Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’oposa a la línia elèctrica de molt alta tensió (MAT) Valmuel-Begues

El Ple va aprovar ahir 28 de setembre una moció de rebuig al projecte, amb els vots a favor del PSC, JxCat, la FIC, ERC, Cs i PP i el vot en contra de la CUP
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’oposa a la línia elèctrica de molt alta tensió (MAT) Valmuel-Begues
La sessió plenària del 28 de setembre es va celebrar a la Casa de la Vila de l'Hospitalet de l'Infant.

 El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va aprovar ahir, dimarts 28 de setembre, una moció en rebuig al projecte de línia elèctrica aèria de molt alta tensió (MAT), «Línea eléctrica 400 KV SET Valmuel-CS Promotores Begues», amb els vots a favor dels grups polítics municipals que la van presentar (PSC, JxCat, ERC, Cs i PP) i de la FIC; i el vot en contra de la CUP.

En concret, la MAT tindria 180 quilòmetres a la demarcació de Tarragona, travessaria vuit comarques catalanes i afectaria, de manera directa, els municipis de Batea, Gandesa, Corbera d’Ebre, La Fatarella, Ascó, Móra d’Ebre, Garcia, el Masroig, Falset, Pradell de la Teixeta, Duesaigües, Riudecols, Alforja, l’Aleixar, Almoster, la Selva del Camp, l’Albiol, Alcover, El Milà, Valls, Vallmoll, Puigpelat, Nulles, Vilabella, Bràfim, Montferri, Rodonyà, i del Baix Penedès: Masllorenç, la Bisbal del Penedès, Llorenç del Penedès, Sant Jaume dels Domenys i l’Arboç, i de forma indirecta però no menyspreable, molts municipis a l’entorn dels esmentats. Cal tenir en compte que en els municipis i comarques que es veurien afectats hi ha, entre d’altres, àrees d'interès faunístic i florístic, espais naturals protegits Xarxa Natura 2000, Cartes del Paisatge (Priorat i Penedès), sòls d’alt valor agrari, la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, la plana de secà de l’Alt Camp i el Parc del Foix.

El projecte, impulsat pel grup empresarial de FORESTALIA, proposa una MAT de titularitat privada i d’ús exclusiu del seu promotor, d’una longitud aproximada de 274km i 475 torres elèctriques, amb l’objectiu de transportar energia produïda a l’Aragó, cap a l’àrea metropolitana de Barcelona.

«Es tracta d’un projecte publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), el 28 de juliol passat, en ple període vacacional, amb impactes en el paisatge, en el territori i la ciutadania, en les activitats econòmiques tradicionals i en els espais naturals i estratègics del territori català. L’impuls de les energies renovables no es pot fer d’esquena al territori i encara menys en funció d’interessos privats de corporacions que únicament contemplen com a objectiu els guanys econòmics, prioritzant-los per sobre de qualsevol altra consideració social, ambiental o de mínima sostenibilitat, i que tindrien greus efectes i externalitats negatives sobre la nostra pagesia, el paisatge i el medi natural», s’argumenta en l’apartat de l’exposició de motius de la moció.

Altres motius que s’esgrimeixen és que és «un projecte de producció d’energia allunyada dels centes de consum, que genera emissions i un gran impacte paisatgístic amb el seu transport», i que «s’empara en un model de producció i distribució d’energia de grans oligopolis, que dona continuïtat a l’actual estructura del mercat elèctric i les disfuncions que genera en el cost de l’energia».

Per tot l’exposat, s’han adoptat els acords següents:

 

  1. Fer una avaluació rigorosa del Projecte de línia aèria elèctrica de Molt Alta Tensió (MAT) «Línea eléctrica 400KV SIETE Valmuel – CS Promotoras Begues» i dels seus impactes, així com la resta de línies de Molt Alta Tensió del Projecte Sputnik i similars a Catalunya, País Valencià, Aragó i Euskadi i tenir-los degudament en compte a l’hora de resoldre sobre la seva autorització, i en base a això denegar aquesta autorització.
  2. Treballar, en coordinació amb totes les parts implicades, en un model de desplegament de projectes d’energies renovables de producció de proximitat en els llocs de consum i que tingui en compte els interessos de tots els territoris i agents afectats.
  3. Prioritzar l’ús dels espais antropitzats a l’hora d’aprovar projectes de producció i distribució d’energies renovables, com a mesura per protegir els espais agrícoles i forestals d’alt valor i minimitzar l’impacte paisatgístic i territorial dels mateixos.
  4. Restringir l’accés als programes de finançament derivats dels fons Next Generation a aquells projectes energètics que no respectin i assumeixin el conjunt de compromisos respecte a l’emergència climàtica i als principis que promou l’Agenda 2030.
  5. En compliment de la Directiva de la Unió Europea de foment de les energies renovables, i la Directiva de normes comunes del funcionament del mercat interior d’electricitat, el Govern impulsarà les mesures necessàries per garantir als consumidors, el dret a produir, consumir, emmagatzemar i vendre la seva pròpia energia renovable, mitjançant l’autoconsum energètic individual i col·lectiu, eliminant les barreres existents. Així mateix, establir els sistemes adequats per a garantir la participació en l’autoconsum i les comunitats energètiques dels consumidors en situació de pobresa energètica i els arrendataris, amb freqüència vulnerables, perquè puguin beneficiar-se de la reducció de consum d’energia i els preus de subministre més baixos.
  6. Considerar que les línies de Molt Alta Tensió (MAT) que per les seves característiques de capacitat i longitud són línies de transport, a tots els efectes, no puguin ser privades ja que això suposaria contravenir la normativa estatal sobre el transport d’electricitat; i en tot cas, d’acord amb la legislació vigent.

 

Un altre acord destacat

D’altra banda, a la mateixa sessió plenària ordinària, que va tenir lloc a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant, també es va aprovar la designació del regidor Ivan Torrobella com a portaveu del grup municipal de la CUP-AMUNT; i com a membre dels patronats municipals de la Llar d’Infants i de l’Escola de Música, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals. Torrobella substituirà en aquests càrrecs a l’anterior regidora de la CUP-AMUNT, Sara Barceló.

Mocions rebutjades

- La proposta de resolució del grup municipal JxCat sobre posar en funcionament el Consell Municipal de participació i els Consells Sectorials del Reglament de participació d’entitats al municipi, amb els vots en contra del PSC, la CUP i Cs, els vots a favor de JxCat, la FIC i ERC i l’abstenció del PP.

- La moció que presenta el Grup municipal d'ERC per facilitar i acompanyar en les tasques administratives a les entitats i associacions del municipi, amb els vots en contra del PSC i de Cs; els vots a favor de JxCat, la FIC, ERC i la CUP; i l’abstenció del PP.

- La proposta d'acord que presenta del grup municipal de la CUP per a la concreció d'una transició energètica justa i democràtica, amb els vots en contra del PSC i de Cs; els vots a favor de JxCat i la CUP; i l’abstenció de la FIC, ERC i PP.

- La proposta d'acord del grup municipal de la CUP per a la promoció i l'ús de programari lliure, amb els vots en contra del PSC, Cs i PP; els vots a favor de JxCat i la CUP i l’abstenció de la FIC i d’ERC.