Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Pressupostos Participatius

Pressupostos Participatius

El Pressupost Participatiu és un mecanisme de participació i gestió del municipi, mitjançant el qual els ciutadans i les ciutadanes poden proposar a què destinar una part dels recursos municipals, establint així un canal efectiu de democràcia participativa.

A més del component decisori, el Pressupost Participatiu pretén incorporar, dins del procés, accions destinades a millorar els canals de comunicació entre l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i la ciutadania, així com generar espais de reflexió col·lectiva al voltant de les demandes i necessitats del municipi.

Amb aquesta motivació és amb què per quart any, l’Ajuntament obre el pressupost municipal a la participació ciutadana, amb la intenció que tingui continuïtat en el temps. Us convidem a prendre part en el procés dels Pressupostos Participatius de 2023!

Banner_PP_Ajunt_1100x525.jpgGuia dels Pressupostos Participatius de 2023

En aquesta guia pots consultar les regles que ha de seguir el procés per aquesta quarta edició de Pressupostos Participatius de 2023. Hi trobaràs les respostes a tots els dubtes que puguis tenir sobre el seu funcionament.

Díptic resum

Si vols fer una consulta ràpida al procés de participació ciutadana, mira aquest díptic en què trobaràs un resum de tot el procediment i podràs veure les dates de les diferents fases.

Sessions de priorització de les propostes validades

Durant la fase de presentació de propostes dels Pressupostos Participatius de 2023, que va tenir lloc del 16 de desembre al 8 de gener, es van presentar 180 propostes. Aquesta setmana la comissió tècnica municipal farà la primera validació tècnica. Només passaran a la següent fase aquelles propostes que compleixin els requisits establerts: fer referència a competències municipals, ser concretes i avaluables econòmicament, ser inversions, ser viables tècnicament, ser accions sostenibles i ser d’interès general. Així mateix, cadascuna de les propostes presentades no podrà superar el cost de 100.000 euros.

Com a novetat, el dimecres 25 de gener, se celebraran unes sessions públiques en què la ciutadania podrà triar quines són les propostes validades prèviament per la comissió tècnica que passaran a la fase de votació.

Les persones que assisteixin a la sessió programada a Vandellòs (a les 17:30 h a Ca la Torre de Vandellòs) o a l’Hospitalet de l’Infant ( a les 19 h, a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou), podran debatre i escollir quines són les propostes d’inversió que passaran a la fase de validació tècnica final i de votació. Per aquest motiu, és molt important que hi assistiu!

Aquestes sessions de priorització són una novetat que ha introduït l’Ajuntament en els Pressupostos Participatius per aconseguir la màxima implicació i participació de la ciutadania en aquest procés.

A partir d’aquestes sessions, se seleccionaran un nombre suficient de propostes que representin el conjunt de nuclis de població del municipi, que seran les que la Comissió Tècnica Municipal acabarà validant tècnicament i econòmicament de manera definitiva entre el 25 de gener i el 10 de febrer.

La fase de votació

La fase de votació començarà el 20 de febrer i s’allargarà fins al 5 de març. Durant aquest període, tota la població de 16 anys o més, empadronada al municipi, podrà escollir les propostes validades que consideri més necessàries. Cada persona podrà votar un màxim de tres propostes, virtualment o presencialment.

Les propostes finals se seleccionaran en funció dels vots obtinguts. Es triarà una combinació de propostes fins a esgotar la quantitat total de diners destinada als Pressupostos Participatius 2023 (200.000 euros). Per garantir l’equilibri territorial, l’Ajuntament s’ha marcat com a condició que les propostes escollides com a guanyadores afectaran més d’un nucli de població. Això vol dir que, com a mínim, hi haurà dues propostes guanyadores i que aquestes seran de diferents nuclis de població.

Els resultats del procés es presentaran públicament el 13 de març.

Resultats de les edicions anteriors dels Pressupostos Participatius

En els documents adjunts podeu consultar els resultats dels processos de Pressupostos Participatius que s’han dut a terme fins ara. Per cadascun dels processos, es va elaborar una guia de participació per tal de marcar les regles que havia de seguir el procés. La guia és un document que podrà ser revisat en cada edició, per fer-hi les modificacions que es considerin necessàries per millorar el mecanisme de participació.


baner Resultats Pressupostos Participatius 2016.png          baner Resultats Pressuposts Participatius 2018.png          baner Resultats Pressupostos Participatius 2019.png