Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant oferirà aquest estiu una agenda d’activitats molt completa

Entre els actes organitzats per l’Ajuntament, destaquen les visites guiades al patrimoni, el cinema, els espectacles de circ, els tallers ambientals i les activitats esportives dirigides a la platja
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant oferirà aquest estiu una agenda d’activitats molt completa
Imatge del cartell

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, a través de les regidories de Cultura, Esports, Festes i Turisme ha organitzat una gran varietat d’actes per aquest estiu, adreçats a totes les edats.

Entre les propostes programades, destaquen les visites guiades al patrimoni històric i cultural, previstes de l’1 de juliol al 8 de setembre: a l‘Hospital del Coll de Balaguer, al Molí de l’Oli de Vandellòs, al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet Castellana i al Poblat Hifrensa; a les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer, al poble de l’Almadrava, a l’entorn de l’antiga via de ferrocarril (De Caladoques a Calajustell); a l’Hospitalet de l’Infant vist des del mar i des del trenet turístic i als espais de la guerra civil d’aquest nucli de població. Enguany, com a novetat, s’oferirà una visita guiada adreçada a les famílies titulada «L’Hospitalet de l’Infant en blanc i negre», consistent en una passejada a peu pel nucli antic i façana marítima de l'Hospitalet de l'Infant, per descobrir la història i el patrimoni més desconegut, d'una època fosca de la nostra història més propera (1939-1975). Qui hi participi podrà comparar, amb imatges en blanc i negre, com era, i com és actualment, llocs tan singulars com: la plaça del Pou, l'antiga església, la plaça Catalunya, la platja de les Barques, les antigues escoles, la plaça Nova Llum i l'actual església.

En les visites guiades a l’Hospital del Coll de Balaguer per al públic general, s’hi mostrarà un estiu més el centre de visitants, situat dins dels murs de l’antic hospital fortalesa, fundat per l’infant Pere d’Aragó l’any 1344 per defensar, assegurar i poblar el territori i el pas pel Coll. En aquest espai museogràfic s’hi expliquen les característiques i la història d’aquest conjunt monumental, origen del poble de l’Hospitalet de l’Infant, que està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

També hi haurà visites guiades a aquest bé patrimonial adreçades a les famílies, pensades perquè els pares i els fills aprenguin jugant, d’una manera divertida, mitjançant una gimcana. Estan recomanades per als nens i nenes d’entre 6 i 12 anys.

A més, aquest estiu, es tornaran a oferir les visites guiades nocturnes a l’Hospital, amb tast de vins inclòs al pas de ronda, per al públic adult; i s’han programat tres visites teatralitzades, per a majors de 12 anys, des de la visió del mestre de cases Ferrer Malet, que va rebre l’encàrrec de l’infant Pere d’Aragó i d’Anjou de dissenyar i construir l’Hospital, per defensar, assegurar i poblar el territori.

Una experiència diferent s’oferirà en les visites guiades al Molí de Vandellòs. Es tracta d’una visita guiada a l’antic molí, que avui dia és un centre d’interpretació de l’oli, on es mostra el procés d’elaboració de l’oli; i on es conserva la maquinària original i diverses eines.

En les visites guiades «Arquitectura i memòria: El Poblat Hifrensa d'Antonio Bonet Castellana» per a tots els públics, es podrà veure una rèplica d’una aula de l’antiga Escola Àster, obra de l’arquitecte racionalista Antonio Bonet Castellana; i fer un recorregut a peu pel Poblat Hifrensa, darrera colònia industrial de Catalunya, construïda a principis dels anys 70 per acollir les famílies dels treballadors de la central nuclear Vandellòs I.

Les visites guiades “Entre dos fronts de guerra, les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer”, recomanades per als adults i no aptes per a menors de 7 anys, permetran veure un seguit de fortificacions que va construir l’exèrcit republicà per evitar l’entrada de l’exèrcit nacional, com ara el polvorí de Letícia i la bateria d’artilleria de la Pitrassa.

En les visites guiades «De Caladoques a Calajustell, un passeig pels vestigis del ferrocarril», es proposarà una passejada per observar el pas del temps a l’entorn de l’antiga via de ferrocarril i la transformació del paisatge natural de l’espai d’interès natural de la Rojala - el Torn. En aquest recorregut a peu els i les participants podran descobrir les restes de la Guerra Civil als búnquers, trinxeres i la bateria d’artilleria de Caladoques, i contemplar, imponent, la torre de defensa de costa de l’Illot del Torn i escoltar les seves històries de pirateria. Aquestes visites també estan recomanades per als adults i no són aptes per als menors de 7 anys.

En les visites “L’Hospitalet de l’Infant vist des del mar”, per a tots els públics, es farà un recorregut en barca des del port esportiu pel litoral fins a l’illot del Torn, per explicar la història de la vila i del seu territori, amb una capbussada refrescant al mar inclosa.

«L’Almadrava, poble pescador» és una visita guiada per a tots els públics en què es donarà a conèixer l’evolució d’aquest nucli costaner del municipi caracteritzat per les seves cases blanques.

La Passejada pels espais de la Guerra Civil a l’Hospitalet de Mar, adreçada a tots els públics, proposa reviure els fets que van succeir durant la Guerra Civil a l'Hospitalet de Mar, nom amb què es coneixia l'Hospitalet de l'Infant durant els anys de la II República (1931-1939).

També es podrà fer una visita panoràmica amb el trenet turístic pels punts més emblemàtics de l’Hospitalet de l’Infant.

Més informació i reserves al web www.culturaalabast.cat i a l’Oficina de Turisme (telèfon 977 823 328).


Altres propostes destacades

Els mesos de juliol i agost s’oferiran també sessions de cinema (els dilluns a les 22 h, a la Sala Llorers de Ca la Torre de Vandellòs; i els dijous a les 22 h, a la Plaça Berenguer d’Entença de l’Hospitalet de l’Infant), sortides guiades d’snorkel, espectacles de circ a l’aire lliure, exposicions, sessions de ioga (els dilluns a les 20 h a la Plaça Coll de Balaguer), xerrades i tallers ambientals al Centre Blau de la Platja de l’Arenal, concerts i activitats esportives dirigides (els dilluns a les 10 h a la Platja de l’Arenal, a la zona de l’Espigó).

Durant l’estiu se celebraran, a més, les festes majors de l’Almadrava, Masriudoms i l’Hospitalet de l’Infant i diversos esdeveniments com el Festival Internacional de Guitarra i el Mercat Medieval, a l’Hospitalet de l’Infant, entre d’altres.

Altres atractius seran el Mercat d’Artesania, obert fins a l’1 de setembre tots els dies de la setmana de les 18 a les 24 h a la Plaça de la Marina de l’Hospitalet de l’Infant; i el servei del trenet turístic (operatiu del 3 de juliol a l’1 de setembre, de dimecres a diumenge).

La Regidoria de Joventut ha organitzat, a més, un programa específic d’activitats per al col·lectiu jove.

A la pàgina web de l’Ajuntament (www.vandellos-hospitalet.cat) es pot consultar l’agenda d’actes.

Arxius adjunts

Galeria d'Imatges