L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant aprova un pressupost de 19,5 milions d’euros

Imatge del ple del mes de desembre

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va aprovar el dijous dia 22 de desembre el pressupost de la corporació per a l’any 2017 amb els vots a favor del PSC, la FIC i el PP, l’abstenció de CDC i el vot en contra d’ERC. El pressupost consolidat, que està integrat pel de l’Ajuntament, els dels organismes autònoms (els patronats municipals de Mitjans de Comunicació, l’Escola de Música i la Llar d’Infants) i les societats anònimes municipals (la de promoció econòmica, que és IDETSA; i la d’esports, que és Llastres Serveis Municipals SLU), ascendeix a 19.484.359 euros.

El gruix d’aquest pressupost general correspon al pressupost de l’Ajuntament pròpiament dit, que serà de 17.325.342 euros. Un 19’5% d’aquests diners, és a dir, 3.562.100 euros seran destinats a inversions.

Tal com ha explicat l’alcalde, Alfons Garcia en presentar el pressupost als grups municipals, es tracta d’una “pressupostos de futur, que es fonamenten en els principis de solvència, seguretat i sostenibilitat, amb menys es pot fer més i s’ha de fer més, mantenint l’àmplia gamma de serveis que es presten al municipi”.

En línies generals, els comptes municipals per al proper any rebaixen en uns 800.000 euros la despesa respecte als de l’any anterior, una disminució que prové de la minoració dels interessos del deute, els pagament de subministraments gràcies a les mesures d’estalvi i eficiència energètica, la reducció de les aportacions que fa l’Ajuntament als organismes que són ja solvents per ells mateixos com IDETSA i la MIDIT, i de la compra d’edificis.

És per això, tal com ha explicat l’alcalde, que la corporació continuarà apostant per la millora i manteniment dels serveis públics municipals, pel desenvolupament econòmic del municipi, la generació d’ocupació i, en definitiva, per l’atenció a les persones. Per fomentar l’ocupació, en concret, tornarà a contractar veïns a l’atur mitjançant el Pla d’Ocupació Municipal, al qual destinaran 467.000 euros, dels quals, a més, 60.000 seran específicament per un Pla d’Ocupació destinat a contractar persones amb discapacitat.  Una mostra, segons ha explicat l’alcalde, de que a “aquest pressupost incideix en el col·lectius amb majors mancances”

Quant a les inversions previstes per al 2017, és un capítol que es manté estable respecte l’any anterior, en el que les partides més destacables són l’acabament de les obres de la Casa de Cultura, amb 1.200.000 euros, la remodelació de l’Escola de Música o de la zona esportiva Àster, amb pressupostos de 375.000 i 231.000 euros respectivament, i la urbanització del carrer Nou de Masriudoms amb 185.000 euros. A més, en aquest capítol s’hi han recollit les propostes sorgides del procés participació ciutadana de pressupostos participatius que inclouen la millora de diversos carrers a l’Hospitalet de l’Infant i la recuperació del refugi antiaeri de la guerra civil de la plaça Drs. Gil Vernet de Vandellòs.

“Prestem molts serveis, de molt bona qualitat i mantenint molt baixos els impostos, començant per l’IBI” ha explicat l’alcalde, que ha afegit que també s’afegeixen serveis nous, com la nova residència de Vandellòs  i fins i tot assumint competències que no són pròpiament municipals com l’obertura del CAP a les nits o l’ampliació de l’Escola Mestral, “mentre no ho facin les administracions a les que pertoca ho haurà de fer l’ajuntament”, ha reblat.

 

Ordenança d’ocupacions de l’espai públic

A banda de l’aprovació del pressupost, en aquest darrer ple de l’any 2016 també s’ha aprovat per unanimitat una nova ordenança d’ocupació de l’espai públic d’establiments de restauració i exposició de productes propis de cada comerç. Es tracta d’una normativa que pretén harmonitzar les terrasses, tendals i altres instal·lacions que hi ha a la via pública i que formen part d’establiments de restauració o de comerços. Els hostalers i comerciants disposen de dos anys per adaptar el mobiliari i altres elements de les terrasses a la nova ordenança i, a més, també es va aprovar una línia d’ajudes amb la qual l’ajuntament subvenciona fins a 600 euros als establiments ja existents i fins a 300 als de nova implantació, l’adquisició de nou mobiliari que s’ajusti al que demana l’ordenança.

 

Reconeixement i suport als celíacs

En un altre punt de l’ordre del dia, el ple ha aprovat mitjançant una moció conjunta de tots els grups municipals, el reconeixement i suport als celíacs del municipi. Tots just aprovada aquesta moció s’ha aprovat també la modificació de les bases dels ajuts puntuals per a persones en situació d’emergència social. La modificació consisteix en rebaixar en un 20% el llindar de les ajudes per a les famílies amb celíacs, ja que es té en compte que els aliments especials per aquest tipus de malalts són molt més cars.