Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

El Poblat Hifrensa, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de Conjunt Històric

Un poblat singular per que és l’única colònia industrial moderna de la segona meitat del segle XX
El Poblat Hifrensa, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de Conjunt Històric
Imatge de l'Escola Àster, que forma part del conjunt i que actualment acull el Petit Museu Antonio Bonet Castellana

El Govern declara Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Conjunt Històric, el Poblat Hifrensa al municipi de Vandellòs i Hospitalet de l’Infant. Un nucli singular per ser l’única colònia industrial moderna de la segona meitat del segle XX.

El Poblat Hifrensa (Hispano Francesa de Energia Nuclear SA) es troba ubicat a ponent del municipi, en una zona ubicada entre la línia fèrria de Barcelona i Tortosa i la primera línia de la costa. La singularitat del poblat prové del seu origen per que va ser construïda amb capital de l’empresa Hifrensa amb la finalitat d’allotjar els treballadors de la central nuclear de Vandellòs-I.

La inauguració del poblat va ser l’any 1975 tot i que les edificacions del recinte van anar creixent successivament en funció de les necessitats i requeriments industrials i socials. El seu creixement es va aturar en el moment en el que es van tancar la central nuclear, el 1989. Moment en el que els habitatges i terrenys passen a mans privades i els vials, equipaments i zones verdes a l’ajuntament.

El projecte d’urbanització i el de gran part dels edificis que conformen el conjunt van ser projectats per l’arquitecte Antoni Bonet Castellana el 1969. Bonet va ser una de les principals figures del Moviment Modern, membre del GATPAC i col·laborador del despatx de Sert i Torres Clavé, a més de treballar amb Le Corbusier.

Per tal de garantir la continuïtat dels valors del conjunt històric s’ha delimitat un entorn de protecció. Això permetrà garantir la correcció de les visuals i perspectives sobre el conjunt històric des dels espais públics i controlar i garantir la correcció de les incidències de les possibles actuacions en els edificis i espais adjacents.

Galeria d'Imatges