Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant senyalitza la tomba de mossèn Vinaixa amb l’assessorament del Memorial Democràtic

El consistori ha instal·lat una placa per donar context a la simbologia franquista que conté la làpida
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant senyalitza la tomba de mossèn Vinaixa amb l’assessorament del Memorial Democràtic
El moment que es va instal·lar la placa a la tomba, amb la presència dels regidors Nuria Ortiz i Frederic Escoda.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha senyalitzat amb una placa la tomba de Mossèn Joan Vinaixa, que està situada tot just a l’entrada del cementiri de Vandellòs, seguint les pautes de senyalització de la xarxa d’espais de memòria democràtica.

Aquesta làpida està inclosa al Cens de simbologia franquista publicat pel Memorial Democràtic, una institució de la Generalitat de de Catalunya que té per missió la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica a Catalunya (1931-1980). El motiu és que hi té gravada la següent inscripció en lletres majúscules: "D. Juan Vinaixa / Parroco De Esta / VILLA / Mártir Por Dios / Y Por España / 10 agosto 1936 / R.I.P.".

Per tal de contextualitzar la simbologia franquista que conté la làpida, l’Ajuntament va sol·licitar l’assessorament del Memorial Democràtic, que ha proposat reinterpretar la làpida amb el text que conté la placa instal·lada:

«En aquesta tomba van ser enterrades víctimes de la violència social que es va produir a causa de l'esfondrament de les institucions democràtiques el juliol del 1936. Aquesta desfeta va ser conseqüència del cop d’estat contra la Segona República i de l’esclat posterior de la Guerra Civil (1936-1939). Aquesta làpida conté simbologia d’exaltació de la dictadura de Franco, que va utilitzar les víctimes d’aquesta violència amb finalitats propagandístiques i les va convertir en “màrtirs” de l’Espanya franquista».

Mossèn Joan Vinaixa va néixer a Tortosa el 1868 i va ser rector de la parròquia de Sant Andreu de Vandellòs des de 1910 fins al dia de la seva execució, el 10 d'agost de 1936. Aquell dia va ser detingut per un comitè revolucionari i afusellat a la carretera entre Tivissa i Móra, a la partida de Riba. Va ser enterrat inicialment a Tivissa, però les seves restes van ser traslladades al cementiri de Vandellòs el 4 de juny de 1939.

Mossèn Vinaixa va estar molt vinculat a Vandellòs durant els 26 anys que va ser-hi rector i va col·laborar tots aquests anys en la millora de la vida dels vandellossencs i vandellossenques. Se’l recorda per haver participat de manera activa i destacada en disposar del servei d’aigua potable per al poble, fent el proveïment des de la font de les Basses l’any 1912, així com pel seu caràcter amatent i obert amb tothom, sense fer diferències per motius religiosos, i amb una clara vocació per la cultura.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant considera que la instal·lació d’aquesta placa i les actuacions relacionades amb la memòria històrica que s’han dut a terme al municipi anteriorment serveixen per tenir un millor i major coneixement d’aquesta època i per posar en valor les vides de les persones que van patir el conflicte i la repressió posterior.

Galeria d'Imatges