Les ex gimnastes d’elit Ana Bautista, Teresa Fuster, Tania Lamarca i Montse Martín visiten l’Hospitalet de l’Infant

Imatge de la recepció per part de representants municipals, a les ex gimnastes

Les ex gimnastes d’elit Tania Lamarca (campiona olímpica i bicampiona del món), Teresa Fuster i Montse Martín ( campiones del món i bicampiones d’Europa Stuttgart) i Ana Bautista (campiona d’Europa i ex seleccionadora nacional) van visitar el passat divendres, 22 de febrer, l’Hospitalet de l’Infant. Ho van fer en el marc de la jornada «Esport i art: educant en valors. La gimnàstica rítmica com a ‘Escola de Vida’», organitzada pel Club de gimnàstica rítmica de l’Hospitalet de l’Infant, amb el patrocini de les regidories d’Ensenyament i d’Esports de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

 

Aquesta jornada estava concebuda com un espai de trobada i de reflexió al voltant de l’experiència vital d’aquestes esportistes, explicada en primera persona. Tal com van explicar divendres al matí a uns 250 alumnes del municipi (de 5è i 6è de primària de l’Escola Mestral i de l’Escola Valdelors; i de 1r i 2n d’ESO de l’INS Berenguer d’Entença), en les xerrades que van impartir a l’institut, elles contemplen el seu pas per la gimnàstica rítmica com «un procés, una escola de vida amb tot el que això significa -aprenentatge, superació i aportació en valors a la vida personal i professional», un cop retirades de l’esport.

 

«Cadascuna de nosaltres hem transmès, a través de les nostres pròpies experiències, com reflexionar sobre el que volem en la vida i com podem arribar a assolir-ho», van apuntar les campiones.

 

Posteriorment, totes quatre van estar rebudes pels representants municipals a la Casa de la Vila; i a la tarda van assistir a una exhibició de les gimnastes del club de l’Hospitalet de l’Infant al pavelló poliesportiu. En aquest emplaçament, les petites gimnastes locals van tenir l’oportunitat de mostrar-los el que faran a les properes competicions i parlar amb elles, i d’intercanviar impressions.

 

La jornada va finalitzar amb una conferència oberta a tothom, a partir de les 19 h, al Teatre Auditori. En aquesta conferència, les protagonistes van parlar sobre els valors i els beneficis de l’esport, amb el relat de les seves trajectòries professionals i de les seves vides després d’abandonar les competicions com a teló de fons. A més, van assessorar i orientar a les esportistes, als pares i als entrenadors i motivar a les gimnastes. També van explicar la importància de l’art en aquest esport (sobretot de la música).

 

Aquesta darrera activitat es va completar amb una actuació musical a càrrec del coordinador de la jornada,  Manuel Martín, llicenciat en piano clàssic per l’ESMUC i professor de l’Escola Municipal de Música Xavier Barceló de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

 

Manuel Martín, que col·labora regularment amb entrenadores i tècniques de tots els àmbits de la gimnàstica rítmica en l’anàlisi musical i artístic d’aquest esport, va interpretar al piano unes obres que es van poder escoltar en el mundial del 1985 i en els Jocs Olímpics d’Atlanta 1996, relacionant l’esport amb la música.

 

Aquest expert musical també va presentar el llibre Pinceladas de Rítmica. És una obra escrita per ell, que planteja un recorregut per la història de la gimnàstica rítmica  a través de les il·lustracions de la seva germana, l’ex gimnasta Montse Martín, així com de les biografies i anàlisis tècniques i artístiques d’un total de 56 gimnastes destacades. La 2a edició es va publicar l’abril de 2018 i ja s’ha esgotat.

 

«Creiem que aquesta jornada contribuirà a fomentar l’esport al municipi i al fet que els joves adquireixin una sèrie de valors importants, com ara la recerca d’una millora constant a través de l’esforç, la constància... I serà un honor per al municipi rebre a esportistes de la talla d’aquestes gimnastes de renom», van apuntar la regidora d’Ensenyament, Núria Ortiz; i la regidora d’Esports, Cristina Borràs.

 

Palmarès de les ex gimnastes

 

TANIA LAMARCA (Vitòria, 30 d’abril de 1980): Campiona olímpica (Atlanta, Estats Units, 1996) i bicampiona del món (Viena, Àustria 1995 i Budapest, Hongria 1996) és una de les "nenes d'or" de la rítmica espanyola. Després de la pràctica competitiva es fa entrenadora nacional de gimnàstica rítmica, imparteix classes anualment al campus que duu el seu nom i realitza activitats de coaching; conferències, etc. És autora del llibre Llàgrimes per una medalla i creadora de la línia de moda esportiva "FLY".

 

TERESA FUSTER (Tarragona, 28 d 'octubre de 1974): Campiona del món Atenes 1991 (primera vegada que Espanya es proclama campiona del món, superant a la URSS) i bicampiona d'Europa Stuttgart (Alemanya, 1992). Participa amb les seves companyes en la cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992. Posteriorment, es llicencia en INEF i participa al costat del combinat espanyol en els mundials de rugbi. En l'actualitat és professora a la Universitat Ramon Llull de Barcelona i a la Universitat Rovira i Virgili a Amposta (Tarragona) i vocal de la junta directiva de Club Gimnàstic de Tarragona. Va ser responsable d'Esports del Comitè Organitzador dels Jocs Mediterranis de Tarragona 2018 i ha estat recentment la persona encarregada d’oferir el pregó a les festes de Santa Tecla 2018.

 

MONTSE MARTÍN (Lleida, 2 de desembre de 1974): Campiona del món Atenes 1991 (primera vegada que Espanya es proclama campiona del món, superant a la URSS) i bicampiona d'Europa Stuttgart (Alemanya, 1992). Participa amb les seves companyes en la cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992. Després de la pràctica competitiva estudia disseny de moda i disseny gràfic. Realitza les il·lustracions de la sèrie de contes Olympia d’ Almudena Cid i és coautora del llibre Pinceladas de Rítmica al costat del seu germà, el músic professional, Manuel Martín.

 

ANA BAUTISTA (Santa Cruz de Tenerife, 13 de juny de 1972): El 1989 a la Copa d'Europa a Hannover, aconsegueix el primer or per a la gimnàstica espanyola, a més de una medalla de plata i dues de bronze; aquest mateix any és tercera en el campionat del Món celebrat a Sarajevo (Iugoslàvia, 1989). Després de deixar la pràctica competitiva estudia psicologia, i es vincularà a l'Equip Espanyol com seleccionadora nacional individual (1996-2000). Posteriorment, serà la coordinadora tècnica del conjunt espanyol en els jocs olímpics de Pequín (Xina) 2008. Des d’aleshores s’especialitza en psicologia clínica, educativa i de l’esport; col·labora amb diferents clubs nacionals en l’assessorament coreogràfic, tècnic i psicològic i, per últim, realitza el projecte «DanzaDare», basat en la dansateràpia, en què participen gimnastes tant en actiu com ja retirades.

 

MANUEL MARTÍN: Coautor, al costat de Montse Martín, del llibre Pinceladas de Rítmica. Llicenciat en piano clàssic per l'ESMUC, ha creat diversos espectacles artístics, en els quals ha intervingut com a intèrpret, director i coreògraf. Ha col·laborat i col·labora regularment amb entrenadores i tècnics de tots els àmbits de la gimnàstica rítmica, en l'anàlisi musical i artístic d'aquest esport. Actualment és diplomat en Pedagogia Musical Orff per la San Francisco International Orff Course a San Francisco, CA (Estats Units).