagació i contagi del coronavirus, per garantir els serveis municipals essencials, per atendre les necessitats de la ciutadania i, especialment, de les persones més vulnerables; i per limitar l’impacte econòmic de la crisi generada pel contagi del COVID-19 sobre el veïnat i l’empresariat local consisteixen en:
Resum de mesures adoptades per l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant davant la crisi originada pel COVID-19
Logo Ajutament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
 • Tancar els equipaments municipals. Actualment estan tancats aquests: les llars d’infants, l’Escola de Música, l’Escola d’Adults, les biblioteques, el Teatre-Auditori, la Casa de Cultura Blanca d’Anjou, el Centre de Visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer, els Casals de Joves, les instal•lacions esportives, l'Oficina de Turisme, els Casals d’avis, els centres de dia per a la gent gran i també les deixalleries.

 

 • Suspendre els mercats ambulants (tant el de Vandellòs com el de l’Hospitalet) i les activitats organitzades per l’Ajuntament. També estan suspesos els serveis municipals (cursos de català, cursos del Viver d’Empreses d’IDETSA, el servei de la Unitat d’Escolarització Compartida, UEC; i els serveis vinculats als centres educatius: menjador escolar, acollida i transport escolar.

 

 • Centralitzar la informació a la ciutadania a les oficines municipals d’atenció ciutadana (OMAC), ubicades a l’Ajuntament de Vandellòs i a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant, que romanen obertes. No obstant això, es prioritza l’atenció telemàtica o telefònica i es redueix l’atenció personalitzada en els casos que són imprescindibles.

 

 • Mantenir oberta la residència per a la gent gran de Vandellòs, on les persones usuàries estan ateses per professionals sanitaris que estan seguint els protocols que garanteixen la seva seguretat i estan extremant les precaucions.

 

 • Habilitar un servei especial de l’autobús municipal. En el web municipal es pot consultar l’horari excepcional.

 

 • Tancar els parcs infantils.
 • Determinar el cens de persones vulnerables, tant infants com gent gran, que hi ha al municipi, conjuntament amb els Serveis Socials del Consell Comarcal del Baix Camp; i prendre aquestes mesures per atendre les seves necessitats:

 

 • Posar a disposició de les persones usuàries dels Serveis Socials Municipals una adreça de correu electrònic (benestar@vandellos-hospitalet.cat) i un número de telèfon, el 977327155, en horari d’oficina (de 8.30 a 14.30 h).  Per atendre casos d’emergència sobrevinguda,  s’ha habilitat el mòbil 663825809, de les 14.30 h a les 20.00 h.

 

 • Prioritzar la distribució d’aliments a aquestes persones vulnerables amb recursos propis de l’Ajuntament, per evitar la propagació del coronavirus.

 

 • Recollir les dades de les persones que voluntàriament s’han ofert a prestar aquest tipus de servei de distribució d’aliments a través dels Serveis Socials Municipals (via el correu electrònic: benestar@vandellos-hospitalet.cat).  

 

 • Crear “l’Antena Empresarial”, un canal de comunicació de l’Ajuntament amb el teixit empresarial local, via Whatsapp, per facilitar als representants de les associacions empresarials del municipi la informació que pugui interessar als seus col•lectius relacionada amb la crisi del coronavirus i intentar resoldre els seus dubtes.

 

 • Desconvocar les reunions dels òrgans col•legiats municipals, amb excepció de la Junta de Govern Local, amb l’adopció de les mesures de protecció escaients.

 

 • Facilitar als treballadors municipals els mitjans necessaris perquè puguin treballar a distància i tenir flexibilitat horària. Des del 23 de març, el teletreball és la forma preferencial de prestació del servei, per tal de mantenir les dependències municipals el menys concorregudes possible. Els llocs de treball de l’Ajuntament que estan sotmesos a la presencialitat en el centre de treball són els següents:

 

Jutjat de Pau: 1 persona

Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana (OMAC): 2 persones (una a Vandellòs i una altra a l’Hospitalet de l’Infant).

Tecnologies de la informació i comunicació: 1 persona

Obres i Serveis: 1 cap de colla i 4 operaris

Bus municipal: 1 conductor

Policia Local: tots els efectius disponibles

Protecció Civil: 1 tècnic

Medi Ambient: 1 cap de colla, 3 operaris de jardineria, 4 operaris de neteja viària

Esports: 1 operari de manteniment

Aquests serveis presencials mínims establerts en el Decret d'alcaldia del 20 de març podran anar variant en funció de l'evolució dels esdeveniments dels propers dies.

 

 • Ajornar el calendari fiscal

 

 • Retornar els imports de les quotes abonades pels ciutadans i ciutadanes en concepte de serveis públics municipals (per exemple, de les llars d’infants municipals, de l’Escola Municipal de Música, etc.).

 

 • Suspendre els terminis per a la tramitació dels procediments administratius de l’Ajuntament, com ara els del Pla d’Ocupació Municipal o les subvencions a les entitats.

 

 

 • L’Ajuntament ha assumit el repartiment d’aliments de Càrites Parroquial, per garantir la seguretat del beneficiaris i dels voluntaris d’aquesta entitat amb seu tant al nucli de Vandellòs com al de l’Hospitalet de l’Infant. L’entrega s’efectua als domicilis de les famílies

 

 • Un protocol d’actuació per assistir a les persones majors de 70 anys, davant la situació de confinament pel Covid-19.

 

 • Un protocol d’actuació per a la recollida de brossa derivat de l’assistència telefònica a persones majors de 70 anys davant la situació de confinament pel Covid-19

 

 • Un protocol d’actuació per al lliurament de les targetes moneder als 60 nens i nenes del municipi que són beneficiaris d’una beca de menjador, perquè puguin continuar disposant d’aquest ajut que dóna el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya a través del Consell Comarcal del Baix Camp, malgrat el confinament per l'estat d'alarma i el tancament dels centres educatius.

 • Reforçar la neteja de la via pública amb tasques de desinfecció per frenar la propagació del coronavirus. Aquestes tasques es realitzaran cada setmana a l’entorn dels punts del municipi amb més afluència de persones.

 • Adhesió de l’Ajuntament al Manifest dels ens locals davant la crisi del coronavirus, acordat per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), l’Associació de Micropobles de Catalunya i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per exposar la posició i les demandes del món local català davant la crisi generada pel contagi del COVID-19. L’adhesió a aquest manifest s’ha realitzat via decret d’alcaldia, amb la conformitat de tots els grups polítics municipals que integren el consistori.

 • Agrair als treballadors públics el seu alt grau de responsabilitat i de compromís amb la feina i amb el servei a la ciutadania en el moment d’afrontar una situació crítica com l’actual.

 

Aquestes mesures continuen en vigor després que el Govern espanyol hagi ampliat l’estat d’alarma, fins a l’11 d’abril.

Amb la conformitat de tots els grups polítics muncipals que l’integren
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’adhereix al Manifest dels ens locals davant la crisi del coronavirus
Logo Ajutament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

L’Ajuntament de Vandellos i l’Hospitalet de l’Infant s’ha sumat al Manifest dels ens locals davant la crisi del coronavirus, acordat per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), l’Associació de Micropobles de Catalunya i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per exposar la posició i les demandes del món local català davant la crisi generada pel contagi del COVID-19. L’adhesió a aquest manifest s’ha realitzat via decret d’alcaldia, amb la conformitat de tots els grups polítics municipals que integren el consistori (PSC, JxCat, ERC, FIC, CUP, Cs i PP). D’aquesta resolució se’n donarà compte al Ple de l’Ajuntament en la propera sessió que se celebri.

 Aquest escrit està adreçat a la ciutadania i també a la resta d’administracions, “amb el convenciment que hem d’unir esforços per superar l’actual situació”, tal com s’explica en el text.

A la ciutadania se li reitera “que compleixi amb les indicacions que les autoritats sanitàries i, en general, les institucions estan dictant per a la prevenció i eradicació del COVID-19”; i que respecti, sobretot, el confinament.

A les administracions supramunicipals se’ls demana “que les mesures que s’estan prenent a curt termini tinguin com a eix central i com a prioritat la salut de les persones, en especial les més vulnerables al virus, i l’adequació de les infraestructures sanitàries per tal que el personal dels centres hospitalaris puguin desenvolupar la seva tasca amb garanties”.

“És el moment d’estar més que mai al servei de la ciutadania”, s’afirma. I es precisa: “Per una banda, al costat de les persones que abans de la crisi del COVID-19 ja eren vulnerables i que rebien l’ajut de les administracions en tots els àmbits. En aquest sentit, s’han de reforçar aquestes línies d’actuació i, alhora, habilitar mitjans de pagament no presencials dels ajuts per evitar l’exposició de la ciutadania i dels professionals de l’àmbit social al contagi. Per altra banda, també hem d’estar al costat de totes aquelles persones que, com a conseqüència d’aquesta crisi, es quedaran sense feina. Per aquest motiu, s’ha de dotar de recursos i ajuts per emparar a les famílies que ho necessiten”.

Com tots els ens locals que s’han adherit a aquest manifest, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant  considera que “cal legislar per crear les condicions idònies perquè els autònoms, les petites i mitjanes empreses i, en general, el teixit productiu del nostre país pugui tenir un horitzó de recuperació ràpida amb els menors costos possibles per tornar a la normalitat quan abans millor”.

L’Ajuntament també considera que “cal una millor coordinació, des de la complicitat i lleialtat institucionals” i que els consistoris necessiten “disposar d’instruments efectius per a donar resposta a la globalitat de les situacions que està generant aquesta crisi”.

En aquest sentit, se suma a les reivindicacions del món local, que reclama “poder mobilitzar el superàvit disponible del 2019 sense limitacions, així com flexibilitzar les directrius de la regla de la despesa i l’estabilitat pressupostària; anul·lar totes les mesures que encara queden de la LRSAL que limiten l’autonomia local; garantir les aportacions previstes de les administracions supramunicipals per a l’any 2020 i poder-les ampliar per les noves necessitats que generarà la crisi; contractar persones sense les actuals limitacions, especialment per a donar resposta als nous usuaris de serveis socials que tenim ja avui; redefinir els programes destinats a actuacions municipals o els nous programes de finançament europeu del període 2021-2027”.

En la mateixa línea, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, com a consistori adherit al manifest, conclou: “Els ens locals podem i volem ser corresponsables de les decisions estructurals que s’han de prendre per a redreçar l’actual situació i afrontar el futur. La nostra proximitat amb la ciutadania, també en aquesta situació que estem patint i vivint actualment, ens fa tenir una especial coneixement i sensibilitat sobre quines són les necessitats, els neguits i les aspiracions de les nostres comunitats locals. Volem participar de la construcció d’aquest nou futur”.

En la página web municipal (www.vandellos-hospitalet.cat) s’hi pot llegir el Manifest sencer.

Ha elaborat una base de dades de prop de 600 persones majors de 70 anys i ha començat a trucar-les per preocupar-se pel seu estat d’ànim
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ofereix assistència telefònica a la gent gran del municipi durant el confinament
Imatge de la realització de les trucades

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha posat en marxa un protocol d’actuació per assistir a les persones majors de 70 anys, davant la situació de confinament pel Covid-19. En primer lloc, ha elaborat una base de dades de prop de 600 persones amb aquesta edat que hi ha censades al municipi, considerades com a població de risc que pot necessitar suport.

A aquestes persones han començat a trucar-les avui dimarts 24 de març una desena de treballadors municipals voluntaris per escoltar-los i preocupar-se pel seu estat d’ànim, especialment pel d’aquelles persones que viuen soles. Aquestes trucades no tenen com a finalitat recollir peticions, tot i que si durant les converses es detecta que alguna persona té una necessitat bàsica urgent, per exemple d’alimentació bàsica o de medicació, i no té família, es traslladarà aquesta informació al departament de Benestar Social de l’Ajuntament pugui fer-ne el seguiment oportú.

 A més de preguntar-los com estan, els empleats municipals encarregats de les trucades, que han ofert voluntàriament la seva ajuda al departament de Benestar Social per realitzar aquesta tasca, els plantegen una sèrie de preguntes i amb les seves respostes omplen un formulari. Aquestes preguntes són per saber si viuen al municipi, si viuen soles, si tenen contacte diari amb la família i si volen que els tornin a trucar en uns dies i els facin un seguiment del seu estat. La consigna que s’ha donat als entrevistadors és que siguin empàtics i donin confiança a les persones grans, que tindran més o menys predisposició a parlar.

La periodicitat de les trucades de seguiment es fixarà segons els resultats obtinguts i, sobretot, segons la situació particular de cada persona atesa. En tot cas, es té previst realitzar al menys una trucada com a mínim a la setmana o cada 10 dies, mentre duri aquesta situació d’alarma i confinament. 

 

Totes les trucades telefònica es realitzaran per internet, mitjançant l’aplicatiu Softphone, facilitat pel departament d’Informàtica de l’Ajuntament. 

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha assumit el repartiment d’aliments de Càrites Parroquial, per garantir la seguretat del beneficiaris i dels voluntaris d’aquesta entitat amb seu tant al nucli de Vandellòs com al de l’Hospitalet de l’Infant.
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant reparteix els aliments de Càrites a les famílies necessitades a les seves llars
Foto repartiment de menjar Carites

Divendres passat, 20 de març, els operaris de la brigada municipal van lliurar els lots de productes alimentaris a les 11 famílies  necessitades que hi ha a Vandellòs; i aquest dijous, 26 de març, és previst que els reparteixin també a les 61 famílies en risc d’exclusió social que hi ha a l’Hospitalet de l’Infant. L’entrega s’efectua als domicilis de les famílies, per evitar-los el desplaçament; i la preparació dels lots té lloc a la seu de Càrites a l’Hospitalet de l’Infant.

 Per realitzar aquesta distribució d’aliments d’una manera segura, els operaris de la brigada municipal van rebre una formació de la Creu Roja la setmana passada sobre mesures

d’autoprotecció, d’higiene i de seguretat destinades a la prevenció del COVID-19.

 A banda de l’aportació anual que l’Ajuntament fa a Càrites, el consistori ha decidit donar 3.000 euros a aquesta entitat perquè pugui fer front a la situació actual d’excepcionalitat ocasionada per la crisi sanitària del coronavirus.

