Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant rebutja la construcció de nous magatzems de residus nuclears a les centrals

Mitjançant l’aprovació d’una moció presentada pel PSC, JxCat, la FIC, Cs i PP en la sessió plenària d’ahir dijous 27 de gener
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant rebutja la construcció de nous magatzems de residus nuclears a les centrals
Una imatge de la sessió plenària del 27 de gener

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va aprovar ahir, dijous 27 de gener, la moció presentada pels grups municipals del PSC, JxCat, la FIC, Cs i el PP, davant la decisió de construir emmagatzematges per al combustible gastat de les centrals nuclears en les instal·lacions de la central per temps indefinit, amb els vots a favor del PSC, JxCat, la FIC, ERC, Cs i PP; i l’abstenció de la CUP.

D’aquesta manera, ha acordat:

1 - «Manifestar el més absolut rebuig a la decisió presa pel Govern espanyol i ENRESA, sense tenir en compte el municipi, de construir nous emmagatzemaments de residus d'alta activitat en les Centrals Nuclears». Tal com s’explica en el text de la moció, el Consell de Ministres, a proposta d’ENRESA, ha licitat la construcció d'emmagatzemaments temporals descentralitzats (ATDs) a Almaraz, Ascó, Cofrentes i Vandellòs II i ha iniciat el procés d’ampliació del magatzem centralitzat de residus de baixa o molt baixa activitat de El Cabril, situat al municipi cordovès d’Hornachuelos, amb la finalitat de cobrir les necessitats de desmantellament del parc nuclear.

«Aquesta decisió de no construir un Magatzem Temporal Centralitzat (ATC) significa un canvi radical d’estratègia en la gestió del combustible gastat de les centrals nuclears, que afecta directament al futur dels municipis que formen part de les zones nuclears d'Espanya, ja que ens condemna a suportar l'emmagatzematge dels residus d'alta activitat per un llarg període de temps sense preveure cap política de correcció dels seus efectes negatius en l’economia local», segons s’argumenta en la moció.

2. Exigir al Govern l'establiment de canals reals d'informació als municipis i els seus ciutadans i de participació en els processos de presa de decisions, tant en la construcció de nous emmagatzemaments per al combustible gastat com en l’ampliació del Cabril, incloent el debat sobre les afectacions socioeconòmiques negatives per als ciutadans i les mesures pal·liatives que s'han d'aplicar.

3. Proposar al Govern d'Espanya, a través del Ministeri de «Transición Ecológica y de Reto Demográfico», un pacte d'Estat amb el món local representat per l’Asociación Española de Municipios en Áreas de Centrales Nucleares y almacenamientos de residuos radiactivos (AMAC), per definir les condicions que han de complir-se en la gestió de residus radioactius.

4. Manifestar que s’oposaran frontalment a la construcció d'emmagatzematges que no incloguin una instal·lació adequada per al seu tractament de qualsevol incidència que pugui donar-se en el funcionament de la instal·lació, com les «cel·les calentes» que permeten la reparació dels contenidors de manera segura.

5. Comunicar aquest acord a l' AMAC perquè el traslladi conjuntament amb els acords dels altres ajuntaments associats, al President del Govern, a la Vicepresidenta tercera del Govern i Ministra per a la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, a la Secretaria d’Estat d'Energia, al President d'ENRESA i als Grups Parlamentaris del Congrés dels Diputats i del Senat, a les comunitats autònomes afectades per aquesta decisió, i a les propietàries de les centrals nuclears (Endesa, Iberdrola, i Naturgy).


Altres acords destacats

A la sessió plenària del passat 27 de gener també es va aprovar inicialment la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana (plusvàlua), per adaptar el seu contingut al nou règim jurídic, amb els vots a favor del PSC, JxCat i Cs; els vots en contra de la FIC i d’ERC i l’abstenció de la CUP i del PP.

D’altra banda, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals excepte la CUP, que va votar en contra , es va donar llum verda a la cancel·lació de l’aval que l’Ajuntament va signar l’any 2018 perquè l’empresa municipal IDETSA pogués concertar un préstec de 400.000 euros per ampliar el desplegament de la fibra òptica al municipi. Amb la cancel·lació de l’aval, el volum total del deute viu de l’Ajuntament serà de 0 euros, és a dir, no tindrà cap tipus de deute.

Igualment, es va aprovar el nomenament d’Estrella Botello com a gerent del Patronat Municipal dels Mitjans de Comunicació, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals. Botello, actualment cap de redacció de Ràdio l’Hospitalet de l’Infant, substituirà en el càrrec al director de la Ràdio, Ricard del Amo, que es jubilarà enguany. Els representants municipals van felicitar-lo per la seva trajectòria i li van agrair «el seu esforç, entusiasme i dedicació» durant tots aquests anys; i van desitjar-li a l’Estrella «molta sort i encerts en el nou repte professional» que assumeix.


Mocions rebutjades

- La proposta de resolució de JxCaT per aplicar mesures contra l'atur juvenil del nostre municipi va ser rebutjada amb els vots en contra del PSC, la CUP i Cs; l’abstenció de la FIC i els vots a favor de JxCat, ERC i el PP.

- La moció d'ERC per millorar la seguretat a la Urbanització Vanessa Park va ser rebutjada amb els vots en contra del PSC, la CUP i Cs; l’abstenció de JxCat i la FIC i els vots a favor d’ERC i del PP.

- La moció d'ERC per a la millora de l'arxiu municipal i del fons fotogràfic va ser rebutjada amb els vots en contra del PSC, de la CUP i de Cs; l’abstenció del PP i els vots a favor de JxCat, la FIC i ERC.

- La proposta d'acord de la CUP per a la defensa del model d'escola catalana al municipi va ser rebutjada amb els vots en contra del PSC, de Cs i del PP; l’abstenció d’ERC i els vots a favor de JxCat, la FIC i la CUP.

- La proposta d'acord de la CUP per a l'elaboració d´un Pla especial de protecció del patrimoni del municipi va ser rebutjada amb els vots en contra del PSC i de Cs; l’abstenció de la FIC i del PP; i els vots a favor de JxCat, d’ERC i de la CUP.