L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant agraeix la col·laboració ciutadana durant la vaga de la plantilla de SECOMSA
Davant de la desconvocatòria de vaga anunciada a partir d’aquest divendres 27 de setembre per la plantilla de SECOMSA, l'Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l'Infant manifesta la satisfacció per la resolució del conflicte laboral en benefici de totes les parts.
El consistori remarca la gestió dels residus municipals duta a terme pels treballadors municipals durant els 25 dies de vaga, la qual ha permès minimitzar les afectacions, en la salubritat i ocupació dels espais públics de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. En tot moment s’ha vetllat pel compliment dels serveis mínims establerts pel Departament de Treball i Empresa de la Generalitat de Catalunya, així com s’han reforçat les tasques de neteja viària i recollida de residus municipals efectuada pels treballadors de l’Ajuntament.
L’Ajuntament agraeix el civisme dels veïns i veïnes del municipi, que ha facilitat evitar possibles incidències de la vaga com l’acumulació de residus al voltant dels contenidors i papereres o generar afectacions en el servei de recollida porta a porta en aquells nuclis del municipi on està implantat..
El retorn al servei habitual de recollida d’escombraries a càrrec de SECOMSA significa la recuperació de les freqüències habituals de recollida de les diferents fraccions de residus municipals. En aquest sentit, l’Ajuntament vetllarà pel correcte desenvolupament d’aquest servei a càrrec de l’empresa adjudicatària.
Així mateix, el departament municipal de Medi Ambient torna a activar el servei de recollida de voluminosos i restes de poda per a particulars. Per concretar aquest servei de recollida a peu de domicili, els interessats/ades han de posar-se en contacte amb l’esmentat Departament.
Per seguir millorant la gestió de residus municipals i assolir els objectius establerts per la normativa vigent, l’Ajuntament continua en el seu pla per millorar la recollida selectiva a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Totes les accions van encaminades a assolir el 55% de recollida selectiva en pes, del total de residus, que la llei 7/2022 de residus i sòls contaminats per a una economia circular estableix per a l’any vinent. La llei també estableix la necessitat d’una gestió municipal dels residus no deficitària, la qual s’assoleix, entre d’altres, amb l’aplicació de l’anomenada taxa justa. L’aplicació d’aquestes mesures permetrà aconseguir els objectius ambientals, reduir el dèficit municipal associat a la gestió de les deixalles i, seguint el criteri “qui contamina, paga”, bonificar aquells veïns i veïnes que facin correctament la recollida selectiva dels residus.
Per tal de seguir avançant en una gestió dels residus més sostenible, es recorda la importància de:
- Fer la recollida selectiva de residus (paper i cartró, envasos, matèria orgànica, rebuig...) en les àrees d’emergència o els contenidors establerts per a aquesta funció.
- Els residus voluminosos s’han de portar a les deixalleries municipals en l’horari d’obertura establert. En cap cas es poden dipositar a la porta d’aquestes, a les àrees d’emergència o als contenidors de carrer. Per facilitar aquests bons usos, així com evitar les sancions econòmiques establertes en l’ordenança municipal, es recorda que es disposa del servei de recollida de voluminosos, el qual es pot concretar trucant al departament municipal de Medi Ambient.
- Minimitzar tant com sigui possible la compra de productes embalats i envasos plàstics; la compra de producte local sol facilitar la menor generació de residus.
- Aixafar bé els residus abans de llençar-los al contenidor, evitant l’acumulació innecessària de residus.
- No llençar bosses de brossa a les papereres de carrer.
- Llençar la brossa als contenidors entre les 20:00 i les 23:30 h, per evitar males olors i sorolls innecessaris.
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant aprofita per agrair la col·laboració actual i futura de la ciutadania per seguir aquestes recomanacions. La tasca desenvolupada des de l’Ajuntament, juntament amb la col·laboració ciutadana, són claus per millorar la gestió de residus en l’àmbit municipal, tant en l’aspecte ambiental com en el social i econòmic. Així mateix, una bona gestió dels residus comporta espais públics més nets i més disponibles per als interessos col·lectius.