Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Recomanacions sanitàries per a la població de Masriudoms davant la superació del valor paramètric de sulfats en l’aigua de consum sense superar el valor d’aptitud

Mitjançant els controls de qualitat de l’aigua que fa l’Agència de Salut Pública de Catalunya, s’ha detectat una concentració de sulfats de 559 mg/L en l’aigua de consum de la zona d’abastament de Masriudoms.

Aquest nivell de sulfats és superior al valor paramètric de 250 mg/L, establert al Reial decret 3/2023, de 10 de gener, pel qual s’estableixen els criteris tècnics sanitaris de la qualitat de l’aigua de consum, el seu control i subministrament.

No obstant això, l’aigua és apta per al consum. En cap moment s’ha superat el valor d'aptitud de l’aigua de 750 mg/L.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, en coordinació amb Comaigua, farà un seguiment dels nivells de sulfats en aigua i s’instal·larà d’una planta d’osmosi.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) no estableix cap valor guia basat en la salut per a sulfats. Aquest organisme indica que les dades existents no identifiquen un nivell de sulfats a l’aigua potable que sigui probable que produeixi efectes adversos per a la salut humana. En diversos estudis s’ha observat que la majoria de persones experimenten un efecte laxant a concentracions de  1.000-1.200 mg/L, però sense augment de diarrea, deshidratació o pèrdua de pes.

Així mateix, l’OMS exposa que hi ha grups de població que poden ser més sensibles als efectes laxants derivats de l’exposició a altes concentracions de sulfats, com poden ser els infants, les persones que estan de pas (persones no acostumades a beure aigua amb nivells elevats de sulfats) i la gent gran.

La superació del valor paramètric de sulfats en l’aigua de consum, sense superar el valor d’aptitud, no implica una restricció del consum de l’aigua per a la població general.

Tot i així, es recomana no fer servir aigua amb nivells de sulfats superiors al valor paramètric de 250 mg/L per a la preparació d’aliments infantils per a lactants.

Els nivells més elevats de sulfats en l’aigua de consum, en general, provenen de fonts naturals i són atribuïbles a les característiques hidrogeològiques naturals dels aqüífers  i de les captacions d'aigua, per dissolució de salts de sulfat de les roques i minerals, com el guix.