Per complementar les mesures preses per l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant el passat 13 de març per protegir la salut i seguretat de la ciutadania i dels empleats públics municipals i les mesures d’adaptació funcional dels serveis aprovada per Decret d’alcaldia el mateix dia, aquest divendres 20 de març s’ha aprovat un nou Decret d’alcaldia que té com a objecti reduir el treball presencial.
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant estableix el teletreball com a forma preferencial de prestació del servei
Imatge de la reunió on s'han decidit les mesures d'adaptació funcional dels serveis municipals.

Per mitjà d’aquest decret s’ha establert que, a partir del dilluns 23 de març, el teletreball serà la forma preferencial de prestació del servei, per tal de mantenir les dependències municipals el menys concorregudes possible. Els llocs de treball de l’Ajuntament que estan sotmesos a la presencialitat en el centre de treball seran els següents:

 

Jutjat de Pau: 1 persona

Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana (OMAC): 2 persones (una a Vandellòs i una altra a l’Hospitalet de l’Infant).

Tecnologies de la informació i comunicació: 1 persona

Obres i Serveis: 1 cap de colla i 4 operaris

Bus municipal: 1 conductor

Policia Local: tots els efectius disponibles

Protecció Civil: 1 tècnic

Medi Ambient: 1 cap de colla, 3 operaris de jardineria, 4 operaris de neteja viària

Esports: 1 operari de manteniment

 

Els empleats municipals que hagin de continuar assistint al lloc de treball habitual

hauran de respectar les recomanacions i mesures obligatòries higièniques aprovades en Decret d’alcaldia del 13 de març.

 

Els serveis presencials mínims establerts en aquest nou Decret d'alcaldia podran anar variant en funció de l'evolució dels esdeveniments dels propers dies.

 

Equipaments i serveis tancats

Cal recordar que actualment estan tancats els equipaments i serveis municipals. En concret: les llars d’infants, l’Escola de Música, l’Escola d’Adults, les biblioteques, el Teatre-Auditori, la Casa de Cultura Blanca d’Anjou, el Centre de Visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer, els Casals de Joves, les instal·lacions esportives, l’Oficina de Turisme, els Casals d’avis, els centres de dia per a la gent gran i des d’ahir dijous 19 de març, també les deixalleries.

 

També estan suspesos els mercats ambulants (tant el de Vandellòs com el de l’Hospitalet) i les activitats organitzades per l’Ajuntament. De la mateixa manera, estan suspesos els serveis municipals (cursos de català, cursos del Viver d’Empreses d’IDETSA, el servei de la Unitat d’Escolarització Compartida, UEC; i els serveis vinculats als centres educatius: menjador escolar, acollida i transport escolar.

 

Les oficines municipals d’atenció ciutadana (OMAC) romanen obertes. La informació a la ciutadania, de fet, està centralitzada a les oficines de l’OMAC, ubicades a l’Ajuntament de Vandellòs i a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant. No obstant això, es prioritza l’atenció telemàtica o telefònica i es redueix l’atenció personalitzada en els casos que són imprescindibles.

 

També està oberta la residència per a la gent gran de Vandellòs, on les persones usuàries estan ateses per professionals sanitaris que estan seguint els protocols que garanteixen la seva seguretat i estan extremant les precaucions.

La situació de confinament com a mesura per prevenir i frenar el coronavirus també pot agreujar la situació de maltractament que pateixen algunes dones, no només pel fet de passar més temps a casa sense poder sortir, sinó també per la tensió emocional amb què ho viuen algunes persones, que pot generar un augment d'actes violents.
Telèfons d'atenció a les dones en situacions vulnerables
Cartell telèfons informatius SIAD
Per aquest motiu, el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Baix Camp recorda els telèfons d'atenció a les dones en situacions vulnerables i les encoratja a utilitzar els recursos disponibles que hi ha al seu servei.
 
 
Telèfons i adreces d'informació i atenció a les dones
 
 
SIAD del Baix Camp:
 977 327 155
 
 
Atenció psicològica:
 671 496 760
 
 
Atenció jurídica:
 977 327 155
 
 
Línia d'atenció violència masclista i a la víctima:
 900 900 120
 061
El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya les ha carregat amb diners perquè les seves famílies perquè puguin comprar aliments
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant reparteix les targetes moneder als 60 alumnes del municipi amb beca menjador
Imatge de les targetes moneder repartides

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant està distribuint aquesta setmana unes targetes moneder als 60 nens i nenes del municipi que són beneficiaris d’una beca de menjador, perquè puguin continuar disposant d’aquest ajut que dóna el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya a través del Consell Comarcal del Baix Camp, malgrat el confinament per l'estat d'alarma i el tancament dels centres educatius.

 

Aquestes targetes estan carregades amb un saldo inicial de 40 euros, a raó de 4 euros per dia lectiu durant el període de dues setmanes. El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya podrà recarregar-les automàticament si s’allarga el tancament dels centres educatius. L’ús de les targetes és exclusivament per a compres en qualsevol establiment d’alimentació que tingui un sistema de pagament amb TPV.

 

Per repartir les targetes, el personal del departament d’Ensenyament de l’Ajuntament està donant cita prèvia a les 37 famílies beneficiàries d’aquestes targetes que hi ha a l’Hospitalet de l’Infant perquè les vagin a recollir al vestíbul de la biblioteca municipal del poble a l’hora assignada. D’aquesta manera, el consistori pretén evitar cues i poder prendre les mesures de protecció necessàries per minimitzar els riscos de propagació i contagi del coronavirus.

A les 2 famílies de Vandellòs que tenen beques menjador per als seus fills se’ls portarà les targetes als seus domicilis.  

El Consell Comarcal del Baix Camp ha facilitat informació general sobre aquesta mesura de la Generalitat de Catalunya, destinada als menors beneficiaris/àries d'ajuts de menjador en els nivells educatius de segon cicle d'educació infantil, primària i secundària obligatòria, a les escoles i associacions de mares i pares. Amb les targetes moneder, es vol garantir el dret bàsic d’alimentació dels infants que es troben en situació de vulnerabilitat i estan afectats pel tancament dels centres educatius.

Galeria d'Imatges

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha començat les tasques de desinfecció de la via pública per frenar la propagació del coronavirus.
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha iniciat la desinfecció de la via pública
Imatge de la desinfecció a la zona CAP de l'Hospitalet de l'Infant

Aquestes tasques les realitzarà cada setmana a l’entorn dels punts del municipi amb més afluència de persones, com són els supermercats, les zones amb establiments d’alimentació i de venda de premsa i de menjar per a mascotes, els estancs, les entitats financeres, les parades d’autobús, les places i les esglésies. En aquest llistat de llocs considerats estratègics s’hi troben també el CAP, les farmàcies, els centres de dia, els centres veterinaris, Càrites, la comissaria de la Policia Local, la Casa de Cultura Blanca d’Anjou, l’Ajuntament de Vandellòs i la Casa de la Vila.

Aquestes tasques les realitzen operaris de la brigada de Medi Ambient de l’Ajuntament, amb l’ajut de dues màquines escombradores i de dues furgonetes amb equip d’aigua a pressió. El producte que utilitzen és un higienitzant de superfícies amb base de clor, diluït amb aigua.

D’aquesta manera, el consistori ha reforçat el servei de neteja, seguint les indicacions del Departament de Salut per reduir qualsevol mitjà de transmissió del coronavirus.

Paral·lelament, l’Ajuntament demana als veïns i veïnes que mantinguin net el municipi. En aquest sentit, els recomana separar correctament els residus que generen i dipositar-los dins (no fora) del contenidor corresponent (de residus orgànics, envasos de plàstic, envasos de vidre, paper/cartró o fracció resta) i que guardin a casa les pintures, piles, petits electromèstics, objectes voluminosos i altres tipus de residus que hagin de llençar mentre durin les restriccions de circulació, ja que les deixalleries municipals estan tancades.

Seguir aquestes recomanacions és  necessari per preservar la integritat i seguretat de les persones que s’encarreguen del servei de recollida i tractament dels residus municipals, tal com han apuntat l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Secomsa, l’empresa pública que realitza aquest servei.

Galeria d'Imatges

L’Àrea d’Esports de l’Ajuntament i diverses entitats esportives locals han preparat diferents reptes per a la ciutadania, per promoure l’esport durant el confinament
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant se suma a la celebració del Dia mundial de l’activitat física
Monitora de l'àrea d'esports realitzant una classe dirigida.

L’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i les entitats esportives locals s’adhereixen a la commemoració del Dia mundial de l’activitat física, previst per al pròxim dilluns 6 d’abril.  Perquè, malgrat el confinament, tots els ciutadans i ciutadanes puguin celebrar aquest dia, a partir d’aquest divendres 3 d’abril els proposaran acceptar diferents reptes a través de les seves xarxes socials i grups de Whatsapp. D’aquesta manera, a més de promoure l’esport durant aquests dies volen ajudar la gent a fer més entretinguda la seva estada a casa, segons ha explicat el regidor d’Esports, Diego García.

Per donar visibilitat a aquesta celebració, animaran els seus seguidors, alumnes i socis a compartir les seves fotografies o vídeos participant en el repte, amb els hashtags #mouteacasa #VandellòsilHospitalet. Cada entitat explicarà com volen que els facin arribar aquest material gràfic, en les seves xarxes socials o missatges de Whatsapp. La idea és que cada entitat pengi les imatges i vídeos rebuts en les seves xarxes socials o canals de comunicació; i que tant l’Ajuntament com la resta d’entitats comparteixin les publicacions i facin xarxa, per reforçar els vincles de la comunitat.

A banda de les diferents seccions de l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament (bàsquet, futbol sala, handbol, tennis i natació), aquestes són les entitats que s’han sumat a aquesta iniciativa:

1.- Centre Cultural Esportiu i Recreatiu de Vandellòs

2.- Club Centre Excursionista Serres del Mestral

3.-Club d’Escacs de l’Hospitalet de l’Infant

4.-Club Esportiu de l’Hospitalet de l’Infant

5.- Club Esportiu Masboquera

6.- Club de Fútbol Sala de Vandellòs

7.- Club Gimnàstica Rítmica i Aerorítmic de l’Hospitalet de l’Infant

8.- Club de Judo de l’Hospitalet de l’Infant

9.- Club Karate de l’Hospitalet de l’Infant

10.- Club Nàutic Hospitalet-Vandellòs

11.- Club de Patinatge l’Hospitalet de l’Infant

12.- Foment cultural Grup de bitlles

13.- Futbol Base l’Hospitalet de l’Infant

14.- Penya Barça de l’Hospitalet de l’Infant

15.- Penya Ciclista de l’Hospitalet de l’Infant

16.- Societat de caçadors de Sant Isidre de Vandellòs

17.- Societat de defensora de la caça de l’Hospitalet de l’Infant

Classes dirigides amb el lema #mouteacasa

Amb l’objectiu també de promoure l’esport, des de l’inici del confinament a casa, l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant està oferint classes dirigides

Galeria d'Imatges

L’Ajuntament i la Policia Local de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant recomanen a les persones que s’hagin de desplaçar a finques per donar atenció bàsica d’alimentació i neteja als animals que hi estan albergats que emplenin el document adjunt per certificar que faran els desplaçament soles i únicament per garantir aquesta atenció bàsica; i també que prendran les mesures necessàries de seguretat.
Recomanació per a les persones que s’han de desplaçar a finques amb animals per garantir la seva atenció bàsica
Logo Ajutament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
No cal que s’adrecin a la Policia Local perquè els segellin el document. Només és necessari que portin l’autocertificat emplenat amb elles quan es desplacin a les finques, juntament amb la còpia del DNI; i del cadastre, si disposen d’aquesta última.  En cas de control policial, aquesta serà la documentació que hauran de mostrar. 
 
El document adjunt és un pdf editable que es pot descarregar i emplenar digitalment. També es pot imprimir i emplenar a mà. 
 
Aprofitem aquest espai per recordar-vos que està prohibit fer foc.

Arxius adjunts

En la reunió que han mantingut aquest dimarts 17 de març els membres del Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL) de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, s’han pres aquests nous acords per afrontar la situació d’emergència ocasionada pel COVID-19:
Acords presos per l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant el dimarts 17 de març
Logo Ajutament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
- Estudiar les mesures fiscals i econòmiques necessàries per limitar l’impacte econòmic de la crisi del coronavirus sobre el veïnat i l’empresariat local.
En aquest sentit, s’està treballant en:
 Ajornar el calendari fiscal
 Retornar els imports de les quotes abonades pels ciutadans i ciutadanes en concepte de serveis públics municipals (per exemple, de les llars d’infants municipals, de l’Escola Municipal de Música, etc.).
 
- Suspendre els terminis per a la tramitació dels procediments administratius de l’Ajuntament, com ara els del Pla d’Ocupació Municipal o les subvencions a les entitats. Tenint en compte el que s’estableix en la disposició addicional tercera del Real Decreto 463/2020 de 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma i s’estableixen mesures de contenció per protegir la salut de la ciutadania.
 
- Agrair als treballadors públics el seu alt grau de responsabilitat i de compromís amb la feina i amb el servei a la ciutadania en el moment d’afrontar una situació crítica com l’actual.
Els membres del Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL), reunits aquest dilluns 16 de març, han decidit adoptar noves mesures per reduir el risc d’exposició i transmissió del COVID-19, tot seguint les recomanacions marcades per les autoritats sanitàries. Els nous acords consisteixen en:
Nous acords de l’Ajuntament per reduir el risc de transmissió del COVID-19 (16 de març)
Logo Ajutament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Els membres del Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL), reunits aquest dilluns 16 de març, han decidit adoptar noves mesures per reduir el risc d’exposició i transmissió del COVID-19, tot seguint les recomanacions marcades per les autoritats sanitàries.  
Els nous acords consisteixen en:
 
- Determinar, conjuntament amb els Serveis Socials del Consell Comarcal del Baix Camp, el cens de persones vulnerables, tant infants com gent gran, que hi ha al municipi; i prendre aquestes mesures per atendre les seves necessitats:
 
 Posar a disposició de les persones usuàries dels Serveis Socials Municipals una adreça de correu electrònic (benestar@vandellos-hospitalet.cat) i un número de telèfon, el 977327155, en horari d’oficina (de 8.30 a 14.30 h).  Per atendre casos d’emergència sobrevinguda,  s’habilita el mòbil 663825809, de les 14.30 h a les 20.00 h.
 
