Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant participa en el projecte 'Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació'

Al municipi s’hi instal·larà una caldera de biomassa a Vandellòs per escalfar l’edifici de l’Ajuntament i l’edifici que inclou el Centre de dia, el Consultori mèdic i el Casal d’avis
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant participa en el projecte 'Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació'
Fotografia d'estelles de fusta

El projecte 'Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació de Tarragona' preveu la instal·lació de calderes i xarxes de calor en edificis municipals per produir energia tèrmica a partir de la biomassa (estelles de fusta, procedents de boscos). Al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, s’hi instal·larà una caldera de biomassa a Vandellòs per escalfar l’edifici de l’Ajuntament de Vandellòs i l’edifici que inclou el Centre de dia, el Consultori mèdic i el Casal d’avis de Vandellòs. Contempla una inversió de 119.286 € i es preveu que entri en funcionament el darrer trimestre de 2020 (les obres és previst que comencin a principis de març).

 

 

Un projecte estratègic per al territori

El projecte 'Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació de Tarragona' (http://www.dipta.cat/ca/calor-de-proximitat) pretén crear un model propi de referència d’instal·lacions de xarxes de calor municipals alimentades amb biomassa forestal de qualitat, un sistema més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient.

 

Participen 9 ajuntaments que es beneficiaran d'aquest sistema d'abastament energètic (Gandesa, Alcover, el Montmell, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant).

 

Les actuacions estan cofinançades en un 50% pels fons FEDER de la Unió Europea en el marc del programa operatiu FEDER Catalunya (2014-2020). La Diputació de Tarragona i l'Ajuntament hi participen amb 25% d’inversió, respectivament.

 

Una sola caldera de biomassa per escalfar diferents equipaments municipals

Les xarxes de calor distribueixen energia tèrmica. Des d’una única caldera (alimentada amb biomassa forestal de qualitat) s’escalfa aigua i es condueix per un entramat de canonades aïllades que connecten amb els sistemes de calefacció dels edificis municipals). La caldera de biomassa que s'instal·larà a Vandellòs anirà ubicada a darrera del consultori mèdic.

 

Beneficis ambientals, econòmics i socials.

Els beneficis d’aquesta iniciativa són múltiples. A nivell ambiental, el funcionament de les instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 97 Tn de CO2 l’any. L’estalvi econòmic és aproximadament de 39.000 € anuals respecte a la despesa actual del Consistori per donar calor a aquests 2 edificis municipals. D'altra banda, la utilització de l’estella forestal com a combustible permet revaloritzar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible, necessària per defensar persones, béns i l’entorn de l’amenaça que suposen els incendis forestals. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior, com és el cas de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

 

El projecte va més enllà de la posada en funcionament de les xarxes de calor i de les seves calderes, i es fixa com objectiu bàsic augmentar la participació dels governs locals i de la ciutadania en la conscienciació sobre l’ús i aprofitament de la biomassa forestal, que es tradueixi en un increment del consum d'aquest combustible per a usos tèrmics a les nostres comarques. 

Podeu consultar més informació sobre el projecte "Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació de Tarragona" aquí.