Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant aprova implantar un sistema d’estacionament regulat en la via pública, durant l’estiu

En la sessió plenària del 31 de març també es van aprovar mantenir diversos ajuts per reduir l’impacte negatiu de la crisi de la Covid-19 en l’economia local
El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant aprova implantar un sistema d’estacionament regulat en la via pública, durant l’estiu
Fotografia de la sessió plenària del 31 de març

L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant implantarà un sistema d’estacionament regulat en la via pública durant el període estival, del 15 de juny al 15 de setembre, a causa de l’impacte generat per l’elevada demanda d’aparcament al nucli de l’Hospitalet de l’Infant relacionada amb l’activitat de platges a l’estiu. Els objectius d’aquesta nova ordenança fiscal aprovada en el Ple de l’Ajuntament d’aquest dimecres 31 de març amb els vots a favor de PSC, Cs i PP; l’abstenció de JxCat i CUP; i els vots en contra de FIC i ERC, són:

  • Facilitar l’estacionament dels veïns i veïnes en la zona de platges i de la seva àrea d’influència en els moments de major pressió, establint una zona mixta d’ús prioritari i gratuït per als residents, denominada zona verda.
  • Apostar perquè les persones usuàries foranes (turistes i visitants) de les platges contribueixin al seu manteniment amb una aportació econòmica, ja que l’Ajuntament destina importants recursos a dotar de serveis, equipaments i infraestructures al turisme.
  • Fer una gestió més sostenible de la via pública, promovent la mobilitat a peu com un hàbit saludable, i que contribueixi a reduir el trànsit i la contaminació.

Tal com va explicar la regidora de Promoció Econòmica María José Gómez en la sessió plenària, l’Ajuntament treballa per preparar el municipi per un futur post nuclear i això implica que els serveis municipals siguin el més sostenibles possibles. Per aquest motiu, aposta per l’equilibri entre ingressos i despeses, a través d’una recaptació d’ingressos municipals justa i equitativa i no mitjançant retallades.

 Aquesta nova ordenança estableix dues zones d’aparcament amb tarifes diferenciades en funció del temps d’estacionament: la zona verda, amb un nombre màxim de places previst de 711,  per a propietaris empadronats a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant que tinguin el vehicle censat al municipi i que podran estacionar-hi de forma gratuïta sense límit de temps i amb una bonificació de dues hores a la blava; i la zona blava, amb un nombre de places previstes de 820, destinada a turistes i visitants. En aquest cas els vehicles de tecnologia Zero o Eco gaudiran d’una reducció de la taxa d’un 25% i es contempla bonificar una hora d’estacionament en aquesta zona per a propietaris dels vehicles no residents si efectuen una despesa comercial o de restauració, superior a 20 euros, en les empreses adherides a qualsevol de les associacions empresarials del municipi.

L’ordenança també preveu exempcions de pagament per aquells vehicles conduïts per persones amb mobilitat reduïda i per a vehicles en servei oficial propietat d’organismes públics, o els destinats a serveis d’emergències o ambulàncies, entre d’altres.

 La gestió i el manteniment d’aquestes zones així com la gestió de les sancions anirà a càrrec de l’empresa municipal de promoció econòmica, IDETSA, tal com es va acordar en la sessió plenària del 28 de gener. 


Altres acords destacats

 El ple d’aquest dimecres 31 de març va aprovar també la modificació de les bases de subvencions per al foment del teixit empresarial, amb els vots a favor de PSC, JxCat, FIC, ERC  Cs i PP i l’abstenció de la CUP. La modificació d’aquestes bases inclou les següents novetats en la campanya «Fes-la rodar»:

  • S’estableixen dues convocatòries: una per al primer semestre i una per al segon.
  • S’incrementen les quanties dels ajuts destinats a les llars formades per una persona sola i a les monoparentals amb fills
  • S’estableix que la facturació màxima per establiment i convocatòria sigui de 12.000 euros, per tal de garantir una distribució més equitativa entre empreses   
  •  Amb la mateixa idea del punt anterior, els usuaris de la targeta l’hauran d’utilitzar com a mínim en tres establiments diferents
  • Es podran beneficiar del consum que facin les famílies que es troben en una situació més desafavorida, aquelles empreses que, tenint en consideració de petit comerç, siguin establiments d’alimentació o de béns de primera necessitat, farmàcies, metges, òptiques, establiments de productes ortopèdics i establiments de productes higiènics.

