Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Exposició "Oli de ginebre. Remei i Patrimoni / Del 4 al 26 de maig (dissabtes i diumenges, de 10 a 14 h), a l'Hospitalet de l'Infant

Mostra itinerant produïda per la Diputació de Tarragona, organitzada a l'Hospitalet de l'Infant pel Centre d'Estudis de l'Hospitalet de l'Infant (CELHI), amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura

L’exposició "Oli de ginebre. Remei i patrimoni", presenta el valuós oli i els seus usos i nombroses propietats; com s’extreu i es produeix; com són els singulars forns de pedra seca on s’elaboraven, i quina ha estat la seva repercussió com a activitat econòmica i la seva distribució. El disseny dels elements físics que conformen la mostra ha anat a càrrec d’alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona i s’ha produït des del Servei d’Assistència al Ciutadà de la Diputació amb textos de l’Associació d’Amics de Riba-roja.

 

20 plafons expositius instal·lats a la Sala Infant Pere del Centre de visitants de l'Hospital del Coll de Balaguer, a l'Hospitalet de l'Infant, presenten tot allò que envolta l’activitat de l’extracció, els usos i propietats i la distribució de l’oli de ginebre. Aquesta activitat va tenir especial rellevància entre els segles XVII i principis del XIX a Catalunya, i en especial, a Riba-roja d’Ebre hi va tenir nombrosos forns i un important impacte econòmic. Aquest oli presenta múltiples propietats farmacològiques, que l’han convertit en un valuós remei des de fa segles, com són els seus poders: antiinflamatori, antibacterià, antioxidant, calmant, relaxant o analgèsic, a més alleuja la picor, és expectorant, diürètic, cicatritzant, vermífug i és un bon repel·lent de paràsits de la fusta i dels animals.

 

Aquesta exposició itinerant produïda per la Diputació de Tarragona ha arribat a l'Hospitalet de l'Infant de la mà del Centre d'Estudis de l'Hospitalet de l'Infant (CELHI), amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.