 Prioritzar la distribució d’aliments a aquestes persones vulnerables amb recursos propis de l’Ajuntament, per evitar la propagació del coronavirus.
 
 Recollir les dades de les persones que voluntàriament s’han ofert a prestar aquest tipus de servei de distribució d’aliments a través dels Serveis Socials Municipals (via el correu electrònic: benestar@vandellos-hospitalet.cat).
 
- Crear “l’Antena Empresarial”, un canal de comunicació de l’Ajuntament amb el teixit empresarial local, via Whatsapp, per facilitar als representants de les associacions empresarials del municipi la informació que pugui interessar als seus col•lectius relacionada amb la crisi del coronavirus i intentar resoldre els seus dubtes.
 
- Desconvocar les reunions dels òrgans col•legiats municipals, amb excepció de la Junta de Govern Local, amb l’adopció de les mesures de protecció escaients.
 
- Facilitar als treballadors municipals els mitjans necessaris perquè puguin treballar a distància i tenir flexibilitat horària.
Els membres del Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL) s’han reunit avui dissabte 14 de març per valorar i fer el seguiment de les mesures de prevenció per per minimitzar els riscos de propagació i contagi del coronavirus que es van prendre amb anterioritat i ha decidit adoptar-ne de noves, tenint en compte també les mesures anunciades aquesta nit pel president del govern espanyol en la seva compareixença.
Noves mesures adoptades per l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per minimitzar la propagació del coronavirus
Imatge Reunió CECOPAL

Aquestes noves mesures consisteixen en:

 • Centralitzar la informació ciutadana a les oficines municipals d’atenció ciutadana (OMAC), ubicades a l’Ajuntament de Vandellòs i a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant.

Es prioritzarà l’atenció telemàtica o telefònica i es reduirà l’atenció personalitzada en els casos que siguin imprescindibles.

 • Tancar el Centre de Dia de l’Hospitalet de l’Infant.
 • Identificar els col·lectius vulnerables dependents per tal de facilitar el seu abastiment alimentari i mèdic.

  Organitzar els grups de persones voluntàries per donar suport a persones vulnerables, en cas de ser necessari.
 • Habilitar un servei especial de l’autobús municipal.
 • Ordenar el tancament dels parcs infantils.

Galeria d'Imatges

L’autor del primer transplantament d’òrgan de l’Estat tenia arrels a Vandellòs
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant lamenta la mort de l’eminent uròleg Josep M. Gil-Vernet
Fotografia de l'uròleg Josep Maria Gil-Vernet de l'any 2004, publicada pel diari el Periodico

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant lamenta la mort de Josep Maria Gil-Vernet, que va tenir lloc ahir dijous 5 de març a Barcelona, als 97 anys. Aquest uròleg reconegut internacionalment, amb arrels a Vandellòs, va realitzar el primer trasplantament d’òrgan a Espanya, el de ronyó, junt amb el nefròleg Antoni Caralps, l’any 1965. També va ser ell qui l’any 1983 va dirigir el primer trasplantament de pàncrees.

Fill, pare i avi d’una prestigiosa saga de metges, Josep Maria Gil-Vernet va néixer el 9 de desembre de 1922 a Barcelona. El seu pare, el catedràtic d’anatomia i uròleg Salvador Gil-Vernet i dos del seus tres fills, Josep Maria i Alfredo, també son uròlegs.

Ca la Torre de Vandellòs, que actualment és un equipament municipal que acull un centre d’interpretació de la història del poble, era la casa pairal de la família Gil-Vernet i es va convertir en la més important del poble. De fet, la plaça principal de Vandellòs on està ubicada aquesta casa, que té una torre de defensa annexa del s.XVI, duu el cognom de la família en homenatge a aquesta.

Segons ha informat la família, la missa tindrà lloc demà dissabte 7 de març, a les 12.45 h, al tanatori Sant Gervasi-Barcelona; i posteriorment serà traslladat a Vandellòs, on se celebrarà la cerimònia d’inhumació a partir de les 16 h.

Galeria d'Imatges

La decisió de suspendre l’esdeveniment esportiu de muntanya UT Llastres, que s'havia de celebrar al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant el cap de semana del 13 al 15 de març, es va prendre el dimecres 11 de març al matí en la reunió que van tenir l’Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, el Club Centre Excursionista Serres de Mestral i els responsables de l'organització.
Ajornada l'UT Llastres de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant fins al 13, 14 i 15 de novembre
Imatge de la UT Llastres d'edicions anteriors.
En aquesta trobada es va acordar suspendre la 3ª edició de l’UT LLASTRES, que incloïa una prova d’ultraresistència amb tres etapes, l’ 11a edició de la Cursa de la Portella, el Canicross i les curses infantils, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries i de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) pel que fa a grans esdeveniments internacionals, per seguir treballant en la contenció del Covid19.
 
L'organització lamenta profundament els inconvenients que aquestes decisions puguin causar a tercers, però vol reiterar el seu compromís amb la salut de les persones i, sobretot, la seva voluntat de seguir totes aquelles recomanacions que provinguin de les autoritats sanitàries.
 
En la reunió també es va decidir també realitzar la 3ª edició de l’UT LLASTRES, l’11a edició de la Cursa de la Portella, el Canicross i les curses infantils els dies 13, 14 i 15 de novembre de 2020, si les condicions sanitàries ho permeten.
Ja han finalitzat els treballs de reforç i consolidació del talús de Masriudoms que limita amb la zona esportiva municipal del nucli urbà d’aquest poble.
Enllestits els treballs de reforç d’un talús de Masriudoms
Imatge reforç d’un talús de Masriudoms

Aquests treballs, que van iniciar-se a mitjan de març, van haver d’aturar-se per les restriccions imposades pel govern espanyol per frenar l’expansió del coronavirus. El motiu, recordem, és que arran de l’aprovació del Reial Decret llei 10/2020 de 29 de març de 2020 van quedar suspeses fins al 9 d’abril les activitats productives no essencials.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va encarregar aquests treballs a l’empresa Inacces Geotecnica Vertical, SL per donar una major estabilitat i seguretat a aquest talús de 80 m de longitud i una superfície aproximada de 900m2, compost principalment de guixos argilosos. A la part superior del talús hi ha vegetació autòctona de bosc, amb espècies de pi mediterrani.

L’any 2010 ja es va actuar a una part d’aquest talús amb l’execució d’unes malles de triple torsió, diversos tirants d’ancoratge i una malla dinàmica. Arran d’un nou estudi geològic, el consistori va considerar necessari revisar les actuacions realitzades i millorar-les amb la incorporació de nous elements que donin una major estabilitat i seguretat al talús. Aquests treballs de reforç han costat 24.500 euros, aproximadament.

Galeria d'Imatges

L’empresa municipal de promoció econòmica de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ofereix als empresaris i autònoms un simulador per calcular –los, entre altres continguts
Idetsa amplia la informació sobre els ajuts econòmics per reduir l’impacte negatiu de la crisi de la Covid-19 al seu web
Imatge Esquema de la modificació de les bases de les subvencions.

L’empresa municipal de promoció econòmica de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Idetsa, ha ampliat els continguts de la seva pàgina web (www.idetsa.cat) amb un nou apartat dedicat a les mesures especials posades en marxa pel consistori per reduir l’impacte negatiu de la crisi de la Covid-19 en l’economia local.

En aquest apartat s’ofereix als empresaris i autònoms informació detallada de les subvencions municipals per a la contractació de treballadors en atur i del programa d’ajuts per al foment de l’autoempresa. Cal recordar que el Ple de l’Ajuntament ha aprovat recentment la modificació de les bases d’aquestes subvencions, per adaptar-les a la nova realitat socioeconòmica provocada per la pandèmia del coronavirus i la declaració d’estat d’alarma.

La modificació d’aquestes bases permetrà que els autònoms i les micro i petites empreses del municipi que s’hagin vist obligats a cessar l’activitat o a reduir l’activitat en més del 75% dels seus ingressos habituals a causa de l’estat d’alarma puguin beneficiar-se d’uns ajuts directes, a fons perdut.

La quantia màxima dels ajuts per a la contractació de treballadors en atur, per tots els conceptes subvencionables, serà de 10.000 euros anuals per empresa. Pels quatre conceptes subvencionables dels ajuts per al foment de l’autoempresa, els autònoms es podran beneficiar d’un màxim de 1.300 euros.

En la pàgina web d’Idetsa, es concreta el cronograma d’aquestes subvencions. Tal com s’hi explica, el termini de presentació de les sol·licituds i de la demanda de bestretes començarà el 26 de maig i finalitzarà el 30 de novembre. En aquest espai d’Internet també es dóna resposta a les preguntes més freqüents relacionades amb la modificació de les bases d’aquestes línies d’ajuts i, com a servei a destacar, es facilita uns simuladors perquè tant els autònoms com els petits i mitjans empresaris que contractin treballadors en atur puguin calcular l’import de les subvencions.

L’apartat “Mesures especials Covid-19” del web d’Idetsa conté, així mateix, un calendari dels ajuts i subvencions no només municipals, sinó també estatals i autonòmiques; i uns telèfons de contacte per atendre les consultes dels industrials, els restauradors i els comerciants.

 

Altres ajuts municipals

Pel que fa als ajuts municipals, a més de les subvencions a les empreses per la contractació de treballadors aturats i dels programa d’ajuts a l’autoempresa, l’Ajuntament també ofereix actualment:

 

 • Ajuts per a inversions empresarials d’alt impacte
 • Subvencions a la recuperació i comercialització de producte agrari i forestal
 • Incentius a la implantació de projectes innovadors i noves activitats estratègiques per al municipi

La informació sobre aquests altres ajuts i sobre els serveis que ofereix Idetsa es pot trobar en altres apartats de la pàgina web www.idetsa.cat.

Resum dels acords més destacats adoptats en la primera sessió plenària que s’ha celebrat al municipi de manera telemàtica avui dijous 9 d’abril
El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant aprova mesures per reduir l’impacte negatiu de la crisi de la Covid-19 en l’economia local (resum dels acords més destacats de la sessió plenària del 9 d'abril)
Imatge Ple 9 d'abril

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha aprovat aquest dijous 9 d’abril la modificació de les bases de les subvencions per a la contractació de treballadors en atur, amb els vots a favor de PSC, JxCat, FIC, ERC, Cs i PP i l’abstenció de la CUP; i de les bases del programa d’ajuts per al foment de l’autoempresa, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals, per adaptar-les a la nova realitat socioeconòmica provocada per la pandèmia del coronavirus i la declaració d’estat d’alarma.

La modificació d’aquestes bases permetrà que els autònoms i les micro i petites empreses del municipi que s’hagin vist obligats a cessar l’activitat o a reduir l’activitat en més del 75% dels seus ingressos habituals a causa de l’estat d’alarma puguin beneficiar-se d’uns ajuts directes, a fons perdut.

 

La quantia màxima dels ajuts per a la contractació de treballadors en atur, per tots els conceptes subvencionables, serà de 10.000 euros anuals per empresa. Pels tres conceptes subvencionables dels ajuts per al foment de l’autoempresa, els autònoms es podran beneficiar d’un màxim de 1.300 euros.

 

També com a novetat, per satisfer la necessitat de liquiditat urgent que el sector empresarial té en les actuals circumstàncies d’excepcionalitat, les bases de les dues línies d’ajuts preveuen la possibilitat que els beneficiaris puguin demanar una bestreta del 100% de l’import, encara que no hagin realitzat tot l’objecte de la subvenció, sense perjudici que a posteriori hagin de presentar la justificació de la mateixa en el termini establert en les bases.

 

Amb aquestes mesures urgents de reactivació econòmica, l’Ajuntament pretén reduir l’impacte negatiu de la crisi sanitària en l’economia local, influir positivament en la demanda i mantenir el benestar de tota la ciutadania en general. En aquest sentit, cal tenir en compte que els autònoms, les  micro i petites empreses del municipi, als quals van destinades les subvencions, representen el gruix del teixit empresarial local i són els més afectats per la caiguda de l’activitat econòmica.

 

Per disposar de diners suficients per pagar aquestes subvencions, l’Ajuntament ha incrementat la partida pressupostària destinada als ajuts amb 335.000 euros més (220.00 euros més per a les subvencions per a la contractació de treballadors en atur i 115.000 euros més per als ajuts per al foment de l’autoempresa).

 

L’Ajuntament s’ha compromès a augmentar la quantitat de diners reservada per a aquests ajuts, si resulta insuficient, perquè cap empresari local que compleixi els requisits exigits en les bases es quedi sense liquiditat.

 

Altres acords destacats del ple

En el primer ple telemàtic de la història de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant també s’han aprovat les bases d’unes noves subvencions destinades a la defensa del productor agrari envers a l´amenaça de la plaga del porc senglar, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals excepte la FIC, que s’ha abstingut. Per impedir l’accés dels porcs senglars als camps i garantir la recuperació de la inversió realitzada, hi ha previstos dos tipus d’ajuts: a la nova inversió i reparació d’instal·lacions ja realitzades per la defensa del paisatge agrari al municipi (malles, als, cables, tensors i cimentació, pastors elèctrics, plaques fotovoltaiques, bateries i altres sistemes elèctrics i electrònics de protecció) i a la despesa per la defensa del paisatge agrari al municipi (assegurances agràries que cobreixin els danys del porc senglar a parcel·les agràries, ús de feromones de llop i granulat alimentari per a senglars).

 

D’altra banda, amb els vots a favor de PSC, JxCat, ERC, Cs i PP; l’abstenció de la FIC i el vot en contra de la CUP, el Ple de l’Ajuntament ha aprovat provisionalment la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per tal d’inserir correctament la nova comissaria de la Policia Local en una parcel·la d’equipament públic municipal de la urbanització Infant de l’Hospitalet de l’Infant. L’aprovació definitiva d’aquesta modificació del POUM correspon al Conseller del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, amb informe previ favorable de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona i de la Comissió d’Urbanisme de Catalunya.

