Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

El sender que uneix les platges de l’Arenal i del Torn de l’Hospitalet de l’Infant rep el guardó Sender Blau 2022

El Sender Litoral del Jonquet ha obtingut aquest distintiu de qualitat un any més
El sender que uneix les platges de l’Arenal i del Torn de l’Hospitalet de l’Infant rep el guardó Sender Blau 2022
El Sender Litoral del Jonquet

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha obtingut el guardó Sender Blau 2022 pel Sender Litoral del Jonquet. És un distintiu de qualitat que atorga l’Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (ADEAC), amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, amb l’objectiu de promoure el desenvolupament sostenible de les zones litorals mitjançant el compliment d’uns criteris de qualitat que garanteixen la preservació i millora de les condicions ambientals existents; la seguretat i facilitat d’ús per als visitants, i una gestió integrada i coherent dels valors naturals, històrics, culturals i etnogràfics que conformen el patrimoni litoral.

En la carta de felicitació que ha rebut la Regidoria de Turisme, l’ADEAC, que és la mateixa associació que avalua la qualitat de les platges (Bandera Blava), ha agraït a l’Ajuntament «l’esforç i compromís del municipi per mantenir la qualitat i la cura de l’entorn, duent a terme tasques i activitats oportunes per a la seva conservació i posada en valor».

El 2022 han estat premiats un total de 86 senders a tot Espanya. L’acte de lliurament dels guardons va tenir lloc el 26 de maig al Real Jardín Botánico de Madrid. A aquest acte hi van assistir l'alcalde,  i la regidora de Turisme, María José Gómez, que van rebre la bandera que acredita que el Sender Litoral del Jonquet ha obtingut el premi.

 

El Sender Litoral del Jonquet

El Sender Litoral del Jonquet és un sender de baixa dificultat que uneix dues platges de Bandera Blava: la de l’Arenal i la del Torn, a l’Hospitalet de l’Infant. Transcorre paral·lel a la costa i més de la meitat del recorregut travessa l’Espai d’Interès Natural (PEIN) de la Rojala-Platja del Torn, on es troba l’illot del Torn, un petit promontori de roca unit a la platja que encara conserva vestigis d’una antiga torre de guaita del segle XVI.

A les dunes embrionàries del sud de la Platja de l’Arenal hi ha presència de plantes com la Maresia nana, una petita herbàcia protegida, i una bona representació de la bufalaga marina (Thymelaea hirsuta). A Cala Bea s’hi troba un niu de metralladora construït durant la Guerra Civil per protegir la costa d’un atac que mai va arribar a produir-se. A la platja del Torn hi ha un cordó de dunes força altes i ben formades, amb plantes fixadores de duna com el borró o el lliri de mar.

El PEIN de la Rojala-Platja del Torn és un espai d’interès natural des de l’any 1996, per protegir una part terrestre de bosc mediterrani litoral, i una part marina fins als 30m de profunditat amb presència de Prats de Posidonia oceanica. Les restes de fulles d’aquesta planta es troben sovint sobre l’arena.

L'any 2017 es van fer diferents actuacions al Sender Litoral del Jonquet per tal de preparar la candidatura per rebre el guardó de Sender Blau. Des de llavors, s’hi han fet millores al ferm i a la senyalització, s’hi han arranjat trams amb escales i baranes i s’hi han dut a terme altres treballs de condicionament; i s’ha aconseguit renovar el premi any rere any.

Galeria d'Imatges