L’objectiu d’aquests ajuts és seguir donant suport durant l’any 2021 als autònoms, a les micro i petites empreses amb mesures de reactivació econòmica per pal·liar els efectes negatius que en l’economia local i en l’ocupació es deriven de la crisi sanitària de la COVID-19. Així, es mantenen els dos tipus de targetes:

  • La Targeta Consum 100%, per a aquelles llars municipals que es trobin en una situació de vulnerabilitat, disposarà d’un saldo que oscil·larà entre els 100 i els 320 euros.
  • La Targeta Consum 100% Plus, per a les llars que superin els valors de renda fixats (la majoria), tindrà un saldo que oscil·larà els 50 i els 160 euros. Amb aquesta targeta, les persones beneficiàries d’aquest ajut només hauran de pagar el 50% del l’import dels productes o serveis que comprin. De l’altre 50% se’n farà càrrec l’Ajuntament. Si l’import dels articles adquirits supera el saldo màxim de la targeta, en lloc del 50%, hauran d’abonar la quantitat que falti per sufragar el cost total.

 Llum verd també a la modificació de les bases per a la concessió de subvencions a les empreses locals per a la contractació de treballadors en atur, amb els vots a favor de PSC, ERC, Cs i PP; l’abstenció de la FIC i JxCat; i el vot en contra de la CUP; i a la modificació de les bases del programa d’ajuts per al foment de l’autoempresa, amb els vots a favor de PSC, JxCat, FIC, ERC, Cs i PP i l’abstenció de la CUP, per adaptar-les a la nova realitat socioeconòmica provocada per la pandèmia del coronavirus, reduir les taxes actuals d’atur al municipi i fomentar l’emprenedoria.

 La modificació d’aquestes bases permetrà que els autònoms i les micro i petites empreses del municipi que s’hagin vist obligats a cessar l’activitat o a reduir l’activitat en més del 25% dels seus ingressos habituals a causa de la pandèmia, puguin beneficiar-se d’uns ajuts directes, a fons perdut, considerant que poden tenir greus problemes de solvència i liquiditat que afectin al manteniment de llocs de treball. Fins ara la reducció de l’activitat per beneficiar-se dels ajuts havia de ser d’un 75%. 

En la sessió plenària d’aquest 31 de març es va aprovar també amb els vots a favor de PSC, JxCat, FIC, ERC, Cs i PP i el vot en contra de la CUP, el protocol de prevenció i abordatge de l’assetjament sexual o per raó de sexe. L’objectiu d’aquest document és informar, formar i sensibilitzar a tot el personal de l’Ajuntament en matèria d’assetjament sexual i per raó de sexe a través de diferents vies per tal que sigui efectiu (manuals d’acollida, espais visibles al web, formacions a tots els rangs...); disposar del procediment d’intervenció i d’acompanyament per tal d’atendre i resoldre aquestes situacions amb la màxima celeritat; vetllar per un entorn laboral en què les dones i els homes respectin mútuament la seva integritat i dignitat; establir les mesures preventives necessàries per evitar que es produeixin situacions d’assetjament; i garantir els drets de tracte just i confidencialitat de les persones afectades.

D’altra banda, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals, el Ple de l’Ajuntament ha aprovat l’expedient de replantejament de la línia de delimitació entre aquest terme municipal i el de Tivissa d’acord amb l’expedient incoat per part de la Direcció General d’Administració Local del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.


Mocions rebutjades

La moció presenten els grups municipals d’ERC i JxCat de suport a l’amnistia, amb els vots en contra del PSC, Cs i PP i els vots a favor de JxCat, FIC, ERC i CUP.

La proposta d’acord presentada pel grup municipal de la CUP per a la remunicipalització dels serveis funeraris, amb els vots en contra del PSC, Cs; l’abstenció del PP; i els vots a favor de JxCat, FIC, ERC i CUP.

La proposta d’acord del grup municipal de la CUP per a la comunicació en l’àmbit turístic i la clarificació dels topònims del municipi, amb els vots en contra del PSC, FIC, Cs i PP; l’abstenció de ERC i JxCat; i el vot a favor de la CUP.