 

També s’ha aprovat provisionalment la modificació puntual del POUM per destinar dues parcel·les del sector Camí de la Porrassa a la futura implantació d’un equipament esportiu, amb els vots a favor de PSC, JxCat, ERC, Cs i PP i els vots en contra de la FIC i de la CUP.

En aquest cas, l’aprovació definitiva d’aquesta modificació del POUM correspon a la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona.

 

Mocions rebutjades

 

 

 

 

La sessió plenària s’ha pogut seguir en directe a través de Ràdio l’Hospitalet de l’Infant i del seu web i també a través del Facebook de la Televisió de Vandellòs (TVV). Ha quedat enregistrada i la TVV podrà emetre-la en diferit i penjar-la en el seu canal de YouTube https://www.youtube.com/user/tvvandellos.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha repartit aquestes targetes que el Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya ha carregat amb diners perquè les famílies d’aquests infants puguin comprar aliments
Nens i nenes amb risc d’exclusió social del Centre Obert Cavallet de Mar de l’Hospitalet de l’Infant reben unes targetes moneder
Imatge de la recollida de la targeta moneder al vestíbul de la biblioteca

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha distribuït aquest dilluns 4 de maig  targetes moneder a onze nens i nenes que són usuaris del Centre Obert Cavallet de Mar de l’Hospitalet de l’Infant. Aquest Centre és un dels Serveis d’intervenció Socioeducativa  (SIS) que hi ha en funcionament a la comarca gràcies al Contracte Programa del Consell Comarcal del Baix Camp amb el Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya signat l’any 2020.

Es tracta d’ un servei diürn preventiu, que ofereix la intervenció fora de l’horari escolar, per als infants, adolescents i les seves famílies que es troben en risc d’exclusió social i tenen un seguiment de la seva situació sociofamiliar amb els serveis socials d’atenció primària. Aquest servei es basa en un treball integral amb els objectius determinats per llei, com poden ser prevenció de dèficits socioeducatius i situacions de risc social.

 

Un total d’onze famílies amb infants usuaris del Centre Obert Cavallet de Mar han rebut avui dilluns unes targetes de prepagament per sufragar les despeses d’alimentació bàsica durant la Fase d’emergència 1 del Pla PROCICAT del Govern de la Generalitat. Aquestes targetes, que ha carregat el Departament de Treball, Afers Socials i Família amb un saldo de 80 €, s’aniran carregant quinzenalment per un import de 2 € diaris.

 

El Consell Comarcal del Baix Camp ha realitzat la distribució de les targetes moneder entre aquestes famílies amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

 

Per repartir les targetes, el personal del departament d’Ensenyament de l’Ajuntament ha citat aquest matí a les famílies beneficiàries d’aquestes targetes que hi ha a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant perquè les anessin a recollir al vestíbul de la biblioteca municipal de l’Hospitalet de l’Infant.

Un cop es reobrin els equipaments, aquests usuaris podran compensar els imports pagats i no gaudits en períodes posteriors. Les persones inscrites als cursos de tardor/hiver podran reclamar la part proporcional de les quotes corresponents al període d’inactivitat o, si ho prefereixen, compensar-la amb algun dels serveis que ofereix l’Àrea d’Esports
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant no està cobrant les quotes als abonats a les instal•laciones esportives municipals
foto d'arxiu de la piscina coberta

Davant el tancament de les instal·lacions esportives municipals de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, que va tenir lloc  el dia 12 de març, per la pandèmia del coronavirus,  l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va decidir no cobrar les quotes dels abonaments mentre no es puguin obrir aquestes instal·lacions. Quan es reobrin aquests equipaments, les persones abonades podran compensar els imports pagats i no gaudits en els abonaments anuals, semestrals, trimestrals i del mes de març en períodes posteriors.

Amb el mateix objectiu de pal·liar els perjudicis que el tancament forçós de les instal·lacions esportives està causant a les persones usuàries, l’empresa municipal que gestiona els esports (Llastres Serveis Municipals SLU) també ampliarà la vigència dels bons 10, que habitualment caduquen als tres mesos.

D’altra banda,  les persones inscrites als cursos de tardor/hivern de l’Àrea d’Esports, que estava previst que finalitzessin el proper 30 de maig, podran reclamar la devolució de la part proporcional de les quotes durant el període d'inactivitat. A aquells que no sol·licitin la devolució, aquests imports se’ls compensarà un cop es reprenguin les activitats i es reobrin els equipaments esportius, en algun dels serveis què ofereix l'Àrea d'Esports (abonaments, casals, cursos...).

 

Des del principi del confinament, l’Àrea d’Esports està oferint a la població classes dirigides gratuïtes per la Televisió de Vandellòs (TVV) i per Internet, a través del canal de YouTube de la TVV. Mentre duri aquesta situació, a més, prestarà a les persones abonades al gimnàs municipal de Vandellòs i  a les instal·lacions de la  Piscina Municipal Coberta de l'Hospitalet de l'Infant que així ho desitgin un servei d' assessorament i seguiment esportiu personalitzat a càrrec dels seus monitors i monitores de fitness.

 

Per demanar les compensacions o reclamar la devolució de la part proporcional de les quotes corresponent al temps durant el qual no s’ha gaudit del servei, les persones afectades s’han de posar en contacte amb l’Àrea d’Esports de l’ajuntament via telèfon (977 82 05 23) o correu electrònic (esports@vandellos-hospitalet.cat).

 

Suspeses les quotes dels serveis municipals d’ensenyament

 

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant tampoc està cobrant les quotes de l’Escola de Música i de les llars d’infants municipals. En aquest cas, les persones usuàries paguen les quotes a mes vençut, el consistori no ha cobrat la quota del mes de març, tot i que les classes van finalitzar a mitjan de març (el dia 12) i no cobrarà novament les quotes fins que es reobrin els centres.

 

Als alumnes de l’Escola de Música que van fer el pagament únic anual, se’ls retornarà o compensarà la part proporcional de la quota corresponent al període d’inactivitat del centre.

Durant el període de confinament, l’Escola de Música està oferint classes gratuïtes per Internet i recursos d’aprenentatge adaptats als diferents tipus d’alumnat; i les llars d’infants municipals està mantenint també el contacte amb l’alumnat, recomanant-los activitats i enviant-los enllaços d’interès perquè continuïn formant-se.

En aquests moments en què moltes botigues i restaurants es preparen per reobrir, sovint amb restriccions o amb nous plantejaments, també comunicatius, el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL) vol col•laborar amb aquests establiments comercials i recordar-los que tenen a la seva disposició el Servei d’Assessorament Lingüístic perquè puguin redactar amb seguretat els seus nous comunicats, cartells, fullets, cartes, etc. en català i publicar-los amb qualitat.
El CNL ofereix el Servei d’Assessorament Lingüístic als establiments comercials que es preparen per reprendre l’activitat al Baix Camp i al Priorat
Imatge Fullets d'assesorament

Al costat del seu tradicional servei de correccions, amb recomanacions per afavorir la progressiva autonomia lingüística dels usuaris, el CNL des de 2018 ofereix també  el servei de traduccions del castellà al català.  

 El servei pot ser gratuït per a petites empreses de menys de 10 treballadors que col·laborin amb el CNL en la promoció de l’ús del català, com ara el Voluntariat per la Llengua.

Els textos breus per revisar (fins a 4 fulls) es poden enviar a l’adreça assessoramentreus@cpnl.cat. 

EL CNL disposa del web per a empreses i comerços del CNL, que presenta de forma senzilla tots els serveis, estructurats en quatre blocs, que en situació de no confinament ofereix el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL)  a aquest sector per facilitar-li poder treballar correctament en català: formació presencial o en línia; traduccions i correccions; consultoria lingüística (selecció de personal, normativa, entrenament  lingüístic (coaching)...). 

Tot i que en aquests moments les oficines del Centre de Normalització Lingüística estan físicament tancades (tant la de Reus com la de Cambrils o Flaset), el Consorci per a la Normalització ha reprès la seva activitat en línia, amb el Voluntariat per la llengua virtual, els cursos de català amb el Parla.cat per lliure o amb tutoria, el programa radiofònics “Espurnes... de llengua”, la publicació dels fulls lingüístics o  el Servei d’Assessorament Lingüístic. 

 A mesura que el CNL reprengui altres activitats n’anirà informant per mitjà del seu web o de les xarxes socials. 

Maig  de 2020

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 90 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.

 

Més informació: www.cpnl.cat

La construcció d’un nou edifici adossat a l’existent permetrà reemplaçar els mòduls prefabricats on es presta el servei de menjador als alumnes del centre
S’inicien les obres d’ampliació de la llar d’infants Sol i Vent de l’Hospitalet de l’Infant
Imatge inici de les obres de la Llar d'Infants Sol i Vent

Aquest mes de maig s’han iniciat les obres d’ampliació de la llar d’infants Sol i Vent de l’Hospitalet de l’Infant. Aquests treballs de construcció d’un nou edifici adossat a l’existent, que permetrà reemplaçar els mòduls prefabricats on es presta el servei de menjador a l’alumnat del centre, havien de començar la darrera quinzena de març, però la data d’inici es va ajornar per precaució i a causa també de les restriccions imposades pel govern espanyol per frenar l’expansió del coronavirus.

El termini d’execució de les obres, adjudicades a l’empresa Edifisa Enter SL per un import de gairebé 363.000 euros, és de cinc mesos, per la qual cosa la previsió és que puguin estar enllestides per a l’inici del curs vinent, segons va explicar dilluns, 4 de maig, l’alcalde, Alfons Garcia, durant la visita que hi va fer juntament amb la direcció facultativa de l’obra.

L’ampliació de la llar d’infants prevista consisteix en la construcció d’un nou cos adossat a l’existent per la façana sud-oest, amb una superfície de 250,50 m2. Es tracta d’un edifici format per una planta baixa amb coberta plana, que constarà de cuina office, menjador i zona de dormitoris compartimentables i un bany. També s inclourà un porxo perimetral com a espai intermedi amb l’exterior. A la coberta, plana, no transitable, s’hi col·locaran els elements necessaris per a les instal·lacions de renovació d’aire, aire condicionat i conductes de pas d’instal·lacions.

Els espais tindran ventilació creuada i garantiran a la sala del menjador i dormitoris l’assolellament directe entre les 10 i les 12 hores en els solsticis d’hivern. Per realitzar la connexió del nou edifici a l’existent, s’haurà d'eliminar un aula de la llar d’infants existent i un office.

En el disseny de l’edifici, s’han tingut en compte les necessitats que té una escola bressol per acollir el menjador i espais per dormir de grups d’infants de 0 a 1 any; d’ 1 a 2 anys i de 2 a 3 anys. Per aquest motiu també, com a aspectes generals, totes les portes i zones de pas disposaran de sistema anti-picadits; els vidres transparents estaran senyalitzats per evitar accidents; i el mobiliari estarà adaptat i serà accessible als nens i nenes.

Per finançar aquest projecte, el consistori comptarà amb una subvenció de 101.105 euros de la Diputació de Tarragona, en el marc del Pla d’acció municipal 2019 (PAM); i amb una aportació econòmica del Ministerio para la Transición Ecológica de 190.468,75 euros, en concepte de projectes de desenvolupament local cofinanciables a realitzar l’any 2020, en virtut de l’establert a l’Ordre IET/458/2015, d’11 de març, per la qual es regulen les assignacions als municipis de l’entorn de les instal·lacions nuclears amg càrrec al Fondo para la financiación de las actividades del Plan General de Residuos Radiactivos.

L’Ajuntament també ha cancel•lat ja alguns esdeveniments que s’havien de celebrar a l’estiu a causa de la pandèmia del coronavirus
Suspeses les festes i jornades previstes a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per als mesos de maig i juny
Imatge d'arxiu Jornades de la tonyina

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha decidit suspendre les festes i jornades que s’havien de celebrar fins al juny al municipi; i alguns esdeveniments previstos a l’estiu, per precaució davant la situació d’alarma sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus.  El consistori considera que en aquests moments el més important és garantir la seguretat de la ciutadania i que les previsibles mesures de seguretat i de limitació d’aforament dificultarien l’organització i desenvolupament dels actes. A més, argumenta que la suspensió d’aquests esdeveniments permetrà destinar el pressupost d’aquests a altres partides vinculades a l’atenció a les persones i a la promoció econòmica per fer front a les conseqüències de la crisi ocasionada per la Covid-19.

En concret, els actes dels mesos de maig i juny que han quedat cancel·lats són:

 

 • La 8a edició de les Jornades de comunicació, organitzades per Ràdio l’Hospitalet de l’Infant i el Campus Extens de la URV de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura, per a tots els dilluns del mes de maig (els ponents de reconegut prestigi que haurien impartit les conferències són Francesc Mauri, Núria Ribó, Eudald Carbonell i Cristina Almeida),
 • La Festa Major de Remullà, que s’havia de celebrar el 9 de maig.
 • La Festa de la Germandat de Vandellòs (no s’organitzarà en la modalitat de carrer, tot i que s’organitzaran actes virtuals del 15 al 17 de maig, com us expliquem més endavant).
 • La Festa Major de Gavadà, prevista per al 23 de maig
 • Les XXI Jornades de la Tonyina, organitzades per la Regidoria de Turisme. La 15a Tonyinada, amb què s’haurien inaugurat hauria tingut lloc el 31 de maig; i les jornades pròpiament dites del 31 de maig al 14 de juny.
 • La Feria Rociera de l’Hospitalet de l’Infant, que organitza l’Asociación Rociera de l’Hospitalet de l’Infant amb la col·laboració de l’Ajuntament i que enguany estava prevista del 12 al 14 de juny.
 • La Revetlla de Sant Joan
 • La Festa de Sant Pere, prevista del 26 al 29 de juny (no se celebrarà de la manera habitual, tot i que hi haurà actes virtuals).

