Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “Usatges de Tivissa, Vandellòs i Coll de Balaguer" / 01-07-2022, a les 19 h a l’Hospitalet de l’Infant

Organitza: Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Ajuntament de Tivissa // Edat recomanada: Tots els públics

Presentació del llibre “Usatges de Tivissa, Vandellòs i Coll de Balaguer. Informació d’en Borràs Pegueroles (c. 1284-1324)”, a càrrec de M. Teresa Palet Plaja i Manuel Romero Tallafigo, editat per l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, l’Ajuntament de Tivissa i Arola Editors.

L’acte tindrà lloc el divendres 1 de juliol de 2022, a les 19h, a la sala Ferrer Malet de la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant.

Prèviament, a les 18h, a l’antic Hospital, tindrà lloc l’acte de reconeixement dels autors com a fills adoptius de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, tal com es va establir a l’acord de Ple de la Corporació de 2 de desembre de 2021.

El dissabte 2 de juliol, a les 19h, la publicació es presentarà al Casal Cultural de Tivissa.

“Els arxius resulten sempre prodigiosos. Les paraules que ahir Borràs pronuncià i fixà amb la seva ploma parlen avui meravellosament als ulls. Un Borràs de Pegueroles gairebé ancià, sensat i carregat de maduresa, amb l’experiència d’haver governat Tivissa com a jove batlle del noble Berenguer d’Entença, i que ja vivia de les rendes del seu molí, relatava, cap al 1325, a escrivans i funcionaris de la cort de Barcelona com es vivia al segle XIII a Tivissa, Vandellòs, Coll de Balaguer, Llaberia i Banyoles. Les seves paraules rememoraven el que havia vist: la convivència de reis i senyors; de senyors i castlans; de batlles i alamins; de cristians i moros; d’hosts i cavalcades; de saigs i botxins; de delinqüents veïns i forasters; de càstigs de tallar mans i marcar fronts amb ferros roents de foc; de condemnats a la forca, cremats vius, llençats i arrossegats per una bèstia, o dislocats en un poltre o una màquina de fusta; de ramaders i caçadors; de falconers i ballesters; de forners i moliners de blat i d’oli; de llauradors de camp i vinyaters; de llenyataires i bodeguers; de ruscadors de mel saborosa; d’hortes i deveses; de bovers i carreters; de cultivadors de lli i de cànem; de cols, figues, cebes, porros, faves i cigrons, i de zadaches i fadigues. Borràs tenia una ment clarivident de la qual brollaven paraules riques de contingut.”

Aquesta obra, tractada de forma professional des del vessant de la paleografia (Manuel Romero Tallafigo) i la filologia (Maria Teresa Palet PLaja), recupera de l’oblit un document únic com a testimoni viu d’un temps, l’original del qual ja no s’hi pot accedir pel mal estat en què es troba actualment.

 

  • Quan? 01/07/2022 de 19:00 a 20:30
  • On? Sala Ferrer Malet
  • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal