Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Pressupostos Participatius

Pressupostos Participatius

El Pressupost Participatiu és un mecanisme de participació i gestió del municipi, mitjançant el qual els ciutadans i les ciutadanes poden proposar a què destinar una part dels recursos municipals, establint així un canal efectiu de democràcia participativa.

A més del component decisori, el Pressupost Participatiu pretén incorporar, dins del procés, accions destinades a millorar els canals de comunicació entre l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i la ciutadania, així com generar espais de reflexió col·lectiva al voltant de les demandes i necessitats del municipi.

Amb aquesta motivació és amb què per quart any, l’Ajuntament obre el pressupost municipal a la participació ciutadana, amb la intenció que tingui continuïtat en el temps. Us convidem a prendre part en el procés dels Pressupostos Participatius de 2023!

Banner_PP_Ajunt_1100x525.jpgGuia dels Pressupostos Participatius de 2023

En aquesta guia pots consultar les regles que ha de seguir el procés per aquesta quarta edició de Pressupostos Participatius de 2023. Hi trobaràs les respostes a tots els dubtes que puguis tenir sobre el seu funcionament.

Díptic resum

Si vols fer una consulta ràpida al procés de participació ciutadana, mira aquest díptic en què trobaràs un resum de tot el procediment i podràs veure les dates de les diferents fases.

Sessions de priorització de les propostes validades

Durant la fase de presentació de propostes dels Pressupostos Participatius de 2023, que va tenir lloc del 16 de desembre al 8 de gener, es van recollir 180 propostes. D'aquest total de propostes, es van presentar 39 a les sessions de priorització del 25 de gener, que són les que els tècnics municipals van validar inicialment d’acord amb els criteris establerts en els Pressupostos Participatius de 2023. Es van descartar 70 que no els complien perquè, entre altres motius, feien referència a treballs de manteniment i no a inversions, no eren de competència municipal o no eren viables tècnicament. D’altre propostes, 63, concretament, apareixien repetides o eren molt semblants i per això els tècnics municipals les van fusionar en una de sola; i 8 ja estan previstes d’executar per l’equip de govern.

Les 25 persones que van assistir a les sessions de priorització, que van tenir lloc el passat 25 de gener a Ca la Torre de Vandellòs i a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant, van poder triar les propostes que passaran a votació en aquesta edició (18, en concret).

Aquestes sessions de priorització són una novetat que ha introduït l’Ajuntament en aquesta quarta edició dels Pressupostos Participatius per aconseguir la màxima implicació i participació de la ciutadania en aquest procés.

La fase de votació

La fase de votació va començar el 20 de febrer i es va allargar fins al 5 de març. Durant aquest període, tota la població de 16 anys o més, empadronada al municipi, va poder escollir les propostes validades que considerava més necessàries. Cada persona va poder votar un màxim de tres propostes.

On i com ho es va poder fer?

- Per Internet, a través de la pàgina web de l’Ajuntament

- Als punts de votació físics:

L’Ajuntament de Vandellòs i la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant, en horari d’atenció al públic.

El Casal de Masriudoms (el dimecres 22 de febrer, de 17 a 19 h)

El Casal de Masboquera (el dijous 23 de febrer, de 17 a 19 h).

De les 18 propostes triades que van ser sotmeses a votació, 11 pertanyien al nucli de l’Hospitalet de l’Infant, 4 a Vandellòs, 2 a Masboquera i 1 tenia caràcter general. Cliqueu aquí per veure quines propostes d'inversió incloïa la butlleta de votació exactament.

Resultats dels Pressupostos Participatius de 2023 (de la 4a edició)

Cinc propostes -tres d’urbanístiques i dues relacionades amb el medi ambient- han estat les guanyadores de la quarta edició dels Pressupostos Participatius de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. En concret, l’Ajuntament ha seleccionat les cinc primeres propostes més votades per la ciutadania, tot i que l’import total ascendeix a 228.000 euros i, per tant, supera la quantitat de diners que havia d’anar destinada a aquest procés, que era de 200.000 euros.

El consistori ha decidit incrementar-ne la partida pressupostària, tenint en compte la utilitat de les propostes, segons ha explicat l’alcalde, Alfons Garcia.

Les propostes guanyadores que, tal com s’establia en les bases afecten més d’un nucli de població, són:

Propostes guanyadores

Cost

Vots

Zona esportiva i de pícnic al camp de futbol de Vandellòs

65.000 €

169

Compra d’una màquina de retorn d’envasos per a l’Hospitalet de l’Infant

23.000 €

160

Senyalització i informació dels camins i senders del municipi

50.000 €

160

Voreres accessibles des de la Plaça Catalunya fins a la Plaça de l’Almadrava de l’Hospitalet de l’Infant

50.000 €

151

Ampliació de l’skatepark de l’Hospitalet de l’Infant

40.000 €

136A més, l’Ajuntament s’ha compromès a col·locar els passamans que el veïnat ha demanat per diversos carrers de Masboquera i a les escales entre el pavelló i el carrer Nou de Vandellòs; i a instal·lar també la barana de protecció des de l’entrada a la urbanització Infant fins al pont de l’N-340 a l’Hospitalet de l’Infant, en considerar que són propostes necessàries per millorar la mobilitat de la gent, especialment de la gent gran.

En aquesta quarta edició dels Pressupostos Participatius, el percentatge de votació ha arribat al seu màxim històric: l’11,23%. Un percentatge lleugerament superior al de l’edició anterior, que va ser del 10,2% i molt superior als de les dues primeres edicions, que van ser del 5,31% i del 4,02%, respectivament.

En total han votat 659 persones empadronades al municipi de 16 anys o més (642 via internet i 17 de manera presencial, als equipaments municipals), que van poder escollir un màxim de tres propostes d'un llistat de 18 en total. Eren les propostes que van seleccionar les persones que van assistir a les sessions de priorització que van tenir lloc el 25 de gener, a Ca la Torre de Vandellòs i a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant.

Un cop finalitzada la 4a edició dels Pressupostos Participatius, l’Ajuntament avaluarà com s’ha desenvolupat aquest procés participatiu, per introduir-hi millores, si cal, en les properes edicions. Per aquest motiu, es demana a la ciutadania que valori i doni la seva opinió entorn al procés, omplint aquest formulari (el termini per fer-ho finalitzarà el 26 de març)


Document resum dels resultats 

Vídeo d'explicació dels resultats de l'ex alcalde, Alfons Garcia

Resultats de les edicions anteriors dels Pressupostos Participatius

En els documents adjunts podeu consultar els resultats dels processos de Pressupostos Participatius que s’han dut a terme fins ara. Per cadascun dels processos, es va elaborar una guia de participació per tal de marcar les regles que havia de seguir el procés. La guia és un document que podrà ser revisat en cada edició, per fer-hi les modificacions que es considerin necessàries per millorar el mecanisme de participació.
baner Resultats Pressupostos Participatius 2016.png          baner Resultats Pressuposts Participatius 2018.png          baner Resultats Pressupostos Participatius 2019.png