 

L’Ajuntament també ha suspès ja dos esdeveniments musicals que estaven programats per a l’estiu:

 

 • La quarta edició del Festival Internacional de Guitarra, organitzat per la Regidoria de Cultura, que s’havia de celebrar del 22 al 26 de juliol
 • Un concert dels 40 Principales, que hauria tingut lloc a principis d’agost.

 

Pel que fa a la resta de les grans celebracions del municipi (festes major de Masriudoms, l’Almadrava i l’Hospitalet de l’Infant; Mercat Medieval, Festa Major de Vandellòs, etc.), el consistori encara no ha pres cap decisió, a l’espera de veure com evoluciona la situació.

 

La Festa de la Germandat i la Festa de Sant Pere, en format virtual

Per mantenir viva la Festa de la Germandat i animar la ciutadania en aquests temps difícils, les entitats del poble de Vandellòs estan preparant per als dies 15, 16 i 17 de maig un programa d’actes adaptat a les mesures de protecció establertes per l’alerta sanitària vigent, amb la col·laboració de l’Ajuntament i de la Televisió de Vandellòs (TVV). El programa inclou des d’audicions de sardanes difoses a través de la megafonia del poble, fins a concursos i jocs online a través de les xarxes socials de les entitats, l’emissió d’una programació especial de la festa a la TVV, i fins o tot una tirada de carretilles a càrrec de membres de la Colla de Diables de Vandellòs des dels balcons de les cases, com us detallarem en els propers dies.

La voluntat de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i de la Comissió de Festes de l’Hospitalet és organitzar, igualment, actes per la Festa de Sant Pere, en la modalitat telemàtica.

La situació actual provocada per la pandèmia de la COVID-19 no permetrà la celebració de la 9a edició de la Fira de producte local de les Terres de Mestral “Fruits de la Terra” prevista per als dies 3 i 4 de juliol amb les mesures de prevenció i seguretat necessàries.
Comunicat sobre la suspensió de la 9a edició de la Fira de producte local de les Terres de Mestral “Fruits de la Terra”
Imatge arxiu Fira Fruits de la terra

La Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori (MIDIT) dels municipis de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip, vista la situació extraordinària provocada per la crisi sanitària provocada per la COVID-19 pren la decisió difícil de suspendre l’edició d’enguany de la Fira “Fruits de la Terra” i celebrar-la el 2021.

Els criteris sanitaris, de seguretat per a la població i prudència són la base d’aquesta suspensió. La dificultat de celebrar actes multitudinaris que concentren un gran nombre de persones en els espais públics, com ara els tasts de vins, de restauració i els concerts previstos, incideixen
directament en la celebració d’aquest esdeveniment. Des de l’organització hem d’exercir una posició de responsabilitat i prudència en aquest moments.

Malgrat tot, la Mancomunitat continuarà treballant conjuntament amb el sector agroalimentari i turístic del territori per al seu desenvolupament i donant suport en aquest aquests moments de crisi. Es preveuen la realització d’accions de promoció i difusió dels producte locals de proximitat, de la restauració i del territori per a continuar amb l’activitat econòmica d’ambdós sectors.

Ha estat una decisió difícil de prendre però molt meditada. Posarem els recursos de la Mancomunitat per donar resposta a la difícil situació econòmica que es podran trobar els diferents sectors econòmics del territori i amb l’objectiu comú del desenvolupament local dels nostres municipis.

Agraïm la comprensió de tothom davant de la decisió que es pren en aquests moments. Volem transmetre el nostre suport a totes les persones que estan al capdavant de la lluita contra la COVID-19, així com també als afectats i familiars, i el més sentit condol als qui han perdut als
seus éssers estimats durant la pandèmia.


Treballem pel futur del territori i amb la col·laboració de tots plegats ens en sortirem.

Aquestes mascaretes provenen del paquet de 2.500 unitats que la subdelegació del govern espanyol a Tarragona ha lliurat al consistori. Una part d’aquest material s’està repartint entre els usuaris de l’autobús municipal; i una altra s’ha lliurat a l’estació de trens de l’Hospitalet
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant repartirà mascaretes als treballadors dels comerços i empreses locals el dimarts 12 de maig
Imatge preparació dels lots de mascaretes

Per complementar i garantir la seguretat dels treballadors de les empreses i comerços locals que reinicien ara la seva activitat econòmica, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant els repartirà mascaretes quirúrgiques de manera gratuïta. En concret, el consistori repartirà uns paquets que inclouen: dues mascaretes per empleat i unes instruccions d’ús.

 

El dimarts 12 de maig, personal municipal lliurarà aquest material a les empreses i comerços del municipi que ho hagin demanat, a través d’una sol·licitud de cita prèvia, via correu electrònic, a turisme@vandellos-hospitalet.cat. En aquest correu, que poden enviar fins al dilluns a les 14 h, els empresaris i comerciants locals hauran de fer constar el nom de l’empresa o negoci, el nombre de treballadors, quina persona en representació de l’empresa anirà a recollir les mascaretes i a quin lloc dels tres habilitats per a l’entrega prefereix adreçar-se. D’això s’ha informat ja als empresaris a través de l'Antena Empresarial, el canal de comunicació de l’Ajuntament amb el teixit empresarial local, via Whatsapp, que s’ha creat recentment.

 

El tres punts de recollida de les mascaretes que ha establert l’Ajuntament per a fer-ne efectiu el repartiment són: l’Oficina de Turisme (carrer Estació 1 de l’Hospitalet de l’Infant), l’oficina de fibra òptica d’Idetsa (carrer Via Augusta 61, local 3 de l’Hospitalet de l’Infant) i el Viver d’Empreses d’Idetsa (carrer Martí i  Franquès 5 del polígon industrial Les Tàpies I).

Amb l’objectiu de mantenir les distàncies de seguretat i evitar aglomeracions, el repartiment de mascaretes es farà en intervals de temps entre les 9.30 i les 14 h. A cada empresa se li assignarà una hora perquè una persona en representació seva vagi a recollir les mascaretes per a tots els seus empleats. Per aquesta raó, es prega màxima puntualitat a aquests representants.

.

Les mascaretes que repartirà l’Ajuntament el dimarts 12 de maig provenen del lot de 2.500 unitats que la subdelegació del govern espanyol a Tarragona ha lliurat al consistori. Amb l’obligatorietat de l’ús de mascaretes al transport públic, l’Ajuntament va començar  a repartir-les dilluns passat, 4 de maig, entre els usuaris de l'autobús municipal i va entregar-ne una part al responsable de l'estació de trens de l'Hospitalet, perquè les distribueixi entre els viatgers.

 

L’Ajuntament recorda a tothom que, tot i que l’ús de la mascareta és obligatori en alguns casos i recomanable en d’altres, les mesures més efectives contra el coronavirus són: el distanciament entre persones, la higiene freqüent de mans, evitar el contacte amb persones que tinguin símptomes, evitar compartir objectes, menjar... 

La Junta de Govern Local ha aprovat un nou calendari fiscal per ajudar les famílies i el teixit empresarial a fer front a la crisi de la Covid-19
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant amplia els terminis de pagament dels impostos i taxes municipals
Logo Ajutament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Per mitigar els efectes de la crisi ocasionada pel coronavirus, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha allargat els terminis de pagament dels diferents impostos i taxes municipals per a l’exercici econòmic de 2020.

 

Amb aquesta pròrroga dels terminis, el consistori pretén ajudar les famílies i el teixit econòmic del municipi, per tal que no vegin minvades les seves possibilitats de recuperació i disposin de la màxima liquiditat possible per fer front a les conseqüències de la crisi.

 

El nou calendari fiscal, aprovat per la Junta de Govern Local el passat 21 d’abril, és el següent:

 

 • AIGUA/CLAVEGUERAM (1r trim.): del 21 de febrer al 22 de març de 2020
 • VEHICLES: fins el 31 de juliol de 2020
 • IBI URBANA (1r termini): fins el 31 d’agost de 2020
 • BROSSA (1r trim. 2020): fins el 31 d’agost de 2020
 • AIGUA/CLAVEGUERAM (2n trim.): del 21 de maig al 20 de juny de 2020 (s’allarga el període de pagament voluntari de 30 a 45 dies )
 • MERCADET DE VENDA NO SEDENTÀRIA: fins el 30 de setembre de 2020
 • IBI RÚSTICA I BICES: fins el 30 de setembre de 2020
 • GUALS: fins el 30 de setembre de 2020
 • IAE: fins el 2 de novembre de 2020
 • BROSSA (2n trim.2020): fins el 2 de novembre de 2020
 • AIGUA/CLAVEGUERAM (3r trim.): fins el 2 de novembre de 2020
 • IBI URBANA (2n termini): fins el 2 de novembre de 2020
 • BROSSA (3r trim.): del 30 d’octubre al 31 de desembre de 2020
 • AIGUA/CLAVEGUERAM (4t trim.): del 20 de novembre al 20 de desembre de 2020
 • BROSSA (4t trim. 2020): del 29 de gener al 31 de març de 2021

 

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha adoptat aquesta mesura amb la col·laboració de BASE Gestió d’Ingressos de la Diputació de Tarragona, organisme que gestiona la recaptació tributària municipal; de Comaigua SL, l’empresa que gestiona el servei de subministrament de l’aigua; i de Secomsa, l’empresa pública comarcal que gestiona el servei de recollida i tractament dels residus municipals.

 

Per facilitar les gestions de pagament dels rebuts de l’aigua dels períodes que es vegin afectats pel confinament, Comaigua ha pres aquestes mesures en concret:

✔ Allargar el període de pagament voluntari de 30 a 45 dies per a totes les factures emeses en actual període de pagament voluntari i per les noves emissions de factures durant aquest període.

✔Aturar les gestions de reclamacions de deute, suspensions de subministrament, o qualsevol acció que suposi prescindir del servei bàsic de subministrament d’aigua.

✔Oferir facilitats d’ajornament i fraccionament de les factures.

✔Possibilitat de triar un dia específic de remesa de les factures.

✔Possibilitat d’acollir-se a la modalitat del 12 gotes, oferint un prorrateig de les factures en una quota fixa durant tot l’any.

✔Ajudes per a PIMES i autònoms.

De manera general, s’haurà de fer per Internet; i excepcionalment, de forma presencial, amb cita prèvia, del 13 al 22 de maig
Obert el període de preinscripció a les llars d’infants municipals de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
Imatge Llar d'infants Sol i vent

Des del dimecres 13 de maig és obert el període de preinscripció a les llars d’infants municipals de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per al curs 2020-21. Fins al 22 de maig i com a norma general, per prevenir la propagació del coronavirus, la preinscripció s’haurà de fer de per internet. En concret, les famílies hauran d’enviar la sol·licitud emplenada i la documentació identificativa i acreditativa dels criteris al·legats (escanejada o fotografiada per les dues cares) a l’adreça de correu electrònic de la llar d’infants demanada: llarhospitalet@vandellos-hospitalet.cat (en el cas de la Llar d’infants Sol i Vent de l’Hospitalet de l’Infant) i llarvandellos@vandellos-hospitalet.cat (en el cas de la Llar d'infants Els Patufets).

 

El model de sol·licitud de preinscripció és el que adjuntem a sota per poder-lo descarregar, omplir i guardar. S'hi pot accedir mitjançant un ordinador, una tauleta o un telèfon mòbil.

 

El correu de resposta de la llar d’infants, de confirmació de la recepció de la sol·licitud i la documentació, servirà com a justificant de la formalització de la sol·licitud de preinscripció.

 

Per tal de garantir l’equitat, a aquelles famílies que no tinguin els mitjans necessaris per fer la preinscripció online, se’ls donarà la possibilitat de fer-la de manera presencial durant tot el termini de preinscripció (del 13 al 22 de maig). Hauran de demanar, però, cita prèvia a la llar d’infants que hagin escollit, trucant al telèfon 666 500 723 (Llar d’Infants Sol i Vent) o al 666 501 802 (Llar d’Infants Els Patufets), de dilluns a divendres, de 9 a 13 h.

 

Per ser admès o admesa en les llars d’infants municipals, el nen o la nena ha de tenir, com a mínim, 16 setmanes a l'inici del curs 2020-2021. La informació sobre aquest requisit i sobre el calendari de preinscripció i matrícula i la documentació que cal aportar es pot consultar en els documents adjunts.

El model de sol·licitud de preinscripció

calendari de preinscripció i matrícula

Galeria d'Imatges

Tècnics esportius de diferents Ajuntaments del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre han constituït una taula de treball per compartir informació, debatre i compartir criteris relacionats amb la situació derivada de la pandèmia del Covid 19 i l’afectació als serveis esportius municipals.
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant participa en una taula de treball del sector esportiu municipal del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre
Foto de la trobada del dilluns dia 9 de maig

Un total de 24 tècnics han mantingut la seva primera trobada per vídeo conferencia aquest dilluns 9 de maig i han determinat la creació de grups de treball i compartir informació d’interès. Aquest grup de treball d’acord al criteri dels seus components també vol mantenir-se més enllà de l’actual estat d’emergència i servir com a plataforma de treball i posta en comú de les necessitats del sector públic de l’esport.

Les instal·lacions esportives de titularitat  municipal així com una variada oferta de serveis esportius recauen en la gestió directa dels municipis en alguns casos com a patronat, institut o societat mercantil pública.

En el sentir general dels tècnics es fa més necessari que mai aquest nexe d’unió per debatre la realitat esportiva municipal, facilitar la formació i compartir dades, experiències i projectes.

El 14 de maig comença una nova inscripció ampliada al Parla.cat amb més de cinc-centes places disponibles de tots els nivells
El Consorci per a la Normalització Lingüística obre un quart període d'inscripció als cursos de català en línia amb tutoria
Imatge Parla.cat

El Consorci per a la Normalització Lingüística amplia les places per iniciar-se en l'aprenentatge de la llengua catalana o per continuar-lo amb el Parla.cat, la plataforma de cursos de català en línia.

 Les inscripcions es podran fer directament al web de Parla.cat (www.parla.cat) del 14 al 18 de maig. Les places són limitades i se n’ofereixen 560 repartides en 12 nivells que van des del Bàsic 1 fins al Suficiència 3. Aquests cursos començaran el 25 de maig i finalitzaran el 17 de juliol.

