Mesures preventives contra la processionària del pi
Durant els mesos d’hivern, les erugues de la processionària (Thaumetopoea pityocampa Schif) comencen a formar les característiques formacions en filera d’aquests insectes. En aquesta fase del procés, és difícil controlar els seus moviments i evitar que se’n localitzin en espais urbans propers als pins on s’han desenvolupat prèviament. A aquest fet, s’hi suma que, en les actuals condicions d’emergència climàtica a la nostra zona tenim hiverns més suaus que els habituals, la qual cosa facilita la propagació de la processionària.
Per tal de controlar la població de processionària, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant fa els tractaments indicats en els pins de titularitat municipal de les zones urbanes. D’una banda, durant els mesos de setembre i octubre, es duu a terme un tractament preventiu mitjançant l’endoteràpia, amb l’objectiu de minimitzar la presència posterior d’erugues capaces de desplaçar-se i tancar el cicle reproductiu un cop ja es converteixen en papallones. D’altra banda, un cop ja es comencen a visibilitzar els nius de les erugues i/o comencen a desplaçar-se en processó, es fan tractaments localitzats i/o la retirada manual de les bosses niu amb les erugues.
Així mateix, els jardins privats són un focus important a tenir en compte a l’hora de poder contenir la difusió de la processionària. En aquest sentit, l’ordenança municipal de convivència ciutadana i ús dels espais públics especifica que els titulars dels solars/edificis han de mantenir la salubritat de l’espai, entre d’altres, veient-se obligats a realitzar la desinsectació d’aquests espais. Per tal de minimitzar la propagació de la plaga, es recorda als particulars el deure de garantir la salubritat dels seus espais enjardinats, en aquest cas concret, els pins i la possible presència de processionària en aquests. Els tractaments de control de la processionària mitjançant fitosanitaris només poden ser realitzats per professionals habilitats per a l’ús d’aquest tipus de productes. Es recomana contactar amb les empreses especialitzades, per tal de tenir un pla anual adequat de control de la processionària als jardins privats.
Només les accions conjuntes als espais públics i privats permeten un control més efectiu de la processionària i minimitzen els efectes perjudicials en la població més vulnerable, com els infants, i també en animals de companyia com els gossos, els quals poden veure’s afectats per l’efecte irritant d’aquestes erugues.
Des del Departament de Medi Ambient s’agraeixen els avisos de la ciutadania respecte la presència de processionària en l’arbrat municipal, per tal de poder seguir fent un control efectiu d’aquesta (a través de l'app Línea Verde).
Context
Tot i els tractaments dut a terme als jardins públics per al control de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa), durant les properes setmanes serà freqüent trobar erugues d’aquesta espècie en els espais urbans i del medi natural del nostre municipi. Afavorida pels hiverns suaus i les primaveres càlides de l’actual Emergència Climàtica, la processionària, com a espècie pròpia dels boscos mediterranis, incrementarà la seva presència en el nostre dia a dia.
Consells davant de la processionària
- No tocar les erugues.
- Passejar lligats els animals de companyia, tot evitant que s’acostin a les erugues.
- En cas que hi siguis al·lèrgic, intenta evitar l’accés a les zones amb presència de processionària.
- En espais privats podeu escombrar les fileres d’erugues i capturar-les amb un recollidor amb bossa incorporada (recorda evitar el contacte directe amb les erugues, portar guants, evitar el contacte amb els ulls). NO fer-ho en dies de vent.
En cas de tenir contacte directe amb les erugues
- Retirar l’eruga amb pinces, sense tocar-la amb les mans
- Es pot aplicar cinta aïllant a la zona de contacte de la pell per extreure els pèls urticants clavats a la pell
- Rentar amb aigua freda, durant cinc minuts, la zona de la pell on ha contactat l’eruga
- Evitar rascar la irritació o tocar altres zones del cos
- En cas la picor i la molèstia persisteixin, en cas de persones amb factors de risc per desenvolupar complicacions (cardiopaties, asma, persones embarassades), o bé si es dubta o no es sap resoldre la situació, acudir al centre mèdic.
Rentar la roba que es duia quan s’ha produït el contacte amb les erugues.
Prevenció
En el cas de jardins privats on hi hagi pins, recordeu la importància d’aplicar les mesures pertinents per minimitzar els efectes de la processionària als espais urbans del nostre municipi (mesures biològiques com caixes niu per a depredadors naturals de la processionària, endoteràpia, retirada mecànica de les bosses, anells helicoidals de captura)
Si detecteu presència de processionària en l’àmbit urbà, aviseu el Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament (a través de l’app Línea Verde). Amb el repàs de les actuacions fetes en jardins públics i els requeriments fets als propietaris privats, entre tots i totes, disminuïm la presència de la processionària als nostres pobles i minimitzem les molèsties que ens genera aquest insecte.