Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Aprovada inicialment l’ordenança municipal que regularà els habitatges d’ús turístic de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

En la sessió plenària d’ahir dimecres 1 de febrer, amb els vots a favor del PSC i de Cs, l’abstenció de JxCat i els vots en contra de la FIC, ERC, la CUP i el PP
Aprovada inicialment l’ordenança municipal que regularà els habitatges d’ús turístic de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
Una imatge de la sessió plenària de l'1 de febrer

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha aprovat inicialment l’ordenança municipal reguladora dels habitatges d’ús turístic, amb els vots a favor del PSC i de Cs; l’abstenció de JxCat i els vots en contra de la FIC, ERC, la CUP i el PP.

Aquesta nova ordenança servirà per regular les obligacions dels propietaris i les empreses gestores dels habitatges d’ús turístic del municipi, tant pel que fa a la formalització de la comunicació prèvia de l’activitat a l’Ajuntament, com pel que fa a al compliment de les obligacions que aquestes persones hauran d’assumir, per prestar un servei de qualitat. També permetrà fixar uns límits màxims d’habitatges turístics per garantir un equilibri just entre l’exercici d’aquesta activitat i l’activitat diària del veïnat.

Els objectius d’aquesta ordenança són: «garantir la prevalença del dret a l’habitatge, assegurar l’equilibri del teixit social existent i permetre un desenvolupament urbanístic i econòmic sostenible i equilibrat», segons s’explica en l’Article 1 del text.

Es tracta d’establir les condicions necessàries per evitar que els usos d’habitatges d’ús turístic puguin substituir progressivament l’ús d’habitatge habitual per una banda i, per l’altra, no distorsionin el teixit urbà en què s’integren ni la cohesió social. També es vol evitar concentracions que alterin les característiques del teixit urbà i social on s’implanten i efectes negatius que derivin en dificultats per accedir a l’habitatge del col·lectiu jove i de les persones que per motius laborals decideixin establir-se al municipi.

Precisament, per procurar que hi hagi una bona coexistència entre els usuaris d’habitatges de primera i segona residència i els dels habitatges d’ús turístic, i per evitar que una proliferació de nous habitatges d’ús turístic causi molèsties no desitjables per als veïns i desestabilitzi el mercat immobiliari, s’han delimitat quatres zones de regulació i s’ha establert un percentatge d’habitatges d’ús turístic autoritzats en cadascuna d’aquestes. Si se superen aquests límits no es podran establir nous habitatges d’ús turístic en els nuclis afectats.

Zona A: Vandellòs, Masboquera i Masriudoms. En aquesta zona s’inclouen els nuclis històrics tradicionals, predomina la primera residència amb una incidència molt baixa d’habitatges turístics amb possibilitat de creixement controlat d’aquesta activitat. El nombre màxim d’habitatges d’ús turístic que hi podrà haver en cadascun d’aquests nuclis serà igual al 5% dels habitatges totals.

Zona B: L’Hospitalet de l’Infant. Presenta un teixit urbà consolidat amb una important presència d’habitatge de segona residència amb un volum molt elevat d’habitatges d’ús turístic. El percentatge màxim autoritzat d’habitatges d’ús turístic sobre el total d’habitatges existents en aquest nucli serà del 10%.

Zona C: l’Almadrava, un nucli molt turístic amb la majoria d’habitatges de segona residència i una elevada especialització turística. El nombre màxim d’habitatges d’ús turístic podrà ser igual al 40 % dels habitatges totals del nucli.

Zona D: les urbanitzacions Vanessa Park, Els Corralets i Infant. Són nuclis de desenvolupament recent on predomina la primera residència amb una incidència molt baixa d’habitatges turístics amb possibilitat de creixement controlat d’aquesta activitat. El percentatge màxim autoritzat d’habitatges d’ús turístic sobre el total d’habitatges existents a cadascun d’aquests nuclis serà del 5%.

Aquesta ordenança s’aplicarà a tots els habitatges del municipi que són cedits pel seu propietari, directament o indirectament, a tercers, de forma reiterada a canvi d’una contraprestació econòmica, per a una estada de temporada (és a dir, per un període de temps continu igual o inferior a 31 dies).

Els propietaris d’aquests habitatges o les empreses gestores, en el moment de donar d’alta o modificar les dades de l’habitatge tindran l’obligació de pagar la taxa per activitat prevista en la nova ordenança fiscal, que ahir es va aprovar inicialment amb els vots a favor del PSC, de Cs i del PP; l’abstenció de JxCat i ERC; i els vots en contra de la FIC i de la CUP.


Altres acords destacats

En la mateixa sessió plenària també es va aprovar la proposta d’acord presentada pel grup municipal de la CUP per fomentar l’ús i consum de productes alimentaris de proximitat, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals. Mitjançant aquesta moció, que inclou dues esmenes del PSC, l’Ajuntament ha acordat aplicar un seguit de mesures per fomentar la promoció, la compra i el consum de productes locals i de proximitat, per afavorir també la protecció del medi ambient i l’empresa local. Entre aquestes mesures hi ha: introduir el valor de l’ús de consum de productes de proximitat en els contractes de l’Ajuntament amb empreses de càtering o menjadors; instar els centres educatius, residències, centres de dia, etc. que adoptin també aquest criteri a l’hora de valorar ofertes per als seus menjadors; promoure que els productes servits en dinars, sopars, berenars de festa major, de carrer o celebracions organitzades per entitats del municipi siguin en major part i el màxim possible locals o de proximitat; i elaborar un recull de productors/es locals i promocionar-ne els seus productes, entre d’altres.

D’altra banda, igualment per unanimitat es va aprovar l’actualització i ratificació de les tarifes urbanes del servei de taxi per a l’any 2023, que s’incrementaran un 5,7%.


Les mocions rebutjades

- La proposta d’acord de la CUP per a la restauració i manteniment dels camins de ferradura o de bast del municipi i l’arranjament de les tanques que limiten l’accés a vehicles motoritzatsva ser rebutjada amb els vots en contra del PSC i de Cs; i els vots a favor de JxCat, la FIC, ERC, la CUP i el PP.

- La moció presentada per JxCat per a la creació d’un ajut per facilitar l’accés a l’habitatge de lloguer per a joves del municipi va ser rebutjada amb els vots en contra del PSC i de Cs; l’abstenció de la CUP i els vots a favor de JxCat, la FIC, ERC i el PP.