 El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus ha posat a la disposició de les persones interessades un tutorial en versió catalana, castellana i àrab que explica com es fa el registre i inscripció a la plataforma Parla.cat. Es pot trobar a l’apartat “Notícies” del seu web (www.cpnl.cat).

 En paraules del president del CNL i regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, “la tasca que es fa des del CNL continua tenint un pes molt important per la pròpia naturalesa de l'aprenentatge però també com a eina integradora i de dinamització mitjançant l'instrument de la llengua".

 El Consorci per a la Normalització Lingüística ja va obrir dos períodes d’inscripció al Parla.cat amb tutoria durant el mes d’abril al públic general, i després un període intern adreçat exclusivament a l’antic alumnat per a uns cursos que van començar l’11 de maig. Entre aquestes tres fases s’hi han inscrit 3.429 persones a tot Catalunya. La previsió és que després d’aquesta quarta fase, la darrera del curs 2019-2020, s’arribi quasi als 4.000 inscrits.

 El preu dels cursos amb el Parla.cat amb tutoria és el mateix que el dels presencials i hi ha, com en aquella modalitat, reduccions, si bé en un primer moment s’ha de pagar la matrícula completa i després se sol·licita la reducció i el Consorci fa les devolucions corresponents.

 

 Modalitat lliure del Parla.cat

 A part, i sense límit de places, continua oberta l'opció de registrar-se gratuïtament per seguir la modalitat lliure de la plataforma Parla.cat perquè qui vulgui pugui continuar avançant en el coneixement del català al seu ritme.

 

 Oficines tancades però amb activitat en marxa

 Tot i que en aquests moments les oficines del Centre de Normalització Lingüística continuen físicament tancades (tant la de Reus com la de Cambrils o Falset), atenen el públic per correu electrònic des de les adreces següents:

 • reus@cpnl.cat per a consultes generals
 • assessoramentreus@cpnl.cat per a revisió de textos i assessorament lingüístic
 • reus@cpnl.cat per a Voluntariat per la llengua

 

La seva activitat ara mateix inclou el Voluntariat per la llengua virtual, els cursos de català amb el Parla.cat, el programa radiofònic “Espurnes... de llengua” a Ràdio Cambrils, Ràdio la Serva del Camp i Ràdio l’Hospitalet de l’Infant, la publicació dels fulls lingüístics o el Servei d’Assessorament Lingüístic. 

Fa pocs dies, a les portes de la fase 1 de desconfinament en què moltes botigues i restaurants es preparaven per reobrir, el CNL va recordar als comerços que tenen a la seva disposició el Servei d’Assessorament Lingüístic perquè puguin redactar amb seguretat els seus nous comunicats, cartells, fullets, cartes, etc. en català i publicar-los amb qualitat. 

Té un disseny més atractiu i una estructura de continguts que facilita l’accés a la informació
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant estrena nou portal web
Un fragment de la portada del nou portal web de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha posat en marxa la seva nova pàgina web avui dijous 14 de maig. Aquest nou portal web és el resultat d’un treball coordinat pels departaments municipals de Comunicació i de Noves Tecnologies, que ha durat un any i que ha tingut com a principal objectiu facilitar a la ciutadania l’accés a tota la informació municipal.

El nou web és més intuïtiu i té un disseny més atractiu, adaptat a la nova imatge corporativa. Inclou molts més continguts, i aquests estan actualitzats i estructurats amb un menú més clar, perquè els usuaris i usuaris els trobin d’una manera senzilla.

En la fase d’estructuració i definició dels continguts hi han intervingut tots els departaments de l’Ajuntament i s’han tingut en compte també els indicadors de transparència i qualitat de la informació que avalua el Mapa Infoparticipa, un producte del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona, segons destaca l’alcalde, Alfons Garcia.

El canvi de l’eina de gestió dels continguts facilitarà el manteniment i actualització del web als tècnics municipals. Amb aquestes millores, en el web www.vandellos-hospitalet.cat, els internautes hi podran consultar en tot moment la informació relacionada amb els serveis que ofereix el consistori i les activitats que organitza o en què col·labora, a més de fer els tràmits que necessitin a través de la seu electrònica, que disposa d’un accés directe destacat a la portada.

Això ho podran fer còmodament des de qualsevol dispositiu (tablet, mòbil, ordinador…), perquè ara, com a novetat,  els continguts de la pàgina web de l’Ajuntament s’adapten a tot tipus de dispositius, ja que es tracta d’un portal web “mobile first”, responsiu. Una altra de les novetats és que ara els usuaris i usuaris del web municipal poden compartir tots els continguts amb xarxes socials i amb el Whatsapp; i que els actes de l’agenda apareixeran geolocalitzats.

L’Ajuntament ha aprofitat la posada en marxa del nou portal web per millorar també la seva aplicació per a mòbil (VH APP). En l’app, els apartats de notícies i d’agenda són actualment més visuals. Quan es recuperi l’activitat al municipi, l’agenda d’actes de l’app serà també més completa, perquè estarà connectada a l’agenda del web i, per tant, inclourà actes de tot tipus (fins ara, contenia, majoritàriament, actes culturals).

El desenvolupament del portal web l’ha dut terme l’empresa eCityclic, especialitzada en administració electrònica i amb una àmplia experiència en el disseny de pàgines web per a entitats públiques.

Aquest esdeveniment esportiu de muntanya estava previst per al dissabte 1 d’agost.
Suspesa la 10ª edició de Vandekames a Vandellòs
Fotografia de Vandekames de Jordi Santacana

La 10ª edició de Vandekames, l’esdeveniment esportiu de muntanya pensat per gaudir en família que se celebra a Vandellòs, ha quedat cancel·lada. Aquest esdeveniment s’havia de celebrar enguany el dissabte 1 d’agost, però els organitzadors han decidit suspendre’l.

 

El Centre Cultural, Esportiu i Recreatiu de Vandellòs (CCERV) i el Club Centre Excursionista Serres del Mestral, que compten amb el suport de l’Ajuntament, de la Diputació de Tarragona i de diverses empreses privades, consideren que l’escenari actual, marcat per la crisi sanitària, econòmica i social provocada per la Covid-19, “no és el més convenient” per dur a terme una competició esportiva com Vandekames, que aplega unes 600 persones a l’agost.

 

Per aquest motiu, “davant la incertesa temporal de l'estat d'alarma i el fet de no disposar a dia d'avui d’un temps mínim per poder organitzar Vandekames amb certes garanties sanitàries per als corredors per als més de 150 voluntaris”, els organitzadors han decidit suspendre la prova fins l'any vinent.

D’aquesta manera, argumenten també els organitzadors, es podrà celebrar en millors condicions el 10è aniversari d’aquest esdeveniment obert a tothom que inclou diferents modalitats i caminades i que té com a objectiu fomentar l’esport i donar a conèixer les muntanyes i l’entorn natural del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant,

Vandekames forma part del Circuit de Curses per Muntanya del Camp de Tarragona (CCTGN). En concret, la cursa negra és puntuable per al Circuit Classic del CCTGN; i la cursa roja, per al Circuit Express del CCTGN.

 

L’UT Llastres, ajornada

Com a organitzadors també de l’UT Llastres, el Centre Cultural, Esportiu i Recreatiu de Vandellòs (CCERV) i el Club Centre Excursionista Serres del Mestral enguany han hagut d’ajornar  la 3ª edició d’aquest altre esdeveniment esportiu de muntanya que estava  previst a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant el cap de setmana del 13 a 15 de març, tenint en compte les recomanacions de les autoritats sanitàries i de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) pel que fa a grans esdeveniments, per contenir la Covid19.

 

La tercera UT Llastres, que inclourà una prova d’ultraresistència amb tres etapes, l’ 11a edició de la Cursa de la Portella, el Canicross i curses infantils, tindrà lloc els dies 13, 14 i 15 de novembre de 2020, si les condicions sanitàries ho permeten.

Els documents s'han de sol·licitar per telèfon, correu electrònic o Whatsapp i es lliuren amb cita prèvia
S'ha iniciat el servei de préstec a les biblioteques de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant amb reserva i cita prèvia
Imatge de la façana del Centre Cultural Infant Pere, que acull la biblioteca de l'Hospitalet de l'Infant

Seguint les recomanacions tècniques dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha restablert el servei de préstec de les biblioteques municipals (de la Biblioteca Infant Pere de l'Hospitalet de l'Infant i de la Biblioteca Jaume Jardí i Gil de Vandellòs) amb el calendari següent:

- Des del dimecres 20 de maig, la ciutadania pot sol•licitar el préstec de documents per telèfon (678 806 010), de dilluns a divendres, de 10 a 13h; per correu electrònic (bibhospitalet@vandellos-hospitalet.cat) o a través del Whatsapp de la biblioteca. Aquest servei d’atenció s’ofereix a les persones usuàries de les dues biblioteques.

- Des del dilluns 25 de maig, hi ha servei de préstec pròpiament dit, mitjançant el sistema de cita prèvia, per evitar cues o aglomeracions. A l'Hospitalet de l'Infant, es lliuren els documents prèviament sol•licitats al vestíbul de la biblioteca; i a Vandellòs, al vestíbul de Ca la Torre. A l’Hospitalet de l’Infant, les persones usuàries han de retornar els seus documents a través de la bústia de devolució de la biblioteca, oberta tot el dia; i a Vandellòs, a Ca la Torre, de dilluns a divendres, de 10 a 13h.

Per tal de garantir la seguretat, els documents retornats pels usuaris es posaran en quarantena durant un període mínim de 14 dies. Passat aquest termini, el document tornarà a estar disponible per a ser prestat. A mesura que avancin les fases del pla de desconfinament, l’Ajuntament adoptarà noves mesures en relació amb l’activitat de les biblioteques municipals.

De moment, els usuaris i usuàries no poden tenir accés en cap cas a la col•lecció general de documents de les biblioteques ni utilitzar els seus espais. Tampoc és permès l’ús dels ordinadors públics ni altres dispositius. A més, estan suspeses les activitats culturals a les biblioteques i el servei de préstec interbibliotecari.

Podeu consultar el catàleg de documents disponibles a les biblioteques municipals en aquesta pàgina web: http://argus.biblioteques.gencat.cat
És aconsellable que a l'hora de fer la cerca, la delimiteu per població, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, perquè no està actiu el servei de préstec int
erbibliotecari. Quan entreu en el web, el més fàcil és anar a l'apartat que trobareu a la banda inferior dreta de la pantalla que es diu Enllaços > cerca clàssica. Aleshores us apareixerà una pantalla amb la caixa "Tot el catàleg" que és un desplegable on podeu seleccionar el nostre municipi.
Per qualsevol dubte, us podeu posar en contacte amb les biblioteques per correu electrònic o per telèfon/Whatsapp.

L’empresa municipal de Promoció Econòmica ha posat en marxa una plataforma d’aprenentatge virtual per poder oferir cursos també durant l’estat d’alarma
IDETSA ofereix formació online adaptada a les demandes del teixit empresarial de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
Imatge de l'alumnat del curs online de facturació electrònica

L’empresa municipal de Promoció Econòmica de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, IDETSA, ha adaptat la seva oferta formativa a les circumstàncies derivades de l’epidèmia del coronavirus i de l’estat d’alarma. Davant la impossibilitat d’impartir classes al Viver d’Empreses, tancat des del passat 12 de març; i amb la voluntat de continuar oferint a la ciutadania l’oportunitat d’ampliar els seus coneixements, IDETSA ha posat en marxa una plataforma d’aprenentatge virtual per oferir cursos online, a través de videoconferències i accés a documents teòrics i recursos multimèdia.

 

La inscripció a alguns d’aquests cursos és oberta actualment, a través de l’apartat de formació online de la pàgina web www.idetsa.cat. Aquest és el cas dels tres seminaris en format webinar sobre mesures d’adaptació i prevenció de riscos laborals davant la Covid-19 que s’han programat en resposta a la petició de les associacions empresarials del municipi i que s’impartiran els dies 25 i 29 de maig i 1 de juny per als treballadors del sector industrial i de serveis; del comerç; i de la restauració, respectivament.

 

El 25 de maig començarà un curs sobre Fotografia a les xarxes de 3 hores de durada, repartides en tres dilluns, adreçat a aquelles persones que vulguin millorar les seves fotografies i obtenir imatges de qualitat, per compartir el seu ofici, el seu producte i el seu establiment en xarxes socials, blocs, web i ecommerce.

 

El curs de Seguretat alimentària i l'autocontrol als establiments alimentaris constarà de dues sessions d’una hora (una, prevista per al dimarts 26 de maig; i l’altra per al dijous 28 de maig). En aquestes dues hores, es tractaran temes relacionats amb les mesures de seguretat i higiene personal per a l’elaboració i també per al transport i l’entrega dels aliments; i es farà un repàs dels autocontrols alimentaris que ja han de tenir els restauradors.

 

En el seminari d’una hora que tindrà lloc el proper 27 de maig s’explicarà com s’utilitza  el certificat digital i la signatura electrònica.

 

Durant l’estat d’alarma, IDETSA ha posat a l’abast de la ciutadania altres accions formatives que ja han finalitzat: un curs de facturació electrònica, de 20 h, que ha fet possible que 18 alumnes hagin pogut  incorporar la factura electrònica a la seva empresa i conèixer la normativa vigent; i un curs de cocteleria de 30 h, dirigit al sector de la restauració, que han fet 14 persones.

 

D’altra banda, el curs de preparació ACTIC nivell mitjà (d’Acreditació de Competències en Tecnologies de la Informació i la Comunicació) que va començar amb 18 alumnes de manera presencial el passat 11 de maig s’ha continuat en modalitat online.

 

A més d’oferir formació per Internet, IDETSA treballa en un pla d’acció per definir les estratègies necessàries que conduiran al petit negoci cap a la digitalització gradual i conscient, que pot garantir la seva viabilitat i actualització, segons ha explicat la regidora que està al capdavant de l’Àrea de Promoció Econòmica, María José Gómez.

