Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

L’Ajuntament subvencionarà les inversions en instal·lacions d’energia elèctrica fotovoltaica o minieòlica per a l'autoconsum

El Ple va aprovar inicialment la modificació de les bases reguladores dels ajuts d’eficiència energètica i va adoptar altres acords destacats el dijous 28 de gener
L’Ajuntament subvencionarà les inversions en instal·lacions d’energia elèctrica fotovoltaica o minieòlica per a l'autoconsum
Imatge de la sessió plenària del 28 de gener de 2021, celebrada a la Casa de la Vila de l'Hospitalet de l'Infant

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant subvencionarà les inversions en generació d'energia elèctrica fotovoltaica o minieòlica per a l’autoconsum en habitatges unifamiliars (autoconsum individual), edificis d'habitatges (autoconsum individual o compartit) i empreses (naus industrials i locals).

L’import de la subvenció serà de fins al 30% de la despesa considerada com a subvencionable, amb una quantia màxima per sol·licitud de 2.500 euros per l’autoconsum individual i de 4.500 euros per a l’autoconsum compartit en comunitats energètiques d’empreses o habitatges. Al tercer sector i a les cooperatives se’ls aplicarà un 10% addicional de l’import atorgat.

Això serà possible gràcies a la modificació de les bases reguladores de subvencions d’eficiència energètica i autoconsum del consistori, que va aprovar inicialment el Ple de l’Ajuntament ahir dijous 28 de gener, amb els vots a favor del PSC, JxCat, ERC, la CUP, Cs i PP i l’abstenció de la FIC, amb la incorporació de l’esmena presentada per la CUP.

Una altra de les novetats incloses en aquestes bases és l’ampliació del ventall de beneficiaris d’aquestes subvencions: a més dels ciutadans i ciutadanes empadronades al municipi amb una antiguitat d’un any i les empreses i els autònoms amb domicili fiscal al municipi, podran demanar-les també les comunitats.

D’altra banda, continuaran sent subvencionables:

- Els sistemes de climatització o obtenció d’aigua calenta: qualsevol sistema amb font energètica elèctrica eficient o bé que utilitzi energia solar tèrmica o biomassa com a combustible i, per tant, tingui un impacte ambiental neutre. A qui acrediti la contractació de l’electricitat amb una comercialitzadora 100% renovable, se li aplicarà un 10% addicional de l’import pagat. En cap cas seran subvencionables els sistemes que utilitzin combustibles fòssils com a font energètica.

- Les inversions en il·luminació amb tecnologia eficient: led, plasma i inducció o bé il·luminació solar natural conduïda.

En ambdós casos, l’ajut que concedeix l’Ajuntament és del 25% del valor de les mesures incloses al projecte d’inversió, amb un màxim de 2.500 euros, per a inversions superiors als 400 euros. Com a novetat, al tercer sector i a les cooperatives se’ls aplicarà un 10% addicional de l’import atorgat.

Amb aquests ajuts directes en forma de subvencions, l’Ajuntament pretén «incentivar les inversions en estalvi i eficiència energètica i en energies renovables en l’àmbit domèstic i empresarial».

«La ciutadania i l’empresariat també són grans protagonistes en el repte climàtic, ja que poden contribuir a reduir les emissions de gasos contaminants i ser agents actius en la transició energètica», va argumentar la regidora de Promoció Econòmica, María José Gómez, quan va explicar la proposta.

Amb aquestes subvencions, el consistori també vol contribuir a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) impulsats per Nacions Unides i adaptats al context municipal en l’Agenda Local 2030, en què es concreten les fites següents: garantir l’accés universal a serveis energètics assequibles i fiables i moderns; i augmentar considerablement la proporció d’energia renovable en el conjunt de fonts energètiques, segons s’explica en les bases

Altres acords destacats

- En la sessió plenària del 28 de gener, també es van aprovar inicialment les Bases reguladores de les condicions per a la circulació dels vehicles de mobilitat personal (VMP) i bicicletes amb pedaleig assistit a les vies públiques, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals, excepte la CUP, que es va abstenir. Amb aquestes bases, es tracta d’ordenar la mobilitat urbana, d’evitar danys propis o aliens i de garantir la seguretat vial, per potenciar la pacífica convivència dels vianants i la resta d’usuaris i usuàries de les vies públiques, tal com consta en el preàmbul del text i va assenyalar el regidor de Mobilitat, Tomás Díaz.

- El Ple de l’Ajuntament va acordar delegar a l’empresa municipal de promoció econòmica, IDETSA, la inversió, gestió i manteniment de les zones blaves, així com la gestió de les sancions i encomanar al gerent d’aquesta societat anònima municipal amb capital íntegrament públic l’estudi de les tarifes a percebre per l’Ajuntament. Aquest punt es va aprovar amb els vots a favor del PSC, JxCat, la CUP, Cs i el PP; i els vots en contra de la FIC i d’ERC.

Tal com va explicar la regidora María José Gómez en la sessió plenària, l’Ajuntament té la intenció d’implantar un sistema d’estacionament regulat en la via pública durant el període estival a causa de l’impacte generat per l’elevada demanda d’estacionament al nucli de l’Hospitalet de l’Infant relacionada amb l’activitat de platges a l’estiu i en períodes punta.

Els objectius són:

  • Facilitar l’estacionament dels veïns en la zona de platges i de la seva àrea d’influència en els moments de més pressió, establint una zona mixta d’ús prioritari i gratuït per als residents.

  • Que les persones usuàries foranes (turistes i visitants) de les platges contribueixin al seu manteniment amb una aportació econòmica, ja que l’Ajuntament destina importants recursos a dotar de serveis, equipaments i infraestructures al turisme.

  • Fer una gestió més sostenible de la via pública, promovent la mobilitat a peu com un hàbit saludable, i que contribueixi a reduir el trànsit i la contaminació.

- També va prosperar la moció presentada pel grup municipal de JxCat sobre l’estudi per a la instal·lació de reductors de velocitat o senyalitzacions horitzontals/verticals, amb els vots a favor del PSC, JxCat, la CUP, Cs i PP; i l’abstenció de la FIC i d’ERC. Així doncs, es va acordar demanar als serveis tècnics municipals que facin aquest estudi per determinar quines són les zones del municipi on es poden instal·lar aquests reductors de velocitat o senyalitzacions en cas necessari, per augmentar-ne la seguretat; i “fer una valoració a consciència de les deficiències que hi ha actualment a la Via Augusta”, tenint en compte que hi ha unes obres previstes en aquesta via.

Mocions rebutjades

- La proposta de resolució presentada pel grup municipal de JxCat per demanar la creació d'una comissió de treball, entre tots els grup polítics municipals i personal tècnic, per modificar la regulació publicitària al municipi, amb els vots en contra del PSC, la CUP i Cs; l’abstenció d’ERC i el PP i els vots a favor de JxCat i la FIC.

- La moció presentada pel grup municipal d'ERC per la recuperació de la memòria històrica municipi, amb els vots en contra del PSC, la CUP i Cs; l’abstenció del PP; i els vots a favor de JxCat, la FIC i ERC.

- La proposta d'acord del grup municipal de la CUP per a l'aprofitament de la biomassa, amb els vots en contra del PSC, la FIC i Cs; l’abstenció de JxCat, ERC i el PP; i el vot a favor de la CUP.

- La proposta d'acord del grup municipal de la CUP per al manteniment del Parc de Bombers de l'Hospitalet de l'Infant, amb els vots en contra del PSC, JxCat, ERC, Cs i el PP; l’abstenció de la FIC; i el vot a favor de la CUP.