Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant rebrà més d’1,3 milions d’euros de l’Estat per finançar el projecte “Hifrensa Viva, energía para descubrir. La última colonia industrial de Cataluña”
Segons ha anunciat el govern espanyol, a través del Ministeri d’Indústria i Turisme, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant serà un dels onze municipis catalans que es beneficiaran de la línia d’ajudes del Programa de Millora de la Competitivitat i de Dinamització del Patrimoni Històric amb ús turístic. Rebrà, 1.319.143 euros dels fons Next Generatiion per finançar el projecte “Hifrensa Viva, energia para descobrir. La última colònia industrial de Cataluña”, que va presentar l’Ajuntament.
L’objectiu d’aquestes ajudes és potenciar el turisme cultural mitjançant projectes de manteniment i rehabilitació del patrimoni històric que incorporin de manera clara la millora de l’ús turístic d’aquests béns, que han d’estar declarats com Béns d’Interès Cultural (BIC).
En el cas de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, les actuacions que es duran a terme amb aquest projecte inclouran la conservació, el manteniment, la posada en valor i rehabilitació del Poblat Hifrensa, que va ser construït a l’Hospitalet de l’Infant a principis dels anys 70 amb la finalitat d’allotjar els treballadors de la central nuclear de Vandellòs 1, avui dia en procés de desmantellament. En concret, s’intervindrà en els següents immobles públics d’aquest conjunt històric: l’antiga escola (reparació de les cobertes), el pavelló (rehabilitació) i els horts didàctics (recuperació). A més, s’inclouran altres mesures com la millora de l’accessibilitat, de l’eficiència energètica i de la seguretat en cas d’incendi; l’estalvi del consum de recursos hídrics i energètics, etc.
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha manifestat avui dilluns, 8 de juliol, la seva satisfacció per aquesta bona notícia.
“Aquest projecte, a més de tenir un gran valor patrimonial i cultural, contribuirà al desenvolupament turístic i econòmic del municipi i del territori, perquè generarà noves oportunitat d’ocupació i promourà el turismes sostenible i responsable. Es crearà un nou reclam turístic en la zona, que podria atraure a visitants interessats en l’arquitectura, la història, la tecnologia i la cultura de l’energia nuclear”, ha dit l’alcaldessa, Assumpció Castellví.
A més, segons ha afegit Castellví, la restauració d’aquests edificis “no només contribuirà a la preservació d’un patrimoni arquitectònic de gran valor, sinó que també permetrà donar a conèixer la figura de l’arquitecte racionalista Antonio Bonet Castellana, que va projectar el Poblat Hifrensa, i la seva obra a un públic més ampli”.
El Poblat Hifrensa
El Poblat Hifrensa (Hispano Francesa de Energia Nuclear SA) es un conjutn residencial ubicat a l’Hosptialet de l’Infantm en una parcel·la rural de 25 hectàrees, en una zona ubicada entre la línia fèrria de Barcelona i Tortosa i la primera línia de la costa. La singularitat del poblat prové del seu origen perquè va ser construït amb capital de l’empresa Hifrensa amb la finalitat d’allotjar els treballadors de la central nuclear de Vandellòs-I.
La inauguració del poblat va ser l’any 1975, tot i que les edificacions del recinte van anar creixent successivament en funció de les necessitats i requeriments industrials i socials. El seu creixement es va aturar en el moment que es van tancar la central nuclear, el 1989. Moment en qiuè els habitatges i terrenys van passar a mans privades; i els vials, equipaments i zones verdes, a l’Ajuntament.
És un exemple únic a Espanya de l’obra de l’arquitecte racionalista Antonio Bonet Castellana, que el va concebre com una concepció modular i integrada al paisatge. El conjunt compta amb una escola, biblioteca, club social, residència per als empleats solters, una zona esportiva i les dotacions necessàries per abastir a uns 280 habitatges.
Actualment, com a element d’especial interès, es pot visitar el Museu Escola Àster Antonio Bonet, una rèplica d’una aula de l’antiga Escola Àster. A més, es pot recórrer a peu l’última colònia industrial de Catalunya, i conèixer el seu valor com a producte de turisme industrial en base a la central nuclear de Vandellós I i les visites guitades que s’organitzen.