Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Cossetània Edicions publiquen el llibre "La necròpolis medieval de l’antic hospital del Coll de Balaguer"

És fruit dels treballs de recerca arqueològica que es van dur a terme durant la restauració d’aquest conjunt monumental i dels resultats de l’anàlisi de les inhumacions que s’hi van trobar.
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Cossetània Edicions publiquen el llibre "La necròpolis medieval de l’antic hospital del Coll de Balaguer"
Presentació del llibre "La necròpolis medieval de l’antic hospital del Coll de Balaguer"

La necròpolis medieval de l’antic Hospital del Coll de Balaguer. Aportacions des de l’arqueologia i l’antropologia és el títol del darrer llibre que han publicat l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Cossetània Edicions dins de la col·lecció “Les nostres arrels” (és el número 16). Aquest llibre recull els resultats de la intervenció arqueològica que es va dur a terme durant el període de 2013 a 2016, vinculada a la restauració de la torre sud-oest i del pati annex de l’antic hospital de l’Hospitalet de l’Infant; així com els resultats de l’anàlisi de les inhumacions que s’hi van trobar.

«Amb l’execució d’aquests treballs va aflorar una petita necròpolis. L’excavació va servir per documentar aquestes restes que després han estat objecte de l’anàlisi antropològica, útil per aportar majors evidències fisiològiques i patològiques sobre les característiques dels seus pobladors. L’interès d’aquesta recerca arqueològica i de l’anàlisi de les restes òssies són prou interessants perquè la Regidoria de Cultura, a proposta del Consell Editorial Municipal, encarregués la publicació d’aquest estudi a l’arqueòleg responsable, Isidre Pastor; i a la doctora en antropologia biològica Núria Armentano», argumenta l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, en el pròleg.

Tal com van explicar els autors ahir, dilluns 27 de juny, durant la presentació de l’obra, que va tenir lloc a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou, durant les tasques arqueològiques van aparèixer un volum important de restes antropològiques, repartides en 13 estructures funeràries: 11 situades al sector sud i 2 al sector nord. El material antropològic estudiat es va excavar al llarg de any 2013 i correspon a restes esquelètiques humanes del segle XIII.

Les restes òssies recuperades corresponen a un nombre mínim de 22 individus. En el llibre s’hi inclou un recull de fotografies d’aquestes troballes que van aparèixer per sorpresa i que amb aquest obra es donen a conèixer públicament.

 

Núria Armentano i Oller

És llicenciada en Història (1998) i doctora en Antropologia Biològica (2013) per la UAB. Treballa com a antropòloga per a diferents empreses d’arqueologia i patrimoni. Des de 2017 porta la gestió i l’explotació del laboratori de paleopatologia del Museu d’Arqueologia de Catalunya, a Barcelona. La tasca d’antropòloga de camp i de laboratori la combina amb la docència universitària com a professora associada de la Unitat d’Antropologia Biològica del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Isidre Pastor i Batalla

Arqueòleg i historiador de l’Art, llicenciat per la Universitat de Barcelona. Exerceix com a lliure professional en matèria d’arqueologia i patrimoni. Com a medievalista participa en diverses línies de recerca sobre els processos d’expansió feudal i la materialització de la seva articulació territorial, principalment amb referència a l’arquitectura d’època medieval i moderna. En el marc d’aquesta disciplina ha participat en l’elaboració, direcció i execució de nombroses intervencions arqueològiques i en projectes de recuperació i reivindicació del patrimoni arquitectònic.

Galeria d'Imatges