Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Maria Teresa Palet i Manuel Romero reben el títol de fills adoptius de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Aquesta filòloga i aquest paleògraf són els autors del llibre Usatges de Tivissa, Vandellòs i Coll de Balaguer. Informació d’en Borràs de Pegueroles, que es va presentar el divendres 1 de juliol, després de l’acte de reconeixement.

La doctora en filologia Maria Teresa Palet Plaja i el doctor en història Manuel Romero Tallafigo han rebut el títol de fills adoptius de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. En l’acte de reconeixement que va tenir lloc el passat 1 de juliol a la Sala Infant Pere de l’Hospitalet, es va fer públic el nomenament, aprovat en la sessió plenària de l’Ajuntament del 2 de desembre de 2021 a proposta del grup municipal de la FIC, «per la seva contribució al coneixement i a la divulgació del període medieval del nostre territori».

Aquests doctors van descobrir la documentació de la Baronia d’Entença, de la qual l’Hospitalet, Vandellòs, Tivissa, Falset, Móra, Bellmunt i altres poblacions en formaven part.

Precisament, després d’aquest acte, els homenatjats van presentar el seu llibre  Usatges de Tivissa, Vandellòs i Coll de Balaguer. Informació d’en Borràs de Pegueroles (c.1284-1324). Aquesta obra, editada per l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i de Tivissa i Arola Editors amb el suport de la Diputació de Tarragona, és fruit del treball d’investigació conjunt dels autors.

Inclou la transcripció i l’estudi del document escrit per «un Borràs Pegueroles gairebé ancià, sensat i carregat de maduresa, amb l’experiència d’haver governat Tivissa com a jove batlle del noble Berenguer d’Entença, i que ja vivia de les rendes del seu molí» , que «relatava, cap al 1325, a escrivans i funcionaris de la cort de Barcelona com es vivia al segle XIII a Tivissa, Vandellòs, Coll de Balaguer, Llaberia i Banyoles», com s’explica en el llibre. Tal com es precisa a l’inici del capítol de «Preludis històrics»: «Les seves paraules rememoraven el que havia vist: la convivència de reis i senyors; de senyors i castlans; de batlles i alamins; de cristians i moros; d’hosts i cavalcades; de saigs i botxins; de delinqüents veïns i forasters; de càstigs de tallar mans i marcar fronts amb ferros roents de foc; de condemnats a la forca, cremats vius, llençats i arrossegats per una bèstia, o dislocats en un poltre o una màquina de fusta; de ramaders i caçadors; de falconers i ballesters; de forners i moliners de blat i d’oli; de llauradors de camp i vinyaters; de llenyataires i bodeguers; de ruscadors de mel saborosa; d’hortes i deveses; de bovers i carreters; de cultivadors de lli i de cànem; de cols, figues, cebes, porros, faves i cigrons, i de zadaches i fadigues”.

Aquest estudi, tractat de forma professional des del vessant de la paleografia (Manuel Romero Tallafigo) i de la filologia (Maria Teresa Palet Plaja), recupera de l’oblit un document únic com a testimoni viu d’un temps, l’original del qual ja no s’hi pot accedir pel mal estat en què es troba actualment.

Els ajuntaments de Tivissa i de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i, molt especialment, les seves regidories de Cultura, han manifestat la seva satisfacció per poder presentar de forma conjunta aquesta publicació que rememora el seu passat comú -amb altres municipis veïns-. En aquest sentit, tant l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia; com l’alcaldessa de Tivissa, Montserrat Perelló, han deixat palesa al pròleg la seva «voluntat de continuar desenvolupant projectes de forma col·laborativa per reforçar els vincles comuns del passat i enfortir els lligams per continuar treballant junts pel futur dels dos pobles».

 

Més informació sobre els fills adoptius

 Maria Teresa Palet Plaja va ser professora titular del Departament de Llengua Espanyola, Lingüística i Teoria de la Literatura de la Universitat de Sevilla, des de l’any 1992 i fins a la jubilació. Va obtenir el doctorat l’any 1983 a la Universitat de Sevilla amb la tesi Estudio lingüístico de la documentación catalana conservada en el archivo ducal de Medinaceli i ha publicat les obres Capbreu de la Baronia d’Entença (s. XIV). Introducció història i estudi lingüístic, amb el Dr. Manuel Romero Tallafigo, a càrrec de la Diputació de Tarragona, l’any 1987; i Documents de la Baronia d’Entença (Coll de Balaguer, Vandellòs, l’Hospitalet de l’Infant), també amb el Dr. Manuel Romero Tallafigo, a càrrec de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, l’any 1991. L’Ajuntament n’edità una segona edició revisada i ampliada, l’any 2014. La Dra. Palet Plaja, com a filòloga, ha excel·lit en l’estudi lingüístic de les fonts documentals de la Baronia d’Entença, i ha contribuït de forma decisiva a la recuperació de la història del nostre municipi, així com la de tots aquells municipis que conformen els territoris de la Baronia, permetent-ne la divulgació i essent el punt de partida de posteriors recerques científiques.

 

Manuel Romero Tallafigo és catedràtic emèrit de la Universitat de Sevilla, on ha exercit com a professor titular i catedràtic de Ciències i Tècniques Historiogràfiques des de l’any 1986 i fins a la jubilació. Durant el període previ de 1974 a 1986 va exercir com a facultatiu del Cos d’Arxivers, Bibliotecaris i Arqueòlegs a l’Arxiu General d’Índies.

Llicenciat en Història l’any 1972, amb premi extraordinari de fi de carrera, es va doctorar l’any 1983 a la mateixa Universitat, amb la tesi doctoral La cancillería de los condes de Prades (1341-1414), a partir de la documentació conservada a l’Arxiu Ducal de Medinacelli a Sevilla (actualment, a l’Arxiu de la Noblesa de Toledo). L’any 1987, publicà l’obra Capbreu de la Baronia d’Entença (s. XIV). Introducció història i estudi lingüístic, amb la Dra. Maria Teresa Palet Plaja, i a càrrec de la Diputació de Tarragona; l’any 1990, La cancillería de los Condes de Prades y Ribagorza (1341-1414), a càrrec de la Institución Fernando el Católico de la Diputació de Saragossa; i l’any 1991, l’obra Documents de la Baronia d’Entença (Coll de Balaguer, Vandellòs, l’Hospitalet de l’Infant), amb la Dra. Maria Teresa Palet Plaja i a càrrec de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. L’any 2014, l’Ajuntament n’edità la segona edició revisada i ampliada. L’estudi de les font documentals esmentades ha contribuït de forma decisiva a la recuperació de la història del nostre municipi, així com la de tots aquells municipis que conformen els territoris de la Baronia, permetent-ne la divulgació i essent el punt de partida de posteriors recerques científiques. L’any 1986, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant el va nomenar pregoner de la Festa Major de Sant Roc de l’Hospitalet de l’Infant.

El Dr. Manuel Romero Tallafigo ha excel·lit també en l’àmbit de l’arxivística, tant històrica com actual, i en l’estudi de les formes documentals i diplomàtiques de l’Edat Contemporània, i n’és un referent ineludible.

L’any passat ambdós van guanyar el II Premi Xavier Dupré. El Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI) els va atorgar aquest guardó per la seva obra d’investigació i de divulgació sobre les arrels medievals de l’Hospitalet.

Galeria d'Imatges