 

A més, IDETSA, com a centre homologat de formació ocupacional, està presentant la documentació necessària al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per demanar un canvi de la modalitat de les accions formatives dels certificats de professionalitats que estan pendents de finalitzar enguany (de presencial a telemàtica): el d’Operacions auxiliars de serveis administratius i generals; el de Creació i gestió de la marca personal i xarxes socials a la recerca d'ocupació; la formació complementària d’orientació laboral, sensibilització ambiental i igualtat de gènere; i la formació de prevenció de riscos laborals

L’acte de lliurament d’aquests guardons organitzats per l’empresa municipal de promoció econòmica (IDETSA) i l’institut es va celebrar ahir 20 de maig de manera virtual
L’alumna Fàtima Bouchtaoui guanya els XIII Premis Enfila el teu futur de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
L'acte de lliurament dels Premis Enfila el teu futur es va celebrar de manera virtual

El projecte empresarial “Love vegan”, de l’alumna Fàtima Bouchtaoui, ha guanyat els XIII Premis Enfila el teu futur per a joves emprenedors, organitzats per l’empresa municipal de promoció econòmica, IDETSA, i l’Institut Berenguer d’Entença de l’Hospitalet de l’Infant, amb la col·laboració d’Alpiq i de les associacions empresarials del municipi. Aquest projecte planteja l’obertura d’un restaurant que ofereix “tot un món gastronòmic per a vegetarians, vegans, celíacs, diabètics i amants de sabors bons i sofisticats”.

L’acte de lliurament dels guardons, cofinançats per la Xarxa Emprèn de la Generalitat de Catalunya, es va celebrar ahir dimecres 20 de maig de manera telemàtica i va anar a càrrec de l’alcalde, Alfons Garcia; de la regidora de l’Àrea de Promoció Econòmica, María José Gómez; de la directora de l’institut, Roser Mas; de les professores que han supervisat els projectes presentats (María Lucía Pagan i Glòria Berrocal); del director de la Central tèrmica de cicle combinat Plana del Vent d’Alpiq, Gorka Gandarias, i del convidat d’aquesta edició: Eduard Albadalejo. Aquest jove emprenedor del municipi i ex alumne de l’institut ha engegat una empresa de fabricació de pales de pàdel, Paddek, que està ubicada al Viver Tecnològic del Polígon Industrial Les Tàpies de l’Hospitalet de l’Infant, tal com va explicar en el transcurs de l’acte.

En aquest acte virtual, conduït pel gerent d’IDETSA, Joan Ramon Benaiges, s’hi va donar a conèixer el noms de la resta de guardonats: María Fernández, Judith Ruiz, Meritxell Rubio i Noelia Lozas, guanyadores del segon premi, pel projecte «Safari Park» (un parc infantil, concebut com un espai segur, educatiu, lúdic i inclusiu per a pares i mares i infants de 0 a 12 anys, amb la temàtica d’un safari); Angie Lorena Ortiz, Rosa Recasens, María del Carmen Rivas i Lidia Jiménez, gunayadores del tercer premi pel projecte «Carolyan Parc» (un restaurant-cafeteria amb una àmplia oferta de productes per al·lèrgics i una zona d’oci infantil composta per un parc infantil i tallers programats).

A més, s’hi va  entregar un quart premi a les alumnes Érika Izquierdo, Anna Rigol i Maite López, pel projecte “Heave-Eden Planner” (serveis de transport, floristeria, capellà post-mortem, esquela al diari, enterrament i esdeveniments religiosos); un cinquè premi a l’alumne Martí Escoda, pel projecte “Martí Products” (servei de venda de productes relacionats amb l’agricultura i amb la jardineria); i dos accèssits: un per a la Jéssica Parés, pel projecte “ECONTRANSJP” ( un negoci de camions ecològics) ; i un altre per a les alumnes Sara Moreno Morcuende i Ainhoa Gómez Areste,  pel projecte “YUMMY”, consistent en una companyia de serveis dedicada a la distribució de menjar per a portar a domicili.

En aquesta 13a edició dels Premis Enfila el teu futur hi ha participat un total de 40 alumnes del cicles formatius CFGS d’Educació Infantil i CFGM del Sociosanitari; i de 1r de Batxillerat  de l’INS Berenguer d’Entença, que han presentat 18 projectes empresarials. En aquests treballs han analitzat tots els aspectes de màrqueting, organització, fiscalitat, inversió real i finançament. Per fer-ho, durant el curs, els estudiants han comptat amb l’ajut del professorat i del Servei d’Assessorament a Emprenedors que ofereix IDETSA al Viver d’Empreses.

Entre els criteris que ha valorat el jurat, hi ha l’originalitat de la idea de negoci, les àrees de màrqueting, de producció i qualitat, d’organització i gestió, la jurídico fiscal i l’econòmica financera; així com la coherència global, la presentació formal i l’ús d’eines de comunicació com el web, el blog o el vídeo.

L’objectiu d’aquests guardons, que han consistit en aparells tecnològics (un Ipad, per al 1r; una tablet Lenovo, per al 2n; una càmera instantània, per al 3r; un rellotge intel·ligent, per al 4t; una càmera esportiva, per al 5è; i uns altaveus bluetooth per als accèssits) és promoure la cultura emprenedora entres els alumnes de l’institut i ampliar el seu coneixement a altres alternatives laborals basades en el treball per compte propi, tal com ha recordat la regidora de l’Àrea de Promoció Econòmica, María José Gómez.

 Els guanyadors podran passar a recollir els seus premis i diplomes a partir d’avui dijous 21 de maig, a la botiga Redyman de l’Hospitalet de l’Infant. I a tots els participants se’ls lliurarà un diploma i un detall a l’establiment PC Express del mateix poble.

 

Galeria d'Imatges

Aquest grup de treball està format per 17 municipis costaners, entre els quals hi ha Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
La Taula de Municipis per un Litoral Sostenible sol·licita mesures a la Generalitat i a l'Estat
Reunió telemàtica del 21 de maig

Els municipis de Sitges, Vilanova, Cubelles, Cunit, Calafell, el Vendrell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Tarragona, Vila-seca, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, que representen 110 km del litoral mediterrani, es van reunir el dijous 21 de maig per treballar per una gestió sostenible del nostre litoral i a la vegada planificar accions per a l’obertura de platges aquest 2020 aplicant totes les mesures possibles per la prevenció del contagi, oferint el nostre litoral com un espai saludable i font de salut.


Aquesta unitat geogràfica de gestió litoral es va acordar el 19 de febrer de 2020 al Pacte de Coma-ruga per la gestió Sostenible del Litoral i, a partir d’ara, la designarem per acord dels 17 municipis amb el nom de TAULA DE MUNICIPIS PER UN LITORAL SOSTENIBLE.


Aquest projecte de Gestió Conjunta del Litoral ha passat per dues crisis: una primera crisi litoral amb motiu dels forts temporals que cada vegada arrasen més sovint les nostres platges destrossant la natura i la primera barrera protectora de molts espais urbans, i una segona crisi sanitària en la qual la natura serà clau per la recuperació.


Sense sostenibilitat no tenim natura i sense natura no hi ha salut; per tant, hem de gestionar de forma conjunta sostenibilitat i salut.
No obstant això, també necessitem la recuperació econòmica de les activitats desenvolupades al litoral, de les quals depenen, directa o indirectament, molts sectors com el turístic, base principal de l’economia de la majoria dels nostres municipis. Per aquesta tasca volem gestionar el nostre litoral en base als tres pilars del desenvolupament sostenible: econòmicament viable, socialment equitatiu i ambientalment sostenible.


Per aquesta raó hem signat 2 pactes dirigits a la Generalitat i al Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) sol·licitant resolucions i mesures necessàries per a la recuperació en tots els àmbits.

1r Sol·licitud a la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar del Ministeri per a la transició Ecològica
A causa de la declaració de l’Estat d’Alarma es va restringir la llibertat de circulació de persones i amb aquesta es va produir l’aturada de gran part de les activitats econòmiques de sectors i empreses com el de la restauració, el turisme, els serveis, etc.


El sector econòmic de pràcticament tots els ajuntaments sol·licitants depèn del turisme, paralitzat per la pandèmia -com molts d’altres- amb el litoral com principal servei i atractiu.


L’obertura de les platges s’autoritza en assolir la FASE III, fet que suposa el retard de l’activació empresarial i econòmica a zones de gran dinamisme durant la temporada estival, alentint la recuperació econòmica de moltes empreses, sobretot les dependents del turisme, i el seu efecte multiplicador.
Pràcticament la totalitat de les empreses amb activitats sobre la Zona de Servitud de Protecció i sobre la zona de Domini Publico Marítim Terrestre són les més afectades i a aquestes se’ls hi requereix un cànon per part del Estat per ús privatiu.


Per aquest raó els ajuntaments sol·licitem l’exoneració de les taxes d’ocupació des del començament de la pandèmia fins a finals de 2020 als adjudicataris i concessionaris de les activitats del Pla d’Usos i de les Concessions.

2n Sol·licitud al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya
A causa de la declaració de l’Estat d’Alarma l’ aturada de l’administració afecta els terminis administratius i s'està demorant la resolució dels expedients d’autorització dels Serveis de temporada de platges sol·licitats pel Pla d’Usos 2020.


A data d’avui no es coneix quan es podran iniciar les tasques de muntatge dels serveis necessaris pels usuaris de la platja públics ni privats.
I encara no tenim coneixement dels requeriments per desenvolupar les activitats públiques i privades del Pla d’Usos amb totes les garanties sanitàries.
El muntatge de les instal·lacions requereix un període considerable previ a l’obertura per adaptar les instal·lacions als nous requeriments de seguretat sanitària.

Per tot això demanem:
1- La resolució dels expedients dels Plans d’Usos de 2020 o la pròrroga dels plans d’Usos del 2019 amb celeritat.
2- Autorització per començar el muntatge de les instal·lacions de serveis públic i privats amb més de 15 dies d’antelació, o com a molt tard el 25 de
maig.
3- Rebre la informació dels requeriments de seguretat i distanciament sanitaris.

L'interès principal d’aquestes demandes és afavorir la recuperació econòmica i la reactivació del serveis amb totes les garanties sanitàries per oferir la seguretat necessària i contenir l’expansió del virus. Amb l’objectiu que els usuaris puguin gaudir dels espais litorals en les millors condicions alhora que protegim els nostres ecosistemes con a espais saludables i de salut per la societat. Per garantir als usuaris unes platges amb els serveis adients a la prevenció del contagi, gestionant-les sosteniblement.

Per altra banda, fem una crida a la col·laboració ciutadana perquè actuï amb sensatesa, amb el respecte a les normes i mesures de distanciament sanitàries, al desplaçament sostenible per ajudar a mantenir l’ alè que li hem donat al nostre litoral, que serà l’espai de socialització saludable i de salut. Només aconseguirem contenir la pandèmia tots junts.

Durant el període de dol oficial, decretat pel govern espanyol, les banderes dels edificis municipals onejaran a mig pal
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant demana un minut de silenci avui dimecres, 27 de maig, a les 12 h, per les víctimes del coronavirus
Un llaç negre en senyal de condol

El govern espanyol ha decretat deu dies de dol oficial per les víctimes de la Covid-19, que s’iniciarà aquest dimecres 27 de maig a les 00.00 h i finalitzarà el dissabte 6 de juny, també a mitjanit. Durant aquest període de dol oficial, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant farà onejar les banderes de tots els edificis municipals a mig pal, com a mostra de dol i homenatge a les persones que han estat víctimes de la pandèmia de la Covid-19.

L’executiu espanyol també ha convocat per avui dimecres 27 de maig un minut de silenci a les 12 del migdia arreu de l’Estat com a mostra de dol. Els membres del consistori i treballadors municipals que estan treballant de manera presencial a les dependències de l’Ajuntament faran un minut de silenci davant els edificis de les dues seus del consistori a les 12 del migdia. L’Ajuntament anima la ciutadania a sumar-se a aquest minut de silenci allà on es trobi en aquell moment, com a gest de record i respecte a les víctimes del coronavirus.

Hi ha col·locat cartelleria informativa sobre l’ús responsable i de moment no ha instal·lat dutxes, rentapeus, lavabos ni jocs; i en breu crearà la figura dels informadors de platja
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant adopta diverses mesures per garantir la seguretat sanitària a les platges
Fotografia de la instal·lació de la cartelleria informativa sobre l’ús responsable de les platges

Per intentar garantir al màxim la seguretat sanitària a les platges del municipi i augmentar la confiança de les persones usuàries, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha adoptat ja diverses mesures. Avui divendres 29 de maig ha començat a instal·lar-hi cartelleria informativa sobre l’ús responsable de les platges, que recull les normes i recomanacions de protecció per a la salut: cal mantenir sempre la distància de seguretat de 2 m, utilitzar mascareta si no és possible mantenir la distància de 2 m, no s’hi pot anar en grups de més de 15 persones; s’ha de deixar lliure 6 metres des de l’aigua; i només s’hi poden fer activitats esportives sense contacte físic, individuals i mantenint una distància mínima de 2 metres.

 

En els cartells que s’han col·locat a les platges també s’informa de la decisió que ha pres l’Ajuntament de no instal·lar dutxes, rentapeus, inodors químics i jocs infantils i esportius, per seguretat, per evitar tots aquells elements que puguin ser transmissors del coronavirus. Aquesta és una mesura que s’ha pres de manera generalitzada als municipis de costa (des de Sitges a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant).

 

Per evitar els riscos de contagi i propagació de la Covid-19, el consistori també té previst crear per a la temporada d’estiu la figura dels informadors de platja, que vetllaran perquè es compleixi la distància social en les platges i la resta de normes i recomanacions i que en controlan l’aforament, segons ha avançat la regidora de Turisme María José Gómez.

 

La mateixa regidora ha explicat que les platges de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant acostumen a ser platges tranquil·les, poc massificades, per la qual cosa es preveu que, en principi, el control de l’aforament només serà necessari en la part nord de la Platja de l’Arenal de l’Hospitalet de l’Infant, la més urbana, que s’estén des de l’espigó fins al camp de futbol.

