Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Formació i Treball recull 27.283 quilos de roba usada a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant durant l’any 2022

Al municipi hi ha 13 contenidors on la ciutadania pot dipositar els residus tèxtils
Formació i Treball recull 27.283 quilos de roba usada a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant durant l’any 2022
Imatge de recurs d'una ciutadana fent servir un dels contenidors de roba existents

Formació i Treball ha recollit 27.283 quilos de roba usada a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant durant l’any 2022 a través dels 13 contenidors que hi ha instal·lats al municipi.

Aquesta xifra indica que cada vegada en major mesura la ciutadania té com a referent els contenidors de la Fundació, vinculat al projecte Roba Amiga, per fer donacions de roba i complements en bon estat que ja no utilitzen (l’any 2021 es van recollir al municipi 25 tones; i l’any 2020, 26 tones).


Les tres R: reciclar, reutilitzar i reduir

Com a valor diferencial del projecte de Formació i Treball, i en la línia de la nova Llei 7/2022 de residus i sòls contaminants, la línia tèxtil de la Fundació fomenta el reciclatge, la reutilització i la reducció del residu tèxtil. En aquest sentit, la Fundació promou processos de reciclatge post consum per a peces de roba que ja tenen un desgast excessiu i a les quals no se’ls pot donar una segona vida. Aquests processos suposen el 40% del material tèxtil que gestiona l’entitat. En aquest àmbit, i des de fa ja dos anys, s’ha introduït una activitat d’alt valor afegir: la tecnologia Fibersort, implantada a Sant Esteve Sesrovires, amb la col·laboració de la Cooperativa Moda re-. Aquesta tecnologia d’espectroscòpia de l’infraroig proper (NIR), pionera al sud d’Europa, permet la identificació precisa de la composició de les fibres de la roba.

D’altra banda, el 55% de la roba que es gestiona es destina a la seva reutilització en el seu estat a través dels 136 punts de venda ètica per a tota Espanya. En el cas de Catalunya, es distribueix mitjançant la vintena de comerços propis Botiga Amiga amb Moda re- i els set punts de venda als hipermercats Alcampo.

Del volum triat, un 5% són articles diversos entre els quals hi ha impropis, plàstic i paper, i tèxtil no reciclable. Una part d’aquest volum es classifica i reaprofita, mentre que una altra, que resulta residu, es dirigeix a procesos de cogeneració.

Formació i Treball impulsa la reducció del residu tèxtil gràcies al projecte d’educació ambiental “Teixint un pensament sostenible” que duu a terme amb la col·laboració de la Cooperativa Moda re-.

A més, any rere any la Fundació ofereix a escoles, empreses i institucions les campanyes de recollida de roba en èpoques de canvi d’armari. Aquestes campanyes faciliten la recollida de roba usada a la ciutadania fent així una tasca de sensibilització en el moment que dipositen la seva roba al contenidor de roba.


Però, que hi ha darrere de cada bossa donada?

- Es creen llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat. Les persones que instal·len i fan la recollida dels contenidors, les que fan la selecció d’aquest tèxtil per tipologia, les que la tornen a posar en el circuit comercial; totes elles compten, gràcies al projecte tèxtil, amb un contracte d’inserció. És a dir, un itinerari formatiu-laboral de durada mínima de 6 mesos a través del qual compten amb un contracte laboral i el suport d’un/a tècnic/a d’intermediació laboral i un/a encarregat/da del servei productiu que les prepara per a la seva posterior sortida al mercat laboral ordinari. Més del 50% de les persones que finalitzen un contracte d’inserció a Formació i Treball aconsegueixen feina en menys d’un any. Durant el 2022, 399 persones van aconseguir una oportunitat laboral a la línia tèxtil de la Fundació, donant vida a la generació de llocs de feina sostenibles per al medi ambient.

- Es posa en marxa el programa solidari d’Entrega Social, un projecte de la Fundació en col·laboració amb diferents serveis socials municipals, que busca cobrir una necessitat bàsica alhora que dignificar el lliurament de roba a famílies vulnerables. Les famílies derivades poden adquirir les peces que necessiten en un dels punts de venda Botiga Amiga (xarxa d’establiments solidaris de la Fundació) comprant a través de xecs en format QR. Per tant, poden seleccionar la roba segons els seus gustos i preferències en una botiga moderna i competitiva, trencant amb l’estigmatització i l’assistencialisme. Durant el 2022, la Fundació ha atès més de 3.519 persones.

- Impulsem impacte positiu mediambiental. Per cada 4 kg de residu tèxtil degudament gestionat estalviem aproximadament 2 kg d’emissions de CO2. Per tant, la producció

responsable que promou Formació i Treball, dins el marc dels ODS de l’Agenda 2030, ha implicat un estalvi d’emissions de CO2 de més de 582.150 tones.

A Catalunya, durant l’any 20222, Formació i Treball ha processat 23.286.000 kg de roba i complements a les seves 5 plantes; especialment a la de Sant Esteve Sesrovires, la més gran i avançada del sud d'Europa. Part d’aquesta roba ha estat canalitzada mitjançant els més de 1.300 contenidors ubicats a més de 260 municipis catalans gestionats per l’Entitat.


A l’apartat de Medi Ambient de la pàgina web
municipal podeu consultar on estan ubicats els 13 contenidors que aquesta entitat, que promou el reciclatge, la reutilització i la reducció dels residus tèxtils, té instal·lats al nostre municipi: https://bit.ly/3Hrnn15