Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

L’Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ha impulsat un tractament terciari a Vandellòs per a la reutilització de l’aigua

Amb el sistema implantat per Comaigua, es preveu reutilitzar 39.500 m3 anuals d’aigua. L’objectiu principal és incrementar els recursos hídrics disponibles apostant per la millora de la qualitat de l’aigua de sortida de l’EDAR com a recurs alternatiu.
L’Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ha impulsat un tractament terciari a Vandellòs per a la reutilització de l’aigua
Visita institucional a la depuradora per conèixer el tractament terciari a Vandellòs per a la reutilització de l’aigua

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha impulsat un sistema de tractament terciari situat a l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Vandellòs. Per implantar-hi aquest sistema va contractar les obres a Comaigua, companyia referent en la gestió del cicle de l’aigua i de serveis mediambientals del Baix Camp, constituïda pel Consell Comarcal del Baix Camp i Sorea.

Els tractaments terciaris d'aigües residuals són processos de depuració addicionals i avançats que permeten reduir la càrrega de contaminants, sòlids en suspensió i terbolesa, així com els microorganismes patògens (virus i bacteris) assegurant la qualitat de l'aigua. Es duen a terme normalment en les EDARS a continuació del sistema de tractament secundari.

El tractament terciari possibilita reduir la càrrega contaminant de les aigües residuals permetent, no sols el seu abocament al medi natural, sinó la reutilització com a recurs hídric alternatiu.

L’EDAR de Vandellòs tracta les aigües residuals que provenen del poble. Aquesta EDAR consta d’un sistema convencional de depuració, amb un pretractament, i tractament secundari, que retorna les aigües tractades al medi natural.

El 25 de març de 2022, es va iniciar la construcció del sistema de tractament terciari, que consta d’un filtre d’anelles, un filtre de sorra i un equip d’anàlisis i desinfecció de l’aigua. S’estima que es reutilitzarà un volum d’aigua anual de 39.500 m3, que correspon a un cabal de 10,82 m3/h.

Aquest procés de tractament consistirà en la captació d’aigua tractada, a continuació del tractament secundari, la qual mitjançant una bomba submergida, es conduirà l’aigua cap a un filtre d’anelles seguit d’un filtre de sorra. Un cop filtrada l’aigua, es procedirà a la desinfecció en línia mitjançant hipoclorit de sodi i es retornarà a l’arqueta de sortida de l’EDAR.

L’estació de regeneració d'aigua (ERA), està ubicada a una nova edificació dins l’EDAR de Vandellòs, dividida en tres espais. En una primera sala s’ha instal·lat l’equip de filtració d’anelles; en una segona, l’equip de dosificació química amb el corresponent dipòsit de clor; i finalment, una coberta on s’allotjarà el filtre de sorra a l’exterior.

L’obra, que té un pressupost de més de 48.000 euros, ha estat finançada íntegrament per l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.