 

Pel que fa a la posada a punt de les platges, l’Ajuntament està a l’espera que Costes de l’Estat procedeixi a la reposició de la sorra. Un cop s’hagin realitzat aquests treballs, el consistori podrà instal·lar-hi les passarel·les i es podran obrir les guinguetes i els altres serveis (llits elàstics, patinets, paddlesurf, etc.). En la reunió que ha mantingut el consistori amb els adjudicataris de les guinguetes i els altres serveis, però, aquests han manifestat la seva voluntat de posar-hi en marxa els serveis  per Sant Joan o a principis de juliol.

 

Els 17 municipis agrupats en la Taula per un Litoral Sostenible, entre els quals hi ha Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, han demanat al govern de l'Estat que exoneri els concessionaris de serveis de pagar les taxes d'ocupació des del començament de la pandèmia fins a finals d'any. En qualsevol cas, l’Ajuntament està estudiant la possibilitat de reduir el cànon per l’adjudicació dels serveis de temporada als concessionaris.

Arxius adjunts

El consistori destinarà un total de 359.000 euros a les subvencions per a la contractació de treballadors en atur i als ajuts per al foment de l’autoempresa
Obert el període de sol•licitud dels ajuts econòmics de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per reduir l’impacte negatiu de la crisi de la Covid-19
Una imatge del Polígon Les Tàpies I i II

Des d’aquest dilluns 1 de juny i fins al dilluns 30 de novembre, les micro i petites empreses del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant poden demanar les subvencions per a la contractació de treballadors en atur que concedeix l’Ajuntament; i els autònoms, els ajuts per al foment de l’autoempresa que també atorga el consistori. A aquests ajuts, el consistori hi destinarà un total de 359.000 euros.

 

Les sol·licituds dels ajuts i de les bestretes es poden presentar a les oficines municipals d’atenció ciutadana (OMAC), demanant cita prèvia (al telèfon 977 82 33 13) o per internet, a través de la seu electrònica municipal. En el cas de les persones jurídiques, és obligatori fer aquest tràmit telemàticament.

 

El passat 9 d’abril, recordem, el Ple de l’Ajuntament va aprovar la modificació de les bases de les subvencions per a la contractació de treballadors en atur i del programa d’ajuts per al foment de l’autoempresa, per adaptar-les a la nova realitat socioeconòmica provocada per la pandèmia del coronavirus i la declaració d’estat d’alarma; i reduir l’impacte negatiu de la crisi en l’economia local i en l’ocupació.

 

La modificació d’aquestes bases permetrà que els autònoms i les micro i petites empreses del municipi que s’hagin vist obligats a cessar l’activitat o a reduir l’activitat en més del 75% dels seus ingressos habituals a causa de l’estat d’alarma puguin beneficiar-se d’uns ajuts directes, a fons perdut.

La quantia màxima dels ajuts per a la contractació de treballadors en atur, per tots els conceptes subvencionables, és de 10.000 euros anuals per empresa. Pels quatre conceptes subvencionables dels ajuts per al foment de l’autoempresa, els autònoms es poden beneficiar d’un màxim de 1.300 euros.

 

També com a novetat, per satisfer la necessitat de liquiditat urgent que el sector empresarial té en les actuals circumstàncies d’excepcionalitat, les bases de les dues línies d’ajuts preveuen la possibilitat que els beneficiaris puguin demanar una bestreta del 100% de l’import, sense perjudici que a posteriori n’hagin de presentar la justificació en el termini establert en les bases.

 

En la pàgina web de l’empresa municipal de promoció econòmica de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (IDETSA),  www.idetsa.cat, es dóna resposta a les preguntes més freqüents relacionades amb la modificació de les bases d’aquestes línies d’ajuts i, com a servei a destacar, es facilita uns simuladors perquè tant els autònoms com els petits i mitjans empresaris que contractin treballadors en atur puguin calcular l’import de les subvencions.

L’apartat “Mesures especials provocades per la pandèmia de la Covid-19” del web d’IDETSA conté, així mateix, un calendari dels ajuts i subvencions no només municipals, sinó també estatals i autonòmiques; i uns telèfons de contacte per atendre les consultes dels industrials, els restauradors i els comerciants.

 Altres ajuts municipals

Pel que fa als ajuts municipals, a més de les subvencions a les empreses per la contractació de treballadors aturats i dels programa d’ajuts a l’autoempresa, l’Ajuntament també ofereix actualment:

 • Ajuts per a inversions empresarials d’alt impacte
 • Subvencions a la recuperació i comercialització de producte agrari i forestal
 • Incentius a la implantació de projectes innovadors i noves activitats estratègiques per al municipi
 • Noves subvencions destinades a la defensa del productor agrari envers a l´amenaça de la plaga del porc senglar

La informació sobre aquests altres ajuts, als quals l’Ajuntament té destinats un total de 35.500 euros; i sobre els serveis que ofereix Idetsa es pot trobar en altres apartats de la pàgina web www.idetsa.cat.

 

És l’opció que ha aconseguit més vots en l’enquesta popular organitzada per l’Ajuntament per escollir el nom d’aquest centre comercial online que posarà en marxa a l’estiu
El "marketplace" de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant serà batejat amb el nom de “Mercat del Mestral”
Resultats de la votació del nom del marketplace de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

El futur marketplace de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ja té nom: “Mercat del Mestral”. De les tres opcions proposades per l’Ajuntament a la ciutadania, aquesta és la que ha aconseguit més vots en l’enquesta popular que s’ha fet entre els dies 27 de maig i 1 de juny a través de la pàgina web municipal i de les xarxes socials en què és present el consistori (Facebook i Twitter). En concret, el nom de “Mercat del Mestral” ha obtingut un total de 208 vots; “Compres al poble”, 132; i “Llastres Mercat”, 107.

La regidora de Comerç, María José Gómez, ha agraït la participació dels veïns i veïnes en aquesta consulta i ha explicat que, un cop escollit el nom d’aquesta plataforma virtual que permetrà als establiments del municipi vendre els seus productes per internet, l’Ajuntament encarregarà el disseny del logotip i de la pàgina web. L’eslògan que farà servir per promocionar-la serà el mateix que l’actual:  “El comerç més proper”.

La previsió és que aquest estiu pugui estar en marxa ja aquest marketplace en què, en una primera fase i com a prova pilot, es vendran els productes d’una vintena d’establiments comercials seleccionats del municipi. La idea és que, posteriorment i de manera progressiva, s’hi puguin incorporar a aquest «centre comercial online» tots els comerços locals que hi estiguin interessats.

Amb la creació d’aquest marketplace, l’Ajuntament pretén donar accés als comerciants locals a un nou canal de venda i augmentar la seva visibilitat i les seves possibilitats de venda, ha apuntat  la regidora de Comerç, María José Gómez. A més, aquesta macrobotiga virtual, tal com ha afegit la mateixa regidora, permetrà als compradors trobar una gran varietat de productes en un únic lloc web i fer les compres d’una manera còmoda, senzilla i segura, des del punt de vista del pagament.

Tenint en compte les dificultats que estan patint els comerciants, com a conseqüència de la crisi sanitària del coronavirus i, per evitar el tancament dels seus negocis al municipi, la Regidoria de Comerç de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha avançat el projecte de creació d’un marketplace que tenia previst per més endavant, amb l’objectiu d’impulsar el comerç local.

Les persones interessades podeu presentar les vostres instàncies fins al dilluns 8 de juny
Convocatòria per a la constitució d'una borsa de treball d'agents de la Policia Local
Logo de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

L'Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha convocat un procés selectiu per constituir una borsa de treball d'agents de la Policia Local per donar suport al cos en la temporada estival o davant la necessitat de fer front a possibles contingències.

Les persones interessades podeu presentar les vostres instàncies de participació fins al dilluns 8 de juny: per internet, a través de la Seu electrònica; o presencialment, a les oficines municipals d'atenció ciutadana (OMAC), demanant cita prèvia (tel. 977 82 33 13).

Aquí podeu consultar les bases de la convocatòria

Fins al 30 de juny inclòs podeu fer-nos arribar els vostres suggeriments en relació amb aquest document
Consulta pública del Reglament orgànic municipal (ROM)
Logo de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

En el portal de transparència de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, al qual podeu accedir a través de la Seu electrònica, en aquesta pàgina web municipal, està penjat el Reglament orgànic municipal (ROM).

Des d’aquest 2 de juny i fins al 30 de juny inclòs, podeu consultar aquest document que regula, dins del marc de les disposicions generals establertes per llei, el règim organitzatiu de l’Ajuntament; i que defineix i concreta el funcionament dels òrgans municipals, i col·legiats  així com l’estatut dels membres de la Corporació.

Durant aquest període d’audiència general, podeu fer-nos arribar els vostres suggeriments en relació amb aquest cos normatiu: de manera telemàtica, mitjançant la Seu electrònica; o presencialment, a les oficines municipals d’atenció ciutadana (OMAC), demanant cita prèvia (tel. 977 82 33 13).

Després d’aquest termini, l’aprovació inicial del ROM serà sotmesa a la votació del Ple de l’Ajuntament. El Reglament serà publicat posteriorment al Butlletí oficial de la província de Tarragona (BOPT) i hi haurà un període d’informació pública de 30  dies hàbils  en què es podran presentar al·legacions. Si no hi al·legacions, el document s’aprovarà definitivament, sense necessitat d’ulterior acord. Si hi ha al·legacions,  s’hauran de resoldre i serà el Ple de l’Ajuntament el que l’haurà d’aprovar definitivament.

Novena edició del festival indoor de música independent de l'Hospitalet de l'Infant (Auditori del Centre Cultural Infant Pere)
Encapçalen el cartell els barcelonins Mishima, que ens oferiran un concert molt especial i en un espai privilegiat, coincidint amb la celebració del seu XX aniversari com a banda. Tampoc es perdrà la cita Carla, la banda electrònica liderada per Carla Serrat, el recent disc 'Kill a feeling' no para de recollir reconeixements. Entre ells, el de millor disc en llengua no catalana per Enderrock o el de setè millor disc de l'Estat per Indiemaster o el Top15 de 2019 per a La Vanguardia. Formaran també part de la programació dels joveníssims Kids From Mars, sens dubte una de les grans propostes en directe de l'actualitat; el tarragoní Albert Jordà, amb el seu nou disc 'La grandesa del silenci' sota el braç; i una altra de les grans apostes de futur: Marialluïsa.
Twinpalm 2020
Cartell Twinpalm 2020
 • Quan? 10/10/2020 a 17:00 fins a 11/10/2020 a 02:30
 • On? Centre Cultural Infant Pere
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal

Per mantenir viva la Festa de la Germandat de Vandellòs i animar la ciutadania en aquests temps difícils, més d’una desena d’entitats del poble han organitzat per als dies 15, 16 i 17 de maig un programa d’actes adaptat a les mesures de protecció establertes per l’alerta sanitària vigent, amb la col·laboració de l’Ajuntament.

El programa començarà el divendres 15 de maig a les 15.30 h, amb la salutació virtual del regidor de Festes, Diego García; i de la presidenta del Centre Cultural, Esportiu i Recreatiu de Vandellòs (CCERV), Rosa Saladié, en representació de totes les entitats participants, que emetrà la Televisió de Vandellòs. A continuació, després de la tirada de traques de la Colla de Diables de Vandellòs que donarà inici a la festa, a la Plaça Drs. Gil-Vernet i al carrer Onze de Setembre, i fins al diumenge 17 de maig, abans de la tirada de traques de final de festa, s’hi oferiran més de vint activitats variades, pensades perquè tots els veïns i veïnes puguin gaudir de la festa a casa seva.

“Aquesta és una festa tan arrelada, tan pròpia de Vandellòs, que la Covid-19 no ha aconseguit acabar amb la seva essència. És cert que no podrem celebrar-la de la manera que ens hagués agradat a tots i a totes, al carrer. Però, al menys, podrem mantenir vives algunes de les tradicions, com són la tirada de coets, les sardanes, les cucanyes... i gaudir de diverses activitats”, ha argumentat el regidor de Festes, Diego García.

Algunes de les propostes podran viure-les els veïns i veïnes als seus balcons i terrasses, gràcies a la megafonia que l’Ajuntament té repartida pel poble. Aquests altaveus faran possible que, com cada any, hi hagi sardanes, música infantil, ball de nit i disco mòbil. Des dels seus balcons i des del camp de futbol també, la Colla de Diables de Vandellòs farà la seva tirada de carretilles.

La Televisió de Vandellòs (TVV) actuarà, igualment, com a impulsora de la festa. Durant aquests dies, emetrà algunes de les activitats organitzades per les entitats (la cuina de la joventut del poble, cucanyes, la ballada de Capgrossos, l’audició dels alumnes de l’Escola de Música), així com un reportatge sobre la festa d’anys anteriors i un parell d’espectacles que va acollir Vandellòs fa uns anys (el concert de Pep Gimeno, el “Botifarra” amb les bandes de música de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i de l’Ametlla de Mar; i l’espectacle còmic del Quico el Célio). La TVV també emetrà un sorteig de les tradicionals coques de crema la Germandat, que també es podrà veure a través del Facebook del CCERV.

Les xarxes socials, precisament, també tindran un paper protagonista en la Festa de la Germandat d’enguany. A través de l’Instagram @associaciojovesvandellos es podrà seguir l’audició de les artistes locals Patricia Benaiges i Júlia Bobb; i a través del YouTube de la parròquia, la Missa.

En el marc de la festa, a més, diverses entitats locals han organitzat una sèrie de concursos a les seves xarxes socials: l’ADF, el concurs de preguntes “Coneixements del terme”; el Centre d’Estudis de la Vall, el “1r concurs històric i cultural: Què en saps del teu poble?; el Club de

Futbol Sala Vandellòs, la Penya Blanc i Blava de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i la Penya Vandebarça, el “Torneig online Festa Germandat FIFA 20”; la Cooperativa de Vandellòs, el concurs de fotografia “Natura post confinament”; els Diables de Vandellòs, un concurs de dibuix dels 15 anys de Lo Boc; i la delegació de Vandellòs de la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona, un concurs de dibuix solidari per a nens i nenes de 3 a 12 anys amb la temàtica del coronavirus.

Consultar el programa d'actes:

Programa Festa de la Germandat (Vandellòs)

 • Quan? 15/05/2020 fins a 17/05/2020
 • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal